Με μαζική κινητοποίηση απετράπη η αστυνομική επιχείρηση εκκένωσης του ΑΠΘ – Επίδομα παιδιού: Κλείνει προσωρινά η πλατφόρμα στις 12 Μαρτίου

Η μαζική κινητοποίηση εκατοντάδων φοιτητών και φοιτητριών απέτρεψε την εκκένωση της κατειλημμένης πρυτανείας του ΑΠΘ το βράδυ της Δευτέρας – Διμοιρία των ΜΑΤ εισέβαλε στον χώρο του ΑΠΘ λίγο πριν τις 9 μ.μ. το βράδυ της Δευτέρας και απέκλεισε την είσοδο, ενώ προχωρούσε σε προσαγωγές ατόμων που προσέγγιζαν τον χώρο – Η αστυνομία, απέναντι στη μαζική κινητοποίηση, τελικά εγκατέλειψε το σχέδιο επέμβασης και αποχώρησε κατά τις 10:30 μ.μ. – Αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ έφτασε έξω από το ΑΠΘ ζητώντας να αποχωρήσουν οι αστυνομικοί

(Από τη συνέλευση των φοιτητών μπροστά στο ΑΠΘ μετά τη ματαίωση της αστυνομικής επέμβασης, βράδυ Δευτέρας 8/3/21 – Φωτογραφία από το alfavita, που προσθέτει: «Οι φοιτητές νίκησαν! Η αστυνομία απομακρύνθηκε από το πανεπιστήμιο!»)

Η μαζική κινητοποίηση φοιτητών και φοιτητριών οδήγησε στην ακύρωση των σχεδίων της αστυνομίας – και της πολιτικής της ηγεσίας – για εκκένωση της πρυτανείας του ΑΠΘ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αστυνομικές δυνάμεις μπήκαν λίγο πριν τις 9 το βράδυ της Δευτέρας στο χώρο του ΑΠΘ και κατευθύνονταν προς την Πρυτανεία, όπου συνεχίζεται η κατάληψη που είχε ξεκινήσει πριν λίγες εβδομάδες. Ωστόσο, γύρω στις 10.30 μ.μ. οι αστυνομικές δυνάμεις, υπό την πίεση των εκατοντάδων φοιτητών και φοιτητριών που προσέρχονταν για να αποτρέψουν την αστυνομική επέμβαση, αποχώρησαν.

Μεσάνυχτα Δευτέρας προς Τρίτη: «Μαζική συνέλευση μπροστά από την κατειλημμένη Πρυτανεία του ΑΠΘ μέσα σε πανηγυρικό κλίμα. Αυτός ο αγώνας δεν έχει σβήσει ακόμα…», το σχόλιο του alterthess, απ΄ όπου και η φωτογραφία.

Συγκέντρωση σήμερα, Τρίτη, στις 10.00 καλεί η Συνέλευση Περιφρούρησης της Κατειλημμένης Πρυτανείας.

Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση, περιγράφοντας και τα γεγονότα της Δευτέρας:

«Σήμερα, αργά το απόγευμα πληροφορηθήκαμε το ενδεχόμενο αστυνομικής εκκένωσης από τις δυνάμεις καταστολής της Κατάληψης της Πρυτανείας. Παράλληλα, μάθαμε ότι στη Θεσσαλονίκη ανέβηκαν αύρες από την Αθήνα, ώστε να χρησιμοποιηθούν σε μελλοντική μαζική καταστολή των διαδηλωτών/τριών.

Αργότερα, ενώ πραγματοποιούνταν η συνέλευση μας είδαμε τις αστυνομικές δυνάμεις να περικυκλώνουν τις εισόδους και να προετοιμάζονται για την αστυνομική εκκένωση. Κλούβες των ματ, μηχανές και οι νεοφερμένες αύρες απέκλεισαν κάθε είσοδο. Πλήθος κόσμου παρέμεινε μέσα στο κτήριο ως περιφρούρηση, ενώ γρήγορα συγκεντρώθηκε κόσμος απ’ έξω.

Μετά από δύο ώρες σύσσωμες οι αστυνομικές δυνάμεις αποχώρησαν χωρίς καν να επιχειρήσουν τον σκοπό για τον οποίο ήρθαν. Η κινητοποίηση της ένοπλης συμμορίας της Ελ.Ας για την ώρα φαίνεται να έχει αποτύχει. Είμαστε, όμως, αντιμέτωποι με ένα οργανωμένο κρατικό σχέδιο καταστολής των φοιτητικών και κοινωνικών αντιστάσεων, μια συντονισμένη επιχείρηση του Υπουργείου Προστασίας να εκκενώσει την Κατάληψη Πρυτανείας. Καλούμε άμεσα κόσμο να προσεγγίσει και να στηρίξει την Κατειλημμένη Πρυτανεία, καθώς θεωρούμε ότι το ενδεχόμενο νέας αστυνομικής επιχείρησης τις επόμενες ώρες παραμένει αρκετά πιθανό.

