Μητσοτάκης: “Αποκλεισμός από την Ευρώπη και διακοπή πρωταθλήματος αν συνεχίσετε έτσι” * Άρης: “Κύριε Πρωθυπουργέ υπάρχουν ή όχι νόμοι στην Ελλάδα;” * Ολυμπιακός: Υπέγραψε στη Ντιζόν ο Μπενζιά

Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προειδοποίησε τους παράγοντες των ομάδων για αποκλεισμό από την Ευρώπη και διακοπή του πρωταθλήματος. Τι είπε για τον Θοδωρή Ζαγοράκη, τη νομοθετική πρωτοβουλία και το μνημόνιο στο ποδόσφαιρο.

Αυστηρό μήνυμα στους παράγοντες των ελληνικών ομάδων έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός προειδοποίησε για αποκλεισμό από την Ευρώπη και διακοπή του πρωταθλήματος εάν συνεχίσουν έτσι.

“Ασχολούμαι με το ποδόσφαιρο, αλλά δεν είναι η πρώτη προτεραιότητα για τη χώρα. Την ώρα που η χώρα ανακτά διεθνώς την αξιοπιστία της, φαντάζομαι δεν μπορείτε να το αμφισβητήσετε, όταν αναβαθμίζεται από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, πληγώνεται στο εσωτερικό από μια ποδοσφαιρική βεντέτα. Από μια προσωπική και επιχειρηματική αντιπαλότητα. Τώρα απειλεί να απλωθεί και στην κοινωνία. Αυτά δεν είναι καινούργια φαινόμενα. 20 χρόνια το ποδόσφαιρο ταλανίζεται από τέτοια γεγονότα. Καμία Κυβέρνηση δεν μπόρεσε να τα αντιμετωπίσει, ούτε η δική σας. Δεν θέλω να θυμηθώ δηλώσεις παραγόντων όταν ήσασταν εσείς στην προεδρία της χώρας”, υποστήριξε αρχικά και στη συνέχεια μίλησε:

Για τη νομοθετική πρωτοβουλία στην υπόθεση ΠΑΟΚ και Ξάνθης: “Να αποκρούσουμε κάθε διχαστικό σχέδιο. Να μην σκεπάσει μια επιχειρηματική μάχη την προσωπική προσπάθεια των πολιτών. Σκοπός ήταν να αμβλυθούν οι αντιδράσεις από μια γνωμοδότηση. Η παρανομία μιας ομάδας θα οδηγεί στην τιμωρία, αλλά όχι στην εξόντωσή της. Μιλάμε για μια παρέμβαση για να πέσουν οι τόνοι. Εξάλλου για την υπόθεση θα επιληφθεί η αθλητική δικαιοσύνη.

Μια ποδοσφαιρική μάχη δεν πρέπει να εξελιχθεί σε κοινωνική. Αποφάσισα να απομακρύνω έναν ευρωβουλευτή, που συμπεριφέρθηκε ως οπαδός ενός ποδοσφαιρικού συλλόγου. Η Πολιτεία δεν λειτούργησε οπαδικά, αλλά με πυξίδα την ενότητα των οπαδών, αποκρούοντας άθλιες διχαστικές κραυγές, όπως ότι η Ελλάδα θα μοιραστεί σε νότιους και βόρειους, αλλά και ότι θα χυθεί αίμα.

Η μετριοπαθής συμπεριφορά της κυβέρνησης συγκεντρώνει τα πυρά των δύο οπαδών και των δύο ομάδων. Κάποιοι επιμένουν να μεταφέρουν τις διαφορές από τα γήπεδα στην κοινωνία. Φτάσαμε να απειλούν οι οργανωμένοι βουλευτές. Να μετατρέπουν μέσα ενημέρωσης σε φανατικά φερέφωνα. Είναι γνωστοί εξάλλου σε όλες τις έρευνες της κοινής γνώμης οι ευθύνες των παραγόντων για την κατάντια του ποδοσφαίρου. Θα πράξω αυτό που επιβάλλει η συνείδησή μου”.

