Με ποιο σχέδιο θα πάει η Γαλλία στο Eurogroup – Covid-19: Διμέτωπος αγώνας κατά της πανδημίας, σε οικονομία και κοινωνία

Με ποιο σχέδιο θα πάει η Γαλλία στο Eurogroup

Η Ε.Ε. θα πρέπει να αποκτήσει ένα ταμείο έκδοσης χρέους ίσου με το 3% του ΑΕΠ της Ενωσης ή περίπου 420 δισ. ευρώ για να στηρίξει τις οικονομίες των χωρών-μελών μετά την πανδημία και το χρέος θα ξεπληρώνεται αναλογικά με το Εθνικό Ακαθάριστο Προιόν (GNI) της κάθε χώρας, αναφέρει σχέδιο γαλλικής πρότασης που δημοσιεύει το Euractiv.

Οι υπουργοί Οικονομικών θα συζητήσουν αύριο (Τρίτη) τα πακέτα μέτρων που μπορεί να ισοδυναμούν σε χρηματοδότηση συνολικού ύψους μισού τρισεκατομμυρίου ευρώ. Θα περιλαμβάνουν εργαλεία και εγγυήσεις από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM),  την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή τράπεζα Επενδύσεων. Ωστόσο όλοι συμφωνούν ότι αυτά τα μέτρα δεν φτάνουν μπροστά στην μεγάλη ύφεση που αντιμετωπίζει η Ένωση όταν τελειώσει η πανδημία και πρέπει να αρχίσει η ανοικοδόμηση. Σε αυτό που διαφωνούν είναι ποιοι άλλοι τρόποι θα υιοθετηθούν για να βγουν οι χώρες από την κρίση όρθιες.

Έτσι, ενώ η Κομισιόν φαίνεται να βάζει το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (Multiannual Financial Framework/MFF). στην καρδιά του σχεδίου ανοικοδόμησης που προτείνει, τουλάχιστον εννέα χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Γαλλίας, επιμένουν σε πιο φιλόδοξες ιδέες που απορρίπτονται κυρίως από Γερμανία, Αυστρία και Ολλανδία, όπως την έκδοση κοινού χρέους.

Επ’ αυτού λοιπόν, έγγραφο που ετοίμασε το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών και είδε το Euractiv,  προτείνει ένα νέο εργαλείο (όχημα ειδικού σκοπού) παρόμοιου με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Οικονομικής Σταθερότητας (EFSF) που είχε δημιουργηθεί στην αρχή της πρόσφατης κτίσης του 2008, προκειμένου να εκδώσει κοινό χρέος. Ο μηχανισμός αυτός δεν θα σημαίνει αμοιβαιοποίηση παλαιού ή μελλοντικού χρέους των χωρών μελών.

«Αυτό το εργαλείο θα δείξει την ενότητα και την αλληλεγγύη της Ε.Ε. ευνοώντας κυρίως τις χώρες που έχουν επηρεαστεί περισσότερο», αναφέρεται στο έγγραφο, όπου καταγράφονται οι λεπτομέρειες των προτάσεων που είχε κάνει το Παρίσι την περασμένη εβδομάδα και διορθώνει και ορισμένα σημεία.

Το προτεινόμενο εργαλείο θα υποστηρίζεται από εγγυήσεις των χωρών μελών της Ε.Ε., ενώ υπάρχει και η πιθανότητα να πρόκειται για κοινές εγγυήσεις. Το Ταμείο θα πρέπει να είναι εξοπλισμένο με το 2%- 3% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ για μια περίπου πενταετία (δηλαδή περίπου 420 δισ. ευρώ), παρότι αυτό θα αποφασιστεί από τους ηγέτες και μπορεί να αναθεωρηθεί. Επιπλέον η Γαλλία άλλαξε την φόρμουλα αποπληρωμής που είχε προτείνει την περιασμένη εβδομάδα.

