Μήνυμα Μητσοτάκη: “Ό,τι λέμε, γίνεται” – Συνεδριάζει σήμερα το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο πρωθυπουργός, με ανάρτησή του στο Twitter, παρουσιάζει τα επιτεύγματα της κυβέρνησης στους 7 μήνες της ΝΔ στην εξουσία

«Έχουμε αποδείξει πως ό,τι λέμε, γίνεται. Μέσα σε 7 μήνες καταφέραμε πολλά. Εφαρμόζουμε το πρόγραμμά μας γραμμή γραμμή. Το είπαμε. Το κάναμε. Και έτσι θα συνεχίσουμε σε όλους τους τομείς», αναφέρει σε ανάρτησή του στο twitter ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης.

Την ανάρτηση συνοδεύει ένα βίντεο με κάποιες από τις εμβληματικές προεκλογικές δεσμεύσεις που έχουν ήδη υλοποιηθεί.

Τη μείωση του ΕΝΦΙΑ που εφαρμόστηκε από το 2019, την κατάργηση του ασύλου της ανομίας στα πανεπιστήμια, το επίδομα γέννησης 2.000 ευρώ για κάθε παιδί και την αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί, την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, την ενίσχυση των δυνάμεων της αστυνομίας με 1.500 νέους αστυνομικούς, την αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδομή για 3 χρόνια, τη μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ από 22% στο 9%, τη μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις και το δικαίωμα ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού από το μόνιμο τόπο διαμονής του.

Το βίντεο καταλήγει με το Εθνικό Σχέδιο Μεταρρυθμίσεων για το 2020, μία λίστα με 134 προγραμματισμένες μεταρρυθμίσεις σε όλους τους τομείς του κράτους που ήδη αρχίζουν να εφαρμόζονται.

Kyriakos Mitsotakis

Το είπαμε. Το κάναμε. Και έτσι θα συνεχίσουμε σε όλους τους τομείς.

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα, ο κ. Δένδιας βρέθηκε στη Μαδρίτη, όπου συζήτησε με την Ισπανίδα ομόλογό του, Αράντσα Γκονθάλεθ Λάγια, για θέματα ασφάλειας και σταθερότητας στη Μεσόγειο αλλά και για το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας.

«Ενημέρωσα την συνάδελφό μου για τις σοβαρές επιπτώσεις της παραβατικής συμπεριφοράς της Τουρκίας στη σταθερότητα, την ασφάλεια και την ειρήνη στη Μεσόγειο, την κοινή μας πατρίδα ως μεσογειακών χωρών», δήλωσε ο κ. Δένδιας, μετά το πέρας της συνάντησής του με την κυρία Λάγια.

«Τόνισα ότι ο σεβασμός του Δικαίου της Θάλασσας είναι conditio sine qua non για την ειρήνη και τη σταθερότητα. Επανέλαβα ότι τα δύο τουρκο-λιβυκά μνημόνια, αν και άκυρα και παράνομα, καθώς παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και την Απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για εμπάργκο όπλων στη Λιβύη, υπονομεύουν ακριβώς αυτό το πολύτιμο για όλους μας αγαθό, την ειρήνη και τη σταθερότητα. Παράλληλα, δυναμιτίζουν τις προσπάθειες για την κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη. Αυτές τις προσπάθειες, τόσο η Ισπανία όσο και η Ελλάδα, είναι σε θέση να τις βοηθήσουν», υπογράμμισε ο Έλληνας ΥΠΕΞ.

Αναφορικά με τις εξελίξεις στο προσφυγικό/μεταναστευτικό, ο Νίκος Δένδιας σημείωσε: «Καθώς και οι δύο χώρες είναι σημεία εισόδου και πρώτης υποδοχής προσφύγων και μεταναστών. Συμφωνήσαμε να διευρύνουμε το συντονισμό μας στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά τη συζήτηση και την αναμόρφωση των κανόνων της Ένωσης για το άσυλο, αλλά και γενικότερα το μεταναστευτικό».

Σχετικά με την ενταξιακή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, ο υπουργός Εξωτερικών είπε: «Για την Ελλάδα, αυτή η προοπτική είναι μονόδρομος. Είναι απαραίτητη για τη σταθερότητα και την ευημερία στην περιοχή. Θεωρούμε ότι η πρόσφατη πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την μεταρρύθμιση της ενταξιακής διαδικασίας δεν θα πρέπει να επιφέρει περαιτέρω καθυστέρηση. Όμως, από την άλλη, ξεκαθάρισα ότι οι προοπτικές και των δύο χωρών έχουν να κάνουν με τη δική τους συμμόρφωση στις αιρεσιμότητες που είναι απαραίτητες  για την ευρωπαϊκή τους πορεία».