Μητσοτάκης με Μισέλ για οικονομία, Λιβύη και λιγνίτη – Μπακογιάννη: Η Τουρκία δεν μπορεί να αψηφά παντελώς το διεθνές δίκαιο

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Από το Παρίσι στις Βρυξέλλες θα βρεθεί ο πρωθυπουργός την Τετάρτη για να συναντηθεί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό.

Γεύμα εργασίας με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκό Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, με μενού τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό 2021- 2027, θα έχει το βράδυ της Τετάρτης στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Στο τραπέζι όμως αναμένεται να τεθεί και η συμφωνία Τουρκίας- Λιβύης.

Ο κ.Μητσοτάκης θα μεταβεί στις Βρυξέλλες από το Παρίσι όπου θα συναντηθεί με το Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, έναν από τους πιο ισχυρούς συμμάχους της Ελλάδας απέναντι στην Τουρκία όσον αφορά τη συμφωνία Ερντογάν- Σάρατζ.

Το ζήτημα αυτό προφανώς θα απασχολήσει και τη συζήτηση με το Μισέλ, η συνάντηση όμως πραγματοποιείται εν όψει της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις 20 Φεβρουαρίου για το πενταετές δημοσιονομικό πλαίσιο. Στο πλαίσιο της συζήτησης για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό ένα από τα θέματα που “καίνε” την Ελλάδα είναι να διασφαλίσει κονδύλια για την απολιγνιτοποίηση.

Η Αθήνα σε αντίθεση με άλλες χώρες παραγωγούς λιγνίτη δε ζήτησε την εξαίρεση της από το πλάνο απολιγνιτοποίησης, αλλά αντίθετα επέλεξε να δεσμευτεί για το κλείσιμο όλων των μονάδων μέχρι το 2028, διεκδικώντας όμως κονδύλια για τη στήριξη των περιοχών που θα επηρεαστούν όπως η Δυτική Μακεδονία και η Πελοπόννησος.

 

Μπακογιάννη: Η Τουρκία δεν μπορεί να αψηφά παντελώς το διεθνές δίκαιο

Η Ντόρα Μπακογιάννη

Παράνομη και γεωγραφικά παράλογη η συμφωνία Τουρκίας- Λιβύης τόνισε η βουλευτής της ΝΔ, καλώντας την Αγκυρα να σταματήσει να αψηφά το διεθνές δικαίο και τη λογική

«Η οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας είναι απολύτως παράνομη. Και δεν είναι μόνο το διεθνές δίκαιο που αψηφά η Τουρκία, αλλά και τη λογική. Η συγκεκριμένη συμφωνία είναι γεωγραφικά παράλογη, δεδομένου ότι Τουρκία και Λιβύη δεν συνορεύουν. Τα επιχειρήματα της Τουρκίας ότι τα νησιά μας δεν έχουν υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ δεν είναι συμβατά με το δίκαιο της θάλασσας. Τα νησιά της Ελλάδας έχουν νόμιμα δικαιώματα στην υφαλοκρηπίδα και στην ΑΟΖ τους. Αυτή είναι μια θέση που και το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ και η ΕΕ υποστηρίζουν, και η θέση που φυσικά ανταποκρίνεται στο διεθνές δίκαιο» τόνισε η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη, μιλώντας στην πολιτική επιτροπή  της κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Επισήμανε ότι οι ανησυχίες της Ελλάδας είναι απολύτως βάσιμες και υπογράμμισε ότι «Η συμφωνία αυτή παραβιάζει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, μια άποψη που δεν είναι μόνο της Ελλάδας. Λίγες μέρες πριν, η Νομική Υπηρεσία της Γερμανικής Βουλής απέρριψε την συμφωνία αυτή ως παράνομη και ασύμβατη με το διεθνές δίκαιο».

Επίσης, η επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, ξεκαθάρισε ότι η Τουρκία δεν μπορεί να συνεχίσει με αυτή της την τακτική. Δεν μπορεί να αψηφά παντελώς το Διεθνές Δίκαιο. «Υποστηρίζουμε τον διάλογο, ως μέσο επίλυσης διαφορών. Προτεραιότητα μας πρέπει να είναι η διασφάλιση της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ειρήνης. Αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επιτρέψουμε την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της ελευθερίας ούτε της Ελλάδας, ούτε της Λιβύης, και ούτε και καμίας άλλης χώρας» είπε.