Μείωση ενοικίων κατά 40% για πληττόμενες επιχειρήσεις και εργαζόμενους – Πάσχα: Αρνί στο… κελί για τους παραβάτες!

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας

Τη διεύρυνση της νομοθετικής ρύθμισης για τη μείωση του ενοικίου, προκειμένου να καλυφθούν και οι επιχειρήσεις που πλήττονται προανήγγειλε ο ΥΠΟΙΚ. Μείωση ενοικίων κατά 40% για 800.000 επιχειρήσεις και 1,7 εκατ. εργαζόμενους.

Τη μείωση κατά 40% για τις 800.000 πληττόμενες επιχειρήσεις και τους 1,7 εκατομμύρια εργαζόμενους προανήγγειλε για το αμέσως επόμενο διάστημα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, σε δηλώσεις του το βράδυ της Δευτέρας στον ANT1.

Ο υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε την επέκταση του μέτρου, το οποίο ισχύει σήμερα μόνο για τις επιχειρήσεις που ανέστειλαν τη λειτουργία τους και τους εργαζόμενους τους (περίπου 440.000) και σε άλλες 350.000 επιχειρήσεις και τους εργαζόμενούς τους που επλήγησαν οικονομικά λόγω του κορονοϊού.

Δεν ήταν όμως ξεκάθαρος στο αίτημα που προκύπτει για τη μείωση rου ενοικίου που πληρώνουν πολλοί από τους 17 εκατ. εργαζόμενους, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας έχουν ανασταλεί στα παιδιά τους που σπουδάζουν εκτός Αθηνών.

Σχετικά με το πρόγραμμα «Μένουμε  όρθιοι» που παρουσιάστηκε το μεσημέρι της Δευτέρα (6/4) από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ  Αλέξη Τσίπρα και τους τομεάρχες του κόμματος για τους τομείς της Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, Οικονομίας Νίκο Παπά και Οκονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε οι προσπάθησαν να μηδενίσουν τη μέχρι τώρα προσπάθεια του οικονομικού επιτελείου. Επί της ουσίας είπε ότι έχουν γίνει λάθος υπολογισμοί στο πακέτο των 26 δισ. ευρώ που ανακοινώθηκε, καθώς όπως είπε ταμειακά είναι διαθέσιμα μόνο τα 20 δισ. που αποτελούν τα τραπεζικά διαθέσιμα των δημοσίων οργανισμών. Είναι λάθος να μην υπολογίζονται οι αναβολές των ασφαλιστικών και των φορολογικών υποχρεώσεων, επισήμανε ο κ. Σταϊκούρας, σημειώνοντας ότι όταν το κράτος δεν εισπράττει αλλά παρόλα αυτά αυξάνει τις δαπάνες, οι δαπάνες αυτές καλύπτονται από διαθέσιμα και αυτό έχει κόστος.

Ο υπουργός Οικονομικών άφησε ξανά ανοιχτό το ενδεχόμενο να ζητηθεί παράταση στην προστασία της πρώτης κατοικίας που τελειώνει στο τέλος του μήνα χωρίς όμως να διευκρινίζει πότε θα προχωρήσει στο σχετικό αίτημα. Θύμισε μόνο ότι η σημερινή κυβέρνηση έχει κερδίσει σε όλα τα αιτήματα που έχει θέσει στο τραπέζι από πέρυσι το καλοκαίρι.

Επανέλαβε επίσης ότι μετά τις αναβολές φορολογικών και ασφαλστικών υποχρεώσεων κανείς δεν θα ζητήσει  την αποπληρωμη των συσσωρευμένων οφειλών σε μια δόση,προαναγγέλντας στην ουσία μια νέα ρύθμιση για τους οφειλέτες.

