Μητσοτάκης-Γεραπετρίτης πήραν SOS για τις φωτιές αλλά το αγνόησαν – Χοντρή κομπίνα-μπίζνα με δέντρα φρανκεστάιν στα καμένα – “Κλειδί” για την πορεία των εσόδων ο τουρισμός. Οι προκλήσεις

Οι δασικές πυρκαγιές προάγγελος νέας εποχής» | Περιβάλλον & Επιστήμη | DW |  03.08.2019

«Φοβάμαι ότι στην πρώτη κατάσταση εκτάκτου ανάγκης από κάποια καταστροφή θα εκτεθεί η κυβέρνηση», πράγμα που έγινε και το επιτελικό κράτος κατέρρευσε.

Το επιτελικό κράτος ανίκανο και απροετοίμαστο κατέστρεψε τη χώρα με τις πυρκαγιές που δεν μπόρεσε να αντιμετωπίσει. Το πιο ενδιαφέρον που αποκαλύπτει η εφημερίδα “Δημοκρατία” είναι πως το Μαξίμου και πιο συγκεκριμένα ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Γιώργος Γεραπετρίτης είχαν προειδοποιηθεί στις 11 Ιουνίου ότι «ο μηχανισμός πυροπροστασίας είναι παντελώς απροετοίμαστος», αλλά δεν έκαναν τίποτα.

Μητσοτάκης-Γεραπετρίτης πήραν SOS για τις φωτιές αλλά το αγνόησαν

Η προειδοποίηση δεν έγινε από κανένα άσχετο, αλλά από τον πρώην υπαρχηγό της Πυροσβεστικής και νυν εμπειρογνώμονα εγκλημάτων από εμπρησμό  αντιστράτηγο ε.α. Ανδριανό Γκουρμπάτση και τότε μέλος της Νέας Δημοκρατίας (αργότερα αποχώρησε).

Η εφημερίδα “Δημοκρατία”  παρουσιάζει σήμερα τις επιστολές του αντιστρατήγου, πρώην υπαρχηγού Π.Σ. εν αποστρατεία και εμπειρογνώμονα εγκλημάτων εμπρησμού Ανδριανού Γκουρμπάτση που απεστάλησαν στον πρωθυπουργό και τον υπουργό Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτη. Η αποστολή τους αρχίζει στα τέλη του Δεκεμβρίου του 2019, περίοδο κατά την οποία είχε τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου για την αναδιοργάνωση της Πολιτικής Προστασίας, και λήγει τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους, μετά τη φωτιά που εκδηλώθηκε στα Γεράνεια Ορη.

Οι επιστολές αγνοήθηκαν και η καταστροφή συντελέστηκε.

treis amigos

«Παντελώς απροετοίμαστος ο Δασοπυροσβεστικός Μηχανισμός»

Από τον Δεκέμβριο του 2019 ο αντιστράτηγος Ανδρ. Γκουρμπάτσης με επιστολή του προς το γραφείο του πρωθυπουργού ασκεί σφοδρή κριτική στο νομοσχέδιο για την αναδιοργάνωση της Πολιτικής Προστασίας και του Πυροσβεστικού Σώματος (μετέπειτα νόμος 4662/2020) και προειδοποιεί πως το νομοθετικό αυτό μόρφωμα δεν θα μπορέσει να τεθεί σε εφαρμογή κατά την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου.

Ενάμιση χρόνο μετά, και συγκεκριμένα στις 11 Ιουνίου του 2021, και ενώ έχει εκδηλωθεί η φωτιά στα Γεράνεια Όρη, ο κ. Γκουρμπάτσης με νέα επιστολή του απευθύνει εκ νέου αγωνιώδη έκκληση, στην οποία υπογραμμίζει ότι ο μηχανισμός πυροπροστασίας είναι παντελώς απροετοίμαστος:

