Μελιτζάνες στο φούρνο με σάλτσα ντομάτας και φέτα

Μελιτζάνες στο φούρνο με σάλτσα ντομάτας και φέτα

Ένα κλασικό ελληνικό πιάτο που «μυρίζει» καλοκαίρι

Υλικά

  • 3 μέτριες μελιτζάνες
  • 1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
  • 6 ντομάτες ώριμες, ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες
  • 2 κ. σ. πελτέ ντομάτας
  • 1 κ. σ. ψιλοκομμένα φύλλα φρέσκου βασιλικού, συν επιπλέον μικρά φύλλα για το σερβίρισμα
  • 2 κ. γλ. καστανή ζάχαρη
  • 200 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
  • Μυρωδικά της επιλογής σας, για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

Βήμα 1
Κόψτε τις μελιτζάνες στη μέση κατά μήκος, χαράξτε τη σάρκα σε σχήμα σταυρού, αλατίστε και αφήστε τις στην άκρη για 30 λεπτά για να μαλακώσουν ελαφρώς.
Βήμα 2
Εντωμεταξύ, ζεστάνετε 2 κουταλιές της σούπας λάδι σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το κρεμμύδι και σοτάρετε, ανακατεύοντας, για 10 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει.
Βήμα 3
Προσθέστε το σκόρδο και ανακατέψτε για 1 λεπτό ή μέχρι να αρωματιστεί. Προσθέτετε την ντομάτα, τον πελτέ ντομάτας, τον βασιλικό, τη ζάχαρη και 1/2 φλιτζάνι νερό.
Βήμα 4
Μαγειρέψτε, ανακατεύοντας περιστασιακά, για 15 λεπτά και αφήστε τη σάλτσα να έρθει σε βρασμό. Μειώστε τη φωτιά σε χαμηλή και σιγοβράστε, ανακατεύοντας περιστασιακά, για 20 λεπτά ή μέχρι να πήξει. Αλατοπιπερώστε.
Βήμα 5
Προθερμάνετε το φούρνο στους 200- 180 βαθμούς στον αέρα και λαδώστε ελαφρώς ένα μεγάλο ταψί.
Βήμα 6
Ξεπλύνετε τις μελιτζάνες κάτω από τρεχούμενο κρύο νερό και σκουπίστε το εξωτερικό τους. Ζεστάνετε το μισό από το υπόλοιπο λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά.
Βήμα 7
Προσθέτετε τις μισές μελιτζάνες και τηγανίστε, με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω, για 5- 8 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν. Μεταφέρετε τις μελιτζάνες στο προετοιμασμένο ταψί.
Βήμα 8
Ρίξτε το μείγμα ντομάτας πάνω από τις μελιτζάνες, καλύψτε με αλουμινόχαρτο και ψήστε για 30 λεπτά ή μέχρι οι μελιτζάνες να μαλακώσουν καλά.
Βήμα 9
Καλύψτε με τη φέτα και ψήστε, χωρίς κάλυμμα, για 10 λεπτά. Προσθέστε επιπλέον βασιλικό και αρωματικά.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*