Με τους εμπόρους συναντιέται σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας — ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, η μόνη υπεύθυνη για την ωμή βία στο ΑΠΘ

Αλέξης Τσίπρας: Τραγική εικόνα στην αγορά, θέμα επιλογής η στήριξη - kontranews.gr - Τελευταίες εξελίξεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.

Μια ακόμη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με εκπροσώπους της κοινωνίας σήμερα, αφού θα συνομιλήσει με την συνομοσπονδία των εμπόρων 

Δυσβάσταχτοι λογαριασμοί και “λουκέτα” το αντικείμενο της συνάντησης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ με την ΕΣΕΕ. Αχτσιόγλου: Ο Μητσοτάκης εξαπάτησε την μεσαία τάξη.

Η ασφυκτική κατάσταση στην αγορά που έχει δημιουργήσει η ενεργειακή ακρίβεια, αλλά και τα επαπειλούμενα λουκέτα στα μαγαζιά είναι το αντικείμενο της συνάντησης που θα έχει σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας με τους εκπροσώπους της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ). Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα συναντηθεί με τους εκπροσώπους των εμπόρων στο πλαίσιο των συνεχών επαφών με κοινωνικούς φορείς που πραγματοποιεί τους τελευταίους μήνες, με βασικό αντικείμενο την ακρίβεια.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γιώργος Καρανίκας έχει πολλές φορές το τελευταίο διάστημα αναφερθεί στις πιέσεις από το ενεργειακό κόστος για τα καταστήματα. Τονίζοντας επίσης πως «οι πληθωριστικές πιέσεις αυξάνουν συνολικά το κόστος διαβίωσης των πολιτών και θα συνεχίσουν να δοκιμάζουν τις αντοχές ευάλωτων νοικοκυριών και τη βιωσιμότητα χιλιάδων εμπορικών επιχειρήσεων». Μεταξύ άλλων η ΕΣΕΕ έχει ζητήσει «πάγωμα της ρήτρας αναπροσαρμογής ενέργειας στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης»,

Η μεσαία τάξη

Στον ΣΥΡΙΖΑ δεν κρύβουν ότι συνολικός στόχος είναι η ενδυνάμωση των σχέσεων του κόμματος με τον κοινωνικό χώρο που αποκαλείται «μεσαία τάξη». Δηλαδή τα κοινωνικά στρώματα της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας. Εκτιμώντας ότι πλήττονται εξίσου με τους μισθωτούς και τους αγρότες από την πολιτική της κυβέρνησης, παρά το γεγονός ότι προεκλογικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποσχέθηκε πράγματα εντελώς διαφορετικά.

Με τους εμπόρους συναντιέται σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας

Από την συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την ΕΣΕΕ τον περασμένο Φεβουράριο 

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι αποτέλεσε ευχάριστη έκπληξη για τους επιτελείς της Κουμουνδούρου, όταν διαπίστωσαν ότι στις πρόσφατες εκλογές της 15ης Μάη για την ανάδειξη προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής, καταγράφθηκε σημαντική αύξηση των ψήφων που προέρχονται από την μεσαία τάξη. Ιδιαίτερα μάλιστα σε περιοχές όπως ο Βόρειος Τομέας της Αθήνας όπου τα ποσοστά συμμετοχής στις εκλογές ήταν σημαντικά αυξημένα.

Με τους εμπόρους συναντιέται σήμερα ο Αλέξης ΤσίπραςΕξαπατήθηκε η μεσαία τάξη τόνισε η Έφη Αχτσιόγλου

Στο ζήτημα της μεσαίας τάξης αναφέρθηκε σε ραδιοφωνική της συνέντευξη και η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε «η μεσαία τάξη εξαπατήθηκε, διότι ο κ. Μητσοτάκης ήρθε λέγοντας πως πρωτίστως θα μεριμνήσει γι’ αυτή και τώρα οι άνθρωποι βιώνουν μία γενικευμένη οικονομική ασφυξία. Την ίδια στιγμή βλέπουν να διογκώνεται ο μισθός σε ελαχίστους, για παράδειγμα στα golden boys της ΔΕΗ και στον διοικητή της που παίρνει ένα δυσθεώρητο επίπεδο μισθού, ενώ ακούν τον κ. Μητσοτάκη να τους μιλάει για ολιστική ζωή».

Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να συζήτήσει με τους εμπόρους τα προβλήματα του κλάδου, όπως και να παρουσιάσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και την χρηματοδότησή της από το Ταμείο Ανάπτυξης, αλλά και την «έξοδο» από το τούνελ της ακρίβειας.

Ράλι αισχροκέρδειας πλήττει τις επιχειρησεις

Στα ζητήματα αυτά άλλωστε αναφέρθηκε ο Αλέξης Τσίπρας και χθες στην Βουλή. Απευθυνόμενος στην κυβέρνηση τόνισε πως «εδώ και δέκα μήνες έχετε αφήσει αυτό το ράλι της αισχροκέρδειας στην ενέργεια, στο ρεύμα, στα καύσιμα. Έχει φτάσει 2,5 ευρώ η βενζίνη, το έχετε καταλάβει αυτό; Έχει φτάσει 2,5 ευρώ η βενζίνη. Έχετε αφήσει αυτό το ράλι της αισχροκέρδειας. Συρρικνώνει το εισόδημα νοικοκυριών, επιχειρήσεων». Παράλληλα σημείωσε ότι «σπεύσατε ενώ ερχόταν η ενεργειακή κρίση, ενώ όλοι μιλάγαμε για το πώς θα προστατευθούμε από αυτό που έρχεται και είναι τσουνάμι, να ιδιωτικοποιήσετε τη ΔΕΗ και να τη βάλετε πρωτεργάτη, πρωτοπόρο, καθοδηγητή σε αυτό το ράλι των αρπακτικών της ενέργειας στη μάχη να έχει το μεγαλύτερο δυνατό κέρδος, στη μάχη να είναι πιο ψηλά η τιμή στο ταμπλό του χρηματιστηρίου, για να έχουν μερίσματα οι μέτοχοι. Και ποιος χάνει από αυτό όταν κερδίζουν οι μέτοχοι; Χάνει ο πολίτης, χάνει ο καταναλωτής, χάνει κάθε ελληνικό σπίτι, χάνει κάθε επιχείρηση».

Ο Αλέξης Τσίπρας αμφισβήτησε για πολλοστή φορά τα μέτρα για την ενεργειακή ακρίβεια που έχει ανακοινώσει ο πρωθυπουργός και ιδίως για την επιδότηση των λογαριασμών. Μάλιστα κάλεσε την κυβέρνηση ώστε «για όποιο επίδομα έχετε αποφασίσει να δώσετε -αμφισβητούμε ότι θα είναι εξακοσάρι, αλλά εν πάση περιπτώσει, για όποιο επίδομα- αυτό να γίνει με βάση την περίοδο κατανάλωσης της ενέργειας και όχι με βάση την έκδοση λογαριασμών. Λέτε από τον Μάιο. Δηλαδή κάποιος ο οποίος έχει λογαριασμό Φλεβάρη, τετράμηνο, δεν θα είναι μέσα στην επιδότηση;»

Τέλος ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι τα κόστη των αναγκαίων αλλαγών για την προστασία του περιβάλλοντος πρέπει να διανεμηθούν δίκαια και όχι το κόστος να είναι δυσβάσταχτο για πολίτες και επιχειρήσεις. Όπως ανέφερε «εμείς λέμε ότι αυτό το κόστος πρέπει να αναληφθεί με δικαιοσύνη. Οι έχοντες την οικονομική δύναμη να αναλάβουν το μεγαλύτερο μερίδιο αυτού του βάρους και αυτού του οικονομικού κόστους της πράσινης μετάβασης.». Αντίθετα επισήμανε η κυβέρνηση προτείνει «και αυτό το κόστος να το αναλάβουν τα κορόιδα, τα συνήθη υποζύγια, τα νοικοκυριά, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι αγρότες, οι εργαζόμενοι, οι μισθωτοί. Μην τυχόν και αναλάβουν κόστος οι μεγάλες επιχειρήσεις».