«Η πρόσφατη, μεγαλύτερη της τελευταίας εικοσαετίας καταστροφή του δασικού πλούτου της Αττικής στα Γεράνεια Όρη, από την πυρκαγιά στις 19 Μαΐου 2021 στον Σχίνο – Αλεποχώρι, καταδεικνύει πως ο Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας γενικά και ειδικότερα ο Δασοπυροσβεστικός Μηχανισμός είναι απροετοίμαστος ακόμη και σήμερα… Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας όφειλε ως υπεύθυνη, σύμφωνα με το Γενικό Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών εξαιτίας Δασικών Πυρκαγιών με την κωδική ονομασία ΙΟΛΑΟΣ, να έχει μεριμνήσει, ελέγξει και διαπιστώσει για την άρτια επιχειρησιακή ετοιμότητα, επάρκεια, σχεδιασμό και οργάνωσή του. Υπάρχουν κενά, παραλείψεις και καθυστερήσεις δράσεων πολιτικής προστασίας που επιβεβαιώνουν την έλλειψη προετοιμασίας και ετοιμότητας των ως άνω Μηχανισμών…»

Και ειδικότερα:

«α) Μόλις χθες (Πέμπτη 10 Ιουνίου 2021) πραγματοποιήθηκε η προβλεπόμενη διυπηρεσιακή άσκηση ΔΙΑ ΠΥΡΟΣ 2021 για τον έλεγχο του ετήσιου σχεδιασμού δασοπυρόσβεσης, τη διαπίστωση της εκπαίδευσης, αξιολόγησης της επιχειρησιακής ετοιμότητας, επάρκειας, αλλά και τον συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων φορέων (ΓΓΠΠ, ΕΛ.ΑΣ., Ε.Δ., Λ.Σ., ΕΚΑΒ, κ.τ.λ.), καθώς και τον έλεγχο αξιοπιστίας της υλικοτεχνικής υποδομής.
β) Η διαταγή του αρχηγείου Π.Σ. για τον Κώδικα Διαχείρισης Εναερίων Μέσων Αντιπυρικής Περιόδου 2021 δεν έχει ακόμη εκδοθεί.
γ) Η κήρυξη των αρμοδίων δήμων σε κατάσταση ειδικής κινητοποίησης (Αττικής, Αρχαίας Ολυμπίας, κ.τ.λ.), για να δρομολογηθούν έργα και εργασίες για την άμεση απομάκρυνση των υπολειμμάτων καθαρισμού της βλάστησης από περιβάλλοντες χώρους κατοικιών και οικοπεδικές εκτάσεις, καθώς και η συντήρηση του υφιστάμενου δασικού δικτύου ή η συντήρηση των αντιπυρικών ζωνών, σύμφωνα με το σχέδιο ΙΟΛΑΟΣ για τις δασικές πυρκαγιές, που όφειλαν να γίνουν έως τις 30 Απριλίου, δεν έχουν πραγματοποιηθεί. Στην ίδια κατάσταση προφανώς υπάρχουν και άλλοι δήμοι.

Επίσης, η δήλωση του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας ότι ο νόμος 4662/2020 (δηλαδή το νέο αυτό νομοθετικό πλαίσιο) έχει αλλάξει τα πάντα σε σχέση με την Πολιτική Προστασία στη χώρα εκπορεύεται σε μια επικοινωνιακή βάση. Και τούτο γιατί δυστυχώς για δεύτερη αντιπυρική περίοδο δεν ισχύει ακόμη το ως άνω νομοθετικό πλαίσιο, αλλά το προϊσχύσαν και κατά την εθνική τραγωδία στο Μάτι το 2018, με τους 102 νεκρούς. Μακάρι κατά την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο να προλάβει ο μηχανισμός, έστω και καθυστερημένα, να προετοιμαστεί κατάλληλα και να μην ξαναθρηνήσουμε ένα νέο Μάτι, ούτε φυσικά να αποτεφρωθούν άλλες δασικές εκτάσεις πέραν των 85.000 περί ου στρεμμάτων που έχουν καεί μέχρι σήμερα, λόγω της έλλειψης ετοιμότητας του αρμόδιου μηχανισμού».

