Μεταβολή του πολιτικού σκηνικού φέρνουν δημοσκοπήσεις, απλή αναλογική. Πιο κοντά Τσίπρας, Ανδρουλάκης — Κόλαση στη ΝΔ με την αποκήρυξη της αυτοδυναμίας από Μητσοτάκη

Εκλογές: «Καρδιοχτύπια» στα κόμματα για τις διπλές κάλπες - Η απλή  αναλογική και οι συσχετισμοί | Έθνος

Μετά από ένα παρατεταμένο διάστημα κατά το οποίο η κυβέρνηση έτρεχε πίσω από ραγδαίες εξελίξεις ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατάφερε να γίνει και πάλι ο διαμορφωτής της ατζέντας αλλά πλέον με αρνητικό για τον ίδιο αντίκτυπο.

Η επιμονή του να παρουσιάζεται ως κυρίαρχη πολιτική δύναμη και να διεκδικεί με επικοινωνιακή αυτάρκεια την αυτοδυναμία υποχρεώθηκε σε ολική αναδίπλωση βλέποντας ότι πλέον ούτε οι φανερές δημοσκοπήσεις μπορούν να συντηρήσουν αυτό το ηγεμονικό προφίλ. Τσίπρας και Ανδρουλάκης εν θερμώ συμφωνούν τώρα από άλλη αφετηρία ο καθένας αλλά με την ίδια κατάληξη στην ανάγκη συνεργασιών μετά τις εκλογές με την απλή αναλογική.

Το πολιτικό τοπίο έχει μεταμορφωθεί πλήρως σε αυτό που από την πρώτη στιγμή είχε στο μυαλό του ο κ. Τσίπρας όταν ψήφιζε την αλλαγή του εκλογικού νόμου εισάγοντας το σύστημα της απλής αναλογικής. Πλέον οι προγραμματικές συνεργασίες μπαίνουν στην ημερήσια διάταξη και τείνουν να αντικαταστήσουν στη συνείδηση των πολιτών την έννοια της σταθερότητας σε ένα κυβερνητικό σχήμα.

  • Ήδη ο Αλέξης Τσίπρας μετά και τις πρώτες αντιδράσεις κυβερνητικών παραγόντων αλλά και του ίδιου του προέδρου του ΚΙΝΑΛ ο οποίος εξαπέλυσε σκληρή επίθεση στον κ. Μητσοτάκη για το «στυγνό τακτικισμό του», θέτει το δίλημμα Μητσοτάκη στην ακριβώς αντίθετη διάστασή του.

Φέρνοντας ως παράδειγμα την ίδια την ισχυρή πλειοψηφία της κυβέρνησης της ΝΔ αντιστρέφει το επιχείρημα της μονοκομματικής σταθερότητας δείχνοντας πόσο πιο αποσταθεροποιημένο είναι το οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον.

Αρκεί να δει κανείς, όπως σημειώνουν από την Κουμουνδούρου, τις “οβιδιακές μεταπτώσεις και μεταστροφές του ίδιου του Πρωθυπουργού όταν μέσα σε λιγότερο από μια εβδομάδα και την αχαλίνωτη δημοσκοπική πτώση του πέρασε από το «αυτοδυναμία ή χάος» σε συνεργατικά σχήματα διακυβέρνησης με το Αλέξη Τσίπρα να μετατρέπει το δίλημμα του αντιπάλου του σε «σταθερότητα ή Μητσοτάκης»“.

Τριπολισμός  

Μιλώντας στο Ionian TV ο κ. Τσίπρας δεν άφησε την ευκαιρία να φύγει από τα χέρια του. Ο διάλογος πλέον γίνεται μεταξύ τριών και η κυβέρνηση καλείται τώρα και επίσημα να απαντά σε δυο. Για την ώρα φαίνεται να σπάει ο διπολισμός μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και στη συζήτηση να μπαίνει ανοιχτά το ΚΙΝΑΛ, ωστόσο ο πρώην Πρωθυπουργός θα βάλει το δίλημμα σε μια και μοναδική διάσταση: “Να φύγει η Δεξιά.”

