Μειωμένα ενοίκια: Άνοιξε η πλατφόρμα για τις δηλώσεις. Ποιοι υποβάλουν δήλωση – Απέναντι στις αντεργατικές πρακτικές της Τράπεζας Πειραιώς ο ΣΥΡΙΖΑ

Μειωμένα ενοίκια: Άνοιξε η πλατφόρμα για τις δηλώσεις – Ποιοι υποβάλουν δήλωση

Τα χρήματα θα πιστωθούν στον τραπεζικό λογαριασμό τους

Τα μειωμένα κατά 40% ενοίκια για το μήνα Δεκέμβριο που εισέπραξαν οι ιδιοκτήτες ακινήτων  από τις  επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους που τέθηκαν σε αναστολή καλούνται να εμφανίσουν τώρα στην ΑΑΔΕ, προκειμένου να αποζημιωθούν για το 50% της ζημιάς που έχουν υποστεί. Το ήμισυ των χαμένων ενοικίων θα πιστωθεί στον τραπεζικό τους λογαριασμό που έχουν δηλώσει στo Taxisnet.

Για ακόμη ένα μήνα η ΑΑΔΕ άνοιξε  την πλατφόρμα για την υποβολή των δηλώσεων Covid για να δηλωθούν τα μειωμένα ενοίκια που έχουν καταβάλει για το Δεκέμβριο:

 • Οι επιχειρήσεις που έχουν κλείσει με κρατική εντολή ή ανήκουν στους πληττόμενους ΚΑΔ.
 •  Οι εργαζόμενοι που έχουν τεθεί σε αναστολή εργασίας για την κύρια κατοικία τους ή και για την κατοικία του παιδιού τους που σπουδάζει σε άλλη πόλη μακριά από την μόνιμη κατοικία.
 •  Οι ναυτικοί που βρίσκονται σε αναστολή σύμβασης ναυτολόγησης για την κύρια κατοικία τους.

Τη δήλωση  Covid υποβάλλουν:

 •  Εκμισθωτές ακινήτων, των οποίων το μίσθωμα έχει μειωθεί κατά 40% με βάση τις ισχύουσες διατάξεις που αφορούν μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού COVID-19, προκειμένου να υλοποιηθούν οι ευνοϊκές ρυθμίσεις.
 • Στις περιπτώσεις συνιδιοκτησίας, η δήλωση Covid υποβάλλεται από τον ιδιοκτήτη που έχει υποβάλει τη «Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας». Επειδή υπάρχουν περιπτώσεις που έχει υποβληθεί «Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας» από όλους τους συνιδιοκτήτες, τότε η δήλωση Covid  θα πρέπει να υποβληθεί μόνο από έναν εκ των συνιδιοκτητών.
 • Όταν η δήλωση υποβάλλεται για λογαριασμό του εκμισθωτή, από κηδεμόνα σχολάζουσας κληρονομιάς, εκκαθαριστή κληρονομιάς διορισμένο από το δικαστήριο, εκτελεστή διαθήκης που διορίστηκε από το δικαστήριο ή από τη Διεύθυνση  Εθνικών  Κληροδοτημάτων,  σύνδικο  πτώχευσης  σε  περίπτωση  πτώχευσης,  προσωρινό  διαχειριστή  σε περίπτωση επιδικίας, μεσεγγυούχο σε περίπτωση μεσεγγύησης, επίτροπο ή κηδεμόνα ή δικαστικό συμπαραστάτη σε περίπτωση που ιδιοκτήτης ακινήτου είναι ανήλικο τέκνο ή άτομο σε δικαστική συμπαράσταση, η υποβολή της γίνεται χειρόγραφα στη Δ.Ο.Υ. φορολογίας του εκμισθωτή

Στοιχεία δήλωσης

Σε περίπτωση υποβολής δήλωσης Covid, τα στοιχεία εκμισθωτή, συνεκμισθωτή, μισθωτή καθώς και τα στοιχεία του ακινήτου, ανακτώνται από την τελευταία  Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας με την προσθήκη των κάτωθι στοιχείων που θα πρέπει να συμπληρωθούν από τον εκμισθωτή:

1. Χρήση μίσθιου, όπου ο εκμισθωτής θα πρέπει να επιλέξει κάποια από τις ακόλουθες επιλογές:

 •  «κατοικία φοιτητή εξαρτώμενου μέλους»
 •  «κύρια κατοικία στην οποία ο εκμισθωτής είναι εργαζόμενος και έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας του»
 •  «κύρια κατοικία στην οποία ο/η σύζυγος/μέρος συμφώνου συμβίωσης (Μ.Σ.Σ.) του μισθωτή είναι εργαζόμενος και έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας του»
 •  «επαγγελματική στέγη»
 • «κύρια κατοικία ναυτικού»

2. Το μηνιαίο μίσθωμα πριν τη μείωση.