Αισιοδοξία για το Eurogroup

Σε ό,τι αφορά στο Eurogroup της Τρίτης (7/4) ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε αισιόδοξος ότι θα υπάρξει κάποια συμβιβαστική λύση. Όπως είπε το πακέτο οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης έδειξαν την απαραίτητη τόλμη στο δημοσιονομικό πεδίο και τώρα περιμένουμε να είναι το ίδιο τολμηροί και το ταμεικαό σκέλος.

Ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι στο τραπέζι υπάρχουν χρηματοδοτήσεις και για την διασφάλιση της απασχόλησης (το πρόγραμμα SURE των 100 δισ. ευρώ) και οι εγγυήσεις που θα δίνονται μέσω  της  ΕΤΕΠ για δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων και χρειαζόμαστε και ένα εργαλείο άμεσης δράσης που να παρέχει την άμεση ρευστότητα που έχουν ανάγκη όλα τα κράτη-μέλη.

 

Πάσχα: Αρνί στο… κελί για τους παραβάτες! Plan B και αποφασισμένη η κυβέρνηση για αυστηρά μέτραΠάσχα

Στην τελική ευθεία για την εφαρμογή του Plan B βρίσκεται η κυβέρνηση με σκοπό να προλάβει όσους… επιχειρήσουν να φύγουν για τα χωριά τους ενόψει του Πάσχα.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Ν. Χαρδαλιάς επανέλαβε ότι ο Απρίλιος θα είναι ο πιο δύσκολος και ο πιο κρίσιμος μήνας, καλώντας τους πάντες να μην εφησυχάσουν.

Ο κ. Χαρδαλιάς δεν έκρυψε επίσης τον προβληματισμό του για τις παραβιάσεις των μέτρων αυτοπεριορισμού που καταγράφηκαν τις προηγούμενες μέρες σε μεμονωμένους ναούς της χώρας.

Το σχέδιο για το Πάσχα

Ο μηχανισμός είναι σε πλήρη εγρήγορση ενόψει του Πάσχα και σύμφωνα με πληροφορίες στην κυβέρνηση έχουν καταλήξει στους άξονες εντατικοποίησης των μέτρων προστασίας αν αυτό καταστεί αναγκαίο.

Ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, δήλωσε χθες πως ανάμεσα στις γραμμές του σχεδίου περιλαμβάνονται:

  • αυστηροποίηση του προστίμου για παραβιάσεις των κανόνων μετακίνησης
  • γεωγραφικοί περιορισμοί, όπου υπάρχουν εστίες επιμόλυνσης (καραντίνα)
  • περιορισμοί στο εύρος των εξόδων με έμφαση στον περιορισμό κίνησης εκτός έδρας των ανθρώπων
  • είτε περαιτέρω αυστηροποίηση πτήσεων από το εξωτερικό για να μην υπάρχουν επιπλέον κίνδυνοι.

Στις βλέψεις του κυβερνητικού επιτελείου σταθερή επιδίωξη παραμένει από τα νέα μέτρα να μην θιγεί η συντριπτική «συνεπής» ως προς την τήρηση των κανόνων πλειοψηφία, με τον υπουργό Επικρατείας να διαπιστώνει «μεγάλο επίπεδο συμμόρφωσης».

Ποινικές ευθύνες!

Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη από την άλλη, Λευτέρης Οικονόμου, ξεκαθάρισε χθες πως όσοι σκέφτονται να σπάσουν τα περιοριστικά μέτρα για τον κορονοϊό τις ημέρες του Πάσχα θα πρέπει να το ξανασκεφτούν.

Το επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΛΑΣ για τις ημέρες των γιορτών περιλαμβάνει τόσο τη φύλαξη των διοδίων όσο και των παράπλευρων οδών.

Υπενθύμισε πως έχουν προβλεφθεί αυστηρά πρόστιμα, όσο και ποινικές ευθύνες που φθάνουν έως την κάθειρξη για τους παραβάτες, ενώ αναφέρθηκε και στα πρόστιμα που έχουν μέχρι σήμερα επιβληθεί, με τον μέσο όρο των ημερήσιων παραβάσεων (1.200).