Με αντι-NAVTEX απαντούν στην Άγκυρα Ελλάδα και Κύπρος – Αυξημένη επιφυλακή και ψευδείς ειδήσεις στον Έβρο

Με αντι-NAVTEX απαντούν στην Άγκυρα Ελλάδα και Κύπρος 
Τεταμένο παραμένει το κλίμα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας μετά τις χθεσινές εξελίξεις. Ενεργοποιείται ο διεθνής παράγοντας για αποκλιμάκωση.

Τη στιγμή που οι ισορροπίες παραμένουν λεπτές στην Ανατολική Μεσόγειο, μετά τη χθεσινή ανακοίνωση NAVTEX από την Τουρκία σε περιοχή εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Μετά τις χθεσινές διπλωματικές κινήσεις από πλευράς Αθήνας και την κινητοποίηση του ελληνικού στόλου, ο οποίος παρακολουθεί τις κινήσεις τουρκικών πολεμικών πλοίων, σήμερα έγινε γνωστό ότι Ελλάδα και Κύπρος απαντούν στην Άγκυρα με το ίδιο νόμισμα, καθώς ανακοίνωσαν NAVTEX για την ίδια ακριβώς περιοχή που θα επιχειρήσει να κάνει έρευνες η Τουρκία.

Είμαστε εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας

Την ίδια στιγμή, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, απάντησε στο ελληνικό διάβημα διαμαρτυρίας, με την Άγκυρα να ισχυρίζεται ότι το Oruc Reis θα πραγματοποιήσει έρευνες «εντός των ορίων της υφαλοκρηπίδας μας, όπως έχει κατατεθεί στον ΟΗΕ».

Η Τουρκία ισχυρίζεται ότι η αντίδραση της Ελλάδας είναι υπερβολική και πως έχει «μαξιμαλιστικούς ισχυρισμούς αντίθετους με το διεθνές δίκαιο» και προσθέτει ότι δεν γίνεται ένα νησί 10 τ.μ. (σ.σ. Καστελόριζο) που βρίσκεται σε απόσταση από την Ελλάδα να έχει τόσο μεγάλη υφαλοκρηπίδα.

Τέλος, η Άγκυρα αναφέρει ότι απορρίπτει τους ισχυρισμούς της Ελλάδας, αλλά επαναλαμβάνει ότι προκρίνει τον δρόμο του διαλόγου.

Αναλυτικά η δήλωση

Εισαγωγή

Η θαλάσσια περιοχή που θα κάνει έρευνες το Ορουτς Ρεις είναι εντός των συνόρων των περιοχών που η χώρα μας έχει δηλώσει ως υφαλοκρηπίδα της στον ΟΗΕ και των περιοχών που η κυβέρνηση μας έχει παραχωρήσει οικόπεδα στην TPAO. Σε μέρος αυτής της περιοχής το σεισμογραφικό μας σκάφος Μπαρμπαρός είχε κάνει έρευνες τα περασμένα έτη.

Η Ελλάδα, όμως, εκφράζει τις ενστάσεις της στις δραστηριότητες μας αυτές αναφέροντας πως γίνονται εντός της υφαλοκρηπίδας της. Η Ελλάδα βασίζει αυτούς τους ισχυρισμούς με τα νησιά που βρίσκονται μακριά από την ηπειρωτική της χώρα κυρίως με το Καστελόριζο.

Ο μαξιμαλιστικός ισχυρισμός της Ελλάδας για την υφαλοκρηπίδα της είναι ενάντια στο διεθνές δίκαιο, στο εθιμικό δίκαιο και στις δικαστικές αποφάσεις. Δεν είναι λογικό και μία άποψη που βασίζεται στο διεθνές δίκαιο, ένα νησί το οποίο έχει έκταση 10 τ χλμ., 2 χιλιόμετρα από την Ανατολία και σε απόσταση 580 χιλιομέτρων από την ελληνική ηπειρωτική χώρα να δημιουργεί 40.000 τ χλμ υφαλοκρηπίδας. Γι αυτό απορρίπτουμε αυτούς τους ισχυρισμούς της Ελλάδας.

Η Τουρκία επαναλαμβάνει την έκκλησή της για διάλογο σε όλα τα επίπεδα με την Ελλάδα, όπως έχει ανακοινώσει επανειλημμένα μέχρι σήμερα, όμως θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα της τα οποία προκύπτουν από το διεθνές δίκαιο.