«Σας αποκρύπτουν την αλήθεια»

Στις 13 Μαρτίου του 2020, δύο ημέρες μετά την εξαγγελία του πρώτου lockdown λόγω της πανδημίας, με επιστολή του ο αντιστράτηγος ε. α. Ανδριανός Γκουρμπάτσης προειδοποιεί το πρωθυπουργικό γραφείο πως ο Εθνικός Μηχανισμός, ο οποίος εποπτεύεται από τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, δεν έχει ενεργοποιηθεί και «αν σας έχουν πει ότι λειτουργεί, σας αποκρύπτουν την αλήθεια».

Όπως σημειώνει, δεν μπορεί να λειτουργήσει, διότι δεν έχουν εκδοθεί μέχρι σήμερα οι αναγκαίες κανονιστικές πράξεις για να εφαρμοστούν οι διατάξεις του Ν. 4662/2020. Εξ αυτού του λόγου «δεν λειτουργεί μέχρι σήμερα το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων (ΕΣΚΕΔΙΚ) που εποπτεύεται από τον ΓΓΠΠ, καθώς δεν έχει εκδοθεί ο Κανονισμός Οργάνωσης και Λειτουργίας του… Δεν έχει επίσης συγκληθεί το ανώτατο επιχειρησιακό όργανο του Εθνικού Μηχανισμού, το Συντονιστικό όργανο Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ), καθώς δεν έχει εκδοθεί η προβλεπόμενη κανονιστική πράξη, ενώ τα Περιφερειακά Συντονιστικά Όργανα Πολιτικής Προστασίας (ΠΕΣΟΠΠ) που έχουν συσταθεί στις περιφέρειες τις χώρας δεν λειτουργούν, ενώ δεν λειτουργούν και τα 13 Περιφερειακά Επιχειρησιακά Κέντρα Πολιτικής Προστασίας (ΠΕΚΕΠΠ) που έχουν συσταθεί σε κάθε περιφέρεια της χώρας και έχουν εκτός των άλλων αποστολή τον συντονισμό, τον σχεδιασμό, την εποπτεία, την οργάνωση και την υλοποίηση των δράσεων αντιμετώπισης και οργανωμένης υποστήριξης στον αρμόδιο φορέα διαχείρισης και αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης».

Παράλληλα, διερωτάται γιατί δεν έχει τεθεί ο Εθνικός Μηχανισμός στις προβλεπόμενες εκ του νόμου καταστάσεις α) Συνήθους Ετοιμότητας β) Αυξημένης Ετοιμότητας γ) Επιφυλακής και Κατάσταση Κινητοποίησης. «Επομένως», καταλήγει στην επιστολή του, «θα πρέπει άμεσα να ανασταλεί η ισχύς των διατάξεων του νόμου 4662 του 2020 που αφορούν την αναμόρφωση της Πολιτικής Προστασίας και να ισχύσει το παλαιό θεσμικό πλαίσιο, που ήδη έχει ρητά καταργηθεί».

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί πως οι 13 περιφερειακοί συντονιστές Πολιτικής Προστασίας καθώς και ο εθνικός διοικητής Πολιτικής Προστασίας και έχουν διοριστεί και πληρώνονται, παρότι το νομικό καθεστώς που ισχύει είναι του Ν. 3013/2002!

«Στην πρώτη καταστροφή θα εκτεθεί η κυβέρνηση»

Στα τέλη Δεκεμβρίου του 2019, και ενώ έχει τεθεί σε διαβούλευση το νομοσχέδιο για την αναδιοργάνωση της Πολιτικής Προστασίας, ο αντιστράτηγος ε.α. Ανδριανός Γκουρμπάτσης με επιστολή του και ως μέλος τότε της Ν.Δ., καθώς στη συνέχεια αποχώρησε με δημόσια επιστολή του, προειδοποιεί πως επιχειρείται να ιδρυθεί «ένας μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας επικίνδυνα δυσκίνητος, αναποτελεσματικός, στις ρυθμίσεις του οποίου συμπεριελήφθησαν όλες οι εγκληματικές στρεβλώσεις που ευθύνονται για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, όπως ο θεσμός της οργανωμένης απομάκρυνσης των πολιτών, η μη αυτοτέλεια του Επιχειρησιακού Κέντρου Πολιτικής Προστασίας και άλλα, ο οποίος όχι μόνο δεν μπορεί να επιλύσει προβλήματα του παρελθόντος, αλλά τα περιπλέκει ακόμη περισσότερο».

