Μαχητές του ISIS συρρέουν στο Αφγανιστάν, προειδοποιεί η Ρωσία. Στηρίζει στρατιωτικά το Τατζικιστάν

Αφγανιστάν

Μαχητές του «Ισλαμικού Κράτους» από Συρία, Λιβύη και άλλες χώρες συρρέουν στο Αφγανιστάν, είπε ο Ρώσος υπουργός Άμυνας.

Μαχητές του ISIS (Ισλαμικού Κράτους) συρρέουν στο Αφγανιστάν από τη Συρία, τη Λιβύη και αρκετές άλλες χώρες, δήλωσε, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax, o Ρώσος υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σόιγκου, την Τετάρτη.

Ο Σόιγκου πρόσθεσε ότι η Ρωσία θα παρείχε στο Τατζικιστάν, που είναι σύμμαχός της, στρατιωτική βοήθεια από τη βάση της εκεί εάν υπάρξουν απειλές ασφαλείας από το Αφγανιστάν, μετέδωσε το Interfax.

Ο Σόιγκου επεσήμανε ότι η Μόσχα ήδη προετοιμάζεται να παραδώσει στο Τατζικιστάν επιπλέον όπλα και εξακολουθεί να εκπαιδεύει το στρατιωτικό προσωπικό της γειτονικής χώρας, καθώς αποσύρονται από το Αφγανιστάν οι αμερικανικές δυνάμεις.

Στο μεταξύ αντιπροσωπεία των Ταλιμπάν είχε συνομιλίες με τον Κινέζο υπουργό Εξωτερικών και υψηλόβαθμους αξιωματούχους της κινεζικής διπλωματίας στην Κίνα, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος των ανταρτών Μοχάμαντ Ναΐμ.

Στη διάρκεια της διήμερης αυτής συνάντησης, που ξεκίνησε τη Δευτέρα, η εννιαμελής αντιπροσωπεία των Ταλιμπάν υπό τον δεύτερο στην ιεραρχία των ανταρτών, τον μουλά Αμπντούλ Γάνι Μπαράνταρ, είχε «ξεχωριστές συναντήσεις με τον Κινέζο υπουργό Εξωτερικών Γουάνγκ Γι, τον υφυπουργό εξωτερικών και τον Κινέζο ειδικό απεσταλμένο για το Αφγανιστάν», επεσήμανε ο ίδιος.

«Πολιτική, οικονομία και ζητήματα που σχετίζονται με την ασφάλεια και των δύο χωρών, όπως και η τρέχουσα κατάσταση στο Αφγανιστάν και η ειρηνευτική διαδικασία συζητήθηκαν στη διάρκεια των συναντήσεων», εξήγησε ο Ναΐμ.

Οι Ταλιμπάν «διαβεβαίωσαν την Κίνα ότι το έδαφος του Αφγανιστάν δεν θα χρησιμοποιηθεί για να πληγεί η ασφάλεια οποιασδήποτε χώρας», τόνισε ο εκπρόσωπος των ανταρτών.

Από την πλευρά τους οι Κινέζοι αξιωματούχοι «δεσμεύθηκαν να μην παρέμβουν στις εσωτερικές αφγανικές υποθέσεις, αλλά αντίθετα να βοηθήσουν στην επίλυση των προβλημάτων»

 

H Τουρκία χτίζει τείχος για τους μετανάστες στα ανατολικά της σύνορα

τείχος

Την κατασκευή τείχους στα σύνορα με το Ιράν ανακοίνωσε ο κυβερνήτης της επαρχίας Βαν.

Την κατασκευή ενός τείχους 295 χιλιομέτρων στα σύνορα με το Ιράν ανακοίνωσε ο Εμίν Μπιλμέζ, κυβερνήτης της ανατολικής επαρχίας Βαν, την Τρίτη.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα της Daily Sabah, ελπίζεται πως το τείχος αυτό θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση των παράνομων εισόδων μεταναστών, του λαθρεμπορίου και της διείσδυσης τρομοκρατών.

«Λόγω των αυξανόμενων κυμάτων μετανάστευσης, οι χερσαίες δυνάμεις μας απέστειλαν δύο λόχους αναγνώρισης και δύο λόχους καταδρομών, μαζί με οπλισμένα οχήματα στην περιοχή. Το υπουργείο Εσωτερικών έχει στείλει 35 ομάδες ειδικών επιχειρήσεων και 50 οπλισμένα οχήματα στη ζώνη για να βοηθήσουν τις δυνάμεις που φρουρούν τα σύνορα» είπε ο Μπιλμέζ.

«Σκάβουμε χαντάκια τα τελευταία δύο χρόνια σε πλάτος τεσσάρων μέτρων και βάθος τεσσάρων. Συρματόπλεγμα θα κλείνει την είσοδο αυτών των χαντακιών» πρόσθεσε.

«Κατά μήκος του 295 χλμ συνόρου, θα βάλουμε ένα τείχος. Προβλέπουμε ότι ένα τμήμα 64 χλμ θα είναι έτοιμο μέχρι το τέλος του έτους. Προετοιμάζεται προσφορά για επιπλέον 63 χλμ τείχους. Αναμένεται οριστικοποίηση της διαδικασίας εντός του έτους. Τα υπόλοιπα τμήματα θα ολοκληρωθούν τα προσεχή χρόνια. Επιπρόσθετα στην κατασκευή του τείχους θα υπάρχουν 58 φυλάκια- πύργοι και 45 πύργοι τηλεπικοινωνιών. Οι πύργοι θα είναι εξοπλισμένοι με θερμικές κάμερες, ραντάρ, αισθητήρες κ.α.» είπε ο Μπιλμέζ.

Στα σύνορα χρησιμοποιούνται τόσο οπλισμένα όσο και άοπλα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, πραγματοποιώντας αναγνωριστικές επιχειρήσεις συνέχεια. Οι εικόνες που συλλέγονται αποστέλλονται στα αρμόδια τμήματα. Όπως είπε ο Μπιλμέζ, 105.000 παράτυποι μετανάστες έχουν εμποδιστεί να περάσουν τα σύνορα ή συλληφθεί σε τουρκικό έδαφος τον τελευταίο χρόνο.

Κωνσταντίνος Μαυραγάνης Κωνσταντίνος Μαυραγάνης