Μητσοτάκης για νέους σταθμούς Μετρό: “Το είπαμε, το κάναμε” – Νομοσχέδιο για διαδηλώσεις: Η κυβέρνηση πιέζει το ΚΙΝΑΛ για θετική ψήφο

Παράδοση των νέων σταθμών του μετρό Αγία Βαρβάρα, Κορυδαλλός και Νίκαια παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη

Παράδοση των νέων σταθμών του μετρό Αγία Βαρβάρα, Κορυδαλλός και Νίκαια παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη  

Ο πρωθυπουργός εγκαινίασε τους νέους σταθμούς Μετρό σε Αγία Βαρβάρα, Κορυδαλλό και Νίκαια, που θα δώσουν “ανάσα” στη Δυτική Αθήνα.

Στην ειδική τελετή εγκαινίων που έλαβε χώρα το σπόγευμα της Δευτέρας 6/7 στον νέο σταθμό του Μετρό “Νίκαια”, ενόψει της έναρξης λειτουργίας των νέων σταθμών “Αγία Βαρβάρα”, “Κορυδαλλός” και “Νίκαια”, παραβρέθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

“Οι τρεις πρώτοι σταθμοί της γραμμής 3 προς Πειραιά είναι πια γεγονός. Σε άλλες εποχές θα λέγαμε πως επιτέλους εδώ το τρένο θα σφυρίξει τρεις φορές, στη Νίκαια, την Αγία Βαρβάρα και τον Κορυδαλλό. Εγώ θα προτιμήσω να μιλήσω για τρία σημαντικά βήματα προόδου και εκσυγχρονισμού, για τα οποία είχαμε δεσμευθεί και τα οποία σήμερα γίνονται πραγματικότητα. Καθώς αύριο συμπληρώνεται ένας χρόνος αυτής της κυβέρνησης στην εξουσία δικαιώνουμε τις τέσσερις λέξεις που πιστεύω ότι δηλώνουν πολλά: “το είπαμε, το κάναμε, προτιμούμε να μιλάνε τα έργα μας” τόνισε κατά την ομιλία του.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η συγκεκριμένη φάση επέκτασης αυτού του σύγχρονου ΜΜΜ προχώρησε παρά τις σημαντικές τεχνικές δυσκολίες και ολοκληρώθηκε όπως σχεδιάστηκε: «Και ολοκληρώθηκε μέσα στα χρονοδιαγράμματα παρά τη μεγάλη αναστάτωση που προκάλεσε η πανδημία. Κάτι το οποίο ισχύει και για τις εργασίες που συνεχίζονται στους τρεις υπόλοιπους σταθμούς στα Μανιάτικα, στο Δημοτικό Θέατρο και στον Πειραιά.

Στο ίδιο αυτό διάστημα οι τρεις σταθμοί τους οποίους εγκαινιάζουμε σήμερα και οι οποίοι θα δοθούν στην κυκλοφορία από αύριο το πρωί στις 05:30 διασυνδέθηκαν με το σύστημα ηλεκτρονικού εισιτηρίου. Ήταν κάτι το οποίο, για κάποιο ακατανόητο λόγο, δεν είχε καν προβλεφθεί. Ένα σύστημα το οποίο έμενε συνολικά ανενεργό μέχρι το Σεπτέμβριο του 2019» σημείωσε.

«Τέτοιες ημέρες το 2022 το μετρό θα συναντά τις γραμμές του ηλεκτρικού στον Πειραιά, θα τερματίζει στην καρδιά της πόλης» πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Δείτε την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη (στο 08:10′):

Αναφερόμενος στην οικονομική σημασία του έργου ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι το δηλώνουν οι χιλιάδες νέες θέσεις απασχόλησης που δημιουργεί -2.000 άνθρωποι εργάστηκαν και εργάζονται σε αυτό το σημαντικό εργοτάξιο- αλλά και η τόνωση του εμπορίου και η διευκόλυνση της όλης αναπτυξιακής δραστηριότητας. Τη σημαντική οικολογική του διάσταση, υπογράφουν όχι μόνο η όμορφη, καλαίσθητη, βιοκλιματική κατασκευή κυρίως όμως το γεγονός ότι η λειτουργία νέων σταθμών του Μετρό υποκαθιστά την κυκλοφορία δεκάδων χιλιάδων, κατά κανόνα ρυπογόνων αυτοκινήτων.

