Μεγάλο ποτάμι φουσκωμένο η οργή του λαού…

Η ελληνική κοινωνία, αν δεν το έχει πάρει χαμπάρι η κυβέρνηση, βρίσκεται ακόμα σε ένα σιωπηλό αναβρασμό

Στη συζήτηση των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή σχετικά με τον δημοκρατικό διάλογο ειπώθηκε από τον αρχηγό του ΜΕΡΑ25 μια φράση που την έκανε γάργαρα και ο Πρωθυπουργός της χώρας και όλα τα επίσημα ΜΜΕ. Είπε λοιπόν ο κύριος Βαρουφάκης ότι το πολίτευμα της χώρας τείνει όλο και περισσότερο προς μια δικτατορία με κοινοβουλευτικό μανδύα.

Ο κύριος Βαρουφάκης δυστυχώς για τον Πρωθυπουργό και την κυβέρνηση του δεν εξέφρασε απλά μια προσωπική του άποψη. Εξέφρασε την άποψη που ψιθυρίζεται από στόμα σε στόμα το τελευταίο διάστημα σε ένα μεγάλο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας.

Σε μερικές μέρες συμπληρώνεται ένας χρόνος από το πρώτο lockdown που επιβλήθηκε με αιτιολογία τον κορονοϊό. Ο περισσότερος κόσμος τότε ήταν πεπεισμένος ότι ήταν αναγκαίο προκειμένου να εμποδιστεί η εξάπλωση του και να παρθούν τα αναγκαία μέτρα για τη θωράκιση του συστήματος υγείας. Έκτοτε πέρασαν 12 μήνες και τα lockdown συνεχίζονται, χωρίς καμία ουσιαστική θωράκιση του συστήματος υγείας. Έχουν αρχίσει πλέον και θίγονται σημαντικοί τομείς της οικονομίας, όπως το λιανεμπόριο, η εστίαση, ο τουρισμός και κανένα φως στο τούνελ. Ο πολιτισμός έχει μπει στο περιθώριο, ενώ είναι απαραίτητη δραστηριότητα πνευματικής ανάπτυξης των ατόμων, η δε εκπαίδευση έχει μετατραπεί σε πείραμα τηλεκατευθυνόμενης κοινωνικής απομόνωσης των παιδιών και απομάκρυνσης τους από τη δημιουργική διαδικασία της μάθησης.

Στο μεταξύ συσσωρεύονται τα προβλήματα υγείας του πληθυσμού, καθώς ο εγκλεισμός επιβαρύνει την υγεία τους σωματική και ψυχική, έχουμε αρχίσει και στην Ελλάδα να έχουμε φαινόμενα επιδείνωσης της ψυχικής υγείας και αυτοκτονιών και σε νεαρές πλέον ηλικίες.

Η “ενημέρωση” από τα επίσημα ΜΜΕ όσο και αν είναι ως επί το πλείστον κατευθυνόμενη από την κυβέρνηση – πως αλλιώς να δικαιολογηθούν τα πακετάκια των εκατομμυρίων ευρώ που τους διοχετεύει κάθε τρις και λίγο – έχει γίνει τόσο απεχθής σε πολλούς πολίτες που αυτοί στρέφονται όλο και περισσότερο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να ενημερωθούν.

Εκεί βρίσκουν και άλλες απόψεις επιστημονικές σχετικά με τα θέματα που μας απασχολούν. Άλλες απόψεις για παράδειγμα σχετικά με την αξία των lockdown στον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού. Άλλες απόψεις σχετικά με το τι ακριβώς σημαίνει η έννοια “προστασία της δημόσιας υγείας”. Άλλες απόψεις σχετικά με την προστασία των συνταγματικών τους δικαιωμάτων. Ενημερώνονται πλέον οι Έλληνες ότι είναι οι μοναδικοί Ευρωπαίοι πολίτες που εδώ και 4 μήνες για να βγουν από το σπίτι τους πρέπει να μπουν στην εξευτελιστική διαδικασία να υποβάλλουν SMS, αλλιώς πίπτει πρόστιμο. Ενημερώνονται όμως και για το πώς αντιδρούν οι Ευρωπαίοι πολίτες σε άλλες χώρες απέναντι σε αυτή την κατάσταση.

Εν ολίγοις η ελληνική κοινωνία, αν δεν το έχει πάρει χαμπάρι η κυβέρνηση, βρίσκεται ακόμα σε ένα σιωπηλό αναβρασμό. Οι πρώτοι που κινούνται πιο δυναμικά είναι οι φοιτητές που αντιλαμβάνονται ότι αστυνομοκρατία στα Παν/ μια σημαίνει  ταχύτατη υποβάθμιση της θέσης τους. Αν μετατραπούν σε χώρο σύρραξης τα δημόσια Παν/ μια τότε τελείωσε και η ανώτατη δημόσια εκπαίδευση στην Ελλάδα.

Όμως και πολλές άλλες επαγγελματικές ομάδες βρίσκονται στα κάγκελα. Κάποιοι έχουν αρχίσει και αντιδρούν σε ατομικό επίπεδο. Ανοίγουν κρυφά τα μαγαζιά τους. Σε μπαράκια γίνονται νεολαιίστικα πάρτι. Φίλοι πάνε σε σπίτια φίλων και κοιμούνται εκεί τα βράδια. Βλέπετε στα SMS δεν υπάρχει ως πρόβλεψη μετακίνησης η ανάγκη της κοινωνικής συναναστροφής…

Και αυτές οι κοινωνικές συναναστροφές είναι ταυτόχρονα και τα πρώτα κύτταρα αντίστασης. Οι άνθρωποι αλληλοενημερώνονται, ανταλλάσσουν σκέψεις, απόψεις, ιδέες σχετικά με όλη την παράνοια των περιοριστικών μέτρων.

Έχουν αρχίσει πλέον και διαμορφώνονται και προτάσεις ατομικής η συλλογικής αντίστασης. Το διαδίκτυο βοηθάει στην εξάπλωση τους.

Που θέλω να καταλήξω; Αν ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση του πιστεύουν ότι με παρανοϊκά μέτρα περιορισμού των πολιτών θα φτάσουν ως μετά το Πάσχα είναι βαθειά νυχτωμένοι. Ένα φιτίλι χρειάζεται για να υπάρξει η έκρηξη. Αυτό μπορεί να το παραχωρήσει η κυβέρνηση οδηγώντας σε θάνατο τον απεργό πείνας Δ. Κουφοντίνα. Όμως θα έχει και όλη την ευθύνη όταν θα ξεχυθεί σαν “ποτάμι φουσκωμένο η οργή του λαού”. Ο κόσμος που θα βγει στους δρόμους δε θα είναι οπαδοί του Κουφοντίνα η της τρομοκρατίας. Θα είναι οπαδοί της Δημοκρατίας και της εφαρμογής του κράτους δικαίου, του σεβασμού του Συντάγματος και της προάσπισης των δικαιωμάτων τους.

Μαρίνα Βήχου