Μαυρωτάς: “Τα σωστά μαθηματικά για την ΚΟΕ” * ΚΟΕ: “Ποια είναι τελικά η επιχορήγηση για το 2020;” * Στις 7 Ιουνίου 2021 «κλειδώνουν» τα εισιτήρια για τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Απάντηση δόθηκε από τον Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού, Γιώργο Μαυρωτά, στη σημερινή (9/6) ανακοίνωση της ΚΟΕ.

Ο γενικός γραμματέας αθλητισμού, Γιώργος Μαυρωτάς, έδωσε απάντηση στη σημερινή (9/6) ανακοίνωση της ΚΟΕ αναφορικά με την επιχορήγηση για το 2020 και μεταξύ άλλων αναφέρει ότι η Κολυμβητική Ομοσπονδία κάνει τους υπολογισμούς στο σύνολο της επιχορήγησης των ομοσπονδιών, ενώ η ΓΓΑ μιλάει για τα ποσοστά επί των επιχορηγήσεων των Ολυμπιακών Ομοσπονδιών.

Αναλυτικά η απάντησή του:

“Σε απάντηση της σημερινής ανακοίνωσης της ΚΟΕ θα ήθελα να δώσω κάποιες διευκρινίσεις. Καταρχήν αντιπαρέρχομαι τους ειρωνικούς χαρακτηρισμούς  της τελευταίας παραγράφου, θεωρώντας τους μια άτυχη στιγμή. Μπαίνω κατευθείαν στην ουσία, για κάποιες σύντομες απαντήσεις στη διοίκηση της ΚΟΕ σχετικά με τους «μαθηματικούς υπολογισμούς που αδυνατεί να κατανοήσει…»

1. Η ΚΟΕ κάνει τους υπολογισμούς στο σύνολο της επιχορήγησης των ομοσπονδιών ενώ εμείς και στις 19/2/2020 στην παρουσίαση του προγράμματος ΧΙΛΩΝ και τώρα, είναι φανερό ότι μιλάμε για τα ποσοστά επί των επιχορηγήσεων των Ολυμπιακών Ομοσπονδιών. Πιστεύω ότι έγινε από απροσεξία και όχι από σκόπιμη παρερμηνεία. Αν θυμούνται οι φίλοι της ΚΟΕ, οι ομοσπονδίες είχαν χωριστεί με το πρόγραμμα  ΧΙΛΩΝ σε 3 κατηγορίες και επί αυτών είχαν γίνει οι κατανομές και τα ποσοστά. Αν κάνουν λοιπόν την πρόσθεση, θα δουν ότι δεν είναι 17.327.000 το σύνολο επί των οποίων υπολογίστηκε το ποσοστό, αλλά τα 15.650.086 των Ολυμπιακών Ομοσπονδιών και ναι, όντως το ποσοστό τους είναι 13.8%. Τους είχαμε στείλει την παρουσίαση του ΧΙΛΩΝ, ας την ξαναδιαβάσουν να δουν ποιες ομοσπονδίες συμμετέχουν στην πίτα κατανομής.

2. Το ποσό που προέκυψε από την αξιολόγηση του ΧΙΛΩΝ για την ΚΟΕ ήταν 2.332.000. Από αυτό αφαιρέθηκαν τα 176.914 που δεν χρησιμοποιήθηκαν στο πρόγραμμα κολύμβησης και έτσι προέκυψε το ποσό των 2.155.086. Τα 2.332.000 που θα έπαιρνε η ΚΟΕ αν γινόταν κανονικά το πρόγραμμα κολύμβησης και δεν έμεναν τα χρήματα στο ταμείο της, είναι όντως το 14.7% των 15.650.086.

Απαντώντας στα δύο ερωτήματα ας προσθέσω όμως και εγώ μια δική μου απορία: Λόγω του κορονοϊού, δυστυχώς δεν θα γίνουν οι διοργανώσεις εξωτερικού των εθνικών ομάδων της ΚΟΕ. Πόσα είναι τα χρήματα που έχει προϋπολογίσει η ΚΟΕ για το 2020 στο συγκεκριμένο κονδύλι και δεν θα τα χρησιμοποιήσει τελικά για το σκοπό αυτό;

Κλείνοντας, θα ήθελα να δώσω συγχαρητήρια στην ΚΟΕ για την πρωτιά στην αξιολόγηση του «ΧΙΛΩΝ», να ευχαριστήσω πολύ για την άψογη συνεργασία και είμαι πάντα στη διάθεσή τους όταν κάτι δεν καταλαβαίνουν.

