Μαξίμου: Πώς αποφασίστηκε η συνάντηση Μητσοτάκη, Ελπιδοφόρου, παρά την ανεπίτρεπτη εμφάνιση στο “Σπίτι της Τουρκίας” – Ο Δένδιας παρουσίασε τον «χάρτη» της τουρκικής προκλητικότητας στους ΥΠΕΞ της ΕΕ

Κρίσιμες ισορροπίες για τη συνάντηση Μητσοτάκη - Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου

Μαξίμου: Πώς αποφασίστηκε η συνάντηση Μητσοτάκη – Ελπιδοφόρου, παρά την ανεπίτρεπτη εμφάνιση στο “Σπίτι της Τουρκίας”

Η παρουσία του αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου δίπλα στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον κατοχικό ηγέτη Ερσιν Τατάρ προκάλεσε άκρως αρνητικές εντυπώσεις. Και κυρίως εύλογα ερωτήματα γιατί παρά τις περί του αντιθέτου συστάσεις που του είχαν γίνει να μην εμφανιστεί στη φιέστα Ερντογάν, ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής δεν τις εισάκουσε.

Το δίκοπο μαχαίρι που μπήκε στο τραπέζι του Μεγάρου Μαξίμου στην πρωινή σύσκεψη πριν την αναχώρηση Μητσοτάκη για τη Νέα Υόρκη, ήταν πως θα χειριστεί το θέμα προκειμένου να μην τραυματιστεί ο θεσμός του Αρχιεπισκόπου και ο ρόλος του στην ομογένεια, η οποία ασκεί ενεργό lobbying υπέρ των εθνικών μας θεμάτων στην αμερικανική Γερουσία, να κατευναστεί ο θυμός και Αμερικανών αξιωματούχων για την “πάσα” του αρχιεπισκόπου στον Τούρκο Πρόεδρο αλλά “πάνω από όλα να μην παίξουμε το παιχνίδι της Άγκυρας και πέσουμε στην παγίδα του Ερντογάν, ότι δηλαδή κατάφερε και μας ανακατέψει” όπως έλεγε κυβερνητικός αξιωματούχος.

  • Είχε προηγηθεί η ηχηρή αποδοκιμασία του Νίκου Αναστασιάδη ο οποίος ακύρωσε την συνάντηση του με τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής. Η άσκηση που μπήκε στην σύσκεψη του Μαξίμου ήταν δύσκολη και χωρίς εύκολες απαντήσεις.

Τελικά αποφασίστηκε την  Παρασκευή να ξεναγήσει ο κ. Ελπιδοφόρος τον πρωθυπουργό στο ναό του Αγίου Νικολάου στο σημείο μηδέν (ground zero) όπου κατέρρευσαν οι δίδυμοι Πύργοι μετά το τρομοκρατικό χτύπημα της Αλ Κάιντα και η επικοινωνιακή γραμμή να περιοριστεί στο “ουδέν σχόλιο” παρά της εμφανούς δυσφορίας για την πρωτοφανή αβλεψία του κ. Ελπιδοφόρου και την παρουσία του στο “Σπίτι της Τουρκίας”.

Κοντολογίς επιλέχθηκε μια συνάντηση σε ένα ουδέτερο φόντο , που θα μετριάζει άβολες καταστάσεις.

  • “Είναι εξαιρετικά ωφέλιμο για όλους οι σχέσεις βασικών θεσμικών παραγόντων του ελληνισμού, που προφανώς έχουν ως επιδίωξή τους και την προάσπιση των συμφερόντων του ελληνισμού, καλό είναι να προφυλάσσονται από όλους και να αποφεύγουμε πράγματα που μπορεί να φέρουν σε δύσκολη θέση διάφορους παράγοντες αυτής της εξίσωσης. Μέχρι εκεί” είπε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου συμπυκνώνοντας την τελική θέση της κυβέρνησης.

 

Ο Δένδιας παρουσίασε τον «χάρτη» της τουρκικής προκλητικότητας στους ΥΠΕΞ της ΕΕ – Διπλωματικό άνοιγμα στην ΑφρικήΟ Δένδιας παρουσίασε τον «χάρτη» της τουρκικής προκλητικότητας στους ΥΠΕΞ της ΕΕ – Διπλωματικό άνοιγμα στην Αφρική

Για το πιο πρόσφατο επεισόδιο της τουρκικής παραβατικότητας είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τους Ευρωπαίους ομολόγους του ο Νίκος Δένδιας κατά τη διάρκεια της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για το πιο πρόσφατο επεισόδιο της τουρκικής παραβατικότητας είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τους Ευρωπαίους ομολόγους του ο Νίκος Δένδιας κατά τη διάρκεια της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Έλληνας υπουργός παρουσίασε χάρτη με τη παρουσία των τουρκικών πολεμικών πλοίων, τα οποία βρίσκονται σε απόσταση μόλις δέκα μιλίων από τις ανατολικές ακτές της Κρήτης, προκειμένου να οπτικοποιήσει το μέγεθος της πρόκλησης αλλά και τον παραλογισμό της τουρκικής συμπεριφοράς.