 

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, η μόνη υπεύθυνη για την ωμή βία στο ΑΠΘΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Την κυβέρνηση Μητσοτάκη κατηγορεί για τα την ωμή βία και τον τραυματισμό φοιτητή στο ΑΠΘ ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, υπογραμμίζοντας πως τα πανεπιστήμια δεν είναι πεδία επίδειξης δύναμης και τρομοκρατίας.

Ευθύνες στην κυβέρνηση Μητσοτάκη για την «ωμή βία και καταστολή, τις δολοφονικές ενέργειες και τον τραυματισμό φοιτητών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης», αποδίδουν με ανακοίνωσή τους οι τομεάρχες Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Χρήστος Σπίρτζης και Διονύσης Καλαματιανός.

Στην ανακοίνωσή τους κάνουν λόγο για «ρεβανσιστική έξαρση κατά των νέων και της ακαδημαϊκής ελευθερίας από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας» και προσθέτουν: «Το σημερινό περιστατικό στο Αριστοτέλειο, με αστυνομικό των ΜΑΤ να εκτοξεύει σε ευθεία χειροβομβίδα κρότου λάμψης με αποτέλεσμα τον σοβαρότατο τραυματισμό φοιτητή στο κεφάλι είναι ένα ακόμη θλιβερό παράδειγμα του πως οραματίζεται η κυβέρνηση Μητσοτάκη τη λειτουργία των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Είναι ένα ακόμη επεισόδιο στο αντιδημοκρατικό σίριαλ της καταστολής, της αστυνομικής αυθαιρεσίας, της στοχοποίησης της νεολαίας και της απόπειρας να σωπάσει κάθε φωνή που αντιτίθεται στο επιτελικό κράτος Μητσοτάκη, το οποίο παρακολουθούν με αποτροπιασμό εδώ και τρία χρόνια οι πολίτες».

«Τα Πανεπιστήμια δεν είναι πεδία επίδειξης δύναμης και η τρομοκρατία μέσω της καταστολής δεν έχει καμία θέση μέσα σε αυτά», αναφέρουν οι τομεάρχες και προσθέτουν: «Οφείλουμε να διαφυλάξουμε τον δημοκρατικό και ελεύθερο χαρακτήρα της ακαδημαϊκής κοινότητας από εκδηλώσεις βίας και προβοκατόρικες συμπεριφορές».

Εύχονται περαστικά στον τραυματισμένο φοιτητή, σημειώνουν ότι «στεκόμαστε στο πλευρό του φοιτητικού κινήματος που αντιστέκεται στους αναχρονιστικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης Μητσοτάκη» και «προειδοποιούν τον αρμόδιο υπουργό να δώσει άμεσα τέλος στην αστυνομική βία εντός των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και περιμένουμε άμεση διερεύνηση του περιστατικού στο ΑΠΘ και τη παραδειγματική τιμωρία του αστυνομικού που έθεσε σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές και ευθύνεται για τον σοβαρό τραυματισμό του νεαρού φοιτητή».

Καταλήγοντας υποστηρίζουν: «Οι ευθύνες ανήκουν πλέον μόνο στην κυβέρνηση Μητσοτάκη και στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, που συνεχίζει τη βία, την εργαλειοποίηση της αστυνομίας και τον αντιδημοκρατικό κατήφορο».

Η απάντηση της ΝΔ

«Αντί να μιλάει για προβοκάτσιες και να καλύπτει την ανομία ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να απαντήσει ευθέως: Ο χώρος του ΑΠΘ βρισκόταν υπό κατάληψη επί 34 χρόνια και τον φύλαγαν οι αστυνομικοί για να μην γκρεμιστεί ξανά με βαριοπούλες. Πρέπει να γίνει βιβλιοθήκη ή όχι; Στο όνομα ποιας ακαδημαϊκής ελευθερίας μπορεί οποιαδήποτε ομάδα να κατέχει ακαδημαϊκό χώρο, ανεξάρτητα από τη βούληση της πανεπιστημιακής κοινότητας, απαντά η ΝΔ στον ΣΥΡΙΖΑ.

Και προσθέτει: «Ξέρουμε φυσικά όπως και ολόκληρη η ελληνική κοινωνία, ότι απάντηση δεν πρόκειται να πάρουμε. Ο ΣΥΡΙΖΑ στήριζε και συνεχίζει να στηρίζει την ανομία και τις ομάδες βίας».