Στο αρχικό σχέδιο ανέφερε έναν «φόρο αλληλεγγύης». Τώρα προτείνει το «κεντρικό σενάριο» να είναι συνεισφορές από τις χώρες μέλη ανάλογα με το Εθνικό Ακαθάριστο Προϊόν τους. Μπορεί να υπάρχουν και παράγοντες που θα καθορίζουν την διανομή των κονδυλίων, για παράδειγμα να μην χορηγούνται σε σχέση με το Εθνικό Ακαθάριστο Προϊόν, αλλά ανάλογα με τη ζημιά που έχουν υποστεί οι χώρες από την πανδημία και στην οικονομία τους και στη δομή της κοινωνίας. Το Παρίσι προτείνει επίσης μεγαλύτερη περίοδο αποπληρωμής του χρέους σε σχέση με τους όρους που υπάρχουν στα δάνεια του ESM, δηλαδή αντί για 10, έως 20 χρόνια.

 

Covid-19: Διμέτωπος αγώνας κατά της πανδημίας, σε οικονομία και κοινωνία

Οι χώρες στην πλειονότητά τους αναζητούν «φάρμακα» για να αντιμετωπίσουν τον ιό καθαυτό, αλλά και το πλήγμα στις οικονομίες τους, που όσο περνά ο καιρός τόσο μεγαλώνουν οι απώλειες και οι ελπίδες για ανάκαμψη το συντομότερο.

Σε πλήρη εξέλιξη είναι η μάχη για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού σε όλο τον κόσμο, με την Ευρώπη να δείχνει κάποια ελπιδοφόρα σημάδια, καθώς οι τρεις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο, Ιταλία, Ισπανία και Γαλλία καταγράφουν μια μείωση στον ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων και νεκρών. Την ίδια ώρα, οι ΗΠΑ βρίσκονται στο επίκεντρο.

Οι χώρες στην πλειονότητά τους αναζητούν «φάρμακα» για να αντιμετωπίσουν τον ιό καθαυτό, αλλά και το πλήγμα στις οικονομίες τους, που όσο περνά ο καιρός και οι εργαζόμενοι μένουν στο σπίτι και οι επιχειρήσεις κλειστές, τόσο μεγαλώνουν οι απώλειες και οι ελπίδες για ανάκαμψη το συντομότερο δυνατό.

Τα στοιχεία του Πανεπιστημίου Johns Hopkins

Ο απολογισμός των θανάτων από κορονοϊό σε όλο τον πλανήτη όταν γράφονταν αυτές οι γραμμές πλησίαζε τις 73.000 ενώ τα γνωστά κρούσματα της ασθένειας ήταν περισσότερα από 1.309.000.

Μόνο θετικό νέο, οι 271.013 πλήρως αναρρώσαντες από την ασθένεια.

ΗΠΑ

Δραματικές είναι οι εξελίξεις όσον αφορά την πανδημία στις ΗΠΑ, όπου οι νεκροί έφτασαν τους 10.335 και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε όλη τη χώρα είναι 347.000. Οι ΗΠΑ προετοιμάζονται για την κορύφωση κρουσμάτων και θανάτων, ενώ ο ταχέως αυξανόμενος ρυθμός που παρουσιάζουν δείχνει ότι πολύ γρήγορα θα κλείσει το χάσμα με την Ισπανία και την Ιταλία, τις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο στην Ευρώπη.

Στα όριά του είναι πλέον το σύστημα υγείας στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης, καθώς τα πιο πρόσφατα δεδομένα για την εξάπλωση του νέου κορονοϊού, συμπεριλαμβανομένων των θανάτων και των εισαγωγών σε νοσοκομεία, αφήνουν να εννοηθεί ότι η κρίση ενδέχεται να έχει φτάσει στο αποκορύφωμά της.

Τα κρούσματα στη Νέα Υόρκη έχουν φτάσει τις 130.689 και οι νεκροί ανέρχονται σε 4.758.

Ευρώπη

Στην Ευρώπη η κατάσταση παραμένει δραματική παρά τα πρώτα ενθαρρυντικά στοιχεία.

Στη Γαλλία, τον θάνατο 833 ασθενών το τελευταίο 24ωρο ανακοίνωσαν οι αρχές, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 8.911. Εξ αυτών, οι 6.494 πέθαναν στα νοσοκομεία και άλλοι 2.417 σε οίκους ευγηρίας.