«Όσο για το κοινωνικό του αποτύπωμα αυτό δεν εξαντλείται μόνο στην πιο εύκολη και γρήγορα μετακίνηση του πολίτη, αλλά και στη βελτίωση της καθημερινότητας συνολικά. Όταν και όσο μειώνονται οι φυσικές αποστάσεις τόσο μειώνονται και οι κοινωνικές. Προσωπική μου πεποίθηση ήταν πάντα ότι στη λεωφόρο της ανάπτυξης, όπως την χαράσσει αυτή η κυβέρνηση, θέση πρέπει να έχουν όλες οι Ελληνίδες και όλοι οι Έλληνες» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι 63.000 συμπολίτες μας θα κάνουν χρήση αυτών των σταθμών και ίσως εκπλαγούμε ευχάριστα και τα νούμερα αυτά είναι μεγαλύτερα.

«Από τους δρόμους της Δυτικής Αττικής θα αφαιρεθούν πάνω από 10.000 οχήματα και βέβαια όταν ολοκληρωθεί πλήρως η γραμμή 3 και φτάσει στον Πειραιά εκτιμούμε ότι κοντά στους 140.000 επιβάτες θα κάνουν καθημερινά χρήση αυτών των σταθμών» είπε.

«Οι περιφερειακοί δήμοι του Πειραιά ξανακερδίζουν τη θέση τους όχι μόνο στον συγκοινωνιακό χάρτη αλλά και στην ίδια τη ζωή της πόλης. Οι κάτοικοι τους σε ένα τέταρτο από τη Νίκαια θα μπορούν να είναι στο Σύνταγμα, σε 50 λεπτά στο αεροδρόμιο» προσέθεσε ο πρωθυπουργός.

«Η αλήθεια είναι ότι μεγάλο αυτό έργο άργησε» είπε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε «Το έργο του Μετρό ξεκίνησε το 1992 με πρωθυπουργό τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. Χρειάστηκαν 20 χρόνια για να υπογραφεί η σύμβαση της γραμμής 3, το 2012».

Σημείωσε ότι όλες οι κυβερνήσεις συνέβαλαν στο να μπορέσει να ολοκληρωθεί το έργο υπογραμμίζοντας ότι το μετρό έπρεπε να είχε έρθει ειδικά στη Δυτική Αθήνα νωρίτερα. «Από το 2007 ως απλός βουλευτής Β Αθηνών υπήρξα υπέρμαχος και αγωνίστηκα για την επιθετική επέκταση του Μετρό προς τη Δυτική Αττική και τον Πειραιά» είπε.

Επίσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι οι τρεις νέοι σταθμοί «εντάσσονται σε ένα γενικότερο σχέδιο ανάπλασης της Δυτικής Αττικής και του Πειραιά, με αιχμή τη μεταφορά των φυλακών του Κορυδαλλού και τη μετατροπή τους σε πνεύμονα πρασίνου και σε ένα κύτταρο πολιτισμού. Αλλά και με τη δημιουργία ενός δεύτερου μητροπολιτικού πάρκου στο χώρο των λιπασμάτων». «Φιλοδοξία μου είναι να φιλοξενεί και ένα διεθνές κέντρο καινοτομίας» επισήμανε.

 

Νομοσχέδιο για διαδηλώσεις: Η κυβέρνηση πιέζει το ΚΙΝΑΛ για θετική ψήφο

Νομοσχέδιο για διαδηλώσεις: Η κυβέρνηση πιέζει το ΚΙΝΑΛ για θετική ψήφο

Αλλαγές κατέθεσε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Δεν αποδέχεται την παρουσία εισαγγελέων στις πορείες η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδας.

Έντονες πολιτικές αλλά και νομικές διεργασίες φαίνεται πώς εκτυλίσσονται σχετικά με το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις που αναμένεται να ψηφιστεί την Πέμπτη στην Ολομέλεια της Βουλής, καθώς η κυβέρνηση φαίνεται να αναζητά την θετική ψήφο του Κινήματος Αλλαγής προκειμένου να μην βρεθεί σε καθεστώς πολιτικής απομόνωσης, αφού σε αντίθετη περίπτωση το νομοθέτημα θα ψηφιστεί μόνον από τους βουλευτές της Ν.Δ.

