Μητσοτάκης: Οι παρεμβάσεις συμβολισμού για τον έναν χρόνο διακυβέρνησης – Προσφυγικό: Ξανά στο επίκεντρο

Μητσοτάκης: Οι παρεμβάσεις συμβολισμού για τον έναν χρόνο διακυβέρνησης
Ο πρωθυπουργός τόνισε για τον επερχόμενο ανασχηματισμό «οι αλλαγές δεν είναι της στιγμής – θα το μάθετε από μένα»

Στίγμα των βασικών του προθέσεων έδωσε κατά τη χθεσινή ημέρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που επέλεξε παρεμβάσεις υψηλού συμβολισμού εν είδει εορτασμού της επετείου της συμπλήρωσης ενός χρόνου γαλάζιας διακυβέρνησης.

Στο πλαίσιο αυτό, καθόλου τυχαία η ηχηρή αποκήρυξη όλων όσοι εξακολουθούν να διακινούν σενάρια πρόωρων εκλογών με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να βάζει πέραν όλων των άλλων και μία ηθική διάσταση. «Θα ήταν πολιτικά ανέντιμη κίνηση να προσφύγω σε εκλογές εκμεταλλευόμενος το πολιτικό κεφάλαιο το οποίο διαθέτω για να κερδίσω τι ακριβώς, όταν έχω τρία χρόνια μπροστά μου και μία ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να υλοποιήσω το πρόγραμμα μας», υπογράμμισε κατά την χθεσινή ραδιοφωνική του συνέντευξη ο πρωθυπουργός. Διττή η στόχευση του πρωθυπουργού, όπως εξηγούν στενοί του συνεργάτες: αφενός να αποστασιοποιήσει πλήρως εαυτόν από τον τακτικισμό, που διακατείχε τον προκάτοχο του, όταν μετά τα δραματικά γεγονότα του Ιουλίου του 2015 και το αλήστου μνήμης δημοψήφισμα προσέφυγε σε πρόωρες εκλογές εξαπατώντας την αντιπολίτευση, που στο μεσοδιάστημα είχε βάλει πλάτη για την υιοθέτηση του 3ου Μνημονίου. Αφετέρου να υπογραμμίσει την αντίστιξη ανάμεσα σε έναν πρωθυπουργό, που εμφανίζεται προσηλωμένος στην ενίσχυση των Δημοκρατικών θεσμών και στον Αλέξη Τσίπρα, που κατακλύζεται εσχάτως από αποκαλύψεις για μεθοδεύσεις πολύ στενών συνεργατών του, στην κατεύθυνση της χειραγώγησης των δημοκρατικών θεσμών, αλλά και στην οργάνωση παρακράτους, όπως καταγγέλλουν στελέχη του κυβερνώντος κόμματος.

Πρόσωπα, που γνωρίζουν το μοτίβο, με το οποίο έχει αποφασίσει να πολιτευθεί ο κ. Μητσοτάκης, τονίζουν πως ο πρωθυπουργός χτίζει πάνω στη σχέση αξιοπιστίας και αμοιβαίας εμπιστοσύνης με τους πολίτες αποστρεφόμενος τα πολιτικά παιχνίδια. Επιπλέον, η επιλογή του να επισκεφθεί την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, όπου μεταξύ άλλων προανήγγειλε πως το πόρισμα της επιτροπής Πισσαρίδη θα αποτελέσει αντικείμενο εκτενούς διαλόγου ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις της χώρας, πιστοποιεί, σύμφωνα με στενούς του συνεργάτες, πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει θιασώτης του διαλόγου έχοντας το καθήκον να υπερβαίνει την όποια τοξικότητα επικρατεί στο πολιτικό σκηνικό της χώρας. Σύμφωνα με πληροφορίες, εξάλλου, δεν αποκλείεται η επιτροπή Πισσαρίδη να παραδώσει ακόμη και εντός της εβδομάδος το πόρισμα της για την ανακατεύθυνση των προτεραιότητων σε ό,τι αφορά στο αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας, καθώς η κυβέρνηση οφείλει να παραδώσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το masterplan για την απορρόφηση των 32 δις ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης.