Στη Γαλλία έχει ξεκινήσει μεγάλη επιχείρηση για να ελεγχθούν οι πλέον ευάλωτοι πολίτες στους οίκους ευγηρίας, αλλά και όσοι τους φροντίζουν. Για τον λόγο αυτό θα αναπτυχθούν κινητές μονάδες στα ιδρύματα αυτά με τη συνδρομή των τοπικών αρχών.

Από την άλλη πλευρά, όσον αφορά την οικονομία, μιλώντας στη Γερουσία ο αρμόδιος υπουργός εξέθεσε την κατάσταση που θα πρέπει να διαχειριστεί η Γαλλία όταν τελειώσει η πανδημία: «Τα χειρότερα ποσοστά ανάπτυξης από το 1945 και μετά στη Γαλλία ήταν το -2,2% το 2009, στον απόηχο της οικονομικής κρίσης του 2009», είπε ο Μπρουνό Λεμέρ. «Πιθανότατα τώρα το ποσοστό θα είναι χειρότερο από το -2,2% και αυτό δείχνει το μέγεθος του οικονομικού σοκ που αντιμετωπίζουμε».

Στη Γερμανία, ο αριθμός των ασθενών με Covid-19 διπλασιάστηκε τις τελευταίες 10 ημέρες, φτάνοντας τα 101.178, ενώ ο αριθμός των νεκρών έφτασε τους 1.623. Το γεγονός αυτό ανάγκασε την Άνγκελα Μέρκελ να δηλώσει ότι δεν μπορεί να προβλεφθεί πότε θα βγει η χώρα από την κρίση της πανδημίας και τόνισε ότι «δεν μπορεί να υπάρξει χαλάρωση μέτρων όσο ανακοινώνονται τόσο πολύ θάνατοι».

AP Photo/Markus Schreiber

Όσον αφορά την οικονομία, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση σχεδιάζει να αυξήσει στο 100% δάνεια έως 500.000 ευρώ που θα ζητήσουν επιχειρήσεις από 11 έως 50 εργαζομένους και έως 800.000 ευρώ οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις για να αντιμετωπίσουν την κρίση λόγω του κορονοϊού. Παράλληλα θα αυξηθεί και η διάρκεια αποπληρωμής αυτών των δανείων από 5 σε 10 χρόνια. Πρόκειται για βελτιωμένο σχέδιο από αυτό που είχε αρχικά εξαγγελθεί και ξεπερνούσε το 1 τρισ. ευρώ.

Συνεχίζονται οι θετικές ενδείξεις για την Ιταλία, η οποία κατέγραψε τον μικρότερο αριθμό κρουσμάτων σε 24ωρη βάση από τις 17 Μαρτίου, ήτοι 3.599, ενώ ο αριθμός των νεκρών του 24ώρου από Covid-19 ήταν 636.

Συνολικά στην Ιταλία έχουν μολυνθεί με τον νέο κορονοϊό 132.547 άνθρωποι, ενώ έχουν χάσει τη ζωή τους 16.523, ενώ εξ αυτών οι 87 είναι γιατροί, 25 νοσηλευτές και 6 φαρμακοποιοί.

Στην εντατική ο Μπόρις Τζόνσον

Αντίθετη πορεία σημειώνει η Βρετανία, με τους νεκρούς να φτάνουν τους 5.373, αυξανόμενοι κατά 439 το τελευταίο 24ωρο. Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του Covid-19 έφτασαν τα 51.608, ενώ έχουν γίνει συνολικά 208.837 τεστ.

Στο μεταξύ, ο Μπόρις Τζόνσον ανακοινώθηκε ότι μεταφέρθηκε σε μονάδα εντατικής θεραπείας, καθώς έχει επιδεινωθεί η κατάσταση της υγείας του, και παρά το γεγονός ότι νωρίτερα εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ χαρακτήρισε «παραπληροφόρηση» πληροφορίες ότι ο Τζόνσον είναι στον αναπνευστήρα.

