Μίχαλος: Αν δε βρεθεί λύση με τις τράπεζες θα πρέπει 1 από τις 4 να κρατικοποιηθεί – Κερκόπορτα για μερική απασχόληση – Οικονομικό Επιμελητήριο: Η πανδημία θα πλήξει πάνω από 1,7 εκατ. εργαζομένους

Να ασκηθούν πιέσεις στις τράπεζες προκειμένου να βρεθεί άμεση λύση στο θέμα της ρευστότητας στην αγορά ζήτησε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών Κωνσταντίνος Μίχαλος, αποκαλύπτωντας πως σε άλλη περίπτωση μία από τις τέσσερις τράπεζες θα πρέπει να κρατικοποιηθεί.

«Είναι αδιανόητο τη στιγμή που κρεμόμαστε κυριολεκτικά από μια κλωστή, τη στιγμή που καμία από αυτές τις επιχειρήσεις οι οποίες είναι αναγκασμένες να χτυπήσουν την πόρτα και να βρεθούν στο κατώφλι της τράπεζας της οποίας συνεργάζονται να ζητήσουν ένα δάνειο δεν είχαν τέτοια στόχευση διότι πολύ συντηρητικά, νοικοκυρεμένα οι περισσότεροι, το υγιές επιχειρείν όπως συνηθίζουμε να λέμε στην Ελλάδα προσπαθούσε με ιδίες δυνάμεις να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις που έχει σε καθημερινή βάση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μίχαλος μιλώντας την Τρίτη στο «Κόκκινο».Ο κ. Μίχαλος πρόσθεσε πως «δεν είναι δυνατόν σε αυτή τη χρονική στιγμή που βιώνουμε και θα συνεχίσουμε να βιώνουμε στην λειτουργία της ελληνικής οικονομίας να παρέχουμε αυτή την μνημονιακή δυνατότητα για αυτό ζητήσαμε να ασκηθεί πίεση από πλευράς της κυβέρνησης ώστε να απαρτίζονται στο σύνολό τους από εγνωσμένης αξίας και φήμης τραπεζικά στελέχη έτσι ώστε να μπορούν να αντιλαμβάνονται τις ανάγκες της αγοράς».

«Δεν θα έπρεπε καν να παρακαλάμε. Οι Τράπεζες είναι έμποροι χρήματος. Ποια είναι η πελατεία τους; Η μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα αν πεθάνει στην Ελλάδα, πολύ απλά δεν θα έχουν πελατεία. Θα πρέπει να ασκηθούν πιέσεις από την κυβέρνηση για να υπάρχει χαλάρωση στα κριτήρια στην παρούσα φάση. Θα έπρεπε να υπάρχει μία μη επιστρεπτέα προκαταβολή στις επιχειρήσεις και χάρηκα που το άκουσα από τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, χθες υπογράμμισε ο κ. Μίχαλος ενώ έφερε ως παράδειγμα τα μέτρα ελάφρυνσης που πήρε η Γερμανία.

«Μία επιχείρηση που δουλεύει στο 40% αλλά στο 100% των υποχρεώσεων χωρίς όμως να υπάρχει η απαραίτητη ρευστότητα από το τραπεζικό σύστημα είναι πολύ δύσκολο μια να επιβιώσει. Σε αυτό ταυτίζεται κυβέρνηση και αντιπολίτευση. Πεδίο λαμπρό να δούμε να πιέζεται το τραπεζικό σύστημα. Πρέπει να δώσουμε μία λύση στο πρόβλημα ειδάλλως θα πρέπει να υπάρξει πολύ μεγαλύτερη εποπτεία του τραπεζικού συστήματος από την Πολιτεία, την κυβέρνηση αλλά και γενικότερα από το κράτος και αν δούμε ότι δεν πετυχαίνουμε ίσως βρεθεί ένας τρόπος τουλάχιστον μία από τις τέσσερις τράπεζες να κρατικοποιηθεί.»

