Μητσοτάκης σε Αμερικανούς γερουσιαστές: Όποιοι εγκαταλείπουν το Αφγανιστάν, να μείνουν κοντά στις εστίες τους Δένδιας για Λιβύη: Απομάκρυνση ξένων στρατευμάτων, διενέργεια αδιάβλητων εκλογών

Στο επίκεντρο της συνάντησης του πρωθυπουργού με τους δυο αμερικανούς γερουσιαστές Chris Murphy και Jon Ossoff οι σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ αλλά και οι εξελίξεις σε ανατολική Μεσόγειο και Αφγανιστάν

Ο πρωθυπουργόςΚυριάκος Μητσοτάκηςσυναντήθηκε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου με τους Αμερικανούς Γερουσιαστές Chris Murphy και Jon Ossoff, με τους οποίους συζήτησε περιφερειακά και διεθνή ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος, με έμφαση στις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, την Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή και την κατάσταση στο Αφγανιστάν.

Κατά τη συνάντηση υπήρξε κοινή διαπίστωση για το εξαιρετικό επίπεδο των σχέσεων Αθήνας – Ουάσιγκτον, ενώ διερευνήθηκαν περαιτέρω δυνατότητες για την επέκταση και την εμβάθυνση των διμερών σχέσεων σε τομείς όπως η αμυντική συνεργασία, οι επενδύσεις σε στρατηγικές υποδομές και η συνεργασία στον τομέα της ενέργειας και του περιβάλλοντος. Συζητήθηκαν ακόμη οι μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση στο κράτος και στην οικονομία.

Ο Πρωθυπουργός ανέλυσε στους συνομιλητές του τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή και μέσω της συνεργασίας με κοινούς εταίρους, όπως η Κύπρος, το Ισραήλ και η Αίγυπτος. Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε την ανάγκη όσοι εγκαταλείπουν το Αφγανιστάν να μείνουν όσο το δυνατόν εγγύτερα στις εστίες τους.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε, στη συνάντηση, για την πορεία του Νομοσχεδίου για την Αμυντική και Διακοινοβουλευτική Συνεργασία ΗΠΑ – Ελλάδας στο αμερικανικό Κογκρέσο, νομοσχέδιο το οποίο θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο την ελληνοαμερικανική συνεργασία. Εξετάστηκε ακόμη η Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ, οι συζητήσεις για την ανανέωση της οποίας βρίσκονται σε εξέλιξη.

Στη συνάντηση συμμετείχαν από ελληνικής πλευράς ο Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης, η Διευθύντρια Διπλωματικού Γραφείου Πρωθυπουργού, Πρέσβης Ελένη Σουρανή, η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη και ο Επικεφαλής Οικονομικού Γραφείου Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης.

 

Δένδιας για Λιβύη: Απομάκρυνση ξένων στρατευμάτων και διενέργεια αδιάβλητων εκλογών

Η συνάντηση του Έλληνα υπουργού εξωτερικών με την Λίβυα ομόλογό του Εκλογές για αντιπροσωπευτική κυβέρνηση στη Λιβύη

Συνάντηση με την Λίβυα ομόλογό του, Νάιλα Ελ Μανγκούς, είχε ο Νίκος Δένδιας. Ο Έλληνας υπουργός εξωτερικώνυπογράμμισε την ανάγκη να απομακρυνθούν όλα τα ξένα στρατεύματα από τη Λιβύη, όλες οι παραστρατιωτικές και μισθοφορικές δυνάμεις και να μην υπάρχει ξένη στρατιωτική παρουσία για να διενεργηθούν αδιάβλητες εκλογές στη χώρα. «Το σημαντικότερο διακύβευμα για μας είναι η διασφάλιση της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Λιβύης», είπε και εξήγησε ότι βασική προϋπόθεση γι’ αυτό είναι η διοργάνωση αδιάβλητων εκλογών στις 24 Δεκεμβρίου, όπως προβλέπεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Ο Ν. Δένδιας εξέφρασε, σε αυτό το πλαίσιο, την ελπίδα να αναδειχθεί μια αντιπροσωπευτική κυβέρνηση στη Λιβύη που να απελευθερωθεί από τα βαρίδια του παρελθόντος, όπως το άκυρο, ανυπόστατο και παράνομο «τουρκο-λιβυκό» μνημόνιο που, όπως διαμήνυσε, «εκτός από τη διεθνή κοινότητα, δεν το δέχεται ούτε η Βουλή της Λιβύης. Εμείς λέμε ότι είναι ένα νομικό παράδοξο, που αγνοεί κάθε έννοια Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας. Αγνοεί και την κοινή λογική και τη γεωγραφία».