  • «Δεν νομίζω ότι ο κ. Ανδρουλάκης λοιπόν – εκτός αν ήθελε να αυτοκτονήσει πολιτικά – θα πήγαινε να συνεργαστεί με τον κ. Μητσοτάκη σε μια κυβέρνηση που κάθε άλλο παρά σοσιαλδημοκρατικής κατεύθυνσης είναι» είπε στο αχαϊκό κανάλι.

Το τέλος του διπολισμού το περιέγραψε πρώτος ο κ. Βενιζέλος στο Συνέδριο του οικονομικού Ταχυδρόμου με δυο βασικές επισημάνσεις, καυτές για τα δυο κόμματα της αντιπολίτευσης και με την παραδοχή ότι το πολιτικό παιχνίδι γίνεται πλέον πολύ πιο ενδιαφέρον.

Όπως είπε «όταν έλεγε η Νέα Δημοκρατία, ο κύριος Μητσοτάκης, οπωσδήποτε αυτοδυναμία, οι άλλοι έλεγαν, εντάξει, εμείς είμαστε ελεύθεροι, δεν μπαίνουμε σε κανένα δίλλημα, κυρίως το ΚΙΝΑΛ ως ο μεσαίος χώρος, ας το πούμε έτσι. Ο κύριος Τσίπρας, από την άλλη μεριά, απολάμβανε τα προνόμια ενός διπολισμού, ο οποίος μπορεί να είναι εν πολλοίς τεχνητός.Τώρα αυτό δεν υπάρχει, από χθες».

Ο καθένας στο μπόι του

Ο παρονομαστής όλων αυτών των εξελίξεων παραμένει η απλή αναλογική. Κι αν ο κ. Ανδρουλάκης αρνείται τη συνεργασία στον Μητσοτάκη στις δεύτερες κάλπες με το εκλογικό νόμο του μπόνους στο πρώτο κόμμα τότε τα πράγματα γίνονται πολύ πιο δύσκολα για τον κ. Μητσοτάκη.

Γιατί αν ο κ. Μητσοτάκης έχει εδώ και αρκετό καιρό αποκλείσει τη σοσιαλδημοκρατική κατεύθυνση του Νίκου Ανδρουλάκη τότε όπως ρωτά ευθέως ο κ. Τσίπρας δημόσια τον πρωθυπορυγό “θα πρέπει να απαντήσει με ποιόν”;

  • «Αν ο σχεδιασμός του είναι να συνεργαστεί με τον κ. Βελόπουλο να κάνει κυβέρνηση, ας το πει» σημείωσε δηκτικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για να προβάλει ακόμη πιο έντονα το επιχείρημά του για την ανάγκη να φύγει η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση.

Πάντως και η στάση του πρόεδρου του ΚΙΝΑΛ γεννά ερωτήματα όπως για παράδειγμα αν τελικά ο κ. Μητσοτάκης του προτείνει συνεργασία από την πρώτη Κυριακή αποδεικνύοντάς του ότι όντως εννοεί τη συνεργασία.

Σε κάθε περίπτωση ο κ. Ανδρουλάκης βλέπει μια πολύ σημαντική ευκαιρία στην απλή αναλογική για τον ίδιο και το κόμμα του. Την πρώτη Κυριακή όλα τα κόμματα θα μετρήσουν τις πραγματικές τους δυνάμεις και εκεί ο κ. Ανδρουλάκης αυτή τη στιγμή έχει βάσιμους λόγους να εκτιμά το κόμμα έχει πιθανότητες ακόμη και διπλασιασμού των ποσοστών του. Και αυτή είναι πολύ στέρεη βάση για τον ίδιο να μπει σε συζητήσεις για προγραμματικές συνεννοήσεις και διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης και μάλιστα από θέση ισχύος. Ο ίδιος το έχει περιγράψει και στην ΚΕ αλλά και χθες στο φόρουμ του Οικονομικού Ταχυδρόμου ως «την πλευρά των κινητών των εκλογών» στην οποία προσδοκεί να βρεθεί με τους άλλους δυο απέναντί του ως ηττημένους, αφού θα έχουν μικρότερα ποσοστά στην κάλπη σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές.