Για τις πρωτοβουλίες που θα πάρει εάν συνεχιστούν οι συμπεριφορές και το μνημόνιο στο ποδόσφαιρο: “Προειδοποιώ όσους δυναμιτίζουν την κοινωνική ομαλότητα να ξεχάσουν τα σχέδιά τους. Η Κυβέρνηση έχει τρόπο να προστατέψει την κοινωνία. Ο αθλητισμός υπάρχει για να ενώνει, όχι να χωρίζει τους ανθρώπους. Είναι σημαντικό το ποδόσφαιρο, αλλά τα καλά σχολεία και τα νοσοκομεία είναι πιο σημαντικά. Όμως και σε αυτήν την περίπτωση πίσω από ένα μεγάλο διαχρονικό πρόβλημα κρύβεται μια μεγάλη ευκαιρία. Θα ήθελα όλοι οι υπεύθυνοι των ομάδων να την αξιοποιήσουν σε μια ύστατη προσπάθεια συνεννόησης. Αλλιώς ελληνικοί σύλλογοι θα αποκλειστούν από κάθε διεθνή διοργάνωση και οι ιδιοκτήτες θα αποκλειστούν από τα πολλά έσοδά τους.

Στην προσπάθεια που το άρρωστο κλίμα θα συνεχιστεί, θα υποχρεωθούμε να διακόψουμε τη Super League, γιατί καλύτερα να μην έχουμε κανένα πρωτάθλημα, από το να έχουμε αυτό το πρωτάθλημα. Η Κυβέρνηση θα αποταθεί στην FIFA και στην UEFA. Οι πρόεδροι των δύο ομοσπονδιών θα προσκληθούν προσωπικά για να συντάξουν μαζί μας ένα μνημόνιο. Ναι, μνημόνιο ανάταξης και επανεκκίνησης του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Αυτή τη φορά μη σας φοβίζει η λέξη. Μνημόνιο σημαίνει κανόνες και διεθνής παρακολούθηση. Στοιχεία που πρέπει να εισαχθούν κι εδώ από την Παγκόσμια εμπειρία. Θα ξεκινήσει η ανασύνταξη του πρωταθλήματος. Αν οι παράγοντες δεν συμμετάσχουν στην προσπάθεια κάθαρσης, θα υποστούν απώλειες εσόδων. Και θα αναλάβουν το βάρος του αποκλεισμού από τους διεθνείς αγώνες.

Ξένοι διαιτητές, VAR, είναι εργαλεία που στηρίξαμε. Κινούνται στη σωστή κατεύθυνση, αλλά δεν ήταν αρκετό για να αντιμετωπίσουμε δραστικά το πρόβλημα του ποδοσφαίρου. Θα έχουμε να πούμε περισσότερα την επόμενη εβδομάδα. Δεν κρυβόμαστε πίσω από το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου, όταν διακυβεύεται η κοινωνική ειρήνη και η κοινωνική συνοχή”.

Νωρίτερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, είχε πει αναφερόμενος στις εξελίξεις για το ποδόσφαιρο: “Κωμικοτραγικά όσα γίνονται τις τελευταίες μέρες στο χώρο του ποδοσφαίρου. Επιτρέψτε μου να πάω κόντρα στο ρεύμα των τελευταίων ημερών και να εκφράσω την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή μου στον κ.Αυγενάκη, πολύ απλά γιατί για αυτούς τους άθλιους χειρισμούς την ευθύνη δεν έχει ο κ.Αυγενάκης, την έχει ο κ. Μητσοτάκης. Υπεύθυνος είστε εσείς κ.Μητσοτάκη γιατί η διαπλοκή σας με τους μεγαλόσχημους που σας στήριξαν προκειμένου να εκλεγείτε σας οδήγησε σ’αυτούς τους πρωτοφανείς ακροβατισμούς”.