Ο υπουργός εξωτερικών επισήμανε πως η ΕΕ οφείλει να αντιληφθεί με τον πιο καθαρό τρόπο ότι η Λιβύη δεν είναι μια μακρινή χώρα της Αφρικής, αλλά μια χώρα της Μεσογείου για την οποία η ΕΕ, και βέβαια η Ελλάδα, έχουν και ευθύνη και υποχρέωση να βοηθήσουν. «Η αστάθεια στη νότια όχθη της Μεσογείου επηρεάζει όλα τα κράτη της περιοχής και πρέπει να το δουν καθαρά όλα τα κράτη της περιοχής», συμπλήρωσε και έστειλε το μήνυμα πως η Ελλάδα θα συνεχίσει να πασχίζει για τη σταθερότητα, την ασφάλεια και τη Δημοκρατία στη Λιβύη. «Πιστεύουμε ότι αυτό είναι το συμφέρον του λιβυκού λαού, αλλά και της ευρύτερης περιοχής μας. Μοιραζόμαστε κοινές αξίες, κοινές προσδοκίες και θα είμαστε δίπλα σας στην προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση και εσείς προσωπικά να δημιουργήσετε μια νέα πραγματικότητα στη Λιβύη, μετά τα τραγικά χρόνια που πέρασαν», είπε.

Ο N. Δένδιας ανακοίνωσε ότι την Τρίτη, 7 Σεπτεμβρίου, θα ζητήσει από  τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ, Ζόζεφ Μπορέλ, να κληθεί η υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης σε ένα γεύμα των υπουργών της ΕΕ και να εξηγήσει με τα δικά της λόγια τις τεράστιες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση της Λιβύης και τόνισε ότι, σε αντίθεση με άλλες χώρες της περιοχής, η Ελλάδα δεν προσπαθεί να γυρίσει πίσω τον χρόνο και να μετατρέψει τη Λιβύη σε μια de facto αποικία ξένων συμφερόντων. «Εμείς δεν θέλουμε οτιδήποτε δεν θα έχει την αποδοχή και τη στήριξη του λιβυκού λαού, της λιβυκής κοινωνίας. Δεν θέλουμε να επιβάλλουμε καμία παράνομη συμφωνία στη Λιβύη, καμία συμφωνία που η λιβυκή Βουλή έχει αποκηρύξει. Εμείς έχουμε ενδιαφέρον στη σταθεροποίηση, στην ανάπτυξη, στην ευημερία της χώρας σας. Θέλουμε να συμμετέχει η Λιβύη στη νέα αρχιτεκτονική κατανόησης, σταθερότητας και ασφάλειας που χρειάζεται η περιοχή μας» ανέφερε.

Εστιάζοντας στη σημασία της ασφάλειας της Λιβύης, είπε πως η σταθεροποίηση της, η σταθερότητα της επηρεάζει όλη μας την περιοχή. «Η επικράτηση ακραίων ιδεολογιών, σε μια χώρα τόσο κοντά στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, που δεν ενστερνίζονται τις αξίες μας, είναι κάτι το εξαιρετικά επικίνδυνο» σημείωσε ακόμα. Διαμήνυσε, μάλιστα, πως η Ελλάδα μάχεται για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα των γυναικών και υπογράμμισε πως «έχουμε ηθικό καθήκον να βοηθήσουμε τη Λιβύη». Ξεκινώντας τη δήλωσή του, ο Νίκος Δένδιας είπε πως είναι πολύ μεγάλη μου χαρά που υποδέχεται στην Αθήνα την Νάιλα Ελ Μανγκούς, λίγους μήνες μετά τη συνάντηση τους στην Τρίπολη, κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Επίσης, εξέφρασε τη στήριξή του στο πρόσωπο της Λίβυας ομολόγου της. «Είσαστε η πρώτη γυναίκα υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης και μάλιστα μία γυναίκα υπουργός που ανέλαβε τα καθήκοντά της σε μια πολύ δύσκολη περίοδο. Αντιμετωπίζετε με θάρρος, με παρρησία μια σειρά από προκλήσεις» παρατήρησε.

Αναφερόμενος στις διμερείς σχέσεις, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως η Ελλάδα είναι φίλη της Λιβύης και του λιβυκού λαού. «Υπήρξαμε ιστορικά φίλοι. Έχουμε μια σχέση πολλών αιώνων, μια σχέση που συνεχίζεται με την παρουσία της ελληνικής κοινότητας στην Λιβύη. Μία κοινότητα που ακόμα και υπό τις πιο αντίξοες συνθήκες δεν θέλησε να εγκαταλείψει τη Λιβύη» προσέθεσε. Περαιτέρω, υπογράμμισε πως οι συχνές επαφές της κυβέρνησης Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο Μένφι, τον Πρόεδρο της Βουλής Σάλεχ, την υπουργό Εξωτερικών, καθώς και άλλους αξιωματούχους υποδηλώνουν τη μεγάλη σημασία που δίνει η Ελλάδα στις σχέσεις της με τη Λιβύη.

