Μητσοτάκης: Ολοκληρώνεται ο κύκλος συναντήσεων με τους πολιτικούς αρχηγούς – Σενάρια για πρόωρες εκλογές και για τον Πρόεδρο Δημοκρατίας

Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο Κυριάκος Μητοστάκης θα συναντηθεί αρχικά με τον τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα – Αναλυτικά το πρόγραμμα του πρωθυπουργού.

Ολοκληρώνεται σήμερα, Δευτέρα, ο κύκλος από τις κατ’ ιδίαν συναντήσεις που πραγματοποιεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τους πολιτικούς αρχηγούς της χώρας.

Ειδικότερα, ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί στις 11:00, στο γραφείο του στη Βουλή, με τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, ολοκληρώνοντας έτσι τον κύκλο των κατ’ ιδίαν συναντήσεών του με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Στη συνέχεια στις 13:00, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου με μέλη του CEO Clubs Greece.

Στις 17:00, θα υποδεχτεί στο Μέγαρο Μαξίμου τον επικεφαλής του φορέα «Jewish Agency for Israel», Isaac Herzog.

Στις 17:30, θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη.

Στις 19:30, ο πρωθυπουργός θα συμμετέχει σε ανοιχτή συζήτηση με τον Πρόεδρο του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Νίκο Μπακατσέλο, στο πλαίσιο του επίσημου δείπνου του «30ου GREEK ECONOMIC SUMMIT-Turning the Odds», στο ξενοδοχείο Athenaeum InterContinental.

 

Σενάρια για πρόωρες εκλογές και για τον Πρόεδρο Δημοκρατίας

Ο Προκόπης Παυλόπουλος με τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Την εκλογολογία και προεδρολογία ανοίγει ο νέος εκλογικός νόμος. Ο πειρασμός της διπλής κάλπης για τον πρωθυπουργό και η απόφαση να μην προτείνει ξανά τον Παυλόπουλο για Πρόεδρο Δημοκρατίας

Ο νέος εκλογικός νόμος, που τέθηκε επί τάπητος κατά τις συναντήσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τους πολιτικούς αρχηγούς χωρίς όμως να επιτευχθεί συναίνεση και ο οποίος ως εκ τούτου θα ψηφιστεί μόνο από τη ΝΔ στις 22 Ιανουαρίου, επαναφέρει τα σενάρια για πρόωρες (και διπλές) εκλογές, ενώ πλησιάζει η ώρα για το νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, που όπως όλα δείχνουν δε θα είναι ο Προκόπης Παυλόπουλος.

Βέβαια ήταν “κοινό μυστικό” εδώ και καιρό ότι ο πρωθυπουργός, ο οποίος ήταν και ο μόνος βουλευτής της ΝΔ που δε είχε ψηφίσει τον κ.Παυλόπουλο το 2015, αναζητούσε άλλο πρόσωπο για την Προεδρία της Δημοκρατίας, επιθυμώντας αν και έχει τη δυνατότητα μετά τη συνταγματική αναθεώρηση, να μην εκλέξει μόνο του το κυβερνών κόμμα τον ανώτατο πολιτειακό άρχοντα αλλά κατά προτίμηση μαζί με το Κίνημα Αλλαγής. Πλέον όμως διαρρέεται ξεκάθαρα από κυβερνητικής πλευράς πως ο κ.Μητσοτάκης δε θα προτείνει τον κ.Παυλόπουλο. Ουδείς όμως προαναγγέλλει και ποιον θα προτείνει τελικά ο πρωθυπουργός, καθώς ουδείς γνωρίζει εξάλλου στην πραγματικότητα με ακρίβεια, παρότι ο κ.Μητσοτάκης φέρεται να έχει λάβει τις αποφάσεις του.

Στο Μαξίμου έχουν γίνει διάφορες και ποικίλες εισηγήσεις τον τελευταίο καιρό και για πολιτικά και για μη πολιτικά πρόσωπα. Μεταξύ αυτών, πράγματι έχει πέσει στο τραπέζι και το όνομα του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου, ένα σενάριο υπαρκτό αν και φυσικά δύσκολο, καθώς ήδη το ενδεχόμενο αυτό προκαλεί δυσαρέσκεια σε πολλούς βουλευτές της ΝΔ. Τα “προτερήματα” μίας υποψηφιότητας Βενιζέλου είναι ότι η Φώφη Γεννηματά, έστω και με βαριά καρδιά, δεν μπορεί παρά να τον ψηφίσει ως πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, καθώς και ότι οι σαμαρικοί που ήθελαν να δουν τον Αντώνη Σαμαρά Πρόεδρο Δημοκρατίας, δεν μπορούν να διαμαρτυρηθούν τόσο εύκολα, αφού διατηρούν καλές σχέσεις με τον κ.Βενιζέλο, με τον οποίο ο Μεσσήνιος είχε συγκυβερνήσει. Σημειωτέον ότι το τελευταίο διάστημα σαμαρικοί ξιφουλκούσαν κατά των σεναρίων για υποψηφιότητα της Μαρίας Δαμανάκη.

