Μεσόγειος: Εφιαλτικές προβλέψεις. Έρχονται καύσωνες που θα διαρκούν έναν μήνα – Αργία σε περιοχές της Σιβηρίας εξαιτίας του καπνού από τις πυρκαγιές – Κύμα καύσωνα στην Ιβηρική χερσόνησο. Πρώτες πυρκαγιές στην Ισπανία

Καύσωνας σε όλη τη χώρα

“Η επιστημονική κοινότητα εκτιμά πως έχουμε ακόμη εννέα χρόνια για να αλλάξουμε πορεία και να περιορίσουμε τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης”, τονίζει Ιταλός επιστήμονας.

Παρατηρώντας τα ισχυρά κύματα καύσωνα αυτού του καλοκαιριού στην Μεσόγειο, ο Τζιανμαρία Σαννίν, ο οποίος είναι επικεφαλής του εργαστηρίου κλιματολογίας “ENEA”, εκτιμά πως σύντομα δεν θα μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή.

“Ως ειδικός, οφείλω να πω ότι με εντυπωσίασε η ένταση των πρόσφατων ακραίων καιρικών φαινομένων. Πρόκειται για ρεκόρ θερμοκρασίων που το ένα κατέρριπτε το άλλο. Τις τελευταίες ημέρες έχω μιλήσει με πολλούς συναδέλφους. Όλοι οι κλιματολόγοι δηλώνουμε σοκαρισμένοι από την ταχύτητα με την οποία εξελίσσεται η κλιματική αλλαγή. Αυτό που σήμερα ζούμε, αναμενόταν στα τέλη του αιώνα. Όμως αυτή η κατάστροφή μας έχει ήδη χτυπήσει,οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε την αλήθεια και να μη ψάχνουμε για δικαιολογίες. Η επιστημονική κοινότητα εκτιμά πως έχουμε ακόμη εννέα χρόνια για να αλλάξουμε πορεία και να περιορίσουμε τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης”, υποστηρίζει ο επικεφαλής του εργαστηρίου κλιματολογίας “ENEA”.

Ο Τζιανμαρία Σαννίνο υποστηρίζει πως είναι λάθος να αντιμετωπίζει κανείς τον καύσωνα σαν ένα μεμονωμένο, παροδικό φαινόμενο, ενώ εκτιμά πως σε λίγα χρόνια οι καύσωνες μπορεί να διαρκούν έως και έναν μήνα.

Από τις πλημμύρες στο Βέλγιο
Από τις πλημμύρες στο Βέλγιο  

“Υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι. Μπορεί να βρεθούμε αντιμέτωποι με περισσότερους και πιο έντονους καύσωνες. Ακόμη μπορεί να διαρκούν περισσότερο από μία εβδομάδα, ίσως και δέκα ημέρες. Θα μπορούσαν να διαρκέσουν ακόμη και για έναν μήνα ή και ακόμη περισσότερο. Πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας τις ιδιαιτερότητες της Μεσογείου. Κάθε καύσωνας έχει τα δικά του χαρακτηριστικά. Ακόμη, η κλιματική αλλαγή έχει ήδη επηρεάσει, έχει ανεβάσει την στάθμη της θάλασσας. Οπότε αντιμετωπίζουμε σειρά προκλήσεων”, λέει ο Σαννίνο.

Ο 40χρονος κλιματολόγος υπογραμμίζει τις επιπτώσεις τις κλιματικής αλλαγής αυτό το καλοκαίρι, υπενθυμίζοντας τις καταστροφικές πλημμύρες που άφησαν πίσω τους δεκάδες νεκρούς στο Βέλγιο και στην Γερμανία, αλλά και τις φονικές πυρκαγιές που πλήττουν την Ιταλία και την Ελλάδα.

Εικόνα από τη φωτιά στην Εύβοια
Εικόνα από τη φωτιά στην Εύβοια 
Πυρκαγιά στην Κάτω Ιταλία
Πυρκαγιά στην Κάτω Ιταλία  ITALIAN FIREFIGHTERS VIA AP

 

Αργία σε περιοχές της Σιβηρίας εξαιτίας του καπνού από τις πυρκαγιές

Η Παρασκευή 13 Αυγούστου θα είναι, επομένως, ημέρα επίσημης αργίας σε 11 περιοχές και πόλεις της Γιακουτίας, στο βόρειο τμήμα της Σιβηρίας, σύμφωνα με το διάταγμα, το οποίο δημοσιεύτηκε σήμερα στον ιστότοπο της τοπικής κυβέρνησης.

