Μητσοτάκης: “Πάντα έτοιμοι να συζητήσουμε με την Τουρκία με γνώμονα το διεθνές δίκαιο” — Δένδιας: Επιθυμούμε μείωση της έντασης αλλά θα υπερασπιστούμε τα εθνικά μας συμφέροντα

Κυριάκος Μητσοτάκης

Από την Κύπρο ο πρωθυπουργός δήλωσε ετοιμότητα για συζήτηση με γνώμονα το διεθνές δίκαιο και εφόσον η Τουρκία σεβαστεί τους κανόνες καλής γειτονίας.

Ελλάδα και Κύπρος δεν έχουν θράσος έχουν θάρρος. Όπλο μας το διεθνές δίκαιο και δυνατή μας άμυνα οι ισχυρές συμμαχίες”, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο Συνέδριο του Δημοκρατικού Συναγερμού στην Κύπρο και έστειλε νέο μήνυμα στην Τουρκία, για διάλογο, με συγκεκριμένους όρους.

“Δεν ανοίγουμε διάλογο με το παράλογο. Όμως είμαστε πάντα έτοιμοι να συζητήσουμε για το νέο περιβάλλον ασφάλειας και συνεργασίας μεταξύ των λαών μας, καλή τη πίστη, με γνώμονα το διεθνές δίκαιο και με υποχρέωση να σεβόμαστε πάντα τους κανόνες καλής γειτονίας”, τόνισε ο κ.Μητσοτάκης.

Δήλωσε επίσης: “Έχουμε χρέος απέναντι στους πολίτες να διαβάσουμε σωστά τις εξελίξεις στο Κυπριακό, να αναδειχθεί ως νέα προτεραιότητα στο χάρτη των καινούργιων γεωπολιτικών και ενεργειακών δεδομένων. Και εκεί το εθνικό μας μέτωπο θα έχει σταθερή στρατηγική και ευέλικτη τακτική. Και αν κάποιοι επιλέγουν την προκλητικότητα, απαντάμε πάντα με ψυχραιμία και ετοιμότητα. Στα επιθετικά πυροτεχνήματα αντιτάσσουμε ακλόνητα επιχειρήματα”.

Ο κ.Μητσοτάκης υπογράμμισε εξάλλου ότι: “Το διεθνές δίκαιο παραμένει η μόνη πυξίδα μας στο εθνικό ζήτημα με σαφή τον κοινό μας στόχο: Δίκαιη, βιώσιμη, λειτουργική λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας χωρίς ξένους εγγυητές, χωρίς κατοχικούς στρατούς. Λύση σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πάνω από όλα μία λύση που θα εγγυάται το μέλλον την ευημερία και για τις δύο κοινότητες” . Εκτίμησε ότι το γεγονός ότι η Κύπρος είναι μέλος της ΕΕ αποτελεί την καλύτερη εγγύηση ασφαλείας για όλους τους κάτοικους του νησιού και πρόσθεσε: “Ακριβώς για αυτό οι θέσεις περί δύο κρατών απορρίπτονται ασυζητητί”.

Ξεκαθάρισε επίσης ότι: “Διχοτόμηση δεν χωράει ούτε στην πραγματικότητα ούτε στον πολιτισμό του εικοστού πρώτου αιώνα. Η πράσινη γραμμή που κόβει τη Λευκωσία στα δύο είναι μία γραμμή ντροπής που πρέπει επιτέλους να σβήσει”.

“Το Ντόνετσκ και η Μαριούπολη να μη γίνουν Κερύνεια και Αμμόχωστος””

Ο κ. Μητσοτάκης μάλιστα συνέκρινε το Κυπριακό με τον πόλεμο στην Ουκρανία και τη Ρωσία με την Τουρκία. Χαρακτήρισε την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία επικίνδυνη εξέλιξη, γιατί όπως εκτίμησε: “Απειλεί να κατοχυρώσει ένα μοντέλο αυταρχικής συμπεριφοράς σύμφωνα με το οποίο κάθε ιμπεριαλιστική χώρα, κάθε τοπικός ηγέτης, με οποιοδήποτε πρόσχημα, θα εισβάλει σε μία γειτονική χώρα. Μοντέλο το οποίο μπορεί να τονμιμηθούν και άλλοι ηγέτες με αυτοκρατορικά και επεκτατικά οράματα. Κάτι το οποίο αφορά την Ελλάδα, αφορά ακόμη περισσότερο την ακρωτηριασμένη επί τόσες δεκαετίες Κύπρο”.

Δήλωσε δε ότι: “Η Ουκρανία βιώνει την τραγική εμπειρία της Κύπρου το 1974 και δεν πρέπει να αφήσουμε το Ντόνετσκ και τη Μαριούπολη να γίνουν Κερύνεια και Αμμόχωστος”.