Τα μειονεκτήματα, πέραν των αντιδράσεων που θα προκαλούσε μία υποψηφιότητα του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ στο εσωτερικό της ΝΔ και ιδίως στο καραμανλικό στρατόπεδο, είναι προφανή, καθώς ο κ.Βενιζέλος δε μπορεί να θεωρηθεί “πρόσωπο που ενώνει”, ενώ λόγω ιδιοσυγκρασίας και ισχυρής πολιτικής άποψης θα ήταν σίγουρα ένας Πρόεδρος Δημοκρατίας με έντονη παρεμβατικότητα και προσωπικές θέσεις. Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός είχε δηλώσει πρόσφατα (Βήμα) ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας: “Πρέπει να συμβολίζει την ενότητα του έθνους. Κατά συνέπεια, θα ήταν σημαντικό να μην εκλεγεί μόνο από την παράταξη που θα τον προτείνει και έχει την πλειοψηφία στη Βουλή σήμερα.”

Κορυφαίοι υπουργοί έχουν κάνει εισηγήσεις και για μη πολιτικά πρόσωπα, κυρίως από το δικαστικό χώρο, ενώ υπενθυμίζεται ότι εφέρετο ο πρωθυπουργός ιδανικά να επιθυμούσε να προτείνει την πρώτη γυναίκα Πρόεδρο Δημοκρατίας. Λόγω όμως της προκλητικότητας της Τουρκίας, η ζυγαριά φαίνεται να γέρνει προς πολιτικό πρόσωπο, ώστε να έχει τη γεωπολιτική γνώση και τη διπλωματική ικανότητα να χειριστεί λεπτές καταστάσεις αν χρειαστεί.

Το κατά πόσον ο κ.Μητσοτάκης όντως θα επιλέξει πρόσωπο από το χώρο της κεντροαριστεράς μένει να φανεί, πάντως η κ.Γεννηματά και το Σάββατο στη συνεδρίαση στελεχών για τον προγραμματισμό δράσεων και για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του ΚΙΝΑΛ, μίλησε για “πρόσωπο από την παράταξη μας” το οποιο “ήταν με κάθε τρόπο παρών τα χρόνια της κρίσης”.

Υπενθυμίζεται ότι η συνταγματική προθεσμία για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας λήγει στις 13 Φεβρουαρίου, ωστόσο αναμένεται η απόφαση του κ.Μητσοτάκη να ανακοινωθεί νωρίτερα.

Και στο βάθος κάλπες;

Η προεδρική εκλογή αναμένεται να πραγματοποιηθεί σε κάθε περίπτωση μετά τις 22 Ιανουαρίου, οπότε και θα ψηφιστεί ο νέος εκλογικός νόμος, ο οποίος όπως αναφέρθηκε ανοίγει και πάλι τα σενάρια πρόωρων εκλογών.

Δεν πρόκειται βεβαίως για νέα σενάρια, καθώς όπως έχει γράψει και το Νews24/7, το ενδεχόμενο πρόωρων και διπλών εκλογών υπήρχε στο πρωθυπουργικό τραπέζι αμέσως μετά τις εθνικές εκλογές προκειμένου να “καεί” η απλή αναλογική. Και καθώς πλέον ο εκλογικός νόμος θα είναι σύντομα γεγονός, ο “πειρασμός” για τον πρωθυπουργό είναι μεγάλος όσον αφορά στο να επιλέξει τον καλύτερο πολιτικά χρόνο ώστε οι πρώτες εκλογές που θα γίνουν με απλή αναλογική να δώσουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και την ώθηση για τις δεύτερες εκλογές, που θα διεξαχθούν με το νέο σύστημα, το οποίο υπενθυμίζεται ότι προβλέπει κλιμακωτό μπόνους στο πρώτο κόμμα με ανώτατο όριο τις 50 έδρες, εφόσον το ποσοστό του προσεγγίζει το 40%.

Βεβαίως, υπάρχουν και ισχυρά αντεπιχειρήματα στις πρόωρες εκλογές, που αφορούν στη δυσαρέσκεια της βάσης της ΝΔ για το μεταναστευτικό, τις συνέπειες στην οικονομία που ανησυχούν ιδιαίτερα τον επιχειρηματικό κόσμο και βεβαίως τον απρόβλεπτο παράγοντα Τουρκία. Ενδεχομένως όμως μία καλή αφορμή θα μπορούσε να είναι η συζήτηση για τα πρωτογενή πλεονάσματα, με το δίλημμα προς τους ψηφοφόρους να έγκειται στο ποιος μπορεί να χειριστεί καλύτερα αυτή τη διαπραγμάτευση, μία κυβέρνηση ΝΔ ή μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που υπέγραψε τους υψηλούς στόχους. Στόχος της κυβέρνησης υπενθυμίζεται ότι είναι μέσα στο 2020 να ξεκινήσει η συζήτηση σε επίπεδο Eurogroup.