Μήνυμα Ρωσίας σε Τουρκία: Ασύνετη μια επιχείρηση στη Συρία — Libération: Πληθωρισμός και εκλογές οι αιτίες των πολεμικών διακηρύξεων Ερντογάν

Τουρκικό στρατιωτικό κομβόι

Τουρκικό στρατιωτικό κομβόι

Κλιμάκωση της βίας και αποσταθεροποίηση της κατάστασης θα φέρει ενδεχόμενη στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στη Συρία, σύμφωνα με τη Μόσχα. Σε εξέλιξη συνομιλίες.

Η κυβέρνηση της Ρωσίας κρίνει ότι ενδεχόμενη στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στη συριακή επικράτεια θα ήταν ασύνετη, καθώς θα μπορούσε να προκαλέσει κλιμάκωση της βίας και αποσταθεροποίηση της κατάστασης, δήλωσε ο Αλεξάντερ Λαβρέντιεφ, ο ειδικός επιτετραμμένος της Μόσχας για τη Συρία, μετέδωσε σήμερα το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Ο κ. Λαβρέντιεφ είπε επίσης πως η Μόσχα δεν θεωρεί πλέον ότι η Γενεύη είναι κατάλληλη τοποθεσία για τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων μεταξύ των αντίπαλων πλευρών στον συριακό πόλεμο, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Ο ρώσος επιτετραμμένος βρίσκεται σήμερα στη Νουρ-Σουλτάν (Καζακστάν) για συνομιλίες με απεσταλμένους της Τουρκίας, του Ιράν, της κυβέρνησης της Συρίας και αντικαθεστωτικών παρατάξεων.

Η Άγκυρα έχει διαμηνύσει πως ετοιμάζεται να προχωρήσει σε νέα ευρείας κλίμακας επιχείρηση στη Συρία διότι οι ΗΠΑ και η Ρωσία αθέτησαν τις υποσχέσεις τους να κρατήσουν την κουρδική ένοπλη οργάνωση Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) σε απόσταση 30 χιλιομέτρων από τα σύνορα της μετά την προηγούμενη επιχείρηση του τουρκικού στρατού (το 2019) και επειδή οι επιθέσεις από πλευράς YPG έχουν αυξηθεί.

 

Libération: Πληθωρισμός και εκλογές οι αιτίες των πολεμικών διακηρύξεων ΕρντογάνΟ Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Εν όψει των προεδρικών εκλογών του 2023 και λόγω του πληθωρισμού που καλπάζει, ο Ερντογάν πολλαπλασιάζει τις πολεμικές διακηρύξεις έναντι της Ελλάδας, σύμφωνα με τη Libération

Σε ρεπορτάζ με τίτλο “Κλιμάκωση: Απέναντι στην Ελλάδα, η Τουρκία δείχνει τα δόντια της”, η εφημερίδα Libération σημειώνει ότι εν όψει των προεδρικών εκλογών του 2023 και στο πλαίσιο ενός πληθωρισμού που καλπάζει, ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν πολλαπλασιάζει τις πολεμικές διακηρύξεις έναντι της Ελλάδας.

«Μετά την επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, ο Ερντογαν έγινε νευρικός. Δεν μπαίνουμε όμως σε αυτό το ρητορικό παιχνίδι», υπογραμμίζει στην εφημερίδα ο Τάσος Χατζηβασιλείου, βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και υπεύθυνος διεθνών σχέσεων του κόμματος, σημειώνοντας ότι ο Τούρκος Πρόεδρος «απευθύνεται πρωτίστως στην εσωτερική κοινή γνώμη».

Αν αυτός είναι ένας από τους στόχους του Ερντογάν ένας άλλος είναι η «επιδίωξη περιφερειακής ηγεμονίας», αναφέρει επίσης η εφημερίδα υπογραμμίζοντας ότι απόδειξη είναι η κατοχή της Βόρειας Κύπρου από το 1974 ή μεγάλου τμήματος της Βόρειας Συρίας και του Ιράκ.

Το δημοσίευμα εξηγεί την τουρκική ιδέα της “Γαλάζιας πατρίδας” και επικαλούμενο διπλωματική πηγή σημειώνει ότι το μνημόνιο για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών που υπέγραψε η Τουρκία με την κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης, τον Νοέμβριο του 2019, «είναι παράνομο και αντίθετο με το δίκαιο της θάλασσας».

«Κατά βάθος, ο Ερντογάν επιχειρεί να δώσει ένα νομικό πλαίσιο στην ιδέα του για τη Γαλάζια Πατρίδα. Θεωρεί ότι, αυτή τη στιγμή με τη σύγκρουση στην Ουκρανία, τον ρόλο που παίζει εκεί και το προηγούμενο που δημιούργησαν οι Ρώσοι, έχει μια ευκαιρία να προωθήσει την παράνομη θέση του», αναφέρει τέλος στην εφημερίδα ο Τάσος Χατζηβασιλείου επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα είναι «η εγγυήτρια της σταθερότητας και της δημοκρατίας στην περιοχή».