Παράλληλα υπογραμμίζει προφητικά ότι ο μηχανισμός δεν θα είναι έτοιμος, λόγω έλλειψης χρόνου την αντιπυρική περίοδο. Όπως αποδείχτηκε ούτε την τωρινή αντιπυρική είναι έτοιμος. «Ως φαίνεται συντάχθηκε από άτομα που όχι μόνο δεν γνωρίζουν το ισχύον νομικό πλαίσιο, αλλά και είναι άπειρα στα ζητήματα Πολιτικής Προστασίας. Φοβάμαι ότι στην πρώτη κατάσταση εκτάκτου ανάγκης από κάποια καταστροφή θα εκτεθεί η κυβέρνηση».

«Προσωπικές πολιτικές φιλοδοξίες»

Στις 2 Ιανουαρίου ο κ. Γκουρμπάτσης αποστέλλει μέσω επιστολής και πάλι την ολοκληρωμένη κριτική του ως προς την αναδιοργάνωση της Πολιτικής Προστασίας. Επιστολή που συνιστά κόλαφο και εν πολλοίς μας βοηθάει να αντιληφθούμε τόσο νοοτροπίες και φιλοδοξίες, όσο και γιατί απέτυχε τόσο κραυγαλέα το επιτελικό κράτος:

«Επιχειρείται η ίδρυση του Εθνικού Μηχανισμού, όχι όπως αναφέρεται προκειμένου να ξεπεραστούν οι υφιστάμενες αγκυλώσεις στο ισχύον σήμερα νομικό πλαίσιο, αλλά για να ικανοποιηθούν προσωπικές πολιτικές φιλοδοξίες και επιδιώξεις αρμοδίων οργάνων και η δημιουργία ενός κομματικού στρατού με τον διορισμό αρεστών και όχι αρίστων… οικοδομείται ένας γιγαντιαίος, δυσκίνητος, γραφειοκρατικός και αναποτελεσματικός μηχανισμός… σε επίπεδο Γενικής Γραμματείας, με διογκωμένες υπερεξουσίες πρωτόγνωρες στην ιστορία της Δημόσιας Διοίκησης.

Για πρώτη επίσης φορά προβλέπεται Γενική Γραμματεία να διαθέτει πίστωση για δαπάνες απόρρητων αναγκών. Δεν οικοδομείται προφανώς ο ως άνω μηχανισμός για να προστατεύσει αποτελεσματικά το κοινωνικό σύνολο από φυσικές καταστροφές, αφού εκ προοιμίου εκτιμάται ότι δεν θα μπορέσει αποτελεσματικά να διαχειριστεί κρίσεις εκτάκτου ανάγκης… αλλά (δημιουργείται) για να εξυπηρετηθούν σκοπιμότητες. Το μόνο που επέτυχαν ήταν να προωθήσουν ρυθμίσεις για ίδιον προσωπικό όφελος, όπως π.χ. η σύσταση πολλών θέσεων ανωτέρων και ανωτάτων αξιωματικών Π.Σ. που θα προκαλέσουν μεγάλη δαπάνη στον Κρατικό Προϋπολογισμό τη στιγμή που δεν απαιτούνται.

Δεν τους ενδιέφερε να θεσπίσουν έναν αποτελεσματικό μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας και να εισαγάγουν αξιοκρατία στο Π.Σ. για το δημόσιο συμφέρον και το γενικότερο καλό, αλλά μόνον να εξυπηρετηθεί το προσωπικό τους όφελος. Έτσι δημιουργείται ένα μηχανισμός -ο Εθνικός Μηχανισμός- για να αποτύχει και τελικά να καταρρεύσει με την πρώτη καταστροφή μεγάλης έκτασης και έντασης, όπως λ.χ. συνέβη και με τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι…
Περαιτέρω δεν υπάρχει -σκόπιμα πιστεύω- ρύθμιση που να ορίζει τις κυρώσεις και τις συνέπειες για βασικά όργανα του Εθνικού Μηχανισμού, όπως για παράδειγμα η αυτοδίκαιη παραίτηση και η αποπομπή του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας και του διοικητή του ΣΟΠΠ, αν δεν λειτουργήσει αποτελεσματικά ο ως άνω μηχανισμός…

