Μαϊάμι: Καμία ελπίδα για επιζώντες 11 μέρες μετά την κατάρρευση της πολυκατοικίας – Νιγηρία: Απήχθησαν 140 μαθητές από κοιτώνα σχολείου – Δυτικά Βαλκάνια Μέρκελ: Πρέπει να υπερβούμε το βέτο της Βουλγαρίας για τη Βόρεια Μακεδονία

Μαϊάμι: Καμία ελπίδα για επιζώντες 11 μέρες μετά την κατάρρευση της πολυκατοικίας

Μια ακόμη σορός ανασύρθηκε τη Δευτέρα στα συντρίμμια της πολυκατοικίας που κατέρρευσε στη Φλόριντα, εξέλιξη που αύξησε τον απολογισμό των θυμάτων της τραγωδίας στους 28 νεκρούς. Πλέον, το να βρεθεί κάποιος ζωντανός είναι σχεδόν απίθανο, μετά από 11 ημέρες.

Οι αρχές διαβεβαίωσαν πως οι έρευνες συνεχίζονται μολονότι οι πιθανότητες να βρεθούν επιζώντες βρίσκονται πια «σχεδόν στο μηδέν», όπως το έθεσε ένας αξιωματούχος.

Το μεγαλύτερο μέρος του κτηρίου, του Champlain Towers South όπως ονομαζόταν, κατέρρευσε μέσα στη νύχτα την 24η Ιουνίου στο Σέρφσαϊντ· επρόκειτο για μια από τις χειρότερες αστικές καταστροφές στην ιστορία των ΗΠΑ.

Καθώς πλησίαζε η τροπική καταιγίδα Έλσα με τους ισχυρούς ανέμους της, οι αρχές αποφάσισαν να κατεδαφίσουν το τμήμα του κτηρίου που απέμενε ακόμη όρθιο, κρίνοντας πως ήταν υπερβολικά ασταθές και θα μπορούσε να απειλήσει τη ζωή μελών των σωστικών συνεργείων.

Η ελεγχόμενη κατεδάφιση αργά το βράδυ της Κυριακής εκτυλίχθηκε «ακριβώς όπως προβλεπόταν», συνόψισε η δήμαρχος της κομητείας Μαϊάμι-Ντέιντ, η Ντανιέλα Λιβάιν Κάβα, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Από τη 01:00 (σ.σ. τοπική ώρα· 08:00 ώρα Ελλάδας) οι έρευνες ξανάρχισαν» και τα συνεργεία κατάφεραν να φθάσουν σε σημεία που ως εκείνο το στάδιο ήταν απρόσιτα, πρόσθεσε.

https://cdn.cnngreece.gr/media/news/2021/07/06/272911/photos/snapshot/iami-ktirio-katedafisi-2.jpg

Αργότερα, ανακοινώθηκε πως βρέθηκε άλλο ένα πτώμα. Μερικές ώρες νωρίτερα, είχαν εντοπιστεί ακόμη τρία. Ο ακόμη προσωρινός απολογισμός της καταστροφής ανήλθε σε 28 νεκρούς και 117 αγνοούμενους.

Ένδεκα ημέρες μετά την κατάρρευση οι πιθανότητες να βρεθούν επιζώντες στα χαλάσματα είναι πλέον «σχεδόν στο μηδέν», αναγνώρισε ο Γκολάν Βακ, επικεφαλής της ειδικής μονάδας έρευνας και διάσωσης του Ισραήλ που επιχειρεί επιτόπου στον τηλεοπτικό σταθμό Local 10.

«Προσπαθούμε να είμαστε αισιόδοξοι αλλά ταυτόχρονα ρεαλιστές», πρόσθεσε. «Οι συνθήκες που βλέπουμε είναι πολύ δύσκολες για να πούμε, με επαγγελματισμό, ότι θεωρούμε πως υπάρχουν καλές πιθανότητες να βρούμε κάποιον ζωντανό», εξήγησε ο κ. Βακ.

Μόνον ένας από τους ενοίκους της πολυκατοικίας – ένας έφηβος – ανασύρθηκε ζωντανός από τα συντρίμμια, τις πρώτες ώρες μετά την καταστροφή. Έκτοτε, παρά την κινητοποίηση σωστικών συνεργείων από τις ΗΠΑ, το Ισραήλ και το Μεξικό, ανασύρονται μόνο πτώματα.

