Μητσοτάκης: Παρωχημένη η ιδέα μόρφωση, δουλειά, σύνταξη – Στην Αθήνα ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ. Το τετ α τετ με Μητσοτάκη

Μητσοτάκης: Σχεδόν αδιανόητο να πάμε σε δεύτερο γενικό lockdown - Έρχονται πολύ δύσκολοι μήνες | LiFO

«Η ιδέα να μορφώνεσαι, να βρίσκεις εργασία και να παίρνεις σύνταξη είναι ίσως ήδη παρωχημένη» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναπτύσσοντας το όραμα, τόσο το δικό του, όσο και της παράταξής του, για τον ελληνικό λαό.

Μητσοτάκης: Παρωχημένη η ιδέα μόρφωση - δουλειά - σύνταξη

Ο πρωθυπουργός συζήτησε με τον ιστορικό και συγγραφέα Γιουβάλ Νώε Χαράρι στο πλαίσιο του Athens Democracy Forum 2020, με τον συντονισμό της συζήτησης νε έχει αναλάβει η υπεύθυνη οικονομικών ειδήσεων της εφημερίδας «New York Times» στην Ευρώπη, Λιζ Άλντερμαν.

Στην συζήτηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης «ξαναζέστανε» το μοντέλο της εκπαιδευτικής, ταξικής «ευγονικής» του «ψυκτικού από το Περιστέρι» – το οποίο είχε παρουσιάσει στον προεκλογικό Μάιο του 2019 – σημειώνοντας αυτή τη φορά: «Και πώς εξηγείς στους ανθρώπους πού θα είναι οι δουλειές, όχι στο μακρινό, αλλά το εγγύς μέλλον και πώς, επίσης, εξηγείς στους ανθρώπους ότι ένα παραδοσιακό πτυχίο πανεπιστήμιου από ένα ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο ίσως δεν είναι απαραίτητα ο τρόπος να κερδίσεις μια καλή ζωή; Τώρα τρέχουμε μια νομοθεσία στην οποία επανασκεφτόμαστε (sic!) πλήρως την τεχνική μας εκπαίδευση. Ίσως υδραυλικοί και ηλεκτρολόγοι δεν θα αντικασταθούν απο ρομπότ, πριν από άλλα επαγγέλματα».

Πρόσθεσε πως «αντιμετωπίζουμε στην Ελλάδα μεγάλη έλλειψη σε τεχνικά καταρτισμένους ανθρώπους. Μερικές φορές μιλάμε για δουλειές από το παρελθόν, η παραδοσιακή δεξιοτεχνία επανακάμπτει διότι υπάρχει περισσότερη ζήτηση γι’ αυτή. Αλλά παρόλα αυτά δεν βλέπω πολύ ενδιαφέρον σε περιοχές στην Ελλάδα γι’ αυτού του είδους τις δουλειές οι οποίες θα μπορούσαν να είναι πραγματικά καλοπληρωμένες δουλειές και επίσης να βοηθούν στην τοπική ανάπτυξη. Έτσι, σκεπτόμενος 5, 10, 15 χρόνια μπροστά και εξασφαλίζοντας τις αλλαγές τώρα στο εκπαιδευτικό σύστημα, είναι πρόκληση».

«Συνέχεια χρησιμοποιώ το παράδειγμα ότι τα παιδιά που ξεκινούν σήμερα στο νηπιαγωγείο θα αποφοιτήσουν το λύκειο το 2032 και από το πανεπιστήμιο το 2036, αν έχουμε ακόμη τα τετραετή προγράμματα σπουδών. Αλλά τι είδους δεξιότητες δίνουμε στα νεότερα παιδιά μας, για να τα προετοιμάσουμε γι’ αυτόν τον κόσμο; Αυτό είναι ένα δύσκολο ερώτημα. Αλλά αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι η ΕΕ έχει αρκετό κεφάλαιο διαθέσιμο για τέτοιου είδους προγράμματα. Αλλά μετά πρέπει να πείσουμε τους ανθρώπους ότι είναι προς το συμφέρον τους να πάρουν αυτού του είδους την εκπαίδευση. Δεν είναι απλώς ότι εμείς προσφέρουμε οικονομικά κίνητρα σε ανθρώπους για να επανεκπαιδευτούν.

»Αυτό ίσως δεν είναι αρκετό από μόνο του αν οι άνθρωποι δεν καταλάβουν ότι η ιδέα να μορφώνεσαι, να βρίσκεις εργασία και να παίρνεις σύνταξη ειναι ίσως ήδη παρωχημένη. ‘Ετσι μαθαίνουμε διαρκώς, αλλάζουμε εργασία ίσως πιο συχνά. Ξέρετε, αυξήσαμε τα όριο συνταξιοδότησης, ένα καλό με την κρίση στην Ελλάδα είναι ότι ήδη κάναμε δύσκολες μεταρρυθμίσεις που άλλες ευρωπαϊκές χώρες δεν έχουν κάνει καν».