Στον οικονομικό τομέα, η καταναλωτική εμπιστοσύνη στη Βρετανία σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων 45 και πλέον ετών και οι πωλήσεις νέων οχημάτων μειώθηκαν με ταχύτερο ρυθμό απ’ ό,τι κατά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, με τα σημερινά στοιχεία να προστίθενται σε αυτά που αποτυπώνουν πλήγμα-ρεκόρ στην οικονομία της χώρα.

20 κρούσματα στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, ανακοίνωσε 20 νέα κρούσματα και τον θάνατο 6 ασθενών το τελευταίο 24ωρο. Συνολικά ο αριθμός των νεκρών έφτασε τους 79, ενώ τα γνωστά κρούσματα είναι 1.755.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση της Νορβηγίας ανακοίνωσε ότι έχει θέσει υπό έλεγχο την επιδημία του Covid-19 στη χώρα.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της σκανδιναβικής χώρας, ο ρυθμός αναπαραγωγής της νόσου, δηλαδή ο αριθμός των ανθρώπων που μολύνονται από κάθε ασθενή, έπεσε κάτω από το όριο του 1, στο 0,7 έναντι 2,5 πριν από την υιοθέτηση, στα μέσα Μαρτίου, των περιοριστικών μέτρων στη μάχη κατά της επιδημίας.

Η μάχη για το κορονο-ομόλογο

Η Ελλάδα και η υπόλοιπη Ευρώπη αναμένουν τα αποτελέσματα του Eurogroup της Τρίτης, όπου αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις για το πώς θα αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση που προκάλεσε η πανδημία.

To αυριανό Eurogroup αναμένεται να συζητήσει νέα μέτρα για τη στήριξη του ευρώ και της Ε.Ε., τα οποία θα παρέχουν ένα δίχτυ ασφαλείας για τις χώρες, τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους και ανέρχονται συνολικά σε περίπου μισό τρισ. ευρώ, έχει ήδη δηλώσει ο πρόεδρό του, Μάριο Σεντένο.

Όσον αφορά στην πρόταση για έκδοση κορονο-ομολόγων, που είναι το «αγκάθι» στη διαπραγμάτευση, καθώς αντιτίθενται σθεναρά η Γερμανία και η Ολλανδία, ενώ φαίνεται να έχουν πείσει και τη Γαλλία, ο επικεφαλής του Eurogroup τόνισε ότι «η συζήτηση είναι ανοιχτή» και ότι θέλει αυτή «να είναι ανάλογη των δυσκολιών που αντιμετωπίζουμε», αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα συνδεθεί με την επόμενη φάση που θα αφορά στην ανάκαμψη της οικονομίας μετά την κρίση.

Μάριο Σεντένο

EUROKINISSI

Πάντως, πρέπει να σημειωθεί ότι υπάρχουν τουλάχιστον δύο επίτροποι που έχουν παρέμβει υπέρ του κορονο-ομολόγου.

Να σημειωθεί, ωστόσο, ότι από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η έκδοση ενός κορονο-ομολόγου για την ενίσχυση της αμερικανικής οικονομίας είναι κάτι που εξετάζει σοβαρά η κυβέρνηση Τραμπ, ώστε να αντιμετωπιστούν το ταχύτερο οι επιπτώσεις της πανδημίας.

Πακέτο μέτρων μεγαλύτερο από ό,τι περίμενε η ιαπωνική αγορά

Στην Ιαπωνία, όπου η κυβέρνηση αναμένεται αύριο να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ο πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε ανακοίνωσε ότι θα εφαρμόσει πακέτο μέτρων για στήριξη της ιαπωνικής οικονομίας όσο το 20% του ΑΕΠ της χώρας, στο πλαίσιο των μέτρων για την αντιμετώπιση των σοβαρών συνεπειών που προκάλεσε το πλήγμα της πανδημίας.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός είπε ότι το πακέτο ύψους 108 τρισ. γεν (989 δισ. δολάρια) θα επικυρωθεί αύριο από το υπουργικό συμβούλιο και είναι σχεδόν διπλάσιο από το αντίστοιχο που εγκρίθηκε για τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2009 ύψους 56 τρισ. γεν (514 δισ. δολαρίων).