Υπενθύμισε πως η Ελλάδα ήταν μία από τις πρώτες χώρες που επαναλειτούργησαν την πρεσβεία τους στην Τρίπολη τον περασμένο Φεβρουάριο και το Γενικό Προξενείο στη Βεγγάζη. «Προσπαθούμε να βοηθήσουμε με όποιο τρόπο μπορούμε» τόνισε και ανέφερε ειδικότερα: «Ήδη δωρίσαμε 200.000 εμβόλια για την καταπολέμηση του κορονοϊού και αν χρειαστείτε επιπλέον βοήθεια σε αυτό, είμαστε στη διάθεσή σας. Θέλουμε να βοηθήσουμε την καθημερινότητα του λιβυκού λαού. Προσπαθούμε να βοηθήσουμε να λειτουργήσει ο ηλεκτροπαραγωγικός σταθμός του Τομπρούκ και ελπίζουμε ότι ελληνικές επιχειρήσεις, με τη δική μας ενθάρρυνση, θα έρθουν και θα εργαστούν για την ανοικοδόμηση της Λιβύης».

Η αρωγή μας, επισήμανε περαιτέρω, δεν περιορίζεται μόνο σε διμερές επίπεδο. «Συνεισφέρουμε στην επιχείρηση Ειρήνη της ΕΕ με εναέρια και πλωτά μέσα και ενθαρρύνουμε όσο μπορούμε την ενίσχυση των σχέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης-Λιβύης» σημείωσε, ενώ αναφέρθηκε ακόμα και στη βοήθεια που προσφέρει η χώρα μας μέσω της UNICEF, για την κοινότητα των εκτοπισμένων εντός της Λιβύης.

ΥΠΕΞ Λιβύης: Προσκαλούμε την Ελλάδα να μας βοηθήσει για να πετύχουν οι εκλογές στη Λιβύη

Τη βούληση της Λιβύης για «άριστες σχέσεις με την ελληνική κυβέρνηση, με τον ελληνικό λαό» και «πλήρη συνεργασία», εξέφρασε η Νάιλα ελ Μανγκούς αναφερόμενη στον σκοπό της επίσκεψής της. «Είμαστε πολύ χαρούμενοι που η Ελλάδα εξέφρασε το ενδιαφέρον της για τη σταθερότητα στη Λιβύη. Θεωρούμε την Ελλάδα, το ελληνικό κράτος, ένα σημαντικό εργαλείο για τη σταθερότητα της Λιβύης» σημείωσε περαιτέρω. Αναδεικνύοντας τη σημασία της σταθερότητας της Λιβύης, είπε πως η σταθερότητά της σημαίνει σταθερότητα στην περιοχή, στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Αναφερόμενη στις επικείμενες εκλογές της Λιβύης, απηύθυνε πρόσκληση στην Ελλάδα να βοηθήσει για να επιτύχουν, «γιατί η ασφάλεια και η σταθερότητα στη Λιβύη είναι ασφάλεια και σταθερότητα για την Ελλάδα και την ΕΕ». Επίσης, προσκάλεσε την ΕΕ να βοηθήσει τη Λιβύη, προσφέροντας τα απαραίτητα εργαλεία για την ασφάλεια στη Λιβύη. Εν συνεχεία, εξέφρασε τη χαρά της για την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Λιβύη, σημειώνοντας πως ήταν από τις πρώτες επισκέψεις. «Ήταν μια πολύ μεγάλη στήριξη στην κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας της Λιβύης» υπογράμμισε.

Ακόμα, χαιρέτισε το ενδιαφέρον της Ελλάδας για την προώθηση και της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Ειδικότερα, είπε πως συζήτησαν πώς μπορεί να ωφεληθεί η Λιβύη από την εμπειρία της Ελλάδας στο θέμα της συντήρησης των λιμένων και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Επίσης, ανέφερε πως η Λιβύη επιζητά τη συνεργασία με την Ελλάδα και την ΕΕ για το μεταναστευτικό. Σε ό,τι αφορά την επίσκεψή της στην Ελλάδα, ευχαρίστησε τον Νίκο Δένδια για τη φιλοξενία και τη διοργάνωση της επίσκεψής της στην Αθήνα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. «Είμαστε πολύ χαρούμενοι, μάς τιμά αυτή η πρόσκληση. Η Ελλάδα είναι μια γειτονική χώρα και μας συνδέουν πολλές ιστορικές σχέσεις φιλίας». Τέλος, η υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης απηύθυνε πρόσκληση στον Νίκο Δένδια να επισκεφτεί την Τρίπολη.