Μήνυμα Μητσοτάκη στην Τουρκία: “Οι δρόμοι της ντροπής και του φόβου κλείνουν οριστικά” – Το “ναυάγιο” του ΚΙΝ.ΑΛ και το δίλημμα της Φώφης Γεννηματά

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο πρωθυπουργός παρέστη στην εκδήλωση παραλαβής σκάφους του Λιμενικού Σώματος και έστειλε μήνυμα στην Τουρκία για το προσφυγικό.

“Ο στόλος του Λιμενικού γίνεται σήμερα πληρέστερος και ισχυρότερος υποδεχόμενος το πρώτο από τα 10 υπερσύγχρονα σκάφη μια ακόμη σημαντική δωρεά της ένωσης Ελλήνων εφοπλιστών” τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, απόψε σε χαιρετισμό του κατά την τελετή παράδοσης ταχύπλοου σκάφους στο Λιμενικό Σώμα, στο πλαίσιο της δωρεάς από την εταιρεία κοινωνικής προσφοράς “ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ” του ελληνικού εφοπλισμού.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η δωρεά αυτή πολλαπλασιάζει τις επιχειρησιακές δυνατότητες του Λιμενικού, ενώ επισήμανε ότι φαίνονται πλέον τα θετικά αποτελέσματα που φέρνει η συστράτευση της πολιτείας με όλες τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ακόμη ότι τα νέα ταχύπλοα απαντούν στις προκλήσεις της συγκυρίας ειδικά στο Αιγαίο, και είπε ότι θα είναι οι αποτελεσματικότεροι φρουροί των θαλάσσιων συνόρων μας, και ανέφερε ότι το ολοκληρωμένο σύστημα θαλάσσιας επιτήρησης θα ενισχύσει την προστασία του Αιγαίου.

“Τα προσφυγικά κύματα μπορεί να αναχαιτίστηκαν αλλά δεν σταμάτησαν. Οι χειρισμοί των γειτόνων μας είναι απρόβλεπτοι όπως έδειξε η εμπειρία στον Έβρο και τα νησιά. Κι όπως έλεγε ο Ελευθέριος Βενιζέλος το πιο ισχυρό επιχείρημα είναι η ισχύς. Όχι τόσο η χρήση της όσο η παρουσία της και η προβολή της” είπε ο κ.Μητσοτάκης και πρόσθεσε:

“Το δόγμα της επιθετικής επιτήρησης, η αποτροπή της εισόδου σκαφών με παράνομους επιβάτες, έχει ήδη φέρει αποτελέσματα. Τον Απρίλιο και τον Μάιο δεν πέρασε καμία βάρκα στη Λέσβο. Είχαμε 45 % μειωμένες αφίξεις το πρώτο εξάμηνο και 80% μειωμένες το τελευταίο τρίμηνο σε σχέση με το 2019”.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι αυτά αποτελούν παράσημο στο στήθος των ανδρών και γυναικών του Λιμενικού, αλλά και ένα μήνυμα στους διακινητές.

“Αυτοί οι δρόμοι της ντροπής και του φόβου κλείνουν οριστικά. Η θάλασσα τελικά έχει σύνορα και η Πατρίδα έχει το σχέδιο, τη δύναμη, και κυρίως τους ανθρώπους να τα υπερασπιστεί. Και να δείξει ότι δεν είναι μόνο ελληνικά σύνορα αλλά και ευρωπαϊκά” πρόσθεσε ο κ.Μητσοτάκης, ευχαριστώντας τους άνδρες και τις γυναίκες του Λ.Σ.

“Τα σύνορα φυλάσσονται 365 μέρες το χρόνο 24 ώρες το 24ωρο” είπε ο κ.Μητσοτάκης, ενώ επισήμανε ότι η αντιβαλλιστική θωράκιση των σκαφών που δωρίθηκαν είναι ισχυρή, και σημείωσε ότι “μας ενδιαφέρει η ασφάλεια των στελεχών του Λιμενικού που θα τα επανδρώσουν. Θα μπορέσουν σύντομα τα πληρώματα να διαπιστώσουν τα πλεονεκτήματα των σκαφών” είπε ο πρωθυπουργός.

