Μετράει πληγές και αναμένει οικίσκους η Λάρισα – Σύλληψη η μία από τις πέντε προσαγωγές φοιτητών στο ΑΠΘ

Μετράει πληγές και αναμένει οικίσκους η Λάρισα

Εντός της ημέρας αναμένονται στις σεισμόπληκτες περιοχές της περιφερειακής ενότητας Λάρισας οι πρώτοι οικίσκοι για τη στέγαση όσων τα σπίτια έχουν κριθεί ακατάλληλα, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Υποδομών.

Στην Ελασσόνα, στην περιοχή Βλαχογιάννι θα υπάρχει μεγάλη σκηνή 400 τ.μ. που θα έχει τη δυνατότητα φιλοξενίας 70 ατόμων, θερμαινόμενη και με παροχές ρεύματος και στην πλατεία του Μεσοχωρίου μια σκηνή 200 τ.μ. στην οποία θα μπορούν να μείνουν προσωρινά οι κάτοικοι της περιοχής που τα σπίτια τους έχουν υποστεί ζημιές.

Στο μεταξύ, συνεχίζεται η τροφοδοσία των κατοίκων από τους δήμους και την Περιφέρεια Θεσσαλίας, με τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης καθ’ όλη τη διάρκεια των τελευταίων ημερών, ενώ παράλληλα αρκετές εθελοντικές ομάδες επιχειρούν στις περιοχές, βοηθώντας τους κατοίκους που έχουν ανάγκη.

Επίσης, με απόφαση της 5ης ΥΠΕ λειτουργεί από χθες ένα έκτακτο ιατρείο σε οικίσκο στο Μεσοχώρι, που διαθέτει καρδιογράφο και λοιπό εξοπλισμό για τις ανάγκες των σεισμοπλήκτων.

Από τους ελέγχους στα σπίτια, οι οποίοι συνεχίζονται, έχουν κριθεί μη κατοικήσιμα 1.343 σπίτια από τα 2.730 που έχουν υποβληθεί σε πρωτοβάθμιο έλεγχο από τα συνεργεία των 130 μηχανικών του υπουργείου Υποδομών στις πληγείσες από το σεισμό περιοχές.

Όσον αφορά τους ιερούς ναούς και τα δημόσια κτήρια, «κίτρινα» (στον πρωτοβάθμιο έλεγχο και θα επανελεγχθούν στο δευτεροβάθμιο) έχουν χαρακτηριστεί τα 50, από τις 100 αυτοψίες που έχουν πραγματοποιηθεί, ενώ σε 151 άλλα κτήρια (αποθήκες, στάβλους) τα 135 κρίθηκαν προσωρινά ακατάλληλα προς χρήση.

Χθες, ξεκίνησαν και οι αιτήσεις για την οικονομική ενίσχυση σε 11 τοπικές κοινότητες του δήμου Ελασσόνας, που έχουν διαπιστωμένες ζημίες σε κατοικίες από τους σεισμούς.

Η διαδικασία της υποβολής των αιτήσεων στήριξης υποστηρίζεται από τους διοικητικούς υπαλλήλους του δήμου Ελασσόνας, οι οποίοι έχουν τοποθετηθεί σε σημεία όπου μπορούν να προσέλθουν οι κάτοικοι των οποίων η πρώτη κατοικία έχει πληγεί.

Η αξιολόγηση των αιτήσεων θα γίνει αμέσως μετά, από τριμελή επιτροπή του δήμου που θα προχωρήσει σε αυτοψία στις δηλωθείσες κατοικίες και θα εγκρίνει την αίτηση της ενίσχυσης.

Επιπλέον, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε και ο δήμος Λαρισαίων, με απόφαση του γ.γ Πολιτικής Προστασίας, με μηχανικούς από διάφορες υπηρεσίες να βρίσκονται αυτές τις ημέρες και στην πόλη της Λάρισας, ελέγχοντας υποδομές και σπίτια για να διαπιστώσουν εάν υπάρχουν επιπτώσεις από τη σεισμική δραστηριότητα.

Κλειστά παραμένουν όλα τα σχολεία – δημόσια και ιδιωτικά – Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Ειδικής Αγωγής όπως και οι παιδικοί σταθμοί στην Π.Ε. Λάρισας, ενώ μαθήματα δεν πραγματοποιούνται ούτε με εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση.

Σύλληψη η μία από τις πέντε προσαγωγές φοιτητών στο ΑΠΘΣύλληψη η μία από τις πέντε προσαγωγές φοιτητών στο ΑΠΘΣυνελήφθη ο ένας από τους πέντε φοιτητές που δε συμμετείχαν στην κατάληψη και προσήχθησαν χθες βράδυ, όταν αστυνομικές δυνάμεις επιδόθηκαν σε κυνηγητό πέριξ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στην προσπάθειά τους να επέμβουν στην Πρυτανεία που τελεί υπό κατάληψη. 

Σύμφωνα με την αστυνομία, ο 23χρονος συνελήφθη για απείθεια και παράβαση του νόμου περί όπλων. Στους προσαχθέντες βεβαιώθηκαν πρόστιμα για παραβίαση των μέτρων κατά του νέου κορονοϊού και αφέθηκαν ελεύθεροι.

Η Πρυτανεία βρέθηκε ξαφνικά χθες βράδυ, υπό αστυνομικό κλοιό. Συγκεκριμένα, λίγο πριν τις εννέα, μια κλούβα της αστυνομίας και μια διμοιρία των ΜΑΤ απέκλεισαν την είσοδο. Παράλληλα, η αστυνομία απέκλεισε και περιμετρικά τις εισόδους του Πανεπιστημίου. Ωστόσο, περίπου στις 10:30 το βράδυ, οι αστυνομικές δυνάμεις αποχώρησαν από την οδό Εθνικής Αμύνης, στην οποία βρίσκεται η είσοδος του ΑΠΘ, με τον δρόμο να δίνεται ξανά στην κυκλοφορία.

Σημειώνεται ότι όταν αποχώρησαν οι αστυνομικές δυνάμεις, στους χώρους εντός και εκτός του Πανεπιστημίου είχαν συγκεντρωθεί καθηγητές του ιδρύματος και δεκάδες φοιτητές. Μεταξύ άλλων, έξω από την Πρυτανεία έσπευσαν μέλη της Συγκλήτου και άλλοι καθηγητές του ΑΠΘ, καθώς και περίπου 50 φοιτητές. Επίσης, στον αύλειο χώρο της Πρυτανείας μετέβησαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (Κ. Νοτοπούλου, Δώρα Αυγέρη, Γιάννης Αμανατίδης).

Νέο κάλεσμα έχουν απευθύνει οι φοιτητές γι’ αυτήν την ώρα (10.00) έξω από το κτήριο, με σκοπό να πραγματοποιήσουν πορεία στο κέντρο της πόλης.