Αξιοκρατία στο Π.Σ. καμία κυβέρνηση μέχρι σήμερα δεν ήθελε και δεν θέσπισε και προφανώς ούτε η δική σας. Με το προωθούμενο νομοσχέδιο ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας γίνεται στην πράξη ο άτυπος μεν, πλην όμως ο απόλυτος ουσιαστικά στρατάρχης – αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, με αποτέλεσμα να ευνουχίζεται και να επισκιάζεται η προβλεπόμενη θεσμικά και λειτουργούσα μέχρι σήμερα φυσική ηγεσία του Π.Σ. και να καθίσταται με τις συγκεκριμένες υπερεξουσίες παντοδύναμος – πανίσχυρος στη διοίκηση του Σώματος ο γενικός γραμματέας, αφού λ.χ. επιδιώκει να ελέγχει πρωτίστως τις κρίσεις των αξιωματικών, συμμετέχοντας ο ίδιος προσωπικά…

Οι πειραματισμοί αυτοί και η υπέρμετρη χειραγώγηση του Π.Σ. και των αξιωματικών του αποβαίνουν σε βάρος της επιχειρησιακής ικανότητας και αποτελεσματικότητας του Σώματος και γενικά του μηχανισμού πυρόσβεσης και δασοπυρόσβεσης και οι επιπτώσεις αυτών αντανακλούν και κλονίζουν την ασφάλεια και την προστασία του κοινωνικού συνόλου… Οι δασικές πυρκαγιές όμως δεν μπορούν να περιμένουν πότε θα προετοιμαστεί και οργανωθεί ο κρατικός μηχανισμός για να εκραγούν και να απειλήσουν ανθρώπινες ζωές. Και τότε τι γίνεται; Θα ισχυρίζονται οι υπεύθυνοι ως άλλοθι ότι φταίει πάλι η κλιματική αλλαγή ή θα φταίνε οι προηγούμενες κυβερνήσεις; Ο εισαγγελέας, όμως, να ξέρετε ότι δεν θα πείθεται από τέτοιου είδους δικαιολογίες σε ενδεχόμενη καταστροφή…»

 

Χοντρή κομπίνα-μπίζνα με δέντρα φρανκεστάιν στα καμένα καταγγέλλει ο Δημήτρης ΓιαννακόπουλοςΧοντρή κομπίνα-μπίζνα με δέντρα φρανκεστάιν στα καμένα καταγγέλλει ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος

Ο επιχειρηματίας τονίζει χαρακτηριστικά ότι τροποποίησαν το νόμο και άνοιξε ο δρόμος να γεμίσουν οι αναδασωτέες περιοχές με δέντρα «πατενταρισμένα».

Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος ο ιδιοκτήτης της ΒΙΑΝΕΞ, ήταν πρώτος που ανακοίνωσε ότι με την εταιρεία του θα προχωρήσουν στην αναδάσωση της Βαρυμπόμπης με στόχο να την κάνουν όπως ήταν πριν καεί. Ηταν μία πολύ σπουδαία ενέργεια που ο eretikos.gr χαιρέτησε και κάλεσε και άλλους επιχειρηματίες να τον μιμηθούν.

Τώρα ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος με ανάρτησή του προχωρά σε μία καταγγελία για ένα πολύ χοντρό οικονομικό κόλπο   που μπορεί να παιχτεί με τις αναδασώσεις. Ο επιχειρηματίας τονίζει χαρακτηριστικά ότι τροποποίησαν το νόμο και άνοιξε ο δρόμος για να γεμίσουν οι αναδασωτέες περιοχές με δέντρα «πατενταρισμένα».

Με την ανάρτησή του καλεί να σταματήσουμε τυχόν προσπάθεια να αναδασωθούν τα καμένα με δέντρα υβριστικά.