Οι αρχές της Γιακουτίας, στη Σιβηρία, κήρυξαν επίσημη αργία σε πολλές περιοχές, εξαιτίας του καπνού που έχουν προκαλέσει οι καταστροφικές πυρκαγιές που μαίνονται από τις αρχές του καλοκαιριού.

Η Παρασκευή 13 Αυγούστου θα είναι, επομένως, ημέρα επίσημης αργίας σε 11 περιοχές και πόλεις της Γιακουτίας, στο βόρειο τμήμα της Σιβηρίας, σύμφωνα με το διάταγμα, το οποίο δημοσιεύτηκε σήμερα στον ιστότοπο της τοπικής κυβέρνησης.

Το μέτρο αυτό λαμβάνεται προκειμένου να «προστατευθεί η υγεία του πληθυσμού από τις αρνητικές επιπτώσεις των τοξικών ουσιών», που κυκλοφορούν στον αέρα λόγω των δασικών πυρκαγιών, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Μεταξύ των ζωνών που αφορά η απόφαση βρίσκεται και η πόλη Γιακούτσκ, το αεροδρόμιο της οποίας χρειάστηκε να αναστείλει τις πτήσεις λόγω της χαμηλής ορατότητας.

Την Τρίτη, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες για να περιοριστούν οι πυρκαγιές στην Γιακουτία, όπου η κατάσταση συνεχίζει να επιδεινώνεται.

Το Σάββατο η αμερικανική διαστημική υπηρεσία Nasa είχε αναφέρει πως ο καπνός «διένυσε περισσότερα από 3.000 χιλιόμετρα για να φθάσει στον Βόρειο Πόλο, κάτι που φαίνεται να γίνεται πρώτη φορά στην καταγεγραμμένη ιστορία».

 

Κύμα καύσωνα στην Ιβηρική χερσόνησο – Πρώτες πυρκαγιές στην Ισπανία

«Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια μόνιμη πρόκληση που είναι αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής», δηλώνει ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας

Το κύμα καύσωνα που πλήττει μεγάλο μέρος της Ιβηρικής χερσονήσου προκάλεσε σήμερα τρεις πυρκαγιές στη βορειοανατολική Ισπανία κι ενώ οι ισπανικές και πορτογαλικές αρχές αύξησαν το επίπεδο συναγερμού στις δύο χώρες.

Το ισπανικό υπουργείο Οικολογικής Μετάβασης ανακοίνωσε, σε ένα τουίτ, ότι έστειλε «έξι εναέρια μέσα στη μάχη κατά της φωτιάς», για να συνδράμουν στις επιχειρήσεις κατάσβεσης σε τρεις πυρκαγιές, που εκδηλώθηκαν στην Αραγώνα, τη Ριόχα και την Καταλονία, τρεις περιφέρειες στο βορειοανατολικό τμήμα, επιπροσθέτως των μέσων που έχουν αναπτύξει στα πύρινα μέτωπα οι περιφερειακές κυβερνήσεις.

Η μεγαλύτερη πυρκαγιά είναι εκείνη στην Καταλονία, που εκτείνεται σε μια προστατευμένη δασική έκταση 410 στρεμμάτων στην Ταραγόνα.

Στην Ισπανία, ο κίνδυνος να ξεσπάσουν πυρκαγιές κρίθηκε «εξαιρετικά μεγάλος» σε ένα μεγάλο μέρος της χώρας για σήμερα και αύριο Παρασκευή, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (AEMET).

Στην Πορτογαλία, ο κίνδυνος πυρκαγιάς είναι «μέγιστος» μεταξύ Πέμπτης και Δευτέρας στα βόρεια και τα κεντρικά της χώρας, όπως και σε ένα τμήμα του Αλγκάρβε (νότια), σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία Météo Portugal.

«Γνωρίζουμε ήδη πως οι επόμενες ημέρες θα είναι δύσκολες», προειδοποίησε σήμερα ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα, απευθύνοντας έκκληση στους Πορτογάλους να βρίσκονται σε επιφυλακή και να αποφεύγουν τις «επικίνδυνες συμπεριφορές».

«Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια μόνιμη πρόκληση που είναι αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής», συμπλήρωσε.