 

Άρης: “Κύριε Πρωθυπουργέ υπάρχουν ή όχι νόμοι στην Ελλάδα;”

Η ΠΑΕ Άρης με ανακοίνωσή της ρωτά τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, για τον εάν υπάρχουν και εφαρμόζονται οι νόμοι στην Ελλάδα και τον κάλεσε μαζί με τους βουλευτές της Θεσσαλονίκης να πάρουν θέση για το θέμα των κίτρινων.

Ανακοίνωση εξέδωσε ο Άρης το απόγευμα της Πέμπτης (30/1) ερωτώντας τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, για τον εάν υπάρχουν νόμοι κι εάν εφαρμόζονται επιλεκτικά στην Ελλάδα.

Κάλεσε, παράλληλα, τον Πρωθυπουργό – ο οποίος θα μιλήσει στη Βουλή και αναμένεται να ανακοινώσει πρωτοβουλίες για την εξυγίανση του ποδοσφαίρου στον απόηχο της υπόθεσης ΠΑΟΚ-Ξάνθη – και τους βουλευτές Θεσσαλονίκης να πάρουν θέση για το θέμα του Άρη και το ban από τη FIFA για χρέη προς πρώην τρεις ποδοσφαιριστές της ομάδας και τον εκπρόσωπο ενός εξ αυτών.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΑΡΗ:

“Κύριε Μητσοτάκη, κύριε Πρωθυπουργέ της Ελλάδας, υπάρχουν τελικά ή δεν υπάρχουν νόμοι στην Ελλάδα; Κι αν υπάρχουν γιατί δεν εφαρμόζονται; Ή γιατί εφαρμόζονται επιλεκτικά; Θα μας απαντήσετε;

Θέλουμε, επίσης, να πάρετε θέση και για το πρόβλημα της ΠΑΕ ΑΡΗΣ, που καλείται να πληρώσει 1,2 εκατομμύρια ευρώ για χρέη της παλιάς ΠΑΕ. Θα μας πείτε κάτι για αυτό;

Κύριοι βουλευτές της Θεσσαλονίκης όλα καλά; Για το θέμα του ΑΡΗ θα πάρετε θέση; Η σιωπή σας δείχνει ενοχή…”.

 

Ολυμπιακός: Υπέγραψε στη Ντιζόν ο Μπενζιά

Ο Γιασίν Μπενζιά υπέγραψε στη Ντιζόν και ως εκ τούτου η θητεία του στον Ολυμπιακό έλαβε τέλος και τυπικά. Ο Αλγερινός χαφ πήρε τη φανέλα με το Νο10 στη γαλλική ομάδα που συμμετέχει στο Σαμπιονά.

Ολοκληρώθηκε η θητεία του Γιασίν Μπενζιά στον Ολυμπιακό. Ο Αλγερινός υπέγραψε την Πέμπτη (30/1) στη Ντιζόν για 3,5 χρόνια, μένοντας ελεύθερος από τη Λιλ. Ο 25χρονος μέσος πρόλαβε να παίξει με τους “ερυθρόλευκους” σε εννέα παιχνίδια. Πέντε στο πρωτάθλημα, ένα στο κύπελλο και τρία στην Ευρώπη.

Ο Μπενζιά είχε αποβληθεί στο εκτός έδρας παιχνίδι με τον Ερυθρό Αστέρα για τους ομίλους του Champions League και από τότε πέρασαν δύο μήνες και δέκα μέρες για να αγωνιστεί ξανά, έχοντας περάσει και θλάση.

Υπήρξαν παιχνίδια κατά τα οποία έδειξε ότι είναι χαφ που μπορεί να σταθεί στους “ερυθρόλευκους”, αλλά συνολικά το δείγμα ήταν πολύ μικρό. Είναι χαρακτηριστικό ότι στα εννέα παιχνίδια, σε κανένα δεν είχε 90λεπτη παρουσία.

Δείτε τη φανέλα του στη Ντιζόν: