Μητσοτάκης από Μουσείο Ακρόπολης: “Ηχηρό μήνυμα η επιστροφή 10 θραυσμάτων του Παρθενώνα” — Nέα μέτρα: Τα τρία μέτωπα που θα καθορίσουν…

Μητσοτάκης από Μουσείο Ακρόπολης: "Ηχηρό μήνυμα η επιστροφή 10 θραυσμάτων του Παρθενώνα"

Ως ένα πρώτο αλλά σημαντικό βήμα στην προσπάθεια να συγκεντρωθούν όλα τα Γλυπτά του Παρθενώνα στο Μουσείο της Ακρόπολης χαρακτήρισε την επιστροφή των 10 θραυσμάτων ο πρωθυπουργός.

Μήνυμα επανένωσης όλων των τμημάτων του Παρθενώνα, με την επιστροφή των Γλυπτών από το Βρετανικό Μουσείο, έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος έδωσε το “παρών” στην εκδήλωση για την επιστροφή θραυσμάτων των Γλυπτών του Παρθενώνα στο Μουσείο Ακρόπολης.

«Αυτό το ταξίδι της επιστροφής εκπέμπει από μόνο του ένα ηχηρό μήνυμα επανένωσης όλων των τμημάτων αυτού του μοναδικού μνημείου της ανθρωπότητας» δήλωσε ο Πρωθυπουργός.

Μιλώντας στην αίθουσα του Παρθενώνα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «είναι ένα πρώτο αλλά πολύ σημαντικό βήμα στην προσπάθεια να συγκεντρωθούν εδώ, στο Μουσείο της Ακρόπολης, όλα τα μικρότερα και μεγαλύτερα μέρη του διακόσμου του Παρθενώνα που βρίσκονται σήμερα διάσπαρτα σε διάφορα μουσεία ανά τον κόσμο».

Άλλωστε, όπως ανέφερε ο Πρωθυπουργός, «η επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα δεν αποτελεί θέμα απόστασης, γιατί, είτε αυτά βρίσκονται εδώ στην Αθήνα είτε οπουδήποτε στον κόσμο, προορισμός τους είναι μόνο ο Ιερός Βράχος και το σπουδαίο αυτό μουσείο».

Μητσοτάκης από Μουσείο Ακρόπολης:

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι «το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο δείχνει ένα δρόμο ευθύνης και επιστημονικής συνέπειας. Αυτό το δρόμο ακολουθεί και συνολικά η ελληνική πολιτεία, αναβαθμίζοντας σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο. Ένα αίτημα της UNESCO, ένα αίτημα πια της πλειοψηφίας της κοινής γνώμης και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αλλά και ένα θέμα το οποίο πιστεύω ότι αντιλαμβάνεται και προσωπικά ο Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, όπως διαπίστωσα στην πρόσφατη συνάντησή μας».

«Με κλασικές σπουδές ο ίδιος, λάτρης της αρχαίας Ελλάδος, είμαι σίγουρος ότι δεν θα εμποδίσει οποιαδήποτε δυνητική μελλοντική συμφωνία, αίροντας κάθε πιθανό πολιτικό πρόσκομμα. Εν ανάγκη, μάλιστα, τροποποιώντας και τον βρετανικό νόμο περί μουσείων ώστε να διευκολυνθεί η επανένωση των γλυπτών του Παρθενώνα» ανέφερε ο Πρωθυπουργός για τον Βρετανό ομόλογό του.

Μητσοτάκης από Μουσείο Ακρόπολης:

«Δεν υπάρχουν πια ουσιαστικά επιχειρήματα τα οποία να καθυστερούν αυτό το σημαντικό ζητούμενο των καιρών και των ελληνοβρετανικών σχέσεων. Αυτή την ανάγκη, άλλωστε, θα τη θυμίζει καθημερινά στον φίλο μου Μπόρις η ίδια του η κόρη στην οποία έδωσε και το όνομα της Ίριδας» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

“Κίνηση υψηλού συμβολισμού και ουσίας”

Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη τόνισε ότι «η κίνηση αυτή δεν είναι απλώς συμβολική, είναι απολύτως ουσιαστική» και σημείωσε ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα «αποτελούν οργανικά και αναπόσπαστα μέλη ενός σύνθετου αρχιτεκτονήματος και καλλιτεχνικού δημιουργήματος, καθώς συναποτελούν ενιαία και αδιαίρετη φυσική, αισθητική και νοηματική οντότητα».