 

Νιγηρία: Απήχθησαν 140 μαθητές από κοιτώνα σχολείουΝιγηρία: Απήχθησαν 140 μαθητές από κοιτώνα σχολείουΔραματικό φαινόμενο οι απαγωγές μαθητών από κοιτώνες σχολείων στη Νιγηρία

Ένοπλοι εισέβαλαν σε κοιτώνα σχολείου στην Πολιτεία Καντούνα της Νιγηρίας και απήγαγαν 140 μαθητές, πιθανότατα για να τους ανταλλάξουν για λύτρα.

Συνολικά 165 μαθητές λυκείου κοιμούνταν στον κοιτώνα του σχολείου Μπέθελ, στην κοινότητα Τσικούν, όταν οι ένοπλοι «σκαρφάλωσαν στα κιγκλιδώματα για να μπουν» στο κτίριο, ανέφερε ο καθηγητής Εμάνουελ Πολ.

Οι δράστες πήραν μαζί τους 140 παιδιά, αλλά τα 25 κατάφεραν να διαφύγουν.

Πρόκειται για την τρίτη επίθεση που σημειώνεται στην Καντούνα σε ισάριθμες ημέρες.

Την Κυριακή απήχθησαν τουλάχιστον οκτώ εργαζόμενοι από νοσοκομείο, σύμφωνα με την αστυνομία, ενώ τοπικές πηγές έκαναν λόγο για 15 απαχθέντες, μεταξύ των οποίων ήταν και δύο νοσηλεύτριες μαζί με τα μωρά τους.

Επίσης το βράδυ της Κυριακής επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επιθέσεις σε γειτονικές κοινότητες, όπως ανέφερε ο αρμόδιος για θέματα ασφαλείας της τοπικής κυβέρνησης, Σάμιουελ Αρούαν.

Οι επιθέσεις αυτού του είδους εξελίσσονται σε μάστιγα τους τελευταίους μήνες στη βόρεια Νιγηρία.

Οι δράστες, τους οποίους οι αρχές τους αποκαλούν συνήθως «ληστές», τρομοκρατούν τον πληθυσμό, επιτίθενται σε χωριά, κλέβουν τα ζώα και αρπάζουν ομήρους, ζητώντας λύτρα.

Δρουν κυρίως από βάσεις στη ζούγκλα του Ρούγκου, που εκτείνεται στις πολιτείες Ζαμφάρα, Κατσίνα και Καντούνα, αλλά και στον γειτονικό Νίγηρα. Από τον Δεκέμβριο έχουν απαχθεί περισσότερα από 1.000 παιδιά, έφηβοι και σπουδαστές και ορισμένοι παραμένουν ακόμη στα χέρια των απαγωγέων τους.

 

Δυτικά Βαλκάνια – Μέρκελ: Πρέπει να υπερβούμε το βέτο της Βουλγαρίας για τη Βόρεια ΜακεδονίαΔυτικά Βαλκάνια - Μέρκελ: Πρέπει να υπερβούμε το βέτο της Βουλγαρίας για τη Βόρεια Μακεδονία

Η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων είναι προς το συμφέρον της ίδιας της ΕΕ για πολλούς λόγους -μεταξύ των οποίων και γεωστρατηγικούς– τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής για τα Δυτικά Βαλκάνια, υπογραμμίζοντας στο πλαίσιο αυτό την ανάγκη διευθέτησης της διένεξης μεταξύ Βουλγαρίας και Βόρειας Μακεδονίας.

«Υπάρχουν πάντα δυσκολίες που δεν μπορεί να προβλέψει κανείς: Είδαμε για πάρα πολύ καιρό πώς διαπραγματεύονταν η Ελλάδα και η Βόρεια Μακεδονία για το θέμα της ονομασίας. Η Βόρεια Μακεδονία είναι σήμερα μέλος του ΝΑΤΟ και ξαφνικά το θέμα της Ενταξιακής Διάσκεψης κολλάει με την Βουλγαρία και πρέπει τώρα με μεγάλη προσπάθεια να το υπερβούμε» επισήμανε σχετικά, ενώ παράλληλα έκανε αναφορά και στις σχέσεις Σερβίας – Κοσόβου.

Η Διάσκεψη για τα Δυτικά Βαλκάνια πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά, με τη συμμετοχή και του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος κατά την παρέμβασή του υπογράμμισε πως η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων ήταν και παραμένει στρατηγική επιλογή της Ελλάδας, υπό τη γνωστή αιρεσιμότητα.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την ετοιμότητα της Ελλάδας να συνδράμει στην επέκταση της Πρωτοβουλίας των Πράσινων Διαδρόμων, με σκοπό την απρόσκοπτη διακίνηση απαραίτητων αγαθών μεταξύ των Δυτικών Βαλκανίων και της ΕΕ, με παροχή διευκολύνσεων στα σύνορα με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία.

