Μεξικό: Τραγικός απολογισμός με 250 νεκρούς λόγω καύσωνα από τον Μάρτιο — Κρεμλίνο: Συνεργασία με Αφρική κατά της «νεοαποικιοκρατίας». Οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής

Μεξικό: Τραγικός απολογισμός με 250 νεκρούς λόγω καύσωνα από τον ΜάρτιοΑπεγνωσμένοι μεξικανοί στα σύνορα της χώρας με τις ΗΠΑ, ρίχνουν βρεγμένες πετσέτες στο κεφάλι τους

Πρωτοφανής καύσωνας με ακραίες θερμοκρασίες πλήττει εδώ και πέντε μήνες το Μεξικό με τον αριθμό των θυμάτων θερμοπληξίας ή αφυδάτωσης να φτάνει στους 250 νεκρούς.

Όπως μεταδίδει το CNNi τα υψηλότερα ρεκόρ καταγράφηκαν στα τέλη του Ιουνίου αφού σε ορισμένες πολιτείες της χώρας ο υδράργυρος ξεπέρασε τους 45 βαθμούς Κελσίου.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας 100 θάνατοι καταγράφηκαν στην πόλη Νουέβο Λεόν, 28 στο Ταμαουλίπας, 26 στη Βερακρούς και 26 στη Σονόρα μεταξύ 19 Μαρτίου και 22 Ιουλίου. Οι υπόλοιποι θάνατοι καταγράφηκαν σε 12 άλλες πολιτείες.

Το 63% των θανάτων, περίπου 157 θύματα καταγράφηκαν στο λεγόμενο «τρίτο κύμα καύσωνα» από τα τέσσερα κύματα που αναμένονται για το 2023, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους.

Όπως δείχνουν τα στοιχεία, το 92,4% των θανάτων οφείλεται σε θερμοπληξία και οι υπόλοιποι σε αφυδάτωση.

Η κυβέρνηση ανέφερε επίσης 3.169 περιστατικά θερμοπληξίας, λόγω των ακραίων θερμοκρασιών.

«Θερμικός θόλος»

Η χώρα βρίσκεται μέσα στον «θερμικό θόλο» που πλήττει τις νότιες Πολιτείες των ΗΠΑ.

Πρόκειται για ένα ατμοσφαιρικό φαινόμενο που αποτελείται από μια μάζα ξηρού και θερμού αέρα που εμφανίζεται και εγκαθίσταται σε μια περιοχή για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η μάζα του θερμού-ξηρού αέρα ακινητοποιείται πάνω από αυτή την περιοχή δημιουργώντας ένα είδος θόλου που διατηρεί τη θερμότητα στην επιφάνεια αυτής της περιοχής. Δεν πρόκειται για ένα καινούργιο φαινόμενο αλλά η διαφορά είναι ότι τα τελευταία χρόνια κάνει πολύ συχνά την εμφάνιση του εξέλιξη που θεωρείται απόρροια της κλιματικής αλλαγής.

Οι προγνώσεις δεν δίνουν και πολλές ελπίδες καθώς σε τουλάχιστον δύο πολιτείες (Μπάχα Καλιφόρνια και Σονόρα) οι θερμοκρασίες θα ξεπεράσουν τους 45 βαθμούς Κελσίου ενώ σε άλλες πέντε πολιτείες οι θερμοκρασίες θα κυμανθούν μεταξύ 40 και 45 βαθμών Κελσίου.

 

Κρεμλίνο: Συνεργασία με Αφρική κατά της «νεοαποικιοκρατίας» – Οι αποφάσεις της Συνόδου ΚορυφήςΚρεμλίνο: Συνεργασία με Αφρική κατά της «νεοαποικιοκρατίας» - Οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής

Ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Νιγηρίας Κασίμ Σέτιμα και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ανταλλάσσουν χειραψία μετά τη συνεδρίαση της ολομέλειας της Συνόδου Κορυφής Ρωσίας-Αφρικής στην Αγία Πετρούπολ

Η Ρωσία και οι αφρικανικές χώρες συμφώνησαν να συνεργαστούν, να ζητήσουν αποζημιώσεις για τη ζημία που προκάλεσε η αποικιοκρατία, να επιδιώξουν την επιστροφή των πολιτιστικών αγαθών τους και να αγωνιστούν κατά της «νεοαποικιοκρατίας», σύμφωνα με την τελική διακήρυξη της Συνόδου Κορυφής Ρωσίας-Αφρικής στην Αγία Πετρούπολη, η οποία αναρτήθηκε στον ιστότοπο του Κρεμλίνου.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν «να συμβάλουν στην ολοκλήρωση της διαδικασίας αποαποικιοποίησης της Αφρικής και να επιδιώξουν την καταβολή αποζημιώσεων για την οικονομική και ανθρωπιστική ζημία που προκλήθηκε στις αφρικανικές χώρες ως αποτέλεσμα της αποικιοκρατικής πολιτικής».