Αντιφάσεις

Διαβάζοντας πάντως από την Κουμουνδούρου τη νέα στρατηγική του κ. Μητσοτάκη βλέπουν, όπως λένε, ότι ο ίδιος βρίσκεται σε επικοινωνιακό βέρτιγκο – με βάση και τις διαρροές του ίδιου του Μεγάρου Μαξίμου – και πέφτει από την μια αντίφαση στην άλλη. Από τη μη αποδοχή της σοσιαλδημοκρατίας ως εν δυνάμει εταίρο πέρασε στην ανάγκη συνεργατικών σχημάτων ενώ την ίδια στιγμή χωλαίνει στην επικοινωνιακή του λογική απαξιώνοντας το βασικότερο εργαλείο την απλή αναλογική επαναφέροντας τώρα την τακτική της χαλαρής ψήφου απαξιώνοντας την κάλπη της πρώτης Κυριακής.

Σημειολογικά ίσως το πιο εντυπωσιακό στη γενικότερη στάση του κ. Μητσοτάκη όπως τον διαβάζουν στο ΣΥΡΙΖΑ είναι το γεγονός ότι με αυτή την απαξίωση της απλής αναλογικής ενισχύει ο ίδιος το φαινόμενο της αποσυσπείρωσης του κόμματός του την ώρα μάλιστα που παραδέχεται πλέον τη ραγδαία φθορά του και ότι ουσιαστικά ήταν ένα μύθος που καλλιεργήθηκε με συστηματική φροντίδα από το επιτελικό κράτος περί δυνατότητας επίτευξης αυτοδυναμίας μέσα μεθοδολογικές ακροβασίες των δημοσκόπων, όπως επισημαίνουν.

  • Πάντως από το περιβάλλον του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ έχουν κάθε λόγο να αισθάνονται μια πρώτη ικανοποίηση. Πρόκειται για μια πρώτη στα σημεία και μέσα σε ένα περιβάλλον μονοκαλλιέργειας της κοινής γνώμης για περισσότερο από δυο χρόνια. Τα στοιχεία εξάλλου του τηλεοπτικού μεριδίου στην προβολή της κυβέρνησης και των κομμάτων αντιπολίτευσης είναι πραγματικά αποκαλυπτικά.

Η δημοσκόπηση της MRB μπορεί να θεωρηθεί και ως η δημοσκόπηση ορόσημο της αντιστροφής του κλίματος στην κοινή γνώμη ωστόσο από το επικοινωνιακό επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα συγκρατούν, εκτός από την ραγδαία πτώση της ΝΔ κατά δυο μονάδες και τη μιάμιση μονάδα που κέρδισε ο ΣΥΡΙΖΑ, την αισθητή υπεροχή του ΣΥΡΙΖΑ στο ζήτημα της ακρίβειας.

  • Συγκρίνοντας δυο βασικά ποιοτικά ευρήματα της μέτρησης καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι ήδη στο κομβικό ζήτημα της επιβίωσης των πολιτών οι ερωτηθέντες απαντούν ότι μόλις ένα 19,1% θεωρεί ότι τα μέτρα για την ακρίβεια είναι αποτελεσματικά όταν στο ερώτημα όπως παρατηρούν το 27,8% των πολιτών θεωρεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα προσέφερε αποτελεσματικότερη στήριξη για το θέμα της ακρίβειας.

Αντιπαραβάλλοντας αυτά τα δυο στοιχεία στην Κουμουνδούρου βλέπουν για πρώτη φορά και σε δημοσιευμένα στοιχεία μια καθαρή υπεροχή και προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ που αγγίζει τις εννιά μονάδες και συγκεκριμένα μια διαφορά της τάξης του 8,7%.

Κι αυτή όπως σημειώνουν είναι και η μαγιά για των πολιτικών εξελίξεων σε επίπεδο κοινωνίας που φτάνει ταχύτατα στο σημείο βρασμού.