“Αντιτάξαμε το στιβαρό λογισμό στον εύηχο λαϊκισμό”

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε επίσης στις κρίσεις που διαχειρίστηκε η κυβέρνηση του από το 2019. “Ε δεν πιστεύω ότι υπήρξε άλλη ελληνική κυβέρνηση που να διαχειριστήκε τόσες διαδοχικές κρίσεις”, σχολίασε. Εκτίμησε όμως ότι η πολιτεία κατάφερε να κρατήσει όρθια την κοινωνία και αναφέρθηκε στην απόφαση του Eurogroup για έξοδο της Ελλάδας από το καθεστώς αυξημένης εποπτείας.

“Τίποτα από όλα αυτά δεν ήταν ούτε εύκολο ούτε αυτονόητο. Χρειάστηκε να αντιτάξουμε το στιβαρό λογισμό στον εύηχο λαϊκισμό, τις δύσκολες πράξεις στα εύκολα λόγια. Το αποτέλεσμα όμως μας δικαιώνει. Για αυτό παρά τη δύσκολη συγκυρία μένουμε συνεπείς στο δρόμο τον οποίον χαράξαμε με όπλο το έργο μας, με δύναμη το σχέδιο και τη δουλειά και με σύμμαχο μας πάντα την αλήθεια” είπε επίσης ο κ.Μητσοτάκης και πρόσθεσε: “Κι αν επιμένω στην ανάγκη της διαρκούς μάχης κατά της δημαγωγίας είναι γιατί εκεί ακριβώς βρίσκεται σήμερα το σύνορο μεταξύ της προόδου και της συντήρησης, αλλά και το σταυροδρόμι για την επιλογή που θα κάνουν οι πολίτες για το μέλλον τους και αφού αποκτά ξεχωριστή σημασία, καθώς το 2023 θα είναι έτος εκλογών τόσο για την Κύπρο όσο και για την Ελλάδα”.

Ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι το στοίχημα είναι “να αποτρέψουμε την κατεδάφιση όσων με κόπο χτίστηκαν και στις δύο χώρες μας, να εξηγήσουμε τα επόμενα βήματα για την ανάπτυξη της οικονομίας και την ευημερία της κοινωνίας. Να εγγυηθούμε τη δημοκρατικότητα, τη σταθερή συνέχεια στους δύσκολους καιρούς που έρχονται μπροστά μας”. Και υποστήριξε ότι: “Σε αυτό το ναρκοπέδιο, που πρέπει να διαβούμε ισχυρά κράτη θα είναι τα σταθερά κράτη”.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε επίσης ότι κανένας εθνικός προϋπολογισμός δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση. “Εμείς που έχουμε διαχειριστεί προϋπολογισμούς ξέρουμε πολύ καλά ότι τα εύκολα λόγια, εύκολα καίγονται”, σχολίασε και αναφέρθηκε στην ενεργειακή συνεργασία Ελλάας Κύπρου για τη διακίνηση υγροποιημένου φυσικού αερίου και τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις- γέφυρα με Αφρική και Μέση Ανατολή.

 

Δένδιας: Επιθυμούμε μείωση της έντασης αλλά θα υπερασπιστούμε τα εθνικά μας συμφέροντα

Νίκος Δένδιας

Μηνύματα με αποδέκτη την Τουρκία έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών μετά το πέρας της συνάντησής του με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ιρλανδίας Simon Coveney. “Δεν είμαστε εμείς που αποφασίσαμε διακοπή διαύλων επικοινωνίας”.

Τον υπουργό Εξωτερικών και Υπουργό Άμυνας της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας, Simon Coveney, υποδέχθηκε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Νίκος Δένδιας, στην πρώτη του επίσκεψη στη χώρα μας με τη συνεργασία Ελλάδας – Ιρλανδίας, τα ζητήματα της ΕΕ, αλλά και διεθνή και περιφερειακά θέματα, μεταξύ αυτών της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, αλλά και τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, τα Δυτικά Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή να περιλαμβάνονται στην ατζέντα της συνάντησης.

Μετά το πέρας τη συνάντησής τους, ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε στη στενή συνεργασία Ελλάδα και Ιρλανδίας στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και στη στάση της χώρα μας στο ζήτημα της εφαρμογής του Πρωτοκόλλου της Βόρειας- Ιρλανδίας, μια στάση που εδράζεται και στο πνεύμα της κοινοτικής αλληλεγγύης, αλλά και στην ανάγκη τήρησης των συμπεφωνημένων στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, ενώ ευχαρίστησε την Ιρλανδία για τη στάση της στο κυπριακό ζήτημα.