Μητσοτάκης από Μουσείο Ακρόπολης:

Η κ. Μενδώνη αναφέρθηκε στον αγώνα της Ελλάδας για τον επαναπατρισμό των Γλυπτών ο οποίος ξεκίνησε σχεδόν αμέσως με τη συγκρότηση του ελληνικού κράτους και στη συνέχεια διεθνοποιήθηκε και τέθηκε σε συστηματική βάση την δεκαετία του 1980 από την Μελίνα Μερκούρη. Κλείνοντας τον χαιρετισμό της και καλώντας στο βήμα τον Πρωθυπουργό, η Υπουργός Πολιτισμού ανέφερε: «Επιτρέψτε μου να ευχηθώ, το 2022 να είναι η χρονιά που θα σηματοδοτήσει την αντίστροφη μέτρηση για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην γενέθλια γη των Αθηνών».

Στο πλαίσιο της προσπάθειας να συγκεντρωθεί το σύνολο των αποτμημάτων του διακόσμου του Παρθενώνα που βρίσκονται σε διάφορα μουσεία ανά τον κόσμο, η επανένωση των θραυσμάτων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου είναι το πρώτο βήμα.

Μητσοτάκης από Μουσείο Ακρόπολης:

Τα θραύσματα προέρχονται από τη ζωφόρο, τις μετόπες και τα αετώματα του Παρθενώνα. Το ένα από αυτά, το επάνω μέρος μιας νεανικής κεφαλής, συνδέεται με τη μορφή του δεύτερου από τα αριστερά επόπτη της πομπής των Παναθηναίων, που εικονίζεται στον λίθο VII της ανατολικής ζωφόρου. Αποτελεί το μοναδικό αυθεντικό θραύσμα του λίθου στο Μουσείο Ακρόπολης καθώς ο υπόλοιπος βρίσκεται στο Μουσείο του Λούβρου. Η δεύτερη κεφαλή αποδίδεται στον πρώτο από αριστερά θαλλοφόρο της πομπής των Παναθηναίων, που εικονίζεται στον λίθο IX της βόρειας ζωφόρου.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την τοποθέτηση των θραυσμάτων από τους συντηρητές στις μόνιμές τους θέσεις.

 

Nέα μέτρα: Τα τρία μέτωπα που θα καθορίσουν τις αποφάσεις της κυβέρνησης(Eurokinissi)

Η εκτίναξη των κρουσμάτων και του δείκτη θετικότητας δημιουργούν ένα ζοφερό σκηνικό, με την κυβέρνηση να πραγματοποιεί  μαραθώνιο συσκέψεων για να αντιμετωπίσει τα νέα δεδομένα. Το επόμενο δεκαήμερο θα είναι κρίσιμο και θα υπάρξει ένα μπαράζ ανακοινώσεων αρχικά για τον τρόπο λειτουργίας των σχολείων και στη συνέχεια για τα επόμενα μέτρα που θα μπουν σε εφαρμογή.

Σήμερα αναμένεται να υπάρξει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για την πορεία του επιδημιολογικού φορτίου , καθώς τις προηγούμενες ημέρες λόγω των εορτών είχαν γίνει λιγότερα τεστ. Ωστόσο τα μηνύματα κάθε άλλο παρά αισιόδοξα είναι, καθώς ο δείκτης θετικότητας έχει εκτοξευτεί στο  24.75%. 

Χθες πραγματοποιήθηκαν διαδοχικές συσκέψεις υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου με κεντρικό θέμα το άνοιγμα των σχολείων. Για το θέμα αυτό συνεδριάζει σήμερα η επιτροπή εμπειρογνωμόνων και θα ακολουθήσουν ανακοινώσεις, ενώ πιθανότατα την επόμενη εβδομάδα θα οριστικοποιηθούν πρόσθετα μέτρα που θα είναι εστιασμένα στους ανεμβολίαστους.

Αυτή τη στιγμή τρία είναι τα θέματα αιχμής που καλείται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση : 

1.Ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει η επιστροφή των μαθητών στα θρανία. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο προκρίνουν επιστροφή κανονικά στις 10 Ιανουαρίου αλλά αναμένουν και την επιτροπή ειδικών. Δεδομένο πάντως είναι πως η επιστροφή των μαθητών θα γίνει με νέα υγειονομικά πρωτόκολλα, τα οποία θα κλειδώσουν σήμερα. 

Ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί σε ένα ενισχυμένο σύστημα ελέγχου των μαθητών και στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να γίνονται τρία self test αντί για δύο την εβδομάδα. Επίσης σε περίπτωση που υπάρχει κρούσμα θα ελέγχεται όλη η τάξη. Με testing θα γίνει και η επιστροφή των μαθητών στα θρανία, πιθανότατα με self test αν και έχει εξεταστεί  το ενδεχόμενο για rapid test (υπάρχουν όμως πρακτικές δυσκολίες)

Το πλέον δύσκολο κομμάτι της εξίσωσης είναι με ποια υγειονομικά πρωτόκολλα θα κλείνει ένα τμήμα, καθώς μέχρι τώρα απαιτούνταν να νοσεί το 50% συν ένα των μαθητών. Πιθανότατα το ποσοστό αυτό θα μειωθεί στο 30% συν ένα, θέμα που θα αποφασιστεί πιθανότατα σήμερα.