Επίθεση με δακρυγόνα από την αστυνομία σε πορεία αλληλεγγύης

Γύρω στις 11.20 το βράδυ της Δευτέρας, πορεία αλληλέγγυων έφτασε στην είσοδο της παλιάς Φιλοσοφικής επί της Εθνικής Αμύνης και ενώ ο κόσμος μέσα και έξω από το ΑΠΘ ξεσπούσε σε χειροκροτήματα και συνθήματα ενάντια στην καταστολή, τον Χρυσοχοΐδη, την Κεραμέως και τον πρύτανη του ΑΠΘ η αστυνομία επιτέθηκε με δακρυγόνα. Τα περισσότερα άτομα πρόλαβαν να μπουν εντός του campus ενώ γύρω στους 20 φοιτητές, κυνηγήθηκαν προς την οδό Μελενίκου.

Βίντεο της Στ. Πουλημένης, βράδυ Δευτέρας στο ΑΠΘ, που περιγράφει: «Η επιχείρηση εκκένωσης προς το παρόν απετυχε. Μόλις έφτασαν φοιτητές απο τη Σχολή Θεάτρου με τους φοιτητές στην πρυτανεία να ξεσπούν σε χειροκροτήματα και συνθήματα»

Κλίμα αστυνομοκρατίας στο campus του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Έξω από την Σχολή Θεάτρου βρέθηκαν νωρίτερα αστυνομικοί της ομάδας Δράση, ενώ στο χώρο του ΑΠΘ υπήρχε και αστυνομική αύρα. Οι εγκλωβισμένοι φοιτητές φώναζαν συνθήματα διεκδικώντας την αποχώρηση της αστυνομίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες έγιναν προσαγωγές ατόμων που προσέγγιζαν το χώρο. Επιβεβαιώθηκαν πέντε προσαγωγές ατόμων που έχουν οδηγηθεί στη ΓΑΔΘ. Η μία εξ αυτών μετατράπηκε σε σύλληψη, με αποτέλεσμα 23χρονος να κρατείται για να μεταβεί στον εισαγγελέα.

Παράλληλα, η αστυνομία απαγόρευσε την είσοδο σε δικηγόρο που ζήτησαν οι εγκλωβισμένοι φοιτητές.

Καθηγητές και καθηγήτριες, φοιτητές και φοιτήτριες συγκεντρώθηκαν πλέον έξω από την Πρυτανεία για να συμπαρασταθούν στα δεκάδες άτομα που βρίσκονταν εντός του κτιρίου και για να διαμαρτυρηθούν για την πιθανή εισβολή της αστυνομίας.

Η εντολή που είχε δοθεί στους αστυνομικούς ήταννα προσαγάγουν όσους προσεγγίζουν το ΑΠΘ.

Το campus είχε αποκλειστεί από αστυνομικές δυνάμεις, υπήρχαν διαρκείς περιπολίες στην Εθνικής Αμύνης, στην Εγνατία και στην Αγίου Δημητρίου. Οι φοιτητές ήταν συγκεντρωμένοι στην Φιλοσοφική σχολή.  Οι φοιτητές που βρίσκονται αποκλεισμένοι είναι περίπου 80.

Αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ παρευρέθηκε έξω από το ΑΠΘ ζητώντας την απομάκρυνση της αστυνομίας

Αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ παρευρέθηκε έξω από το ΑΠΘ ζητώντας την απομάκρυνση της αστυνομίας

Οι βουλευτές του κόμματος, Κατερίνα Νοτοπούλου, Δώρα Αυγέρη και Γιάννης Αμανατίδης έσπευσαν στο σημείο, μετά την ανάπτυξη ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων πέριξ του ΑΠΘ.

«Η κυβέρνηση έχει επιλέξει έναν αντιδημοκρατικό κατήφορο. Από εχθές μετά τα απαράδεκτα και ντροπιαστικά σκηνικά με τον ξυλοδαρμό στη Νέα Σμύρνη βλέπουμε το ΑΠΘ να είναι περικυκλωμένο από δυνάμεις της Αστυνομίας. Έχουμε καλέσει να αποχωρήσουν να λυθεί ειρηνικά η υπόθεση η βία δεν έχει κανένα χώρο στο πανεπιστήμιο της πόλης μας», ανέφερε η κ. Νοτοπούλου.

Εθνικής Αμύνης Πανεπιστήμια Αστυνομία Θεσσαλονίκη

Επίδομα παιδιού: Κλείνει προσωρινά η πλατφόρμα στις 12 Μαρτίου
επίδομα παιδιού

Ο ΟΠΕΚΑ ανακοίνωσε ότι η πλατφόρμα Α21 – Επίδομα Παιδιού – θα κλείσει προσωρινά την 12 Μαρτίου στις 6 το απόγευμα.

Θα κλείσει προσωρινά την 12 Μαρτίου και ώρα 18.00 η πλατφόρμα Α21 – Επίδομα Παιδιού, προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία της πληρωμής της 1ης Δόσης 2021 η οποία θα πραγματοποιηθεί την 31/3/2021, τελευταία ημέρα του μήνα ως είθισται άλλωστε.

Καλούνται επομένως όσοι δεν έχουν υποβάλλει ή δεν έχουν οριστικοποιήσει την αίτησή τους θα πρέπει να το πράξουν άμεσα ώστε να τους χορηγηθεί το επίδομα Παιδιού.

Για να χορηγηθεί το επίδομα Α21, η αίτηση πρέπει να υποβληθεί οριστικά και να έχει εγκριθεί. Αίτηση η οποία έχει αποθηκευτεί προσωρινά θεωρείται μη υποβληθείσα και δεν λαμβάνεται υπόψη.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*