Μεγάλη ανησυχία ΠΟΥ για την πορεία του κορονοϊού στην Αφρική – Οι Παλαιστίνιοι ακύρωσαν συμφωνία για εμβόλια από το Ισραήλ, που έληγαν σύντομα – Τι είπαν Μέρκελ, Μακρόν για Ελλάδα, Κύπρο και Ανατολική Μεσόγειο

Η τροχιά των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού στις χώρες της Αφρικής είναι «πάρα πολύ ανησυχητική», εκτίμησε χθες Παρασκευή ο υπεύθυνος για τις υγειονομικές κρίσεις στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ο Δρ. Μάικλ Ράιαν, καθώς διαδίδονται πολύ πιο μολυσματικά παραλλαγμένα στελέχη του SARS-CoV-2, ενώ το ποσοστό των πολιτών που έχουν εμβολιαστεί παραμένει επικίνδυνα χαμηλό.

Κατά τα δεδομένα που συγκέντρωσε ο ΠΟΥ, στην Αφρική επιβεβαιώθηκαν 116.500 κρούσματα την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε τη 13η Ιουνίου, δηλαδή 25.500 περισσότερα απ’ ό,τι την προηγούμενη.

Ο Δρ. Ράιαν σημείωσε πως, στο σύνολό της, η ήπειρος δεν μοιάζει να βρίσκεται σε τόσο άσχημη κατάσταση, καθώς την περασμένη εβδομάδα δεν κατέγραψε παρά κάτι περισσότερο από το 5% των κρουσμάτων και το 2,2% των θανάτων εξαιτίας της COVID-19 παγκοσμίως.

Όμως σε ορισμένες χώρες της τα κρούσματα διπλασιάστηκαν, ενώ σε άλλες η αύξησή τους ξεπέρασε το 50%. Σε αυτήν εξάλλου βρίσκονται οι τρεις από τις πέντε χώρες που κατέγραψαν τις μεγαλύτερες αυξήσεις εκατοστιαία: η Ναμίμπια (+99%, 1.200 κρούσματα την ημέρα), η Ζάμπια (+92%, 2.300), και η Νότια Αφρική (+53%, 9.100). Οι υπόλοιπες δύο βρίσκονται στην Ασία και είναι η Μογγολία (+68%, 2.200) και το Μπανγκλαντές (+44%, 3.000).

Το τρίτο κύμα της πανδημίας «μεγεθύνεται και επιταχύνεται» στην Αφρική εξαιτίας των παραλλαγών του ιού, είχε προειδοποιήσει ήδη την Πέμπτη το γραφείο του ΠΟΥ για την ήπειρο, ζητώντας να αυξηθεί η ποσότητα των εμβολίων που διανέμονται στις χώρες της.

Ο Δρ. Ράιαν υπογράμμισε ότι η Αφρική είναι πολύ πιο ευάλωτη, διότι συγκριτικά δεν έχει παραλάβει παρά ελάχιστες δόσεις εμβολίων για την COVID-19, την ώρα που η Ευρώπη και οι ΗΠΑ για παράδειγμα έχουν επιτύχει τέτοια ποσοστά ανοσοποίησης των πληθυσμών τους που έχουν αρχίσει να επιστρέφουν σε πιο φυσιολογική ζωή, αφού καταγράφουν θεαματικές μειώσεις των μολύνσεων και των θανάτων.

«Η σκληρή πραγματικότητα είναι πως σε μια περιοχή με πολλαπλές πιο μολυσματικές παραλλαγές, που δυνητικά μπορεί να έχουν πιο ισχυρό αντίκτυπο, αφήσαμε μεγάλο μέρος των πληθυσμών, ιδιαίτερα των ευάλωτων πληθυσμών, στερημένο από την προστασία των εμβολίων ενώ τα συστήματα υγείας είναι ήδη ευάλωτα», τόνισε ο Δρ. Ράιαν.

«Αυτή είναι η συνέπεια της άνισης διανομής των εμβολίων», πρόσθεσε.

Η δήλωσή του είναι απόλυτα ακριβής για την Αφρική, όπου μόλις το 1% του πληθυσμού έχει ανοσοποιηθεί πλήρως.

«Είναι εντελώς πρόωρο να νομίσουμε ότι το επόμενο κύμα στην Αφρική θα είναι απλά σύντομη βροχή κι όχι θύελλα», τόνισε ο γιατρός. Και πρόσθεσε: «νομίζω πως πρέπει να πάρουμε αυτό που συμβαίνει στην Αφρική πάρα πολύ σοβαρά».

 

Οι Παλαιστίνιοι ακύρωσαν συμφωνία για εμβόλια από το Ισραήλ, που έληγαν σύντομα

Παλαιστίνιοι βγάζουν selfie μετά τον εμβολιασμό τους κατά του κορονοϊού από μια ομάδα Ισραηλινών γιατρών σε σημείο ελέγχου ανάμεσα στη Ραμάλα και στην Ιερουσαλήμ, στις 23 Φεβρουαρίου 2021.

