Μητσοτάκης: Η Ελλάδα θα υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα όπου και όποτε είναι απαραίτητο – Ποινικός Κώδικας: Οι τέσσερις άξονες των αλλαγών

Ο πρωθυπουργός φροντίζει να στείλει ένα σαφές μήνυμα στην Άγκυρά: ότι η Ελλάδα θα υπερασπιστεί τα σύνορά της.

Την ώρα που η Τουρκία κλιμακώνει την προκλητικότητά της, ο Κυριάκος Μητσοτάκης με συνεχόμενες παρεμβάσεις τους φροντίζει να στείλει ένα σαφές μήνυμα στην Άγκυρά: ότι η Ελλάδα θα υπερασπιστεί τα σύνορά της. Έτσι και κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο 99ο Ανώτατο Συνέδριο της AHEPA στο ξενοδοχείο Divani Caravel στην Αθήνα ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε με νόημα: «Η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι θα υπερασπιστεί την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα όπου και όποτε είναι απαραίτητο». «Γνωρίζετε ότι αντιμετωπίζουμε σημαντικές προκλήσεις σε περιφερειακό επίπεδο τα τελευταία δύο χρόνια, αλλά παραμένουμε σταθεροί στην πεποίθησή μας ότι εάν βασιζόμαστε στις θεμελιώδεις αρχές του διεθνούς δικαίου, στην αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας, μπορούμε και θα είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε αυτές τις δυσκολίες», προσέθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Παράλληλα, απέτισε φόρο τιμής στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της χώρας για την προσπάθειά τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας. «Δράττομαι της ευκαιρίας να αποτίσω φόρο τιμής και να αφιερώσω αυτό το ξεχωριστό βραβείο στις νοσηλεύτριες και στους γιατρούς μας στο Ελληνικό Σύστημα Υγείας που εργάστηκαν πολύ σκληρά και αδιάκοπα για να την αντιμετώπιση αυτού του αόρατου εχθρού», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ειδική μνεία έκανε στη ψήφο των ομογενών, έναν νόμο που μετά από διακομματική στήριξη εγκρίθηκε από την Ελληνική Βουλή, βάζοντας όμως συγκεκριμένα κριτήρια. « Δεσμεύτηκα να δώσω το δικαίωμα στους Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό να ψηφίζουν, δίχως να χρειάζεται να επιστρέφουν στην Ελλάδα για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Θέλω να είμαι ειλικρινής μαζί σας. Η δουλειά μας δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα. Έχουμε κάνει τη μισή δουλειά, επειδή εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικοί περιορισμοί που δεν επιτρέπουν σε πολλούς από εσάς να συμμετέχετε πραγματικά στα πολιτικά πράγματα της Ελλάδας. Δεν μπορέσαμε να συγκεντρώσουμε την απαραίτητη ενισχυμένη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο ώστε να παρακάμψουμε αυτό το τελευταίο εμπόδιο, αλλά έχει γίνει το πρώτο σημαντικό βήμα», επισήμανε ο ίδιος.

Να σημειωθεί ότι στον κ. Μητσοτάκη απονεμήθηκε το βραβείο «AHEPA Socrates Award» από τον Ύπατο Πρόεδρο της AHEPA παγκοσμίως, George Horiates, ενώ την απονομή του βραβείου προλόγισε ο σύμβουλος έκδοσης της εφημερίδας Εθνικός Κήρυξ της Νέας Υόρκης και πρώην Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό, Αντώνης Διαματάρης. Το ίδιο βραβείο απονεμήθηκε επίσης στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

 

Ποινικός Κώδικας: Οι τέσσερις άξονες των αλλαγών – Τι είπε ο Κώστας Τσιάρας

δικαστήρια
Οι αλλαγές που γίνονται ανέφερε μεταξύ άλλων κ. Τσιάρας δεν γίνονται εν θερμώ, ούτε υπό το βάρος πρόσφατων περιστατικών που απασχολούν την κοινή γνώμη

Για τους τέσσερις άξονες των αλλαγών που προωθούνται στον Ποινικό Κώδικα μίλησε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας.

Οι προτάσεις θα τεθούν σε δημόσια διαβούλευση ενδεχομένως και την επόμενη εβδομάδα και μετά τις 23 Αυγούστου θα είναι ένα από τα πρώτα νομοσχέδια που θα κατατεθεί προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή.

Οι άξονες των αλλαγών σύμφωνα με τον κ. Τσιάρα είναι οι εξής:

Μεταξύ άλλων ο κ. Τσιάρας αναφέρθηκε μιλώντας στον ΣΚΑΪ στην αύξηση του χρόνου παραγραφής για σεξουαλικά εγκλήματα σε βάρος ανηλίκων, για την σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο δουλειάς που θα διώκεται αυτεπαγγέλτως και θα τιμωρείται μόνο με φυλάκιση, αλλά και στο ότι σταματούν οι ευνοϊκές ρυθμίσεις για έκτιση μέρος της ποινής με βραχιολάκι σε καταδικασμένους για ειδεχθή εγκλήματα.

«Θέλουμε να κλείσουμε όλα τα παράθυρα. Υπήρξαν πολλές ατέλειες και δυστυχώς -λυπάμαι που το λέω, υπήρχαν πολλά μείζονος σημασίας ποινικά αδικήματα τα οποία είχαν υποβαθμιστεί με βάση τον Ποινικό Κώδικα που ψήφισε η προηγούμενη κυβέρνηση τον Ιούνιο του 2019», τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Πρόσθεσε ότι οι πρώτες αλλαγές που έγιναν στον Ποινικό Κώδικα αφορούσαν συγκεκριμένα ζητήματα που είχαν δημιουργήσει προβλήματα και αφορούσαν υποθέσεις δημοκρατίας αλλά και το ότι η Ελλάδα είχε εκτεθεί σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο γιατί είχε πλημμεληματοποιηθεί η ενεργητική δωροδοκία.

Οι αλλαγές που γίνονται τώρα, πρόσθεσε ο κ. Τσιάρας δεν γίνονται εν θερμώ, ούτε υπό το βάρος πρόσφατων περιστατικών που απασχολούν την κοινή γνώμη, αλλά τα προβλήματα είχαν εντοπιστεί εγκαίρως και συστάθηκε ειδική επιτροπή για την επεξεργασία των αλλαγών.