3. Το ποσό του μισθώματος μετά τη μείωση.

4. Το μήνα που αφορά η μείωση

 

Απέναντι στις αντεργατικές πρακτικές της Τράπεζας Πειραιώς ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

«Δουλειά της κυβέρνησης δεν είναι να παρέχει κάλυψη σε οποιαδήποτε εργοδοτική αυθαιρεσία και μεθόδευση, αλλά να υπερασπίζεται τη νομιμότητα και το κοινωνικό συμφέρον. Το ελάχιστο που οφείλει λοιπόν απέναντι σ’ αυτούς τους εργαζόμενους είναι να ανταποκριθεί έστω και τώρα στον θεσμικό της ρόλο»

Η τομεάρχης Οικονομικών, Έφη Αχτσιόγλου, και η τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, είχαν διαδικτυακή συνάντηση με εκπροσώπους του Συλλόγου Εργαζομένων στις Υπηρεσίες της Τράπεζας Πειραιώς (ΣΕΥΤΠΕ), κατόπιν αιτήματός τους.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Συλλόγου, Μανώλης Μπεμπένης, ο Αντιπρόεδρος Διονύσης Αμπάτης και παρέστησαν, επίσης, ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, Γιώργος Μυλωνάς, ο Ανδρέας Νεφελούδης, πρώην Γ.Γ. του υπουργείου Εργασίας, ο Γιάννης Τοπαλιάν και η Γιώτα Λαζαροπούλου από το Τμήμα Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ.

Μετά τη συνάντηση οι τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία έκαναν την ακόλουθη δήλωση:

Τους τελευταίους μήνες βρίσκεται σε εξέλιξη μία διαρκώς εντεινόμενη επίθεση εναντίον των εργαζομένων του τραπεζικού κλάδου, με απολύσεις εργαζομένων, προσχηματικά – εκβιαστικά προγράμματα εθελούσιας εξόδου και κλείσιμο τραπεζικών καταστημάτων σε όλη τη χώρα.

Στο πλαίσιο αυτό, η Διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς επιδίδεται σε ακραίες καταχρηστικές πρακτικές, με στόχο να εξωθήσει στην ανεργία μεγάλο μέρος των εργαζομένων της. Οι υπάλληλοι της Τράπεζας Πειραιώς που δεν αποδέχονται την εθελούσια έξοδο υπόκεινται σε εκβιαστικές πιέσεις και ψυχολογικό πόλεμο, απαξιώνονται και είτε τίθενται σε υποχρεωτική αργία είτε τίθενται εκτός καθηκόντων είτε τοποθετούνται σε υπηρεσίες άνευ αντικειμένου.

Την ίδια στιγμή, το κλείσιμο δεκάδων καταστημάτων της τράπεζας πλήττει καίρια και τις τοπικές κοινωνίες. Οι πολίτες και οι επαγγελματίες ταλαιπωρούνται και μένουν χωρίς εξυπηρέτηση, ενώ η τοπική οικονομική δραστηριότητα υποβαθμίζεται διαρκώς. Ήδη, πολλά νησιά όπως η Λέρος και η Τζια, απομακρυσμένες και ακριτικές περιοχές όπως τα Δίκαια Έβρου στερούνται βασικών τραπεζικών υπηρεσιών.

Απέναντι σ’ αυτές τις εξελίξεις και παρά τη διαρκή μας όχληση, η κυβέρνηση παρέχει πλήρη κάλυψη και νομιμοποίηση στις αντεργατικές πρακτικές της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία μάλιστα απολαμβάνει πολύπλευρης στήριξης από το δημόσιο και την κυβέρνηση της ΝΔ.

Υπενθυμίζουμε ωστόσο στην κυβέρνηση ότι δουλειά της δεν είναι να παρέχει κάλυψη σε οποιαδήποτε εργοδοτική αυθαιρεσία και μεθόδευση, αλλά να υπερασπίζεται τη νομιμότητα και το κοινωνικό συμφέρον. Το ελάχιστο που οφείλει λοιπόν απέναντι σ’ αυτούς τους εργαζόμενους είναι να ανταποκριθεί έστω και τώρα στον θεσμικό της ρόλο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*