 

Κερκόπορτα για μερική απασχόληση

Πού οδηγεί τους μισθωτούς η ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ για εκ περιτροπής εργασία

Την ίδια ώρα που ο ΣΕΒ, επιβεβαιώνοντας πλήρως το ρεπορτάζ του Documento που ήδη από τις 17 Απριλίου ανέλυε ότι η απώλεια θέσεων απασχόλησης θα ξεπεράσει τις 500.000, ανεβάζει το σύνολο των πληττόμενων από τη «νέα» ανεργία σε περίπου 580.000 ανθρώπους, η κυβέρνηση ρίχνει ψίχουλα για τη στήριξη της απασχόλησης.

Μάλιστα αυτά τα «ψίχουλα» προέρχονται από δάνεια (που πρέπει να επιστραφούν) συνολικού ύψους 1,4 δισ. ευρώ. Ετσι μέσω των δανείων που εμφανίζονται ως προγράμματα στήριξης η πιθανότερη κατάληξη θα είναι η δέσμευση σε ένα ακόμη μνημόνιο με την ένταξη της χώρας στους μηχανισμούς του ESM, καθώς εκεί οδηγούν οι κυβερνητικές αποφάσεις παρά την προσπάθεια να πλασαριστούν σαν «συνεκτικό, σαφές και δυναμικό σχέδιο».

Γιατί το πρόγραμμα στήριξης ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ μπορεί να ανακοινώθηκε μετά επικοινωνιακών βαΐων και κλάδων αλλά μετατρέπει τους μισθωτούς σε επιδοματούχους…

ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ με δάνεια

Η πρόσφατη λοιπόν ανακοίνωση των μέτρων στήριξης της οικονομίας από το κυβερνητικό επιτελείο, τα οποία στον τομέα της απασχόλησης ονομάστηκαν ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ και αφορούν τα κοινοτικά κονδύλια του προγράμματος SURE (δάνεια), εγείρει έκδηλο προβληματισμό για την πορεία της μισθωτής απασχόλησης. Είναι σαφές ότι αυτό που επιδιώκει η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι η αλλαγή προς το δυσμενέστερο των όρων εργασίας και η άρση των όποιων προστατευτικών ρυθμίσεων ισχύουν στην αγορά εργασίας. Ετσι από τη μια η κυβέρνηση επιδοτεί την αποχή από την εργασία επιβραβεύοντας ουσιαστικά τις επιχειρήσεις που προβαίνουν σε αναστολή εργασίας. Πρόκειται στην πράξη για νέα μορφή επιδότησης της αποχής από την εργασία που έρχεται να συμπορευτεί με τον θεσμό της αναστολής της εργασίας που, όπως φαίνεται, ήρθε (λόγω κορονοϊού) και θα μείνει ως εργαλείο ελαστικοποίησης των μορφών απασχόλησης δίπλα στην εκ περιτροπής εργασία.

Αυτός είναι και ο λόγος που έτσι όπως εφαρμόζονται τα μέτρα και η επιχορήγηση επιχειρήσεων είναι προφανές ότι η εκ περιτροπής απασχόληση (που σημαίνει και μείωση αποδοχών) θα αποτελέσει την κυρίαρχη μορφή εργασιακής σχέσης στην Ελλάδα κατά την εποχή που έπεται της πανδημίας Covid-19.

Oπως έχει κάνει γνωστό η κυβέρνηση, στο πρόγραμμα θα μπορούν να συμμετάσχουν όλες οι επιχειρήσεις που παρουσιάζουν πτώση του τζίρου ανεξαρτήτως ΚΑΔ. Αυτή η κατηγορία επιχειρήσεων θα έχει τη δυνατότητα για τους εργαζόμενους που απασχολεί με σχέση εργασίας πλήρους απασχόλησης (αλλά και για όσους απασχολούνται εποχικά ως εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης) να περιορίζει τον χρόνο εργασίας έως και 50%.