Αναλυτικά όσα γράφει σε ανάρτηση του

«Σε όλους όσους υπογράφουν για Avaaz κλπ.

Βλέπετε ότι παντού μιλούν για ανεμογεννήτριες και επενδύσεις.

ΟΥΤΕ ένας δεν ανέφερε ότι η ΧΟΝΤΡΗ κομπίνα είναι στην ΑΝΑΔΑΣΩΣΗ.

Έκαναν τροποποίηση νόμου αναδάσωσης που γράφουν «δασικά δένδρα ΚΑΙ ΥΒΡΙΔΙΑ ΑΥΤΩΝ».

Τα υβρίδια αυτά είναι ΠΑΤΕΝΤΑΡΙΣΜΕΝΑ δέντρα, όχι γόνοι της ελληνικής φύσης.

Όποτε πληρώνονται πνευματικά δικαιώματα σε εταιρείες όπως η B*@yer και η Syn*G*ent@.

Θα τα χρυσοπληρώσουμε εμείς.

Θα τρέξουμε όλοι οι εθελοντές και ο στρατός να τα φυτέψουμε νομίζοντας ότι βοηθάμε.

Και θα γεμίσουμε τα δάση μας… δέντρα με ΜΠΟΛΙ.

Κοιτάξτε το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα «φύτευση 3 δις δέντρων ως το 2030».

Όσοι έχετε γνωστούς δημοσιογράφους προωθείστε να το βγάλουν.

Ακόμη και ο τρόπος εμφύτευσης είναι πατέντα (άρα πληρωμένος) για να προστατεύσει το υβρίδιο από τον ανταγωνισμό από τη φυσική χλωρίδα κάτω από την καμένη γη.

ΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΤΩΝ ΚΛΩΝΩΝ. Όχι στα υβριδικά!»

“Κλειδί” για την πορεία των εσόδων ο τουρισμός – Οι προκλήσειςΤουρίστες στην Αθήνα

Πυλώνας στήριξης των εσόδων είμαι ο τουρισμός που αν και βρίσκεται επι «ξυρού ακμής» λόγω πανδημίας καταγράφει τον Αύγουστο για πολλούς προορισμούς καλές επιδόσεις.

Σε θετική ρότα  κινείται ο τουρισμός δίνοντας ώθηση στην πορεία των εσόδων που είναι άκρως απαραίτητα για το κρατικό ταμείο, που καλείται να στηρίξει ένα μεγάλο πρόγραμμα δαπανών για την επούλωση, μεταξύ άλλων, των πληγών από τις πρόσφατες φυσικές καταστροφές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μιλώντας  στο MEGA την περασμένη Παρασκευή ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας τόνισε ότι υπάρχει σε σημαντικό βαθμό κάλυψη του χαμένου εδάφους σε σχέση με το 2019 σε σχέση με την τουριστική κίνηση ενώ σε συνδυασμό με την αύξηση των ηλεκτρονικών πληρωμών καταγράφεται μια σημαντική αύξηση των δημοσίων εσόδων.

«Τα φορολογικά έσοδα είναι 2 δισεκατομμύρια περισσότερα από πέρυσι. Οι ηλεκτρονικές συναλλαγές μέχρι τα τέλη Ιουλίου είναι 27,4% υψηλότερες από το 2019. Η οικονομική δραστηριότητα το πρώτο πεντάμηνο του έτους ήταν υψηλότερη κατά 42% από το 2020. Είναι μία καλή χρονιά σε σχέση με πέρυσι, αλλά δεν είμαστε εκεί που ήμασταν το 2019. Μέχρι τις 10 Αυγούστου οι πτήσεις εσωτερικού είναι μείον 20,4%, οι πτήσεις εξωτερικού μείον 36,5%» ανέφερε ο κ. Σταίκούρας.

Πάντως η επιμήκυνση της σεζόν θα κρίνει το στόχο που έχει τεθεί για 9 δισεκατομμύρια εισπράξεις από την πορεία του τουρισμού αλλά και για βελτίωση των εισπράξεων σε ΦΠΑ και άλλους φόρους.

