Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ελπίδα ότι δε θα χρειαστεί να εφαρμοστεί η ρύθμιση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό. Προανήγγειλε κίνητρα σε γιατρούς και φαρμακοποιούς για να κλείνουν περισσότερα ραντεβού.
«Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα τέταρτο κύμα, το οποίο αυτή τη στιγμή οδηγείται από την εξαιρετικά μεταδοτική μετάλλαξη Δέλτα και ερχόμαστε αντιμέτωποι με μία πανδημία των ανεμβολίαστων. Το λέω αυτό διότι στην συντριπτική τους πλειοψηφία οι εισαγωγές στα νοσοκομεία αλλά κυρίως οι εισαγωγές στις ΜΕΘ και δυστυχώς οι συμπολίτες που χάνουν τη ζωή τους, ακόμα είναι συμπολίτες μας ανεμβολίαστοι, οι οποίοι θα μπορούσαν να είχαν προστατευθεί από σοβαρή νόσηση εάν είχαν επιλέξει να εμβολιαστούν», τόνισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκίδας, το οποίο άνοιξε τις πύλες του πριν από έναν χρόνο, εν μέσω πανδημίας, στις 20 Ιουλίου του 2020.
«Σήμερα η χώρα ξεπέρασε το φράγμα των 10 εκατομμυρίων εμβολιασμών. Πιστεύω ότι αν το λέγαμε αυτό πριν από 6 μήνες, όλοι θα θεωρούσαν ότι αυτός ο στόχος δεν θα ήταν εφικτός. Όμως τα καταφέραμε, αλλά θέλουμε να συνεχίσουμε με ακόμα μεγαλύτερη ένταση», πρόσθεσε.
«Άκουσα με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον την επιτυχία που είχε το πρόγραμμα των εμβολιασμών με κινητές μονάδες, είναι μία δραστηριότητα την οποία θέλουμε να επεκτείνουμε, αλλά θέλουμε να βάλουμε στο παιχνίδι της πειθούς των συμπολιτών μας που εξακολουθούν να είναι καχύποπτοι ακόμα περισσότερο και τους γιατρούς μας και τους φαρμακοποιούς μας και σε αυτή την κατεύθυνση πολύ σύντομα -και αύριο αν είμαστε έτοιμοι- θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις για το πώς μπορούμε να ενθαρρύνουμε, να έχουμε ένα πλαίσιο κινήτρων για γιατρούς και φαρμακοποιούς έτσι ώστε να κλείνουν οι ίδιοι περισσότερα ραντεβού», σημείωσε ο Πρωθυπουργός συνομιλώντας με τον Διοικητή της 5ης ΥΠΕ Φώτη Σερέτη, τον Διοικητή του Νοσοκομείου Βαγγέλη Χατζημαργαρίτη και τα μέλη του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

“Η έμφαση μας εξακολουθεί να στρέφεται στους συμπολίτες μας μεγαλύτερης ηλικίας οι οποίοι είναι ανεμβολίαστοι, ειδικά αυτοί οι οποίοι είναι σε ηλικίες 40, 50, 60 ετών, είναι οι γονείς των παιδιών που σήμερα είναι διακοπές στα νησιά και οι οποίοι πιθανόν να κολλήσουν και να φέρουν τον ιό πίσω στα σπίτια τους, στους γονείς τους, στους παππούδες και τις γιαγιάδες τους. Αυτοί είναι η πιο επίφοβοι σήμερα. Αυτοί είναι οι πρώτοι που πρέπει να σπεύσουν να εμβολιαστούν, αυτοί πρέπει να είναι οι πιο προσεκτικοί διότι δεν πρέπει να ξεχνάμε και αυτό είναι το τελευταίο μήνυμά μου, ότι και εμβολιασμένοι προσέχουμε, φοράμε τις μάσκες μας, αποφεύγουμε τους συγχρωτισμούς εξακολουθούμε να ακούμε τις οδηγίες των ειδικών”, δήλωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:
“Θέλω να πιστεύω ότι δεν θα χρειαστεί να κάνουμε χρήση της νομοθετικής ρύθμισης την οποία σήμερα ψηφίσαμε στη Βουλή και ότι όλο το υγειονομικό προσωπικό πια θα σπεύσει να εμβολιαστεί. Θεωρώ αυτονόητη υποχρέωση απέναντι στους εαυτούς τους αλλά και απέναντι στον όρκο του Ιπποκράτη που έχουν δώσει να βάζουν πάνω από όλα τη φροντίδα της υγείας των ασθενών τους.”