Γ. Μαυρωτάς

Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού”

 

ΚΟΕ: “Ποια είναι τελικά η επιχορήγηση για το 2020;”

Η ΚΟΕ εξέδωσε ανακοίνωση-απάντηση σε δηλώσεις του Γιώργου Μαυρωτά στις 4 Ιουνίου αναφορικά με την φετινή επιχορήγηση. Διαβάστε αναλυτικά όσα αναφέρει.

Από την ΚΟΕ, σε απάντηση των δηλώσεων (4/6) του γενικού γραμματέα Αθλητισμού, Γιώργου Μαυρωτά, για την φετινή επιχορήγηση της ΚΟΕ, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

“Μελετήσαμε με – νέα – έκπληξη, την απάντηση του γγΑθλητισμού κ.Γιώργου Μαυρωτά, στην ανακοίνωση μας (4/6) για την επιχορήγηση της Ομοσπονδίας μας για το 2020, η οποία και ανέρχεται στα 2.155.086 ευρώ, ως ανέφερε η επίσημη ανακοίνωση του Υφυπουργείου Αθλητισμού.

Κι αυτό στοιχειοθετείται από τα ακόλουθα:

 1. Στην ανακοίνωση του γγΑ (4/6), γίνεται αναφορά σε πριμ αθλητών / προπονητών για τα οποία σύμφωνα με το νόμο αποκλειστικά υπόχρεη είναι η ΓΓΑ.

  Σε κανέναν προϋπολογισμό της ΓΓΑ, που αφορά την ΚΟΕ, επί σειρά ετών, δεν υπάρχει Κωδικός και σχετική επιχορήγηση μας, για πριμ αθλητών / προπονητών λόγω διακρίσεων τους.

  Αντίθετα, υπάρχει Κωδικός μόνον για οδοιπορικά αθλητών που όμως ΟΥΔΕΜΙΑ σχέση έχει με τα ποσά για πριμ διακριθέντων αθλητών, τα οποία και καθορίζονται ανεξάρτητα με υπουργική απόφαση

  Συνεπώς, είναι αναληθές ότι στον προϋπολογισμό του 2020, δεν υπάρχει τέτοιο ποσό. Δεν υπήρχε ποτέ.

 2. Στην ΚΟΕ, παρέμεινε το ποσό των 177.000 ευρώ από το πρόγραμμα εκμάθησης Κολύμβησης στα Σχολεία, ως μη καταβληθέν στους προπονητές που δούλευαν σ’ αυτό, επειδή αυτό διεκόπη λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού

  Σε επικοινωνία με ανώτατο οικονομικό στέλεχος της ΓΓΑ, ζητήσαμε να τα επιστρέψουμε. Η απάντηση ήταν ρητή και καθαρή: “Μην τα επιστρέψετε, θα αφαιρεθούν από τον προϋπολογισμό σας για το 2020, όταν αυτός ανακοινωθεί”

  Αυτό αποτελεί “επιπροσθέτως”, ή σε “συμψηφισμό”, όπως ο γγΑ επικαλείται στην ανακοίνωση του;

 3. Το συνολικό ποσό των επιχορηγήσεων στις Αθλητικές Ομοσπονδίες για το 2020, όπως αυτό ανακοινώθηκε, είναι 17.327.000 ευρώ. Αν το υπολογίσουμε στο 13,8% που επικαλείται ο γγΑ ότι θα πάρει η ΚΟΕ, η επιχορήγηση μας θα έπρεπε να είναι 2.391.000 ευρώ.