Ο Νίκος Δένδιας με τον Ιρλανδό ομόλογό του, Simon Coveney

Ο Νίκος Δένδιας με τον Ιρλανδό ομόλογό του, Simon Coveney  

Ο κ. Δένδιας μιλώντας για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, τόνισε πως “εμείς είμαστε πάντοτε ανοιχτοί στο διάλογο, αλλά σε αυτή τη βάση. Τη βάση του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, και δεν είμαστε εμείς που αποφασίσαμε διακοπή διαύλων επικοινωνίας. Ούτε είμαστε εμείς που κλιμακώνουμε την ένταση στο ρητορικό επίπεδο.

Εμείς επιθυμούμε πάντοτε μείωση της έντασης, επιθυμούμε πάντοτε να υπάρχουν ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας. Όμως για να είμαστε σαφείς, θα υπερασπιστούμε πάντοτε τις θέσεις μας, και τα εθνικά και ευρωπαϊκά μας συμφέροντα, βασισμένα στο Διεθνές Δίκαιο και στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

Αναλυτικά η δήλωση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, μετά το πέρας της συνάντησής του με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ιρλανδίας Simon Coveney:

Αγαπητέ μου Simon,

Χαίρομαι ιδιαίτερα που έχω την ευκαιρία να σε υποδεχθώ σήμερα εδώ στην Αθήνα. Είναι σχεδόν 20 χρόνια, 17 χρόνια για την ακρίβεια, που δεν είχαμε τη χαρά να υποδεχθούμε Υπουργό Εξωτερικών της Ιρλανδίας εδώ.

Παρότι έγιναν Προεδρικές επισκέψεις στο ενδιάμεσο. Οπότε, όπως είναι αυτονόητο, είχαμε πάρα πολλά να πούμε. Υπάρχουν διαχρονικοί δεσμοί φιλίας μεταξύ των δύο χωρών, κοινές αξίες, κοινές αντιλήψεις, σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου, του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, της UNCLOS, σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Τον Ιανουάριο του 2021, συμφωνήσαμε στην κατάρτιση ενός Οδικού Χάρτη εξέλιξης των διμερών μας σχέσεων που περιέχει επτά συγκεκριμένους τομείς συνεργασίας.

Μεταξύ άλλων, Διασπορά, μεταναστευτικό, Διατλαντικές σχέσεις, συνεργασία στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών. Συζητήσαμε σήμερα για τα πολύ μεγάλα περιθώρια που έχουμε να βελτιώσουμε τις οικονομικές και τις εμπορικές μας σχέσεις.

Μας ενδιαφέρει πάρα πολύ να προσελκύσουμε Ιρλανδικές επενδύσεις στην Ελλάδα και θα θέλαμε, επίσης, η Ιρλανδία να γίνει ένας χώρος που να μπορούν να δραστηριοποιούνται εύκολα οι ελληνικές επιχειρήσεις.

Είναι γεγονός ότι όλο και περισσότεροι Ιρλανδοί προτιμούν την Ελλάδα για τις διακοπές τους. Πολύ ενδιαφέρουσα επίσης μπορεί να η πολιτιστική μας συνεργασία και συζητήσαμε πώς οι Έλληνες φοιτητές μπορούν να βρουν το δρόμο τους για τα διεθνούς κύρους Ιρλανδικά Πανεπιστήμια.

Επίσης, πρέπει να σε ευχαριστήσω δημοσίως γιατί τα ελληνικά διδάσκονται στο Δουβλίνο από το 1592 και, επίσης, θα πρέπει να αναφέρω ότι πρόσφατα γιορτάσαμε τα 100 χρόνια από την έκδοση του μνημειώδους μυθιστορήματος «Οδυσσέας» του James Joyce. Ενός ένθερμου μελετητή των Ελληνικών γραμμάτων, ενός γνωστού φιλέλληνα.

Ήταν για εμάς συγκινητική η ανάρτησή σας στο Twitter, ότι ο James Joyce είχε αναρτήσει την ελληνική σημαία στο διαμέρισμά του στο Παρίσι.

Επιπλέον, πρέπει να σε ευχαριστήσω δημοσίως για τη στάση που η Ιρλανδία τήρησε στο ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Επίσης, είναι πολύ σημαντικό ότι συζητήσαμε για τις σχέσεις που και οι δύο χώρες διατηρούν με τους μεγάλους απόδημους πληθυσμούς και πώς μπορούμε να συνεργαστούμε πάνω σε αυτό και πώς μπορούμε να κερδίσουμε ο καθένας από την εμπειρία του άλλου.