Γι’ αυτούς τους σε αναστολή εργαζόμενους η κυβέρνηση θα καταβάλλει αξιοποιώντας το πρόγραμμα SURE αμοιβή ίση με το 60% του μισού καθαρού μισθού τους. Ωστόσο η επιχείρηση θα δεσμεύεται να καταβάλλει ολόκληρο το μη μισθολογικό κόστος του μισθωτού (κυρίως δηλαδή τις ασφαλιστικές του εισφορές). Ετσι ο εργαζόμενος που θα ενταχθεί σ’ αυτό το πρόγραμμα θα εισπράττει πλέον τις πάγιες μηνιαίες αποδοχές του μειωμένες κατά 20%.

Ο ΣΕΒ είχε δείξει τον δρόμο

Υπό αυτά τα δεδομένα καθίσταται προφανές ότι η κυβέρνηση στο θέμα της στήριξης της μισθωτής απασχόλησης και της αγοραστικής δύναμης των μισθωτών (που θα στηρίξουν με τη σειρά τους την αγορά με την κατανάλωση) επιλέγει τη φαλκίδευση της πραγματικής οικονομίας. Γι’ αυτό άλλωστε σε πρόσφατη ανάλυση στο Δελτίο για την Ελληνική Οικονομία ο ΣΕΒ αναφέρει επί λέξει: «Σύμφωνα, λοιπόν, με την ανάλυση προκύπτει ότι στην περίοδο Μαρτίου – Ιουλίου 2020 οι καθαρές προσλήψεις στον τουρισμό θα είναι μειωμένες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019 κατά 224.000 άτομα και στους λοιπούς κλάδους κατά 141.000 άτομα, δηλαδή συνολικά 365.000 άτομα περίπου. Αν σε αυτούς προστεθούν οι αναλογούντες αυτοαπασχολούμενοι, το σύνολο των πληττόμενων από τη νέα ανεργία συμπολιτών μας θα ανέλθει σε περίπου 580.000 άτομα για 5 μήνες». Στο ίδιο δελτίο οι αναλυτές του ΣΕΒ θεωρούν ότι «το κοινωνικά βέλτιστο θα είναι τα χρήματα αυτά να μη γίνουν επιδόματα ανεργίας, αλλά επιδόματα εργασίας, έτσι ώστε οι επιχειρήσεις με μειωμένο τζίρο να μπορέσουν να λειτουργήσουν προσφέροντας και διατηρώντας όσες περισσότερες θέσεις εργασίας είναι δυνατόν έστω και, προσωρινά, με μειωμένο ωράριο».

 

Οικονομικό Επιμελητήριο: Η πανδημία θα πλήξει πάνω από 1,7 εκατ. εργαζομένους

Νέες ανατροπές στις εργασιακές και μισθολογικές σχέσεις για την μεγάλη πλειονότητα των εργαζομένων φέρνει ο κοροναϊός. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Οικονομικού Επιμελητηρίου, πάνω από 1,7 εκατ. εργαζόμενοι απειλούνται λόγω πανδημίας με μειώσεις μισθών και αλλαγές στον τρόπο εργασίας τους, όπως για παράδειγμα η τηλεργασία, η εκ περιτροπής εργασία και η αύξηση της μερικής απασχόλησης.

Σύμφωνα με τις νεότερες εκτιμήσεις ο αριθμός των νέων ανέργων θα ξεπεράσει τις 390.000. Μία στις τρεις επιχειρήσεις στον κλάδο της εστίασης βλέπουν τον τζίρο την πρώτη ημέρα λειτουργίας τους να υποχωρεί έως και 95%.

Με βάση αυτές τις εκτιμήσεις ζοφερό προβλέπεται να είναι το επόμενο χρονικό διάστημα για εργαζομένους και επιχειρήσεις. Σύμφωνα με την ειδική μελέτη του Επιμελητηρίου για τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης στην ελληνική οικονομία επισημαίνεται ότι ο συνολικός αριθμός των  απασχολούμενων που θα επηρεαστεί άμεσα η έμμεσα ανέρχεται σε 1.729.200. Στη μελέτη γίνεται λόγος για φαύλο κύκλο οικονομικής δραστηριότητας-απασχόλησης-εισοδήματος-ζήτησης-οικονομικής δραστηριότητας και αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής:

