Με ομιλία Τσίπρα, στις 14 Φεβρουαρίου, στην τελική ευθεία για την διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ. Οι ημερομηνίες-σταθμοί και το εσωτερικό δημοψήφισμα

Με μια μεγάλη πολιτική εκδήλωση στην Αθήνα, στις 14 Φεβρουαρίου (του Αγίου Βαλεντίνου!) ξεκινά το στοίχημα του ΣΥΡΙΖΑ για την διεύρυνση και τον μετασχηματισμό του σε παράταξη ενόψει του συνεδρίου. Ομιλητής θα είναι ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας και θα παρουσιάσει τον σχεδιασμό αλλά θα δώσει και το προσωπικό του στίγμα για μια προσπάθεια πρωτόγνωρη για τα δεδομένα του κόμματος. Όλα αυτά, φυσικά, εν μέσω διαφορετικών απόψεων που εκφράζονται, όπως για παράδειγμα, στο θέμα της ονομασίας του “νέου κόμματος”, κάτι που θα κριθεί στο πλαίσιο εσωτερικού δημοψηφίσματος.

Η ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ που συνεδρίασε αποφάσισε:

– Την διεξαγωγή μεγάλης κεντρικής πολιτικής εκδήλωσης στην Αθήνα στις 14 Φεβρουαρίου.

– Την διεξαγωγή του συνεδρίου της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ στις 6-8 Μαρτίου.

– Την διεξαγωγή τεσσάρων θεματικών προσυνεδριακών ημερίδων μέχρι το Πάσχα σε διαφορετικές πόλεις της Ελλάδας, με αντικείμενο την αγροτική πολιτική, την αυτοδιοίκηση, το συνδικαλιστικό κίνημα και τον πολιτισμό.

– Την διεξαγωγή διεθνούς συνεδρίου αποτίμησης της κυβερνητικής θητείας στις 3-4 Απριλίου.

– Την διεξαγωγή συμβουλευτικού δημοψηφίσματος στις 5-6 Απριλίου. Το περιεχόμενο του δημοψηφίσματος θα αποφασιστεί στην επόμενη συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ.

– Οι λίστες μελών του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει του συνεδρίου θα οριστικοποιηθούν έναν μήνα πριν την διεξαγωγή του. Υπενθυμίζεται ότι, όπως έχει ήδη αποφασιστεί, το συνέδριο θα διεξαχθεί 14 – 17 Μαΐου.

– Η εκλογή των συνέδρων θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 2-4 Μαΐου.

Την επόμενη βδομάδα θα συνεδριάσει το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία για να επικυρώσει τον οδικό χάρτη προς το συνέδριο.

Αποφασίστηκε τέλος ότι η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ θα συνεδριάσει το διήμερο 8-9 Φεβρουαρίου.

Σε συνέντευξή του στο CNN Greece, ο Πάνος Σκουρλέτης εκτίμησε ότι το 2020 θα είναι η χρονιά όπου θα αποκαλυφθεί η κυβερνητική πολιτική. Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι η απλή αναλογική θα δημιουργήσει δυναμική για το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας. Ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ προανήγγειλε ότι μετά το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ θα παρουσιαστεί πρόταση προγραμματικής συνεργασίας στα «αριστερά και προοδευτικά κόμματα».

«Βρισκόμαστε σε μια πολύ γόνιμη περίοδο προγραμματικών επεξεργασιών. Μετά το συνέδριο μας εκ των πραγμάτων θα ανοίξει δημόσια ένας τέτοιος διάλογος. Έχω τη γνώμη πως πρέπει να απευθυνθούμε προς όλα τα προοδευτικά κι αριστερά κόμμα», είπε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*