Την ίδια ώρα, ο κ. Μητσοτάκης επιχείρησε να τοποθετήσει στη σωστή του βάση τον επερχόμενο ανασχηματισμό σημειώνοντας πως «οι αλλαγές δεν είναι της στιγμής, και όταν αυτή έλθει, θα το μάθετε από εμένα». Προσπαθώντας να αποκωδικοποιήσουν την εν λόγω αποστροφή, τακτικοί συνομιλητές του κ. Μητσοτάκη παρέπεμπαν τις προαναγγελθείσες διορθωτικές κινήσεις σε περίοδο μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 17/18 Ιουλίου και έως τα τέλη του μήνα, εφόσον, πάντα δεν ενεργοποιηθεί το σενάριο των τελών Αυγούστου/αρχών Σεπτεμβρίου. Καλά πληροφορημένες πηγές «στοιχημάτιζαν», πάντως, πως ο κ. Μητσοτάκης έχει οριστικοποιήσει σε μεγάλο βαθμό τις κυοφορούμενες αλλαγές, που, όπως μεταδίδεται, αναμένονται στοχευμένες, τουλάχιστον, σε ό,τι αφορά στο επίπεδο των Υπουργών. Ερωτηθείς, πάντως, σχετικώς, ο κ. Μητσοτάκης προϊδέασε, και για αλλαγές, που δεν αποκλείεται να αφορούν σε ανακατεύθυνση αρμοδιοτήτων είτε σε αλλαγές των υφιστάμενων υπουργικών δομών.

Παρεμβαίνοντας στην υπόθεση των αποκαλύψεων των τελευταίων εβδομάδων γύρω από τις καταθέσεις του Ισραηλινού επιχειρηματία, Σάμπυ Μιωνή, αλλά και της αντίστοιχης του Χρήστου Καλογρίτσα, που αμφότερες στοχοποιούν τον πρώην πανίσχυρο υπουργό Επικρατείας, Νίκο Παππά, ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε έκπληκτος, που ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει αποπέμψει ακόμη το Νίκο Παππά. Μετά την παρέμβαση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο πλαίσιο της συνεδρίασης της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και την πολιτική κάλυψη, που παρείχε στον κ. Παππά, στελέχη της Πειραιώς σχολίαζαν «Εδώ Παππάς, εκεί Παππάς, παντού Παππάς», κάνοντας λόγο για μαφία. «Αντί να πάρει αποστάσεις φρόντισε να δείξει ξανά ότι ο Ν. Παππάς είναι το άλλο πρόσωπο του Αλ. Τσίπρα. Όμως το πουλόβερ έχει αρχίσει να ξηλώνεται».

 

Προσφυγικό: Ξανά στο επίκεντρο η μείωση των ροών και τα ανθρώπινα δικαιώματα

Προσφυγικό: Ξανά στο επίκεντρο η μείωση των ροών και τα ανθρώπινα δικαιώματα

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Νότης Μηταράκης και ο Γιώργος Ψυχογιός, αρμόδιος για ζητήματα προσφύγων του ΣΥΡΙΖΑ  

Επανακάμπτει στην πολιτική ατζέντα το προσφυγικό ζήτημα, αφού η Ε.Ε ζητά να διερευνηθούν καταγγελίες σχετικά με τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αντιπαράθεση τις τελευταίες μέρες ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση

Σε περίοπτη θέση στην ατζέντα της αντιπαράθεσης Νέας Δημοκρατίας  ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες το προσφυγικό. Ιδίως από την στιγμή που για την πολιτική που ακολουθείται από την κυβέρνηση στο ζήτημα των προσφύγων, καταγράφονται ευρωπαϊκές υπόνοιες ή κριτική για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Αυτό άλλωστε εκφράστηκε πρόσφατα στην επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωκοινοβουλίου. Εκεί η επίτροπος για ζητήματα εσωτερικών της Ε.Ε, Ίλβα Γιόχανσον αν και δεν υιοθέτησε καταγγελίες που εκφράστηκαν για απωθήσεις μεταναστών, ζήτησε να διερευνηθεί το ζήτημα από την ελληνική κυβέρνηση

Η κυρίαρχη θέση της κυβέρνησης είναι πως το προσφυγικό έχει αναχθεί σε θέμα εθνικής ασφάλειας, μετά τις εξελίξεις στον Έβρο. Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης τονίζεται ότι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου οφείλει να είναι βασικό στοιχείο της ελληνικής στάσης, παράλληλα με την «αυτονόητη» – όπως την έχει χαρακτηρίσει ο ίδιος ο Α.Τσίπρας- φύλαξη των συνόρων. Μόνος κοινός τόπος φαίνεται να είναι η ανακατανομή των ευθυνών αντιμετώπισης του θέματος σε όλες τις χώρες της Ε.Ε αν και η αξιωματική αντιπολίτευση ζητά περισσότερο δυναμισμό στην διεκδίκησή του αιτήματος.

