Μακρά προεκλογική περίοδος στη σκιά της ακρίβειας — Συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με αντιπροσωπεία γαλλικών επιχειρήσεων

Κυριάκος Μητσοτάκης

Συνεδριάζει σήμερα η Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ με τη νέα της σύνθεση υπό τον Κ.Μητσοτάκη, που έχει θέσει ήδη τα διλήμματα εν όψει των επόμενων εκλογών.

Η πρώτη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, με τη νέα της σύνθεση, όπως αυτή διαμορφώθηκε στο 14ο συνέδριο, θα πραγματοποιηθεί σήμερα το απόγευμα, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει ορίσει ήδη τα διλήμματα των επόμενων εκλογών και να έχει θέσει το κυβερνών κόμμα σε εγρήγορση.

Εφόσον οι εκλογές πραγματοποιηθούν, όπως διαβεβαιώνει το Μαξίμου, στο τέλος της τετραετίας, αυτό σημαίνει μία μακρά προεκλογική περίοδο, έναν πραγματικό προεκλογικό μαραθώνιο.

Πολλοί στο γαλάζιο στρατόπεδο πιστεύουν ωστόσο ότι δεν αποκλείονται πρόωρες εκλογές το Σεπτέμβριο και Οκτώβριο. Και ως εκ τούτου, κινούνται ανάλογα, παρά τις πρωθυπουργικές προειδοποιήσεις προς υπουργούς που ασχολούνται περισσότερο με τον προεκλογικό τους αγώνα παρά με το χαρτοφυλάκιο τους.

Όποτε πάντως και να στηθούν οι κάλπες, η κυβέρνηση οδεύει προς αυτές υπό τη σκιά της ακρίβειας και με τον πληθωρισμό να σπάει ρεκόρ 28 ετών για τον Απρίλιο. Στο κυβερνητικό επιτελείο ωστόσο προσδοκούν ότι με το νέο πακέτο μέτρων για την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος θα αντιμετωπιστεί από τον Ιούλιο η μεγαλύτερη “πληγή” στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, που δεν είναι άλλη από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

Μέρος των αναγκαίων κονδυλίων θα αντληθεί, όπως διατρανώνει η κυβέρνηση, από τη φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας. Αν και τελικά φαίνεται ότι το ποσό προς φορολόγηση θα κυμανθεί στα 300 εκ ευρώ, ποσό που αποτελεί μικρό μόνο μέρος του συνολικού πακέτου, η κυβέρνηση εστιάζει ιδιαίτερα στο συγκεκριμένο μέτρο και για πολιτικούς λόγους.

Πέραν όμως της οικονομίας, η κυβέρνηση στην άτυπη προεκλογική περίοδο που έχει ήδη ξεκινήσει παίζει και το χαρτί της πολιτικής σταθερότητας, ζητώντας αυτοδυναμία και καλώντας τους νεοδημοκράτες να αντιμετωπίσουν και την πρώτη κάλπη, της απλής αναλογικής, ως κρίσιμη. Και αυτό καθώς πάντα υπάρχει ο κίνδυνος της χαλαρής ψήφου διαμαρτυρίας, αλλά τα ποσοστά θα διαμορφώσουν το κλίμα εν όψει των δεύτερων εκλογών.

Την ίδια στιγμή, με αφορμή τα επεισόδια στο ΑΠΘ, η ΝΔ επαναφέρει την ατζέντα “νόμου και τάξης” και υπόσχεται νομιμότητα στα ΑΕΙ και τη λειτουργία της “αστυνομίας των πανεπιστημίων”, που έχει μπει “στον πάγο”. Το κυβερνών κόμμα μάλιστα εξαπέλυσε χθες νέα επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο κατηγόρησε ότι “δεν έβγαλε ούτε μία ανακοίνωση για την επιδρομή των μπαχαλάκηδων με βαριοπούλες και την καταστροφή του χώρου όπου κατασκευαζόταν βιβλιοθηκη στο ΑΠΘ, αλλά βγήκε σήμερα δια της νεολαίας του να καταγγείλει την αστυνομία”.

Βίκυ Σαμαρά

 

Συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με αντιπροσωπεία γαλλικών επιχειρήσεων

Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί σήμερα με αντιπροσωπεία της Κίνησης Γαλλικών Επιχειρήσεων, ενώ αργότερα θα μιλήσει στη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου, στις 13:00, με αντιπροσωπεία της Κίνησης Γαλλικών Επιχειρήσεων (Mouvement des Entreprises de France -MEDEF).

Στις 17:00 ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας θα παραστεί και θα μιλήσει στη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ.