Μαριούπολη: «Ύστατη μάχη» για τα ουκρανικά στρατεύματα

«Έπεσε» η βόρεια πύλη εισόδου στη Μαριούπολη

Έντονη πίεση δέχονται οι Ουκρανοί στρατιώτες στην Μαριούπολη όπου σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσαν δίνουν την «ύστατη μάχη» στην περιοχή της Ανατολικής Ουκρανίας.

Συγκεκριμένα, μετά από πολιορκία που διαρκεί περισσότερες από 40 ημέρες «σήμερα θα είναι πιθανώς η τελευταία μάχη, καθώς τα πυρομαχικά μας τελειώνουν. (…)» ανέφεραν οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Μαριούπολη: «Ύστατη μάχη» για τα ουκρανικά στρατεύματα

Σε δραματικούς τόνους σημειώνουν πως «αυτό σημαίνει θάνατος για κάποιους από εμάς και αιχμαλωσία για άλλους».

Η ανάρτηση έγινε από την 36η μοίρα του ουκρανικού πολεμικού ναυτικού, που υπάγεται στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις. «Σιγά σιγά εξαφανιζόμαστε», προστίθεται στην ανακοίνωση.

«Δεν ξέρουμε τι θα συμβεί, αλλά πραγματικά σας ζητάμε να θυμάστε τους Ουκρανούς λέγοντας έναν καλό λόγο», αναφέρουν. «Για περισσότερο από ένα μήνα πολεμούσαμε χωρίς ανεφοδιασμό σε πυρομαχικά, χωρίς τροφή, χωρίς νερό», κάνοντας «το δυνατό και το αδύνατο», προσθέτει η μονάδα. Περίπου τα «μισά» από τα μέλη της είναι τραυματισμένα, σύμφωνα με το κείμενο που διακινούν ηλεκτρονικά.

Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες το πεζικό σκοτώθηκε όλο και τις μάχες διεξάγουν τώρα πυροβολητές, χειριστές αντί – αεροπορικών συστημάτων, ασυρματιστές, οδηγοί και μάγειρες. Ακόμα και η ορχήστρα.

Οι Ρώσοι τους έχουν απωθήσει σταδιακά έξω από το κέντρο της πόλης και τους έχει περικυκλώσει στην προσπαθεί να τους καταστρέψουν, αναφέρουν από την στρατιωτική μονάδα, εκφράζοντας παράλληλα τη λύπη της καθώς έχουν εγκαταλειφθεί τόσο από τη στρατιωτική διοίκηση όσο και από την πολιτική εξουσία.

Διχοτομημένη η Μαριούπολη από τον ρωσικό στρατό – Απομονωμένοι οι Ουκρανοί στρατιώτες

Σύμφωνα με το Institute for the Study of War (ISW) oι ρωσικές δυνάμεις διχοτόμησαν τη Μαριούπολη από το κέντρο της πόλης στην ακτή στις 10 Απριλίου, απομονώνοντας τους εναπομείναντες Ουκρανούς υπερασπιστές σε δύο κύριες τοποθεσίες – το κύριο λιμάνι της Μαριούπολης στα νοτιοδυτικά και το εργοστάσιο χάλυβα Azovstal στα ανατολικά.

Επιπλέον, αρκετά βίντεο που κυκλοφόρησαν από φιλορωσικούς λογαριασμούς στις 10 Απριλίου επιβεβαιώνουν ότι ρωσικές επιθέσεις που προέχρονταν από το κέντρο της πόλης κατέλαβαν το λιμάνι δυτικά του εργοστασίου χάλυβα Azovstal, επιβεβαιώνοντας πιθανότατα τον ρωσικό έλεγχο και στο κέντρο της Μαριούπολης.

Επίσης, ο Πέτρο Αντριουσένκο, σύμβουλος του δημάρχου της Μαριούπολης, ανέφερε στις 10 Απριλίου ότι οι ρωσικές δυνάμεις δημιουργούν σημεία ελέγχου στην κεντρική και βορειοανατολική Μαριούπολη για να συλλάβουν ή να σκοτώσουν Ουκρανούς πολίτες που αντιστέκονται στη ρωσική κατοχή.

Τέλος, οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν τις επιθέσεις και στα δύο σημεία που βρίσκονται Ουκρανοί υπερασπιστές τις τελευταίες 24 ώρες χωρίς σημαντικά κέρδη.

Ζελένσκι: Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Μαριούπολη

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι είναι πιθανό να έχουν σκοτωθεί από τη ρωσική επίθεση εναντίον της Μαριούπολης στη νοτιοανατολική Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι μιλώντας στο κοινοβούλιο της Νότιας Κορέας.

«Η Μαριούπολη έχει καταστραφεί, υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες νεκροί, αλλά παρά το γεγονός αυτό οι Ρώσοι δεν σταματούν την επίθεσή τους», κατήγγειλε ο Ζελένσκι.

Εξάλλου ο Ουκρανός πρόεδρος τόνισε ότι η χώρα του χρειάζεται περισσότερη βοήθεια για να επιβιώσει από αυτό τον πόλεμο, εκτιμώντας ότι η Ρωσία δεν θα σταματήσει την επίθεσή της εκτός κι αν αναγκαστεί. Ο Ζελένσκι δεν διευκρίνισε τι είδους όπλα ζητεί, αλλά επεσήμανε ότι η Νότια Κορέα διαθέτει πολλά όπλα τα οποία όχι μόνο θα μπορούσαν να βοηθήσουν να σωθούν πολλές ζωές απλών Ουκρανών αλλά και να αποτρέψουν μια ρωσική επίθεση εναντίον άλλων χωρών.

«Η Ουκρανία έχει ανάγκη διάφορες στρατιωτικές τεχνολογίες, από αεροσκάφη ως τεθωρακισμένα», εξήγησε απευθυνόμενος μέσω διερμηνέα στους Νοτιοκορεάτες βουλευτές. «Η Νότια Κορέα μπορεί να μας βοηθήσει», τόνισε κλείνοντας.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*