Μήνυμα ενότητας από τον Αλ. Τσίπρα

Την ώρα που όλη η χώρα φλέγεται, με τις δυνάμεις κατάσβεσης να δείχνουν ανήμπορες μέχρι στιγμής να σταματήσουν τις ανεξέλεγκτες πυρκαγιές, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, απηύθυνε μήνυμα για ενότητα και για συνδρομή από όλους σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση.

Χαρακτηριστικές φράσεις του κ. Τσίπρα ήταν: «να ενώσουμε δυνάμεις», «να στηρίξουμε όσους δοκιμάζονται», «να συμβάλλουμε όλοι σε αυτή τη μάχη»

Παράλληλα, έστειλε το μήνυμα πως τώρα δεν είναι η ώρα για απόδοση ευθυνών, ωστόσο τόνισε ότι αφού περάσει αυτή η δύσκολη κατάσταση, τότε θα εξεταστούν «τα πώς, τα γιατί και τα πρέπει». Όπως τόνισε «τίποτα και κανένας δεν θα ξεχαστεί».

Η δήλωση Τσίπρα

Η χώρα μας περνάει κρίσιμες στιγμές. Μια ιστορικών διαστάσεων καταστροφή συντελείται μπροστά στα μάτια μας. Άνθρωποι κινδυνεύουν. Δάση, σπίτια και επιχειρήσεις, οι κόποι μιας ολόκληρης ζωής παραδίδονται στη μανία της φωτιάς.

Η κλιματική αλλαγή είναι η βασική αιτία. Είναι εδώ ως καταστροφική συνθήκη. Αλλά όχι ως δικαιολογία. Απαιτεί περίσκεψη και νέες προσεγγίσεις η αντιμετώπισή της. Αλλά κανείς δεν μπορεί και δεν πρέπει να κρύβεται πίσω της.

Τούτες τις κρίσιμες τραγικές στιγμές, η θλίψη και η οργή, δικαιολογημένα, διαπερνούν τα συναισθήματα όλων μας. Υπάρχουν σοβαρότατες ευθύνες γι’ αυτό που ζούμε. Δεν είναι όμως τώρα η ώρα της απόδοσής τους.

Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα και μόνο πρόταγμα: να συμβάλουμε όλοι με κάθε δυνατό τρόπο για να μπει ένα τέλος στο δράμα της φωτιάς. Τώρα είναι η ώρα της μάχης και της αλληλεγγύης. Είναι η ώρα να ενώσουμε δυνάμεις.

Να στηρίξουμε όλοι τους ανθρώπους της πρώτης γραμμής. Τους πυροσβέστες και τους εθελοντές που με κόπο και με κίνδυνο της ζωής τους παλεύουν με τις φλόγες. Να στηρίξουμε όμως κυρίως όσους δοκιμάζονται τούτη την ώρα πιο σκληρά. Όσους είδαν μέσα σε λίγα λεπτά να χάνονται οι περιουσίες και οι κόποι μιας ζωής.

Αυτό προέχει σήμερα. Και αύριο εδώ θα είμαστε να συζητήσουμε τα πώς, τα γιατί και τα πρέπει.

Σας καλώ όλες και όλους, τούτη την κρίσιμη ώρα, να συμβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις σε αυτή τη μάχη.

Και δεσμεύομαι: Όταν με το καλό νικήσουμε τις φλόγες, και βρεθούμε αντιμέτωποι με την ανάγκη να επουλώσουμε τις πληγές, θα είμαστε εδώ. Τίποτα και κανένας δε θα ξεχαστεί.