Η Παλαιστινιακή Αρχή ακύρωσε σήμερα μια συμφωνία με το Ισραήλ να παραλάβει πάνω από ένα εκατομμύριο δόσεις εμβολίων που λήγουν σύντομα, αφού συνειδητοποίησαν ότι η πρώτη παρτίδα λήγει νωρίτερα απ’ ό,τι είχαν συμφωνήσει, σύμφωνα με την Παλαιστίνια υπουργό Υγείας.

Νωρίτερα την Παρασκευή οι δύο πλευρές είχαν ανακοινώσει μια συμφωνία για την αποστολή 1,4 εκατ. δόσεων του εμβολίου των Pfizer-BioNTech σε αντάλλαγμα για τη λήψη ισάριθμου αριθμού δόσεων από την Παλαιστινιακή Αρχή αργότερα μέσα στο έτος, μετέδωσε το Reuters.

Οι δόσεις επρόκειτο να «λήξουν σύντομα», ανέφερε το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Ναφτάλι Μπένετ σε ανακοίνωση σχετικά με τη συμφωνία. Η Παλαιστινιακή Αρχή είπε ότι είχαν «εγκριθεί για να επιταχύνουν τη διαδικασία εμβολιασμού» στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και τη Γάζα.

«Μας είπαν ότι η ημερομηνία λήξης ήταν τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο, κάτι που θα επέτρεπε πολύ χρόνο για χρήση», δήλωσε η υπουργός Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής Μάι αλ-Κάιλα. «Αλλά (η λήξη) αποδείχθηκε τον Ιούνιο. Δεν είναι αρκετός χρόνος για να τα χρησιμοποιήσουμε, οπότε τα απορρίψαμε», είπε.

Η Παλαιστινιακή Αρχή ακύρωσε τη συμφωνία για το θέμα της ημερομηνίας, δήλωσε εκπρόσωπος της Αρχής και έστειλε πίσω στο Ισραήλ την αρχική αποστολή περίπου 90.000 δόσεων.

Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι δέχτηκαν έντονη κριτική στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας, με πολλούς να τους κατηγορούν ότι δέχονται εμβόλια χαμηλού επιπέδου, υπονοώντας ότι ενδέχεται να μην είναι αποτελεσματικά.

Το Ισραήλ, το οποίο άνοιξε όλες τις δραστηριότητες, μετά τον εμβολιασμό του περίπου 85% του ενήλικου πληθυσμού του, αντιμετώπισε κριτική για το ότι δεν μοιράστηκε τα εμβόλια του με τα 4,5 εκατομμύρια Παλαιστίνιους στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και τη Γάζα.

«Θα συνεχίσουμε να βρίσκουμε αποτελεσματικούς τρόπους συνεργασίας προς όφελος των ανθρώπων στην περιοχή», ανέφερε ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Γιαΐρ Λαπίντ μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας.

Οι Παλαιστίνιοι παρουσίασαν όμως διαφορετικά τη συμφωνία, λέγοντας ότι η Pfizer είχε προτείνει τη μεταφορά των δόσεων αυτών ως τρόπο επιτάχυνσης της παράδοσης 4 εκατομμυρίων δόσεων, τις οποίες είχε ήδη πληρώσει η Παλαιστινιακή Αρχή σε συμφωνία που επιτεύχθηκε απευθείας με τη φαρμακοβιομηχανία.

«Δεν πρόκειται για συμφωνία με το Ισραήλ, αλλά με την εταιρεία Pfizer», δήλωσε η Παλαιστίνια υπουργός Υγείας, πριν από την ακύρωση της συμφωνίας.

Σε συνέντευξη Τύπου, το απόγευμα της Παρασκευής, είπε ότι αξιωματούχοι υγείας που επιθεώρησαν τα εμβόλια διαπίστωσαν ότι «δεν πληρούν τα πρότυπα και έτσι αποφασίσαμε να τα επιστρέψουμε».

Τα εμβόλια της Pfizer, που εγκρίθηκαν στις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο, έχουν διάρκεια ζωής έξι μηνών. Δεν ήταν όμως αμέσως σαφές πότε δημιουργήθηκε η παρτίδα του 1 εκατ. δόσεων που το Ισραήλ θα έδινε στους Παλαιστινίους.

Ένας Ισραηλινός αξιωματούχος ασφαλείας, μιλώντας υπό καθεστώς ανωνυμίας, δήλωσε ότι η παρτίδα εμβολίων που μεταφέρθηκαν την Παρασκευή πρόκειται να λήξει σε δύο εβδομάδες.

Μέχρι σήμερα, περίπου 380.000 Παλαιστίνιοι στη Δυτική Όχθη και περίπου 50.000 στη Γάζα έχουν εμβολιαστεί. Περισσότερες από 300.000 μολύνσεις έχουν καταγραφεί στις δύο περιοχές, αλλά και 3.545 θάνατοι.