Προσφυγικό: Ξανά στο επίκεντρο η μείωση των ροών και τα ανθρώπινα δικαιώματα
Ο Νότης Μηταράκης, στην Βουλή 

Μιλώντας στην Ντόιτσε Βέλλε, ο υπουργός Μετανάστευσης, Νότης Μηταράκης, υπερασπίστηκε την ασκούμενη πολιτική αρνούμενος ότι ακολουθείται η τακτική των απωθήσεων. Επισήμανε ότι «εφαρμόζουμε πλήρως τη διεθνή και ευρωπαϊκή νομοθεσία για την προστασία των προσφύγων και των αιτούντων άσυλο. Αντιμετωπίζουμε μία κρίση. Το 2020 έχουμε καταγράψει 9.800 αφίξεις, όπως αντιλαμβάνεστε είναι ένας μεγάλος αριθμός για τους υπερπλήρεις καταυλισμούς στα νησιά και για τις υπηρεσίες ασύλου. Ωστόσο προστατεύουμε τα σύνορά μας».

Επίης ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής απαντώντας σε επερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ στην Βουλή υποστήριξε ότι «περιορίσαμε τις ροές κατά 92% το τελευταίο τρίμηνο και στο εξάμηνο κατά 51% στα νησιά μας, αυξήσαμε την έκδοση αποφάσεων ασύλου κατά 88% μειώσαμε τους διαμένοντες στις δομές των νησιών κατά 23% και 4% συνολικά στη χώρα, από την αρχή της χρονιάς, τη στιγμή που οι μεταφορές από τα νησιά αυξήθηκαν κατά 146% το Α΄ Εξάμηνο του 2020 σε σχέση με το Α΄ Εξάμηνο του 2019, καθώς μεταφέρθηκαν 17 χιλιάδες άτομα, όταν πέρσι είχαν μεταφερθεί 7 χιλιάδες μόνο».

Τα στοιχεία αμφισβήτησε ο αρμόδιος για ζητήματα νησιωτικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Νεκτάριος Σαντορινιός. Όπως είπε «ήρθατε εδώ να μας πείσετε ότι οι 15.000 πρόσφυγες και μετανάστες που το καλοκαίρι του 2019 άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ στα νησιά, είναι περισσότεροι από τις 34.000 που τώρα είναι συγκεντρωμένοι σε Κω, Λέρο, Σάμο, Χίο και Λέσβο. Και ήρθατε εδώ να μας πείσετε ότι οι 70.000 εκκρεμείς αιτήσεις ασύλου που εμείς παραδώσαμε, είναι περισσότερες από τις 100.000 που εσείς έχετε τώρα συσσωρεύσει. Έχουμε κάτι περισσότερο από διπλασιασμό».

Ο Νότης Μηταράκης πάντως φαίνεται να είναι το πρόσωπο της ηγεσίας του υπουργείου Μετανάστευσης που βρίσκεται στο στόχαστρο του ΣΥΡΙΖΑ. Κυρίως λόγω της κριτικής που ασκεί περί «ανοιχτών συνόρων» κατά την θητεία της προηγούμενης κυβέρνησης. Χαρακτηριστική είναι η αναφορά που έκανε ο Γιώργος Ψυχογιός, αρμόδιος τομεάρχης της αξιωματικής αντιπολίτευσης λέγοντας ότι «η εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου από μια χώρα την κάνει κερκόπορτα ή να έχει ανοικτά σύνορα; Όλος ο κόσμος αναγνώρισε τις προσπάθειες του ελληνικού λαού και της χώρας το 2015 και μετά να τηρήσει το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας. Μην επανέρχεσθε, λοιπόν, σε αυτό, σε αντίθεση και με τον Υφυπουργό σας, τον κ. Κουμουτσάκο, ο οποίος πραγματικά από την αρχή της διακυβέρνησης μίλησε για γεωπολιτικούς λόγους, γιατί σας εκθέτει».

Tην άποψη του Νότη Μηταράκη, πάντως, στήριξε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. Όπως είπε «ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει την Ελλάδα ξέφραγο αμπέλι». Μάλιστα κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολιτευση πως «συντάσσεται με όσους διαβάλλουν και υπονομεύουν τη χώρα μας στο μεταναστευτικό-προσφυγικό ζήτημα, υιοθετώντας την προπαγάνδα σε βάρος της Ελλάδας».

Προσφυγικό: Ξανά στο επίκεντρο η μείωση των ροών και τα ανθρώπινα δικαιώματα
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Ψυχογιός  

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ προτείνεται, «ισομερή κατανομή στην Ελλάδα» όπως χαρακτηριστικά είπε ο Γ.Ψυχογιός «παρακάμπτοντας τις φωνές των δημάρχων που στηρίξατε και τώρα αντιδρούν». Ζήτησε επίσης «να διεκδικήσετε δυναμικά τον επιμερισμό της ευθύνης στην Ευρώπη». Αμφισβήτησε την αποτελεσματικότητα της κυβερνητικής πολιτικής και ως προς την μείωση των ροών λέγοντας ότι « μιλήσατε για μείωση των ροών η οποία όντως έγινε λόγω του κορωνοϊού και εξακολουθείτε να μην καταδικάζετε τις ξενοφοβικές δηλώσεις για push-backs στη θάλασσα».