Σύμφωνα με τη διακήρυξη, στους στόχους τους περιλαμβάνεται και η επιστροφή «πολιτιστικών τεχνουργημάτων που απομακρύνθηκαν κατά τη διαδικασία της αποικιοκρατικής λεηλασίας».

Η Ρωσία και οι αφρικανικές χώρες θα αντιταχθούν επίσης σε οποιεσδήποτε διακρίσεις και μισαλλοδοξία, συμπεριλαμβανομένων «του επιθετικού εθνικισμού, του νεοναζισμού και του νεοφασισμού, της αφρικανοφοβίας και της ρωσοφοβίας».

Όπως είπε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν στην ομιλία του με την οποία ολοκληρώθηκε η σύνοδος, οι δύο πλευρές δεσμεύτηκαν να προωθήσουν «έναν πολυπολικό κόσμο, δίκαιο και δημοκρατικό» και να αγωνιστούν κατά της «νεοαποικιοκρατίας» και των «παράνομων κυρώσεων».

Αναγκαία η εκεχειρία στην Ουκρανία

Ο πρόεδρος της Αφρικανικής Ένωσης Αζάλι Ασουμάνι δήλωσε ωστόσο ότι η πρόταση του Πούτιν για εφοδιάσει με σιτάρι την Αφρική δεν αρκεί και είναι αναγκαία μια εκεχειρία στην Ουκρανία.

Στην καταληκτική δήλωσή του, είπε επίσης ότι ο Πούτιν εμφανίστηκε έτοιμος να διαπραγματευτεί με το Κίεβο και ότι τώρα θα πρέπει να πειστεί «η άλλη πλευρά».

Υπόσχεση Πούτιν για εφοδιασμό με ρωσικά σιτηρά

Ο Ρώσος πρόεδρος είπε στους Αφρικανούς ηγέτες ότι η Μόσχα είναι πρόθυμη να εφοδιάσει την Αφρική με σιτάρι –σε κάποιες περιπτώσεις δωρεάν– αφού αποχώρησε την περασμένη εβδομάδα από τη συμφωνία για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

«Ο πρόεδρος της Ρωσίας έδειξε ότι είναι έτοιμος να μας βοηθήσει όσον αφορά τον εφοδιασμό μας με σιτάρι. Ναι, αυτό είναι σημαντικό, όμως ίσως δεν αρκεί. Χρειάζεται να επιτευχθεί εκεχειρία. Ο πρόεδρος Πούτιν μας έδειξε ότι είναι έτοιμος να εμπλακεί σε διάλογο και να βρει μια λύση. Τώρα πρέπει να πείσουμε την άλλη πλευρά», είπε ο Ασουμάνι.

Ο Πούτιν είπε στους ηγέτες των αφρικανικών χωρών ότι το Κίεβο αρνείται να διαπραγματευτεί μαζί του, με βάση ένα διάταγμα που ενέκρινε η ουκρανική πλευρά αφού η Ρωσία ανακοίνωσε, πέρσι τον Σεπτέμβριο, ότι προσάρτησε τέσσερις ουκρανικές επαρχίες τις οποίες ελέγχει εν μέρει.

Η Μόσχα δηλώνει πάντα ανοιχτή σε συνομιλίες, αρκεί να ληφθούν υπόψη οι «νέες πραγματικότητες» επί του πεδίου.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει απορρίψει την ιδέα μιας εκεχειρίας που θα άφηνε στον έλεγχο της Ρωσίας σχεδόν το ένα πέμπτο του ουκρανικού εδάφους και θα έδινε στις ρωσικές δυνάμεις χρόνο για να ανασυγκροτηθούν έπειτα από 17 μήνες πολέμου.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*