 

Τι είπαν Μέρκελ – Μακρόν για Ελλάδα, Κύπρο και Ανατολική Μεσόγειο

Συνάντηση της καγκελαρίου της Γερμανίας με τον πρόεδρο της Γαλλίας ενόψει της Συνόδου Κορυφής

Για μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ όσον αφορά τις σχέσεις της με την Τουρκία και τη Ρωσία έκαναν λόγο η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, σε συνάντησή τους την Παρασκευή 18 Ιουνίου, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ερχόμενης εβδομάδας.

«Το θέμα είναι τα συμφέροντα Ελλάδας – Κύπρου»

«Και οι δύο συνομιλήσαμε με τον Πρόεδρο Ερντογάν στο πλαίσιο της Συνόδου του ΝΑΤΟ. Βρισκόμαστε ενώπιον μεγάλης πρόκλησης: από τη μία πλευρά είναι οι διαφορετικές απόψεις και από την άλλη εξαρτόμαστε ο ένας από τον άλλον, αν θέλουμε να συνδιαμορφώσουμε κάποια συγκεκριμένα θέματα, όπως η μετανάστευση, το μέλλον της Λιβύης, το μέλλον της Συρίας», δήλωσε η κυρία Μέρκελ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε νωρίτερα απόψε με τον κ. Μακρόν, στην πρώτη επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου στο Βερολίνο για το 2021.

Ο Εμανουέλ Μακρόν από την πλευρά του σημείωσε ότι συμφωνεί με την κυρία Μέρκελ σε ό,τι αφορά τις σχέσεις με την Τουρκία και πρόσθεσε ότι το ζήτημα θα συζητηθεί σε σχέση με τους όρους που έθεσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον περασμένο Μάρτιο. «Το θέμα είναι κυρίως τα συμφέροντα των κρατών – μελών, όπως η Ελλάδα και η Κύπρος και η στρατηγική μας θέση στην Ανατολική Μεσόγειο, στην Λιβύη ή στον Καύκασο», τόνισε.

Για τη Ρωσία

Σε ό,τι αφορά την Ρωσία, η Καγκελάριος επισήμανε ότι αποτέλεσε σημαντικό θέμα και της πρόσφατης Συνόδου της G7. «Η Ρωσία αποτελεί μεγάλη πρόκληση για εμάς. Η Ρωσία είναι όμως και ένας μεγάλος ηπειρωτικός γείτονας της Ευρωπαϊκής Ένωσης», συνέχισε η κυρία Μέρκελ, για να τονίσει ότι πρέπει να διαπιστώσουμε ότι είμαστε όλοι εκτεθειμένοι σε υβριδικές επιθέσεις. «Από την άλλη πλευρά όμως, έχουμε μεγάλο συμφέρον, αν επιθυμούμε την ασφάλεια και την σταθερότητα στην ΕΕ, να παραμείνουμε σε συνομιλίες με την Ρωσία, όσο δύσκολο και αν είναι αυτό», πρόσθεσε η ίδια. Ευχαρίστησε μάλιστα τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για την επανέναρξη του διαλόγου με την ρωσική κυβέρνηση. Ανάλογη θέση διατύπωσε και ο κ. Μακρόν και πρόσθεσε ότι πρέπει να υπάρξει ενιαία στάση έναντι της Ρωσίας.

Οι δύο ηγέτες εξέφρασαν ακόμη την ικανοποίησή τους για το γεγονός ότι η Ουάσιγκτον δείχνει και πάλι ότι επιθυμεί την συνεργασία με την Ευρώπη. Σε ό,τι αφορά ιδίως το ζήτημα της πολιτικής άμυνας της ΕΕ, ο Εμανουέλ Μακρόν τόνισε πάντως ότι αυτή η στάση των ΗΠΑ δεν θα πρέπει να σημάνει και το τέλος της αντίληψης ότι η τύχη της Ευρώπης εξαρτάται και από τις ευρωπαϊκές χώρες. «Κατορθώσαμε να ενσταλάξουμε την άποψη ότι η ευρωπαϊκή άμυνα και η στρατηγική αυτονομία δεν αποτελούν εναλλακτική προς την διατλαντική συμμαχία, αλλά κομμάτι της», είπε χαρακτηριστικά ο Γάλλος Πρόεδρος, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι ο Τζο Μπάιντεν εξέφρασε τον σεβασμό του προς την ΕΕ σε πολιτικό επίπεδο και την βούλησή του να συνεργαστεί μαζί της. Η Μέρκελ καλωσόρισε με τη σειρά της το «πνεύμα συνεργασίας» που επανέφερε ο αμερικανός Πρόεδρος στις διεθνείς σχέσεις. «Μπορούμε να είμαστε όλοι ευτυχείς για το γεγονός ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ δημιούργησε και πάλι κλίμα συνεργασίας, στο οποίο όλοι ασφαλώς πρέπει να παίξουν τον ρόλο τους», δήλωσε.