Μείωση ενοικίου: Σχέδιο για αποζημίωση και στα νομικά πρόσωπα, ιδιοκτήτες ακινήτων – Επίδομα 400 ευρώ: Παράταση από τον ΟΑΕΔ της προθεσμίας υποβολής ΙΒΑΝ

μείωση ενοικίου

Ο Χρήστος Σταϊκούρας, άφησε “παράθυρο” για να ενταχθούν στο μέτρο της αποζημίωσης, με τα «κουρεμένα» ενοίκια νομικά πρόσωπα.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο Χρήστος Σταϊκούρας αναφερόμενος στο θέμα «είναι κάτι το οποίο εξετάζουμε χωρίς να μπορώ να δεσμευτώ ότι θα υλοποιηθεί».

Στο σχεδιασμό είναι να δοθεί αποζημίωση για μειωμένα ενοίκια και στα νομικά πρόσωπα που έχουν στην ιδιοκτησία τους ακίνητα τα οποία ενοικιάζουν σε επιχειρήσεις που έχουν κατεβάσει ρολά με κρατική εντολή ή και σε εργαζόμενους που έχουν τεθεί σε αναστολή εργασίας. Πρόκειται για εταιρείες, σωματεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, κοινωφελή ιδρύματα και κληροδοτήματα που έχουν εξαιρεθεί από την κρατική επιδότηση για τα μειωμένα ενοίκια και ασκούνται έντονες πιέσεις για την ενσωμάτωση τους στην ατζέντα με τις κρατικές παρεμβάσεις.

Ο Σταϊκούρας και το σχέδιο

Ο υπουργός Οικονομικών πως «όταν υπάρχει μία τέτοια δυναμική στην οικονομία οφείλεις να ακούς με πολλή προσοχή την κοινωνία» αλλά «επειδή είναι πολλά διαφορετικά αυτά που πρέπει να γίνουν ταυτόχρονα πρέπει να ξέρεις ότι έχεις περιορισμένους πόρους για να ικανοποιήσεις πολλαπλάσιες ανάγκες». Επισήμανε πως για τον λόγο αυτό κρίθηκε πως πρέπει να δοθεί έμφαση σε συγκεκριμένους κλάδους και πως τα μέτρα θα παραμείνουν σε ισχύ ανεξαρτήτως των υγειονομικών επιλογών.

Πρέπει να σημειωθεί ότι από τον Μάρτιο που ξέσπασε η πανδημία και τέθηκε σε εφαρμογή το μέτρο της υποχρεωτικής μείωσης των ενοικίων μέχρι σήμερα χιλιάδες νομικά πρόσωπα μεταξύ των οποίων κοινωφελή ιδρύματα και κληροδοτήματα δεν έχουν λάβει από το κράτος ούτε ένα ευρώ ως αποζημίωση για τις εισοδηματικές απώλειες που έχουν υποστεί.

Τα φυσικά πρόσωπα

Το ακριβώς αντίθετο συμβαίνει με τα φυσικά πρόσωπα που ενοικιάζουν ακίνητα και έχουν κερδίσει επιστροφή φόρου για το 30% των μειωμένων ενοικίων ενώ για τα χαμένα ενοίκια του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου θα δουν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς το 50% των ενοικίων που δεν εισέπραξαν από τους ενοικιαστές τους. Όσοι μάλιστα ενοικιάζουν ακίνητα σε επιχειρήσεις οι οποίες θα μείνουν κλειστές με κρατική εντολή την περίοδο των εορτών, θα λάβουν το 20% των ενοικίων για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο αλλά θα έρθει στη συνέχεια το κράτος να τους αποζημιώσει για το 60% του μηνιαίου μισθώματος και όχι της χασούρας που θα έχουν ποσό που θα πιστωθεί απευθείας στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, το οποίο θα είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο.

Το γεγονός της εξαίρεσης των νομικών προσώπων – εκμισθωτών ακινήτων – από την κρατική επιδότηση για τις απώλειες που έχουν υποστεί από το υποχρεωτικό κούρεμα των ενοικίων έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις. Το θέμα εξετάζεται στην βάση των δημοσιονομικών αντοχών του προϋπολογισμού και εφόσον δοθεί το «πράσινο φως» η αποζημίωση και των νομικών προσώπων από το κράτος για τα χαμένα ενοίκια θα προβλέπεται σε σχετική νομοθετική ρύθμιση που θα έρθει τις επόμενες μέρες στη βουλή.

 

Επίδομα 400 ευρώ: Παράταση από τον ΟΑΕΔ της προθεσμίας υποβολής ΙΒΑΝ

Έως τώρα, 85.000 (65%) από τους συνολικά 130.000 δικαιούχους έχουν υποβάλει ΙΒΑΝ.

Τελική παράταση, μέχρι την Τρίτη 22 Δεκεμβρίου, στις 23:59, αποφάσισε η διοίκηση του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ), προκειμένου 45.000 δικαιούχοι να επιβεβαιώσουν ή να καταχωρίσουν στοιχεία τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) για την καταβολή της νέας έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης 400 ευρώ σε μακροχρόνια ανέργους, στο πλαίσιο των κυβερνητικών μέτρων για την άμεση στήριξη των ανέργων.

Έως τώρα, 85.000 (65%) από τους συνολικά 130.000 δικαιούχους έχουν υποβάλει ΙΒΑΝ.

Οι δικαιούχοι θα πρέπει να επιβεβαιώσουν ή να καταχωρίσουν ΙΒΑΝ ατομικού ή κοινού τραπεζικού λογαριασμού, στον οποίο είναι δικαιούχοι ή συνδικαιούχοι, μέσω gov.gr, με τους κωδικούς πρόσβασης TAXISnet ή ΟΑΕΔ, στη διεύθυνση: https://www.gov.gr/ipiresies/ergasia-kai-asphalise/anergia/ektakte-oikonomike-eniskhuse-se-makrokhronia-anergous.

Συγκεκριμένα, η διαδρομή είναι: gov.gr → Εργασία και ασφάλιση → Ανεργία → Έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε μακροχρόνια ανέργους.

Δικαιούχοι είναι οι εγγεγραμμένοι μη επιδοτούμενοι άνεργοι που απέκτησαν την ιδιότητα του μακροχρόνια ανέργου – δηλαδή ξεπέρασαν 12 μήνες συνεχούς εγγεγραμμένης ανεργίας – κατά το διάστημα από την 1η Μαρτίου έως και την 25η Νοεμβρίου 2020, παρέμειναν εγγεγραμμένοι άνεργοι έως και τις 25 Νοεμβρίου και δεν έλαβαν την προηγούμενη εφάπαξ οικονομική ενίσχυση 400 ευρώ.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, μόνο οι δικαιούχοι έχουν πρόσβαση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Οι λογαριασμοί των δικαιούχων πιστώνονται εντός τριών εργάσιμων ημερών, μετά την καταβολή των 400 ευρώ από τον ΟΑΕΔ.

Η οικονομική ενίσχυση είναι αφορολόγητη, ακατάσχετη και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.