2.Οι αντοχές του συστήματος υγείας. Προς το παρόν υπάρχει μια ελεγχόμενη πίεση, καθώς φαίνεται πως η μετάλλαξη Όμικρον προκαλεί ηπιότερη νόσηση. Ωστόσο μια εκτίναξη των κρουσμάτων είναι δεδομένο πως θα αυξήσει  την πίεση στα νοσοκομεία και ήδη τις τελευταίες ημέρες καταγράφεται ανοδική πορεία στον αριθμό των εισαγωγών. To θετικό είναι πως ο αριθμός των διασωληνωμένων παρουσιάζει σταθεροποίηση, ωστόσο η συνύπαρξη των μεταλλάξεων Δέλτα και Όμικρον μπορεί να δημιουργήσει ένα εκρηκτικό μείγμα. 

3.Οι επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία και την αγορά εργασίας. Πρόκειται για μια δύσκολη εξίσωση, με τον προϋπολογισμό να χρειάζεται «λίφτινγκ» πριν καν προλάβει να εφαρμοστεί. Το ένα θέμα που απαιτεί λύση είναι πως θα στηριχτούν οι επιχειρήσεις που επηρεάζονται από τα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Οι πρώτες παρεμβάσεις για την εστίαση και τη διασκέδαση έχουν  ανακοινωθεί, ενώ το πακέτο θα εμπλουτιστεί λαμβάνοντας βέβαια υπόψη και τα δημοσιονομικά περιθώρια. Πάντως περιθώρια σημαντικών ελιγμών δεν υπάρχουν, με δεδομένο πως θα ανακοινωθεί και ένα πρόσθετο πλέγμα μέτρων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας. 

Παράλληλα έχει σημάνει συναγερμός για το πως θα αντιμετωπιστούν φαινόμενα μαζικής νόσησης εργαζόμενων, κυρίως σε υπηρεσίες πρώτης γραμμής  (νοσοκομεία, μέσα μεταφοράς, αστυνομία) . Μάλιστα έχει ξεκινήσει η σχετική προετοιμασία στα αρμόδια υπουργεία , ώστε να υπάρχει ένα plan b  (καθώς οι ειδικοί προβλέπουν πως μπορεί να φτάσουν και τις 80.000 τα ημερήσια κρούσματα). 

Το πρόβλημα πάντως δεν περιορίζεται μόνο στο δημόσιο τομέα αλλά επεκτείνεται και στον ιδιωτικό τομέα. Ήδη υπάρχουν επιχειρήσεις που έχουν προβλήματα λόγω του μεγάλου αριθμού κρουσμάτων στους εργαζόμενους. 

Οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης 

Όλα τα ενδεχόμενα-  εκτός από ένα lockdown – εξετάζουν στο κυβερνητικό στρατόπεδο, με τις αποφάσεις να λαμβάνονται σε… δόσεις ανάλογα με την πορεία των κρουσμάτων. Να σημειωθεί πως σήμερα  αναμένονται ανακοινώσεις για το πλαφόν στα μοριακά τεστ.

Η κυβέρνηση εστιάζει στην επιτάχυνση των εμβολιασμών τόσο της πρώτης όσο και της αναμνηστικής δόσης, ενώ παράλληλα έχει μια σειρά μέτρων στην «φαρέτρα» σε περίπτωση που συνεχιστεί η ραγδαία επιδείνωση των επιδημιολογικών δεδομένων. Για παράδειγμα αναμένεται  να μπει ημερομηνία λήξης στο πιστοποιητικό εμβολιασμού για όσους δεν κάνουν την τρίτη δόση εντός επταμήνου, μέτρο που εφαρμόζεται ήδη για τους άνω των 60 ετών

Από την πίεση στο σύστημα υγείας θα εξαρτηθεί η επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών και πιθανότατα αυτό θα «κλειδώσει» την επόμενη εβδομάδα για τους  άνω των 50. Υπενθυμίζεται  πως από τις 16 Ιανουαρίου οι πολίτες άνω των 60  ετών  που παραμένουν ανεμβολίαστοι θα πληρώνουν διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ. 

Παράλληλα εξετάζεται η αύξηση του αριθμού των τεστ που θα πρέπει να κάνουν οι ανεμβολιαστοι εργαζόμενοι για να προσέρχονται στη δουλειά τους (να πάνε από δύο σε τρία την εβδομάδα). Επίσης συζητείται  το ενδεχόμενο να  μην επιτρέπεται σε όσους δεν έχουν κάνει  το βήμα προς την επιχείρηση Ελευθερία η είσοδος στους ανοιχτούς χώρους της εστίασης και της διασκέδασης.