Οι αλλαγές

Στο πλαίσιο αυτό στο κλείσιμο της σημερινής συνεδρίασης της Επιτροπής Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης κατέθεσε συγκεκριμένες νομοτεχνικές αλλαγές. Με βάση αυτές καταργούνται οι παράγραφοι 1 και 3 του άρθρου 13 που προβλέπουν την ποινή φυλάκισης σε όσους μετέχουν σε πορεία ή διαδήλωση που έχει απαγορευθεί από τις αστυνομικές αρχές (ιδιώνυμο). Επίσης στο άρθρο 10 του νομοσχεδίου προστέθηκε ο όρος της σύμφωνης γνώμης του τοπικού Προέδρου Πρωτοδικών για την απαγόρευση μίας συνάθροισης αρκεί η γνωμοδότηση να υφίσταται έως και 24 ώρες πριν την διεξαγωγή της. Σε αντίθετη περίπτωση την απόφαση λαμβάνει η αστυνομία. Καταθέτοντας τις συγκεκριμένες αλλαγές ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, δεν έκρυψε ότι κατατίθενται «επειδή πιστεύουμε στο διάλογο κι έχουμε σεβασμό στην κοινοβουλευτική διαδικασία, κι ακούσαμε μια σειρά από προτάσεις από την πλευρά του ΚΙΝ.ΑΛ» ενώ υποστήριξε πως «καλύπτουν πλήρως την τοποθέτηση του ΚΙΝ.ΑΛ οι οποίες θα βοηθήσουν στο τομέα των δικαστικών εγγυήσεων».

Νομοσχέδιο για διαδηλώσεις: Η κυβέρνηση πιέζει το ΚΙΝΑΛ για θετική ψήφο
Ο Γιώργος Καμίνης  

Πιέσεις προς το ΚΙΝ.ΑΛ

Μετά από την εξέλιξη αυτή ερωτηματικό αποτελεί το τι θα κάνει το Κίνημα Αλλαγής. Κυρίως σχετικά με το αν κρίνει ότι αυτές ανταποκρίνονται στο αίτημα του για θεσμικές δικαστικές εγγυήσεις, ώστε να μην αποτελεί το ζήτημα της απαγόρευσης ή όχι των διαδηλώσεων αντικείμενο των αστυνομικών αρχών. Στοιχείο όμως το οποίο θα συνεκτιμηθεί όχι με γνώμονα μόνον την πρόσθεση νέων διατάξεων αλλά και συνολικά από το πνεύμα του νομοθετήματος.

Να σημειωθεί ότι για το ζήτημα αυτό υπήρξε και δημόσια ανταλλαγή απόψεων ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και την Φώφη Γεννηματά κατά την διάρκεια της συζήτησης ερώτησης της προέδρου του ΚΙΝ.ΑΛ στον πρωθυπουργό για την οικονομία. Η Φώφη Γεννηματά επισήμανε χαρακτηριστικά ότι το νομοσχέδιο «έτσι όπως είναι δεν ψηφίζεται» ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε θετικός σε αλλαγές «όχι όμως στο βαθμό που θα απονευρώσουν το νομοθέτημα και θα το κάνουν εντελώς ανεφάρμοστο». Ο πρωθυπουργός άσκησε εμφανείς πιέσεις στο ΚΙΝ.ΑΛ λέγοντας πως «θα ενσωματώσουμε προτάσεις τις οποίες έχετε. Είναι ένα να κάνεις ουσιαστικές προτάσεις για τη βελτίωση του νομοσχεδίου και είναι άλλο να κρύβεσαι πίσω από προσχηματικές προτάσεις για να βρεις μία δικαιολογία να μην ψηφίσεις ή να απέχεις ή να κάνεις κάτι διαφορετικό. Εδώ όλοι θα αποφασίσουμε με ποιους συντασσόμαστε τελικά».

Έως στιγμής το ΚΙΝ.ΑΛ έχει δηλώσεις ότι επιφυλάσσεται για να διατυπώσει την στάση του στην Ολομέλεια της Βουλής. Αν και έχουν καταγραφεί απόψεις, όπως π.χ του μέλους της ΚΠΕ Σταμάτη Μαλλέλη στην οποία σημειώνει ότι το νομοσχέδιο δεν χωρά βελτιώσεις. Έντονη κριτική ασκήθηκε στην Βουλή και από τον Χάρη Καστανίδη.