Αυξημένη επιφυλακή και ψευδείς ειδήσεις στον Έβρο

Με ανάκληση των αδειών όλων των στρατιωτικών που υπηρετούν στις μονάδες του Εβρου, αλλά και με έντονη κινητικότητα των μονάδων κοντά στα σύνορα φαίνεται πως απαντά η πολιτική και φυσική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων στην κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας μετά την έκδοση από πλευράς Τουρκίας NAVTEX, με την οποία δεσμεύει για σεισμογραφικές έρευνες περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, νότια και ανατολικά του Καστελόριζου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, νωρίς το μεσημέρι της Τρίτης τα μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων που βρίσκονται στον Εβρο κλήθηκαν εσπευσμένα από τους διοικητές τους στις μονάδες όπου υπηρετούν, ενώ παράλληλα με την ανάκληση των αδειών των στελεχών αλλά και των στρατευμένων ενημερώθηκαν άμεσα και οι εθνοφύλακες από τους οποίους ζητήθηκε να βρίσκονται σε επιφυλακή. Υπενθυμίζεται πως στον Εβρο τα Τάγματα Εθνοφυλακής αποτελούν καταλυτικό συντελεστή στη μαχητική ισχύ των μονάδων του Στρατού Ξηράς, καθώς εδώ και χρόνια συμμετέχουν ενεργά στις εκπαιδευτικές δραστηριότητες του στρατού.

Η συγκεκριμένη απόφαση όπως είναι φυσικό προκάλεσε αναστάτωση στην τοπική κοινωνία, ενώ δεν άργησαν να κυκλοφορήσουν και τα πρώτα φέικ νιουζ είτε περί θερμού επεισοδίου στον Εβρο είτε για την επανάληψη των επεισοδίων της προσφυγικής κρίσης του Μαρτίου. Πληροφορίες που κάνουν λόγο ακόμα και για μερική επιστράτευση κυρίως όσων αποστρατεύτηκαν στην τελευταία ΕΣΣΟ αλλά και για μετακίνηση αρμάτων μάχης από τις παρέβριες μονάδες δεν έχουν ακόμα επιβεβαιωθεί.

Βέβαια μέχρι στιγμής το μόνο ενεργό «μέτωπο» είναι αυτό των κοινωνικών δικτύων, με κάποιους χρήστες που κατάγονται από τη Θράκη και ειδικότερα από τον Εβρο να έχουν αρχίσει να δημιουργούν ένα κλίμα γενικού ξεσηκωμού, εντελώς αναντίστοιχο με τη μέχρι στιγμής κατάσταση και το κλίμα που επικρατεί γενικότερα στις πόλεις του νομού.

Υπάρχουν μάλιστα δεκάδες προτροπές προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να απαντήσει επιθετικά στις τουρκικές προκλήσεις, ζητώντας τη βύθιση του σεισμογραφικού, ενώ παράλληλα πληθαίνουν και οι διαδικτυακές εκκλήσεις να μη δημοσιεύονται φωτογραφίες και κινήσεις των ελληνικών στρατευμάτων στα κοινωνικά δίκτυα, παρότι φυσικά δεν έχουν επιβεβαιωθεί σε καμία περίπτωση τέτοιου είδους μετακινήσεις οργανωμένων στρατευμάτων.

Την ίδια στιγμή, στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης έδεσε το γιγαντιαίων διαστάσεων αμερικανικό φορτηγό πλοίο (RO/RO) «Endurance», που φέρνει στρατεύματα των ΗΠΑ τα οποία θα διέλθουν από τη χώρα μας με προορισμό τη Ρουμανία για τη ΝΑΤΟϊκή άσκηση Αtlantic Resolve 2020.

Oι στρατιωτικές δυνάμεις και πολεμικό υλικό των ΗΠΑ αναμένεται να αρχίσουν να μεταφέρονται αύριο Πέμπτη 23 Ιουλίου, παρουσία του υπουργού Εθνικής Αμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου, του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ και του αρχηγού ΓΕΕΘΑ αντιστράτηγου Κωνσταντίνου Φλώρου, οι οποίοι σύμφωνα με το πρόγραμμα, και εάν αυτό δεν μεταβληθεί από τις εξελίξεις, πρόκειται να μεταβούν με στρατιωτικό αεροσκάφος στην Αλεξανδρούπολη.