Ο κ. Μητσοτάκης ξεναγήθηκε στη νέα μονάδα του Γενικού Νοσοκομείου, που αποτελείται από εγκαταστάσεις 31.000 τετραγωνικών μέτρων. Tο νέο νοσοκομείο αναβάθμισε ουσιαστικά τις ιατρικές υπηρεσίες που παρέχονται στην Εύβοια και τη γειτονική Βοιωτία, καθώς διαθέτει νέα ιατρικά πρωτόκολλα και υποδομές που απουσίαζαν από το παλιό νοσοκομείο, όπως -μεταξύ άλλων- τμήματα Νευρολογίας, Αγγειοχειρουργικής και Γαστρεντερολογικής με ενδοσκοπήσεις, υπερσύγχρονο μαγνητικό και αξονικό τομογράφο, ψηφιακό ορθοπαντογράφο, ξεχωριστό Ογκολογικό τμήμα και πλήρως ανεπτυγμένο τμήμα Φυσικοθεραπείας – Εργοθεραπείας.

“Η τελευταία διετία χαρακτηρίστηκε επίσης από την ενίσχυση του παλιού και στη συνέχεια του νέου νοσοκομείου με έμψυχο δυναμικό. Από το δεύτερο εξάμηνο του 2019 έχουν γίνει συνολικά 221 προσλήψεις ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να αυξηθούν κατά 36%, καλύπτοντας τις νέες υπηρεσίες που προσφέρει η μονάδα αλλά και τις ανάγκες που προκάλεσε ο κορονοϊός” αναφέρουν από το Μαξίμου.
Ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε, μεταξύ άλλων, τη ΜΕΘ-ΜΑΦ, η οποία διαθέτει 12 κλίνες και έχει φροντίσει κρούσματα Covid-19, επισκέφτηκε τον χώρο όπου στεγάζονται τα χειρουργεία, και στη συνέχεια μετέβη στο υπερσύγχρονο ενδοσκοπικό τμήμα.
Τελευταία στάση του Πρωθυπουργού ήταν το εμβολιαστικό κέντρο που διαθέτει το Γ.Ν. Χαλκίδας, το οποίο έχει χορηγήσει περισσότερες από 43.000 δόσεις σε διάστημα έξι μηνών.
Το νέο νοσοκομείο είναι μία από τις 12 δομές εμβολιασμού στην Εύβοια και τη Σκύρο στο πλαίσιο της Επιχείρησης «Ελευθερία», οι οποίες διαθέτουν συνολικά 31 εμβολιαστικές γραμμές.
Στην Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας «τρέχουν» επίσης επιχειρήσεις για την εμβολιαστική κάλυψη δυσπρόσιτων και απομακρυσμένων οικισμών. Σε συνεργασία με την αρμόδια 5η Υγειονομική Περιφέρεια και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, και με την υποστήριξη του ιατρικού συλλόγου της περιοχής, έχουν γίνει περίπου 1.000 εμβολιασμοί.

Η “πορεία” του Γενικού Νοσοκομείου Χαλκίδας
Το έργο συμβασιοποιήθηκε επί διακυβέρνησης ΝΔ, το 2009. Παρά τις χρηματοδοτικές δυσκολίες, οι κτιριακές εργασίες ολοκληρώθηκαν στα τέλη του 2017, δίχως όμως να ακολουθήσουν οι απαραίτητες ενέργειες για την προετοιμασία της μετεγκατάστασης των νοσοκομειακών υπηρεσιών.
