Μαξίμου: Η ένταξη της Ελλάδας στα 750 δισ. ευρώ είναι ό,τι δεν έκανε ο Τσίπρας – Σταϊκούρας: Υπό εξέταση η αναστολή καταβολής του δώρου Πάσχα από τους εργοδότες

Μαξίμου: Η ένταξη της Ελλάδας στα 750 δισ. ευρώ είναι ό,τι δεν έκανε ο Τσίπρας
Βολές στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ από κυβερνητικές πηγές με αφορμή το νέο, μεγάλο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων

Στην πιο αποφασιστική παρέμβασή της -από την έναρξη της κρίσης, την οποία πυροδότησε η πανδημία του κορονοϊού– η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αποφάσισε το βράδυ της Τετάρτης να ενεργοποιήσει ένα νέο, μεγάλο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, αξίας έως 750 δισ. ευρώ.

Η ευχάριστη έκπληξη για την Ελλάδα είναι ότι, για πρώτη φορά, τα ομόλογα της χώρας θα περιληφθούν σε ένα πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ.

Η μυστική επικοινωνία Μητσοτάκη με Λαγκάρντ για να μπει η Ελλάδα στο πρόγραμμα των 750 δισ!

Κυριάκο

«Η ένταξη της Ελλάδας στα 750 δισ. ευρώ και στο καθεστώς QE της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που αποκλιμακώνει το κόστος δανεισμού της χώρας και εξασφαλίζει μεγάλη ρευστότητα στην πραγματική οικονομία, δεν έγινε τυχαία και από μόνη της».

Αυτό σημειώνουν κυβερνητικές πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου, οι οποίες τονίζουν ότι αυτό αποτελεί μια τεράστια προσωπική επιτυχία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Σημειώνουν, μάλιστα, πως αυτό έγινε έπειτα από τηλεφωνική συνομιλία που είχε ο ίδιος χθες το πρωί με την επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ. Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι αυτό «αποτελεί κάτι το οποίο δεν μπόρεσαν να κάνουν ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας, επί 4,5 χρόνια».

Μάλιστα, σύμφωνα πάντα με το Μέγαρο Μαξίμου, «ενήμεροι για το θέμα ήταν μόνο ο Διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας και ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης».

 

Σταϊκούρας: Υπό εξέταση η αναστολή καταβολής του δώρου Πάσχα από τους εργοδότες

Υπό αξιολόγηση θέτει το υπουργείο οικονομικών το ενδεχόμενο αναστολής της καταβολής του δώρου του Πάσχα από τις επιχειρήσεις, λόγω της επιδημίας του κοροναϊού κάνοντας ουσιαστικά δώρο-άδωρο το επίδομα των 800 ευρώ για τους εργαζόμενους, τον Απρίλιο.

Σε συνένετυξή του στην ΕΡΤ ο υπουργός οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας τόνισε ότι τις επόμενες μέρες θα εξειδικευτούν τα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες για την στήριξη των επιχειρήσεων.

Σε ερώτηση αν μέσα στα μέτρα στήριξης εξετάζεται και η αναστολή του δώρου του Πάσχα ο υπουργός απάντησε : «Αξιολογείται» .

Σε ό,τι αφορά την ενίσχυση των 800 ευρώ από τους μη μισθωτούς είπε ότι θα εξεταστούν όλα τα στοιχεία που έχουν περιέλθει σε γνώση του υπουργείο ώστε να περιληφθούν όσο το δυνατό περισσότεροι από τους κλάδους που έχουν συνέπειες από την υγειονομική κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Τόνισε επίσης ότι τις επόμενες μέρες θα ανακοινωθούν μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος των μεταχρονολογημένων επιταγών ενώ επανέλαβε ότι και οι τράπεζες θα πρέπει να αναλάβουν πρωτοβουλία να βοηθήσουν και τα φυσικά πρόσωπα στην κάλυψη των δανεικών του υποχρεώσεων .

Μίλησε επίσης και για την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ στην επέκτασή του στα 750 εκ ευρώ μέχρι και το τέλος του χρόνου που αποφάσισε η Κεντρική Τράπεζα του Ευρώ . Συγκεκριμένα τόνισε το γεγονός ότι με την ένταξη της Ελλάδας στην αγορά κρατικών και εταιρικών τίτλων το κόστος δανεισμού θα υποχωρήσει όπως συνέβη και με τις άλλες χώρες μέλη της Ευρωζώνης . Η απόφαση τηςς ΕΚΤ μαζί με τη απόφαση του Eurogroup με την οποία δίνονται στην Ελλάδα η δυνατότητα για δημοσιονομική χαλάρωση η χώρας μας αντιμετωπίζεται πλέον ισότιμα με τα υπόλοιπα κράτη μέλη της Ευρωζώνης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*