 

Κόλαση στη ΝΔ με την αποκήρυξη της αυτοδυναμίας από τον Κ. ΜητσοτάκηΚόλαση στη ΝΔ με την αποκήρυξη της αυτοδυναμίας από τον Κ. Μητσοτάκη

Μία τέτοια δήλωση λοιπόν μπορεί να ερμηνευθεί ως αναζήτηση σανίδας σωτηρίας από την στιγμή που το κυβερνών κόμμα χάνει την δυναμική του. Και πιο συγκεκριμένα ως μια διέξοδος προσκειμένου ο Κυριάκος Μητσοτάκης να παραμείνει στο παιχνίδι.

Με καζάνι που βράζει μοιάζει η ΝΔ μετά την αναφορά του πρωθυπουργού στις κυβερνήσεις συνεργασίας και την δήλωση του ότι η αυτοδυναμία δεν είναι αυτοσκοπός.

Οι πληροφορίες λένε ότι λίγοι γνώριζαν ότι ο πρωθυπουργός είχε αποφασίσει να εγκαταλείψει το βασικό αφήγημα της ΝΔ περί αυτοδυναμίας, καθώς το είχε συζητήσει μόνο με μία στενή ομάδα των συνεργατών του.

Οι αντιδράσεις  έχουν να κάνουν  κυρίως με τον χρόνο καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν την διαφορά ανάμεσα στην ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ να κινείται γύρω στις 7 μονάδες. Μία τέτοια δήλωση λοιπόν μπορεί να ερμηνευθεί ως αναζήτηση σανίδας σωτηρίας από την στιγμή που το κυβερνών κόμμα χάνει την δυναμική του. Και πιο συγκεκριμένα ως μια διέξοδος προσκειμένου ο Κυριάκος Μητσοτάκης να παραμείνει στο παιχνίδι.

Όταν αντελήφθησαν μάλιστα τις συνέπειες που είχε η αναφορά αυτή του Κυριακού Μητσοτάκη για την εικόνα του κόμματος και της κυβέρνησης στελέχη της κυβέρνησης  άρχισαν να αναζητούν τρόπους για να το μαζέψουν.

Αυτό που φοβόντουσαν ωστόσο- ότι θα αρχίσουν οι αντιδράσεις και από τους αρχηγούς των κομμάτων έγινε. Πρώτος ο Νίκος Ανδρουλάκης απέκλεισε μια τέτοια συνεργασία χρησιμοποιώντας μάλιστα και ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα λέγοντας  ότι «δεν θα δώσει σωσίβιο σε μια κυβέρνηση που βυθίζεται στα λάθη , στην αλαζονεία, στην έλλειψη στρατηγικού σχεδίου για την χώρα.»

Ξεκαθάρισε ακόμα ότι ο ελληνικός λαός θα καθορίσει τους συσχετισμούς και ανέφερε ότι ο  ίδιος φιλοδοξεί το κίνημα να έχει ένα μεγάλο ποσοστό  ώστε να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις. « Ο κ. Μητσοτάκης βλέπει ότι δεν του βγαίνουν τα κουκιά και αλλάζει στρατηγική είπε . Εκεί που έλεγε «μόνο αυτοδυναμία, τώρα κάνει πολιτική τα προσωπικά του αδιέξοδα» , πρόσθεσε.

Η αντίδραση του Νίκου Ανδρουλάκη την συγκεκριμένη στιγμή ίσως ήταν σωτήρια για το κυβερνών κόμμα καθώς έδωσε την δυνατότητα στον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου να επαναφέρει δια της πλαγίας  το σενάριο της αυτοδυναμίας .

« Η ισχυρή πεποίθηση του Πρωθυπουργού είναι ότι η χώρα χρειάζεται σταθερή και αποτελεσματική διακυβέρνηση, ιδίως μέσα σε ένα περιβάλλον πολλαπλών και επάλληλων διεθνών κρίσεων. Και η αυτοδυναμία είναι το μέσον για αυτό το σκοπό.»

Πάντως μέχρι τις εκλογές έχουμε να ακούσουμε πολλά.