Νομοσχέδιο για διαδηλώσεις: Η κυβέρνηση πιέζει το ΚΙΝΑΛ για θετική ψήφο
Ο Γιάννης Ραγκούσης  

Κατά η υπόλοιπη αντιπολίτευση

Για τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και το Μέρα 25 πάντως το νομοσχέδιο παραμένει αρνητικό. Η κριτική τους εστιάζεται κυρίως στον αντιδημοκρατικό χαρακτήρα του, στην ενσωμάτωση αυτούσιων τμημάτων της νομοθεσίας της Χούντας «μεταφρασμένων» στην δημοτική ενώ πολιτικά εκτιμάται ότι στοχεύει στην ανάσχεση της κοινωνικής διαμαρτυρίας. Ιδίως ενόψει πιθανών σκληρών οικονομικών πολιτικών στο άμεσο μέλλον.

Στην παρέμβαση της στην Βουλή, η πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Όλγα Γεροβασίλη σημείωσε ότι υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο για τις διαδηλώσεις. Πιο συγκεκριμένα μίλησε για «το π.δ. 141/1991, όπως τροποποιήθηκε το 2013 προβλέπει ξεκάθαρα ότι: οι υπαίθριες συναθροίσεις μπορεί να απαγορεύονται προληπτικά: α) αν επίκειται σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια και β) αν απειλείται σοβαρή διατάραξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής.Ακόμη προβλέπεται ότι: «δεν επιτρέπεται η κατάληψη ολόκληρου του οδοστρώματος και η πλήρης διακοπή της κυκλοφορίας από ιδιαίτερα μικρές συναθροίσεις, ενώ προβλέπεται η δυνατότητα περιορισμού τους σε μέρος του οδοστρώματος». Μάλιστα σε ανάρτηση του ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης επισημαίνει ότι ξεκίνησε « νομική αποδόμηση όπως και η κοινωνική απονομιμοποίηση του αντισυνταγματικού και αντιδημοκρατικού Νομοσχεδίου Μητσοτάκη-Χρυσοχοΐδη» αναφερόμενος σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδας

Όχι από την Ένωση Εισαγγελέων

Η ανακοίνωση της ¨Ενωσης Εισαγγελέων που υπογράφεται από την Αντεισαγγελέα Α.Π Άννα Ζαϊρη τονίζει αναφορικά με την πρόβλεψη για παρουσία εισαγγελικού λειτουργού στις διαδηλώσεις πως «σε περίπτωση που τεθεί ζήτημα θεσμοθέτησης υποχρεωτικής παρουσίας Εισαγγελικού λειτουργού σε χώρο υπαίθριας συνάθροισης με αναφορά σε αρμοδιότητες επιχειρησιακής οργάνωσης ή διάλυσης των δημόσιων υπαίθριων συναθροίσεων, θα πρόκειται για ρύθμιση με εγγενή ασυμβατότητα προς τα άρθρα 87 επ. του Συντάγματος, δεδομένου ότι θα αναθέτει σε Δικαστικό λειτουργό διοικητικές αρμοδιότητες που ανήκουν την εκτελεστική εξουσία και τα όργανά της».

Στην ίδια ανακοίνωση γίνεται λόγος για προβλέψεις που υπάρχουν σχετικά με τα ζητήματα αυτά στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Με βάση αυτά σημειώνεται ότι «το ήδη ισχύον νομικό πλαίσιο είναι επαρκέστατο και αντιστοιχεί πλήρως στο προτεινόμενο άρθρο 11 του σχεδίου νόμου που ομιλεί για ενημέρωση του αρμόδιου Εισαγγελέα Πρωτοδικών, ως μόνη δε θεμιτή βελτίωση θα μπορούσε να προστεθεί η μνεία, ότι η επικοινωνία με τον Εισαγγελέα γίνεται άμεσα και με κάθε πρόσφορο τεχνικό μέσον».

Οι εισαγγελείς αναφέρονται επίσης στην «επιδείνωση που θα επέφερε στο ήδη τεράστιο εργασιακό φορτίο του κλάδου μας η τυχόν υποχρεωτική παρουσία Εισαγγελικού λειτουργού στις συχνότατες πλέον υπαίθριες συναθροίσεις και η οποία όχι μόνο θα ήταν χωρίς προστιθέμενη αξία και αποτέλεσμα αλλά επί πλέον θα επέτεινε την καθυστέρηση του κυρίως έργου των εισαγγελικών λειτουργών που είναι η απονομή της ποινικής Δικαιοσύνης».