Μητσοτάκης και Τσιόδρας τα είπαν στο Μαξίμου – Κίνημα Αλλαγής: Οι προτάσεις του για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας

Τον λοιμωξιολόγο Σωτήρη Τσιόδρα υποδέχθηκε στο Μαξίμου το πρωί του Σαββάτου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με θέμα συζήτησης φυσικά τις εξελίξεις στη μάχη με τον κορονοϊό.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε συνάντηση με τον λοιμωξιολόγο Σωτήρη Τσιόδρα, το Σάββατο το πρωί στο Μαξίμου και ενώ είμαστε προ των πυλών της κορύφωσης της κρίσης του κορονοϊού.

Το γεγονός γνωστοποίησε ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, ανεβάζοντας φωτογραφία στο Facebook με το σχόλιο, “Σάββατο πρωί συζητώντας, με τον Σωτήρη Τσιόδρα”.

Εξάλλου, ο κ. Μητσοτάκης, μιλώντας στα “Νέα Σαββατοκύριακο”, τόνισε ότι πλέον έχει χαθεί η αίσθηση του χρόνου.

“Δεν υπάρχουν Σάββατα, δεν υπάρχουν Κυριακές. Υπάρχει μόνο μια καθημερινή ρουτίνα η οποία αναπόφευκτα περιστρέφεται γύρω από την προσήλωση στην αντιμετώπιση του κορονοϊού” δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι  “σε προσωπικό επίπεδο, το μόνο καλό αυτής της κατάστασης είναι ότι καθόμαστε κάθε βράδυ μαζί όλη η οικογένεια. Εγώ, η Μαρέβα και τα τρία παιδιά μας. Είχαμε καιρό να περάσουμε μαζί τόσο χρόνο”.

 

Κίνημα Αλλαγής: Οι προτάσεις του για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά

Την ικανοποίησή του για τη συμμετοχή της πρωτοβάθμιας Υγείας στη μάχη κατά της πανδημίας εξέφρασε το Κίνημα Αλλαγής, ζητώντας παράλληλα αύξηση των τεστ και δημιουργία Μητρώου Δωρεών.

Την ικανοποίηση του για την αποδοχή από την κυβέρνηση της πρότασης που είχε καταθέσει η Φώφη Γεννηματά (στις 14 Μαρτίου) προς τον υπουργό Υγείας και εν συνέχεια προς τον ίδιο τον πρωθυπουργό για τη συμμετοχή της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στη μάχη κατά της πανδημίας του κορονοϊού εξέφρασε το Κίνημα Αλλαγής με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του.

Για την ουσιαστικότερη εφαρμογή της και αναφορικά με την προστασία των εργαζομένων στον χώρο της Υγείας το το Κίνημα Αλλαγής επισημαίνει ότι “δεν εξαντλείται μόνο στις μάσκες και τις στολές, συμπεριλαμβάνει την θέσπιση και την εφαρμογή αυστηρών κανόνων λειτουργίας. Δεν μπορεί παρά να υπάρχει αυστηρός διαχωρισμός όχι μόνο των τμημάτων αλλά και του προσωπικού. Είναι επικίνδυνο νοσηλευτές και γιατροί να προσφέρουν ταυτόχρονα υπηρεσίες τόσο σε φορείς του κορονοϊού όσο και σε άλλους ασθενείς”.

Παράλληλα, τονίζει ότι απαιτούνται ενιαίοι κανόνες κι όχι γιατροί δύο ταχυτήτων καθώς η οργάνωση των Κέντρων Υγείας δεν μπορεί να γίνει χωρίς προσλήψεις: “Προφανώς χρειάζεται και η ενσωμάτωση γιατρών και από τον ιδιωτικό τομέα την οποία προβλέπει -ορθώς- η πρόταση του υπουργείου. Είναι πολύ σημαντικό όμως η ένταξη να γίνει με όρους και αμοιβές που δεν θα προκαλούν τριβές και αντιπαραθέσεις με τους γιατρούς του ΕΣΥ”, αναφέρει η ανακοίνωση του.

Εν συνεχεία επισημαίνει την ανάγκη να αυξηθούν τα τεστ καθώς το δίκτυο της πρώτης γραμμής θα έχει μικρότερη αποτελεσματικότητα αν δεν πολλαπλασιαστούν: “Είναι ώρα επιτέλους να αυξηθούν τα εργαστήρια που εντάσσονται στον σχεδιασμό, με επίταξη των ιδιωτικών και αξιοποίηση των Πανεπιστημίων και των ερευνητικών κέντρων. Είναι κατεπείγουσα ανάγκη η αξιοποίηση και των δυνατοτήτων του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας”, ενώ, τέλος, αναδεικνύει ως απαραίτητη προτεραιότητα να δημιουργηθεί Μητρώο Δωρεών στο ΕΣΥ αφού οι δωρεές για τη στήριξη του ΕΣΥ είναι συγκινητικές, και πολύτιμες:

Ένα κύμα προσφοράς και αλληλεγγύης κυριολεκτικά σαρώνει τη χώρα. Αξίζουν πραγματικά συγχαρητήρια σε όλους, επιχειρήσεις και ιδιώτες, φτωχούς και πλούσιους. Είναι σκόπιμο να δημιουργηθεί μητρώο δωρεών. Καθώς πυκνώνουν οι πρόσφορες είναι σημαντικό μια επιτροπή, μετά από καταγραφή των αναγκών αλλά και των χορηγιών να κατευθύνει τους δωρητές σε χορηγίες με βάση έναν ρεαλιστικό προγραμματισμό. Θα είναι κρίμα μιας τέτοια έκτασης προσφορά να μείνει αναξιοποίητη ή ακόμα χειρότερα να χαθεί στα γρανάζια της γραφειοκρατίας”.