Από τον Ιανουάριο του 2020 υλοποιήθηκαν, χάρη στη συνεργασία της Γενικής Γραμματείας Υπηρεσιών Υγείας, της 5ης ΥΠΕ, της νέας Διοίκησης του Νοσοκομείου, του Υπουργείου Πολιτισμού, της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και του Δήμου Χαλκιδέων έργα οδοποιίας, ύδρευσης, αποχέτευσης, ηλεκτροδότησης, χωροθέτησης αρχαιολογικών ευρημάτων και δημιουργήθηκε ο νέος οργανισμός του νοσοκομείου. Ως αποτέλεσμα καταστεί δυνατή η μεταφορά από το παλιό νοσοκομείο, η οποία ολοκληρώθηκε εντός τριών ημερών, δίχως οποιαδήποτε έκπτωση ή διακοπή στις παρεχόμενες υπηρεσίες.
Το Πρωθυπουργό συνόδευσαν ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας αρμόδιος για τις Υπηρεσίες Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Αυτοδιοίκησης Στέλιος Πέτσας, ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Γιάννης Κωτσιόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, ο Διοικητής της 5ης ΥΠΕ Φώτης Σερέτης, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός, η Δήμαρχος Χαλκίδας Έλενα Βάκα και οι βουλευτές Εύβοιας της ΝΔ Σίμος Κεδίκογλου, Θανάσης Ζεμπίλης και Σπύρος Πνευματικός.
Γεννηματά: Οι πολίτες να ακούσουν τη φωνή της επιστήμης και της λογικής και να εμβολιαστούν
Η Φώφη Γεννηματά με τον Μητροπολίτη Μεσσηνίας, Χρυσόστομο
“Νοιαζόμαστε, εμβολιαζόμαστε” είναι το κεντρικό μήνυμα του Κινήματος Αλλαγής υπέρ του εμβολιασμού. Στην Καλαμάτα η Φώφη Γεννηματά. Συναντήθηκε και με τον Μητροπολίτη Μεσσηνίας, Χρυσόστομο.
Στην Καλαμάτα βρίσκεται η Φώφη Γεννηματά και κάλεσε για ακόμη μια φορά τους πολίτες να ακούσουν τους επιστήμονες και να εμβολιαστούν, ώστε να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η πανδημία.
Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με τον Μητροπολίτη Μεσσηνίας, Χρυσόστομο, ο οποίος έχει ανοικτά υποστηρίξει την ανάγκη εμβολισμού.
«Με χαρά βρίσκομαι στην πατρίδα μου και ξεκινώ τις συναντήσεις μου με τον Μητροπολίτη Μεσσηνίας, ο οποίος δημόσια πήρε θέση υπέρ του εμβολιασμού. Είναι θετικό που η Εκκλησία έχει προχωρήσει στην έκδοση σχετικού φυλλαδίου. Η πανδημία καλπάζει. Καλώ όλους τους πολίτες να ακούσουν τη φωνή της επιστήμης, τη φωνή της λογικής και να εμβολιαστούν», δήλωσε η κ. Γεννηματά μετά τη συνάντηση. Η πρόσκληση της προέδρου του ΚΙΝΑΛ για μαζικό εμβολιασμό έγινε καθώς σήμερα ξεκινά και η καμπάνια του κόμματος με κεντρικό μήνυμα: «Νοιαζόμαστε, εμβολιαζόμαστε».
Η Φώφη Γεννηματά ανέφερε πώς στόχος της καμπάνιας είναι να φτάσει σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. «Λέμε ναι στον εμβολιασμό, όχι στον διχασμό», τόνισε και πρόσθεσε ότι με την καμπάνια ενθάρρυνσης του εμβολιασμού το Κίνημα Αλλαγής προτρέπει τους πολίτες κάθε ηλικίας να αντιληφθούν το εμβόλιο ως μια πράξη ατομικής και συλλογικής ευθύνης, αλληλεγγύης και ανθρωπιάς. Την καμπάνια υποστηρίζουν γραφιστικές εφαρμογές και βίντεο για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ραδιοφωνικό σποτ, ειδικό πανό που αναρτήθηκε στην πρόσοψη των γραφείων της Χαριλάου Τρικούπη 50 και ειδικό έντυπο σε τρεις παραλλαγές, που θα διανεμηθεί στις νομαρχιακές επιτροπές και κατόπιν στους πολίτες.