Διαβάστε αναλυτικά

Μεταξύ των επιτυχιών της «Διαδικασίας του Βερολίνου» για τα Δυτικά Βαλκάνια, η Άνγκελα Μέρκελ ανέφερε και τις λεγόμενες «Green Lanes» (Πράσινοι Διάδρομοι), οι οποίοι, όπως είπε, κατέστησαν δυνατή την επιτάχυνση της διεκπεραίωσης στα σύνορα απαραίτητων εμπορευμάτων κατά τη διάρκεια της πανδημίας και για τις οποίες ενεπλάκη, τόνισε, ιδιαίτερα η Ελλάδα.

Στο πλαίσιο της παροχής βοήθειας για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας, η Μέρκελ ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων, ότι η Γερμανία από τα 30 εκατομμύρια εμβόλια κατά της Covid-19 που δώρισε στην Covax, θα φροντίσει ώστε τρία εκατομμύρια εμβόλια να διατεθούν το συντομότερο δυνατό απευθείας στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.

Αναφερόμενη στη σημασία της «Διαδικασίας του Βερολίνου», η οποία συμπληρώνει φέτος επτά χρόνια, η Γερμανίδα καγκελάριος έκανε λόγο για μια διαδικασία, η οποία «τονίζει ότι εκτός από την προσέγγιση στην ΕΕ με στόχο την ένταξη, είναι απαραίτητη και η συνεργασία στην περιοχή, σε μια φάση κατά την οποία κάθε χώρα χωριστά εργάζεται για τη δική της ένταξη».

«Το θέμα είναι το μέλλον της περιοχής και -θα το τονίσω και πάλι- πρόκειται για ένα μέλλον, το οποίο δεν αφορά μόνο την προοπτική των ίδιων των χωρών, αλλά είναι και προς το ίδιο το συμφέρον της ΕΕ να προωθήσουμε την διαδικασία, να καταστήσουμε εφικτή την συμφιλίωση και την συνεργασία, την υπέρβαση των διχασμών, διότι υπάρχουν πολλοί λόγοι -μεταξύ άλλων και γεωστρατηγικοί λόγοι- για τους οποίους [τα Δυτικά Βαλκάνια] αποτελούν τμήμα της Ευρώπης και για τους οποίους επιθυμούμε την ένταξή τους στην ΕΕ» τόνισε η ‘Αγγελα Μέρκελ.

Μίλησε δε για «έναν μεγάλο αριθμό χειροπιαστών επιτυχιών», όπως την άρση των επιπλέον χρεώσεων στην περιαγωγή της κινητής τηλεφωνίας από την 1η Ιουλίου, τη σύσταση του Φόρουμ Νεολαίας και τις «Green Lanes», οι οποίες «κατέστησαν εφικτή την επιτάχυνση της διεκπεραίωσης στα σύνορα απαραίτητων εμπορευμάτων» κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

«Εδώ ενεπλάκη ιδιαίτερα η Ελλάδα» σημείωσε η καγκελάριος της Γερμανίας και πρόσθεσε ότι η «Διαδικασία του Βερολίνου» εργάζεται και για τη δημιουργία μιας κοινής περιφερειακής αγοράς. Εδώ, όπως ανέφερε, κάποια θέματα έχουν επιλυθεί, κάποια άλλα χρειάζονται ακόμη προσπάθεια, όπως η αναγνώριση των πανεπιστημιακών πτυχίων κλπ.

Ερωτηθείσα σχετικά με το εάν θεωρεί ότι η Γαλλία, λόγω των επικείμενων προεδρικών εκλογών, δεν θα υποστηρίζει το προσεχές διάστημα την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, η ίδια δήλωσε ότι η Γαλλία συμμετείχε στη Σύνοδο και στηρίζει ξεκάθαρα τη διαδικασία, ενώ τόνισε ότι πολλά ζητήματα προκαλούν δυσκολίες στα κράτη-μέλη, όπως και στην Γερμανία και στην Ολλανδία και για αυτό δεν θα πρέπει να αναφέρεται κανείς σε μία μεμονωμένη χώρα.

Σημείωσε μάλιστα ότι με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, έχει κατ’ επανάληψη συζητήσει σχετικά με το πώς ο Διάλογος για το Μέλλον της Ευρώπης θα πρέπει να συμπεριλάβει και το πώς η ΕΕ θα γίνει η ίδια ικανή να δεχτεί νέα κράτη -μέλη.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*