«Η πορεία του τουρισμού, από τον Ιούνιο έως σήμερα, εξελίσσεται σύμφωνα με το πλέον θετικό σενάριο. Βασικό μας μέλημα τώρα, πρέπει να είναι η συνέχιση λειτουργίας Σεπτέμβριο-Οκτώβριο, αλλά και μετά. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με τήρηση μέτρων και αύξηση των εμβολιασμών.» Αυτό ανέφερε το πρωί της Παρασκευής σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης  ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Ρέτσος αποτυπώνοντας την σημερινή εικόνα που καταγράφεται σε πολλούς προορισμούς αλλά και τις προκλήσεις που εγείρονται.

Με δεδομένη πάντως την καλή πορεία των αφίξεων τον Αύγουστο και την ικανοποιητική κίνηση σε πολλούς προορισμούς, που φαίνεται να μην επηρεάζονται και από την έξαρση της μετάλλαξης «Δ», είναι σε εξέλιξη και μια εκστρατεία ελέγχων ώστε να αποτραπούν φαινόμενα φοροδιαφυγής. Βέβαια πολλοί καταστηματάρχες με δεδομένο ότι τα μέτρα στήριξης λόγω covid αλλά και συνολικά τα όλο μοντέλο κρατικής αρωγής βασίζεται σε δηλωμένες εισπράξεις αποφεύγουν  τα «μαύρα» ώστε να μη βρεθούν προ εκπλήξεων στο μέλλον.

Σε σχέση πάντως με την πορεία του τουρισμού για τον τρέχοντα μήνα οι προγραμματισμένες θέσεις σε εισερχόμενες διεθνείς πτήσεις  την εβδομάδα από 16 έως 22 Αυγούστου φτάνουν τις 841 χιλιάδες. Είναι ένας αριθμός που κινείται στο υψηλότερο  επίπεδο από την αρχή της φετινής τουριστικής περιόδου.

Επίσης , σύμφωνα με τα στοιχεία της Fraport Greece για τα 14 μεγαλύτερα περιφερειακά αεροδρόμια, στο επτάμηνο ο συνολικός αριθμός διακινηθέντων επιβατών διαμορφώθηκε σε 6.015.197 από 3.090.390 το αντίστοιχο διάστημα του 2020, αντιστοιχώντας σε αύξηση 94,6%.

Την ανοδική τροχιά επιβεβαιώνουν και τα  στοιχεία του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».  Ήδη τον Ιούνιο  σε σχέση με το 2019  η κίνηση ήταν στο -58%, ενώ  τον Ιούλιο οι αφίξεις ήταν στο 1.854.005 υπερδιπλάσιες από πέρυσι (αύξηση 107,5%). Βέβαια σε σχέση με το 2019 εμφανίζονται μειωμένες κατά 37,8%.

Επίσης η κίνηση εσωτερικού ανακάμπτει με πιο γρήγορους ρυθμούς και ο Ιούλιος, σε σχέση με το 2019, είναι στο -26,1%.

Αναλυτικά κατά την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουλίου η κίνηση του αεροδρομίου της Αθήνας ανήλθε συνολικά στο επίπεδο των 4,5 εκατ. επιβατών, σημειώνοντας πτώση 5,7% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020 και 68,3% σε σχέση με τον Ιούλιο του 2019, λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας από τον Μάρτιο του 2020 και μετά.

Οι επιβάτες εσωτερικού ξεπέρασαν τα επίπεδα του 2020 κατά 9,6%, ενώ οι διεθνείς επιβάτες κατέγραψαν μείωση 14,4% σε σχέση με το 2020. Τόσο οι επιβάτες εσωτερικού όσο και οι εξωτερικού παρέμειναν κάτω από τα επίπεδα του 2019 κατά 56,8% και 73,4% αντίστοιχα. Σε απόλυτους αριθμούς το αεροδρόμιο της Αθήνας έχει σχεδόν πιάσει ήδη μέσα στο πρώτο επτάμηνο του έτους την επιβατική κίνηση του 2020 (4,51 εκατ. μέχρι τώρα έναντι 4,79 πέρυσι όλο το έτος).

Γιώργος Αλεξάκης