Στη νέα πραγματικότητα οι επιχειρήσεις θα χρειάζονται λιγότερο προσωπικό για να εξυπηρετήσουν τον περιορισμένο αριθμό πελατών. Κατά συνέπεια, θα μειώσουν τον αριθμό των εργαζομένων τους και θα απολύσουν προσωπικό αφού δεν θα έχουν τον κύκλο εργασιών που είχαν. Η μείωση της οικονομικής δραστηριότητας ειδικά στις επιχειρήσεις του κλάδου του τουρισμού, των μεταφορών, του θεάματος και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων θα είναι ιδιαίτερα έντονη μέχρι και το χειμώνα.

Εκτός από τις άμεσα διαφαινόμενες επιπτώσεις στη μείωση της οικονομικής δραστηριότητας και της απασχόλησης, υπάρχουν και οι έμμεσες επιπτώσεις στην αγορά εργασίας με αλλαγές που αφορούν τον τρόπο εργασίας (εκ περιτροπής, εργασία από το σπίτι, αύξηση της μερικής απασχόλησης) αλλά και το είδος των εργασιακών σχέσεων των εργαζομένων. Υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις για την αύξηση της ανασφάλιστης εργασίας που θα αφορά άτομα που εργάζονται από το σπίτι και οι έλεγχοι από την Επιθεώρηση Εργασίας καθίστανται δυσκολότεροι έως και αδύνατοι. Η αλλαγή των εργασιακών σχέσεων θα συμπαρασύρει και το ύψος των μισθών και άλλων παροχών.

Οι επιπτώσεις από την πανδημία επηρεάζουν άμεσα τους απασχολούμενους στο «Χονδρικό και Λιανικό εμπόριο» και στις «Δραστηριότητες υπηρεσιών παροχής καταλύματος και εστίασης» (1.089,4 χιλ. άτομα). Επιπρόσθετα επηρεάζονται άμεσα οι 204,8 χιλ. άτομα στον κλάδο των «Μεταφορών και Αποθήκευσης» και 55,5 χιλ. άτομα στον κλάδο «Τέχνες, Διασκέδαση και Ψυχαγωγία». Έμμεσες επιπτώσεις από την πανδημία αφορούν σε μεγάλο βαθμό τον κλάδο της μεταποίησης (379,9 χιλ. άτομα).

Αν υποθέσουμε ότι το 25% των απασχολουμένων στην παροχή υπηρεσιών και πωλητές σε καταστήματα και υπαίθριες αγορές απολύονται (231,8 χιλ. άτομα), το 15% από αυτούς που ασκούν επιστημονικά και καλλιτεχνικά επαγγέλματα (68,2 χιλ. άτομα), το 20% από αυτούς που εργάζονται ως υπάλληλοι γραφείου (90,9 χιλ. άτομα), τότε ο αριθμός των ανέργων αναμένεται να αυξηθεί κατά 390,9 χιλ. άτομα.

Ο αριθμός των απολυμένων από επιχειρήσεις κλάδων που η δραστηριότητά τους πλήττεται θα έχει ως αποτέλεσμα τη συνολική μείωση του εθνικού εισοδήματος και κατ΄ επέκταση μείωση της ζήτησης για αγαθά και υπηρεσίες και της αντίστοιχης προσφοράς αγαθών και υπηρεσιών.

Από την πλευρά του ο ομότιμος καθηγητής Οικονομικών Παντείου Πανεπιστημίου Σάββας Ρομπόλης εκτίμησε ότι με βάση το σενάριο για ύφεση 12%, η ανεργία τον Δεκέμβριο του 2020 θα φθάσει στο 22,1%, πράγμα που σημαίνει απώλεια περίπου 340.000 θέσεων εργασίας υπογραμμίζοντας ότι θα κυριαρχήσουν η «μερική ανεργία» και η εκ περιτροπής εργασία που οδηγούν αυτόματα σε απώλειες αποδοχών.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*