Τέλος ανέφερε ότι η κυβέρνηση απλοποιεί τις διαδικασίες για τις δωρεές, και πλέον θα γνωρίζουν οι δωρητές την πορεία της προσφοράς τους, ενώ ευχαρίστησε την οικογένεια του Λασκαρίδη για την πρόσφατη προσφορά του πλοίου υποστήριξης Ηρακλής στο Π.Ν. .

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι οι δωρεές δεν αναστέλλουν τις υποχρεώσεις του δημοσίου και ανέφερε ότι θα ενισχυθεί το ΛΣ με προσλήψεις 30 νέων αξιωματικών και 100 λιμενοφυλάκων μέσω εξετάσεων στις παραγωγικές σχολές.

 

Το “ναυάγιο” του ΚΙΝ.ΑΛ και το δίλημμα της Φώφης Γεννηματά

 Το “ναυάγιο” του ΚΙΝ.ΑΛ και το δίλημμα της Φώφης Γεννηματά

Θύμα της τακτικής της, όποιος πατά σε δυο βάρκες στο τέλος πέφτει στη θάλασσα, φαίνεται πως πέφτει η Φώφη Γεννηματά, με τις εξελίξεις στη σημερινή Κοινοβουλευτική Ομάδα και κυρίως το τι θα επακολουθήσει, να μην μπορούν να προσδιοριστούν εκ των προτέρων.

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής είχε ξεκινήσει το προηγούμενο διάστημα το δικό της… Ανένδοτο κατά της Δεξιάς, με σαφή αντιπολιτευτική ρητορική και πρωτοβουλίες, γεγονός που εκ των πραγμάτων την έφερνε πιο κοντά στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αίφνης, όμως, όλα άλλαξαν για να φθάσουμε στη χθεσινή ταύτιση με την ΝΔ και την Ελληνική Λύση στην ψήφιση του νομοσχεδίου για τις πορείες και τις συναθροίσεις. Νομοσχέδιο στο οποίο, όπως επιχειρηματολόγησε η Φ. Γεννηματά από το βήμα της Βουλής, επέλεξε να βάλει το στίγμα του ΚΙΝΑΛΛ στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο, αντί να το καταγγείλει όπως έπραξαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΜέΡΑ25. Στην πράξη πάντως, το νομοσχέδιο και νόμος πλέον, εφαρμόζεται από σήμερα στο δρόμο και τη ζωή, με τις ψήφους της κυρίας Γεννηματά και των βουλευτών της.

Αλλαγή στρατηγικής

Τι μεσολάβησε; Αποφάσισε να μην αφήσει ανεκμετάλλευτη τη συγκυρία με τις διάφορες αποκαλύψεις, εντός ή εκτός εισαγωγικών, για στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ; Η εξήγηση δεκτή εν μέρει, γιατί βλέπουμε πως δεν μένει στην επίθεση κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο εν λόγω θέμα, αλλά ψηφίζει από κοινού με την κυβέρνηση. Την προειδοποίησαν οι… υπαρχηγοί του Βενιζέλου, πως αν συνεχισθεί το φλερτ με την Κουμουνδούρου, εκείνοι θα αναχωρήσουν για… γαλάζιες πολιτείες; Ίσως. Ή επηρεάστηκε και εκείνη από τις δημοσκοπήσεις που προοιωνίζονται κυριαρχία Μητσοτάκη για τα επόμενα χρόνια (λησμονώντας ωστόσο ότι η δημοσκόπηση είναι φωτογραφία της στιγμής και μόνον);

Όποιοι και αν είναι οι λόγοι της στροφής Γεννηματά, το θέμα είναι ότι εξαιτίας αυτής (της στροφής), έμεινε ξεκρέμαστο ένα κομμάτι του Κινήματος, κυρίως παπανδρεϊκό, που για πολιτικούς αλλά και ιστορικούς λόγους δεν μπορεί να φαντασθεί τον εαυτό του δίπλα στη συντηρητική παράταξη (ξανά).

Η «βάση» βράζει

Η διακριτή στάση του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και του βουλευτή Θεσσαλονίκης Χάρη Καστανίδη, οι οποίοι, και οι δύο, κράτησαν αποστάσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να προλάβουν τις …φήμες, δεν ήταν πάντως κεραυνός εν αιθρία, αλλά έρχεται να αποτυπώσει την κατάσταση στη βάση του Κινήματος, εκεί όπου τα τελευταία 24ωρα πληροφορούμαστε πως υπήρξαν οργισμένες καταγγελίες – αποχωρήσεις. Η αιτία, σαφής, απλή, κατανοητή: δεν γίνεται το διάδοχο σχήμα του ΠΑΣΟΚ να ψηφίζει μαζί με τη Δεξιά ένα νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις.

Εξήγηση που γίνεται ακόμη περισσότερο κατανοητή και δίνει ένα επιπλέον επιχείρημα στους κ.κ. Παπανδρέου και Καστανίδη, αφού χθες το απόγευμα, πριν ακόμη ψηφιστεί το επίμαχο νομοσχέδιο, έγιναν όσα έγιναν στο χώρο του Μεγάλου Περιπάτου της Αθήνας.

Οι αστυνομικές δυνάμεις, κατόπιν εντολών προφανώς, αντί να περιορίσουν τη δράση τους στο μπλοκ εκείνο της πορείας από όπου πετάχτηκαν βόμβες μολότοφ, επιτέθηκαν στο σύνολο των διαδηλωτών. Είναι χαρακτηριστικό ότι το μπλοκ της αξιωματικής αντιπολίτευσης δέχθηκε αναίτια επίθεση, στις συμβολές των οδών Βουκουρεστίου και Αμερικής με την Πανεπιστημίου, με κρότου –λάμψης (που έχουν γνωστές συνέπειες όταν εκρήγνυνται μεταξύ των ανθρώπων). Την ώρα που τα «παπάκια» της αστυνομίας έκαναν… οκτάρια μεταξύ των διαδηλωτών και οι εποχούμενοι ένστολοι συνελάμβαναν διαδηλωτές, στο ύψος των Προπυλαίων, που απλώς αποχωρούσαν κατατρομαγμένοι. Σκηνές από τα προσεχώς…, σχολίασαν αρκετοί.

«Συγκαλώ»

Σε αυτό το κλίμα, συγκαλείται σήμερα το μεσημέρι η Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής. Αλλά και το «πώς» έγινε γνωστή η είδηση στους δημοσιογράφους, έχει και αυτό τη σημασία του. Με e-mail, μισή ώρα πριν τα μεσάνυχτα, το γραφείο Τύπου γνωστοποιούσε τη δήλωση της Φώφης Γεννηματά: «Συγκαλώ αύριο, Παρασκευή, στις 14.00 την Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος Αλλαγής, με θέμα τα όσα συνέβησαν στην σημερινή Κοινοβουλευτική διαδικασία», φωτογραφίζοντας έτσι, τη στάση που επέλεξαν οι δύο «αντάρτες» βουλευτές.

Από την ολιγόλογη δήλωση προφανώς η λέξη «συγκαλώ» είναι αυτή που χτυπάει πιο πολύ: σε πρώτο ενικό, η ηγεσία του κόμματος περνά μηνύματα και προσπάθεια επιβολής της διασαλευθείσας τάξης, αν και -θα παρατηρούσε κανείς- ότι ο πραγματικός ηγέτης δεν χρειάζεται πρώτο ενικό για να επιβληθεί, απλώς επιβάλλεται δια της πειθούς.

Σε κάθε περίπτωση δύσκολη προοιωνίζεται η μέρα για το Κίνημα Αλλαγής και, παρότι η «Καθημερινή» δημοσιεύει την πληροφορία ότι η Φ. Γεννηματά δεν θα εισηγηθεί τη λήψη πειθαρχικών μέτρων, αλλά θα ζητήσει εφεξής την τήρηση των συλλογικών αποφάσεων, ουδείς μπορεί να προεξοφλήσει το τελικό αποτέλεσμα. Ένα πρώτο ερωτηματικό είναι θα παραστούν οι δύο βουλευτές -και κυρίως ο πρώην πρωθυπουργός- και ένα δεύτερο είναι με ποιες… διαθέσεις θα υποδεχθούν τον Χ. Καστανίδη οι νομιμόφρονες, και δη βενιζελικοί, βουλευτές. Ζητήματα, που θα επηρεάσουν, αν μη τι άλλο, τις τελικές αποφάσεις της προέδρου του ΚΙΝΑΛΛ.

Μετά τη διευθέτηση των διαδηλωτών, έπεται η διευθέτηση των βουλευτών;

 

Νίκος Παπαδημητρίου