  Αυτό όμως που ανακοινώθηκε, είναι 2.155.000 ευρώ

Από τα πιό πάνω δημιουργούνται και οι απορίες που τυγχάνουν διευκρινήσεων, από πλευράς γγΑ, αν θέλει να είναι σαφής:

 1. Το 13,8% που έλαβε η ΚΟΕ για φέτος, όπως λέει, από το σύνολο των επιχορηγήσεων των Αθλητικών Ομοσπονδιών, είναι 2.155.000 όπως ανακοινώθηκε, ή διαφορετικό ως προαναφέρθηκε και μάλιστα λιγότερο;
 2. Στα 2.155.000 της ανακοινωθείσης επιχορήγησης για το 2020, περιλαμβάνονται τα 177.000 ευρώ που περίσσεψαν από το πρόγραμμα εκμάθησης Κολύμβησης στα Σχολεία, ή όχι; Διότι η ανακοίνωση του γγΑ κατ’ αρχήν μιλάει για πρόσθεση και μετά για συμψηφισμό.

  Τελικά τι ισχύει;

 3. Ο γγΑ, στην ίδια του ανακοίνωση, αναφέρει ότι η ΚΟΕ τελικά δεν πήρε ούτε το 13,3%, που της ανακοινώθηκε τον Φεβρουάριο, ούτε το 13,8%, αλλά το 14,7% για το 2020

  Στα 17.327.000 του συνόλου της ετήσιας επιχορήγησης στις Αθλητικές Ομοσπονδίες για το 2020, το ποσοστό αυτό (14,7%) αντιστοιχεί σε 2.547.000 ευρώ για την ΚΟΕ, δηλαδή κατά τι περισσότερο των 400.000 ευρώ που ανακοινώθηκε ως επιχορήγηση (2.155.000).

  Τελικά τι ισχύει κι εδώ; Θα τα πάρει αυτά τα επί πλέον χρήματα η ΚΟΕ; Απορία μας κι αυτή…

Το αξιοκρατικό, διαφανές και αντικειμενικό σύστημα αξιολόγησης, το περίφημο πρόγραμμα “Χίλων”, στην περίπτωση της ΚΟΕ, μεταφράζεται ως εξής:

Σύστημα “Χίλων” (σημειωτέων η ΚΟΕ ήταν πρώτη Ομοσπονδία στην αξιολόγηση, τον περασμένο Φεβρουάριο) + 13,8% ποσοστό επί του συνόλου των επιχορηγήσεων για το 2020 = 2.155.000 ευρώ, το οποίο τυγχάνει μεγαλύτερο προφανώς των 2.338.000 που πήρε το 2019, όπως το υπολόγισε ο γγΑ και ασφαλώς ακόμη μεγαλύτερο από τα 2.547.000 ευρώ, που αντιστοιχούν στο 14,7% που τελικά παίρνει η ΚΟΕ, όπως αναφέρει η ανακοίνωση του.

Δυστυχώς, τέτοιους μαθηματικούς υπολογισμούς, αδυνατούμε να κατανοήσουμε”.

 

Στις 7 Ιουνίου 2021 «κλειδώνουν» τα εισιτήρια για τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Η αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο από το 2020 στο 2021 άλλαξε όπως είναι φυσικό και την καταλυτική ημερομηνία για τις προκρίσεις στο τένις.

Η ημέρα-κλειδί για την πρόκριση θα είναι η 7η Ιουνίου. Το Roland Garros θα τελειώσει στις 6 Ιουνίου, εάν όλα εξελιχθούν ομαλά όσο αφορά τον covid-19, και έτσι η παγκόσμια κατάταξη σε άνδρες και γυναίκες της 7ης Ιουνίου θα δώσει και προκρίσεις.

Το σύστημα παραμένει το ίδιο και έτσι τόσο σε άνδρες όσο και στις γυναίκες θα προκριθούν οι 56 πρώτοι της παγκόσμιας κατάταξης ενώ άλλα 8 εισιτήρια θα δοθούν από την ITF.

Φυσικά πρέπει οι αθλητές να έχουν συμμετοχές σ’ αυτό το διάστημα με τις εθνικές ομάδες σε Davis Cup και Fed Cup. Η Ελλάδα διεκδικεί δυο εισιτήρια με τον Στέφανο Τσιτσιπά και τη Μαρία Σάκκαρη και η Ελλάδα θα μπορεί να στείλει στο Τόκιο έως 4 αθλητές.

Φυσικά στόχος τους για τους δυο Έλληνες είναι να έχουν εκπροσώπηση και στο μεικτό διπλό.

Θυμίζουμε ότι σήμερα με την “παγωμένη” βαθμολογία ο Στέφανος είναι στο Νο6 και η Μαρία στο Νο20.