Ερμηνεύοντας αυτή τη νέα όξυνση της τουρκικής παραβατικότητας, οι διπλωματικές πηγές εκτίμησαν ότι η Άγκυρα θεωρεί ότι έχει αποκτήσει ένα νέο πολιτικό κεφάλαιο που της επιτρέπει να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση λόγω του ρόλου που παίζει στο Αφγανιστάν. Εκτίμησαν, ωστόσο, ότι πρόκειται για μια λάθος θεώρηση των πραγμάτων και υπενθύμισαν ότι πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αρνήθηκε να παραχωρήσει συνάντηση στον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο της ΓΓ του ΟΗΕ, ενώ ο Αμερικανός ΥΠΕΞ ζήτησε την απομάκρυνση των τουρκικών στρατευμάτων από την Λιβύη.

Πρώτη συμμετοχή της Ελλάδας στην υπουργική διάσκεψη για την Λιβύη

Ο Νίκος Δένδιας είχε την ευκαιρία να αναλύσει διεξοδικώς τις τελευταίες εξελίξεις στη Λιβύη με τον Αλγερινό ομόλογο του. Όσον αφορά τις εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τον ερχόμενο Δεκέμβρη, η ελληνική πλευρά ξεκαθάρισε ότι θεωρεί την ολική απομάκρυνση των ξένων στρατευμάτων και των μισθοφόρων ως βασική προϋπόθεση για τη διεξαγωγή αδιάβλητων εκλογών. Επιπλέον, οι διπλωματικές πηγές εκτίμησαν ότι μια σημαντική εξέλιξη που έλαβε χώρα στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ είναι το γεγονός ότι δέχθηκε η Γερμανία τη συμμετοχή της Ελλάδας με καθεστώς χώρας παρατηρητή στην Υπουργική Διάσκεψη για την Λιβύη. Αυτό εκλήφθηκε ως ένα θετικό βήμα και υπάρχει η εκτίμηση ότι θα μπορέσει η χώρα μας στο εγγύς μέλλον να συμμετέχει πιο ενεργά σε αυτές τις διπλωματικές διεργασίες.

Το διπλωματικό άνοιγμα στην Αφρική

Οι διπλωματικές πηγές υπογράμμισαν τον στοχευμένο χαρακτήρα των επαφών που έχει ο υπουργός στο περιθώριο της ΓΓ του ΟΗΕ, λέγοντας ότι εντάσσονται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο στρατηγικής για την ανάπτυξη σχέσεων με χώρες με τις οποίες η Ελλάδα δεν είχε παραδοσιακά στενή επαφή. Υπό αυτό το πρίσμα, πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με σειρά Αφρικανικών κρατών. Πέραν από τις εξαιρετικές σχέσεις με την Αίγυπτο, η Ελλάδα επιδιώκει την ανάπτυξη στενών επαφών με την Ρουάντα, η οποία μπορεί να λειτουργήσει ως πύλη εισόδου στη Κεντρική Αφρική. Όσον αφορά την Αίγυπτο, οι πηγές εκτίμησαν ότι δεν υπάρχει κάποια χειροπιαστή πρόοδος στη φερόμενη διπλωματική προσέγγιση της Άγκυρας με το Κάιρο.

Οι διπλωματικές πηγές χαρακτήρισαν μυωπική τη προσέγγιση που θέλει την Αφρική να είναι μια μακρινή περιοχή που δεν συνδέεται άμεσα με τα θέματα που αφορούν την Ελλάδα. Όπως σημείωσαν, η κατάσταση στο Σαχέλ έχει μεγάλο αντίκτυπο σε θέματα ασφαλείας αλλά και στη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών. Υπό αυτό το πρίσμα, τόνισαν με νόημα ότι χρειάζεται διπλωματική παρουσία προκειμένου μια χώρα να μπορεί να έχει λόγο και να είναι συμμέτοχος στη διαμόρφωση των εξελίξεων.

Υποψηφιότητα της Ελλάδας για μια θέση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Η Ελλάδα επιδιώκει να θέσει υποψηφιότητα για μια θέση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και υπό αυτό το πρίσμα επιχειρεί να κάνει νέα διπλωματικά ανοίγματα και να καλλιεργήσει σχέσεις πέρα από το παραδοσιακό πλέγμα των συνεργείων που έχει αναπτύξει στα Βαλκάνια, στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή. Οι διπλωματικές πηγές υπογράμμισαν ότι οι χώρα μας επιθυμεί να έχει στενές επαφές με όλα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, φέρνοντας ως παράδειγμα την περίπτωση της Ιρλανδίας, η οποία έπαιξε ένα θετικό και καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του λεκτικού της προεδρικής ανακοίνωσης που εξέδωσε το Συμβούλιο Ασφαλείας για το μερικό άνοιγμα των Βαρωσίων στην Κύπρο το περασμένο καλοκαίρι.