Επιπλέον, η συνεργασία μας στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι πολύ στενή, υπάρχει ταύτιση σε πάρα πολλά θέματα. Και είχα την ευκαιρία, μετά την εκτενή ενημέρωση που είχες την καλοσύνη να μας κάνεις, να σου επαναλάβω τη στάση της Ελλάδας στο ζήτημα της εφαρμογής του Πρωτοκόλλου της Βόρειας- Ιρλανδίας, μια στάση που εδράζεται και στο πνεύμα της κοινοτικής αλληλεγγύης, αλλά και στην ανάγκη τήρησης των συμπεφωνημένων στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου.

Επιθυμούμε την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου με τρόπο συναινετικό, εποικοδομητικό, μη συγκρουσιακό, κάτι που θα επιτρέψει στην καθημερινή ζωή να συνεχιστεί ομαλά.

Επίσης θέλω να σε ευχαριστήσω για την ενημέρωσή σου όσον αφορά το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών στο οποίο μετέχει η Ιρλανδία. Θέλω να θυμίσω ότι εμείς έχουμε μια συνεργασία επίσης και μία αμοιβαία υποστήριξη υποψηφιοτήτων στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Θέλω να είμαι ειλικρινής, είμαστε πολύ χαρούμενοι που η Ιρλανδία είναι μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και θέλουμε να αντλήσουμε από την εμπειρία σας για αυτή τη συγκεκριμένη περίοδο.

Επίσης, έχουμε ταυτόσημη θέση στο θέμα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, την καταδικάσαμε και οι δύο χώρες, από την πρώτη στιγμή. Καταδικάζουμε τον αναθεωρητισμό από όπου κι αν προέρχεται.

Στο γεύμα εργασίας που θα ακολουθήσει, θα ανταλλάξουμε απόψεις για τη Μέση Ανατολή, για τη Συρία, για τη Λιβύη, επίσης για τα Δυτικά Βαλκάνια.

Σε ευχαριστώ πάρα πολύ για την ενημέρωση που μας έκανες για την επίσκεψή σου στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας, μαζί με τη Νορβηγίδα φίλη μας και ομόλογό μας, την Anniken Huitfeldt. Εμείς έχουμε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για το τι συμβαίνει στα σύνορα μεταξύ Τουρκίας και Συρίας, όσον αφορά το μεταναστευτικό.

Θέλω να εκμεταλλευτώ την ευκαιρία για να σε ευχαριστήσω για τη στάση της Ιρλανδίας όσον αφορά το Κυπριακό, η συμβολή σας μέσω της συμμετοχής σας στο Συμβούλιο Ασφαλείας είναι ιδιαίτερης σημασίας.

Και, βέβαια, σε ευχαριστώ για την ευκαιρία που μου έδωσες να σε ενημερώσω για τα τεκταινόμενα στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου επανέλαβα τις πάγιες θέσεις της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής που είναι θέσεις βασισμένες στο Διεθνές Δίκαιο και στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Εμείς είμαστε πάντοτε ανοιχτοί στο διάλογο, αλλά σε αυτή τη βάση. Τη βάση του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, και δεν είμαστε εμείς που αποφασίσαμε διακοπή διαύλων επικοινωνίας. Ούτε είμαστε εμείς που κλιμακώνουμε την ένταση στο ρητορικό επίπεδο.

Εμείς επιθυμούμε πάντοτε μείωση της έντασης, επιθυμούμε πάντοτε να υπάρχουν ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας. Όμως για να είμαστε σαφείς, θα υπερασπιστούμε πάντοτε τις θέσεις μας, και τα εθνικά και ευρωπαϊκά μας συμφέροντα, βασισμένα στο Διεθνές Δίκαιο και στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

Η Ιρλανδία καταλαβαίνει πάρα πολύ καλά και τα δύο. Άλλωστε έχει μια πολύ μεγάλη θετική συνεισφορά στη διαμόρφωση της UNCLOS και, ιδιαίτερα, στα ζητήματα των θαλασσίων συνόρων, της υφαλοκρηπίδας, των δικαιωμάτων των βραχονησίδων.

Και ευελπιστώ ότι η Ιρλανδία θα συνεχίσει τη στάση που μέχρι σήμερα τηρεί, να στηρίζει τις αρχές αυτές σε όλα τα διεθνή φόρα.

Αγαπητέ μου Σάιμον, έχουμε, όπως είπα, πολλά ακόμα να πούμε. Στο γεύμα εργασίας θα έχουμε τη θέα της Ακρόπολης. Λυπάμαι, νομίζω, όμως, μπίρα Guinness δεν θα έχω την δυνατότητα να σου προσφέρω.

Ευχαριστώ πάρα πολύ για την σημερινή σου παρουσία σήμερα εδώ.