 

Στην Αθήνα ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ – Το τετ α τετ με Μητσοτάκη

O γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ σε Ελλάδα και Τουρκία σε μία κρίσιμη χρονικά συγκυρία μετά την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής και την πολιτική «καρότου και μαστιγίου» που υιοθέτησαν οι «27» έναντι της Τουρκίας

Στο πλαίσιο αυτό, ο Γενς Στόλτενμπεργκ επισκέπτεται σήμερα τη χώρα μας μετά την Τουρκία και συναντά στις 10.30 τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, στον απόηχο της πρόσφατης συμφωνίας για δημιουργία μηχανισμού αποτροπής κρίσεων στο ΝΑΤΟ μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας. Παράλληλα, τετ α τετ θα έχει και με τους υπουργούς Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας, Νίκο Δένδια και Νίκο Παναγιωτόπουλο.

Προηγήθηκε η χθεσινή επίσκεψή του στην Τουρκία, όπου  συναντήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Ταγίπ Ερντογάν για ένα ακόμη «διπλωματικό μασάζ», ενόψει της έναρξης των διερευνητικών ελληνοτουρκικών συνομιλιών για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Η συνάντηση διήρκεσε λίγο πάνω από μία ώρα, είχε πλούσια ατζέντα τόσο για τα θέματα ασφαλείας, όσο και για τις σχέσεις με την Ελλάδα.

Οι προσδοκίες της Αθήνας

Με δεδομένο ότι το ΝΑΤΟ έχει ειδική τεχνογνωσία σε στρατιωτικά θέματα εκτιμάται από κυβερνητικούς παράγοντες ότι θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα μηχανισμό που θα βοηθούσε με τεχνικό τρόπο στην όποια αποκλιμάκωση. Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να καταφέρει να «περάσει» στον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ τις ελληνικές θέσεις, προκειμένου ο ρόλος του να είναι ουσιαστικός και  διαμεσολαβητικός και να μην κλίνει προς την πλευρά της Τουρκίας.

Άλλωστε, η Αθήνα επιχειρεί να διατηρήσει το τεχνητό κλίμα αισιοδοξίας που έχει δημιουργηθεί μεταξύ των δύο πλευρών μέσω ενδελεχών διπλωματικών διεργασιών, προκειμένου να τεθούν οι βάσεις για υιοθέτηση Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, τα οποία εδώ και τουλάχιστον 20 χρόνια προσπαθεί να προωθήσει το ΝΑΤΟ.

Μυστική διπλωματία

Δεν είναι τυχαίο, ότι ο κ. Στόλτενμπεργκ έσπευσε να ανακοινώσει την «συμφωνία» μηχανισμού αποτροπής θερμού επεισοδίου Ελλάδας – Τουρκίας, λίγη ώρα πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής την περασμένη Πέμπτη. Και επειδή στο παρελθόν ΝΑΤΟ και ΗΠΑ επιχείρησαν να προωθήσουν Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, τα οποία έγερναν υπέρ της τουρκικής επιχειρηματολογίας, η ελληνική πλευρά επιδιώκει ευθέως να αντιμετωπιστεί η πηγή των προκλήσεων, δηλαδή οι τουρκικές κινήσεις αμφισβήτησης ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.  

Ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ επιθυμεί ραντεβού Δένδια – Τσαβούσογλου

Την ίδια ώρα, αίνιγμα παραμένει η συνάντηση Δένδια-Τσαβούσογλου στο πλαίσιο φόρουμ για την Ενέργεια και την Ασφάλεια στην Μπρατισλάβα την Πέμπτη 8 Οκτωβρίου στο οποίο θα είναι ομιλητής και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ.

Ερωτηθείς σχετικά χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας υπογράμμισε ότι η ελληνική πλευρά έχει δουλέψει εντατικά και είναι καθόλα έτοιμη για αυτή τη συνάντηση, ωστόσο ακόμα αυτή δεν έχει «κλειδώσει». Ο Γενς Στόλτενμπεργκ επιχειρεί με κάθε μέσο να ανοίξει το δρόμο για τις διπλωματικές προσπάθειες. Αίσθηση ωστόσο, προκάλεσε ότι για πρώτη φορά χθες κατά τη συνάντησή του με τον Μεβλούτ  Τσαβούσογλου εξέφρασε  ανοιχτά τις ανησυχίες του για το ρωσικό αντι-πυραυλικό σύστημα S-400, που αγόρασε η Τουρκία, γεγονός που αποτελεί αλλαγή στάσης του επικεφαλής του ΝΑΤΟ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*