Μήδεια, εμβόλια, εστίαση “μπήκαν” στην ΚΟ της ΝΔ. Το παρασκήνιο – Στην Βουλή καλεί το ΚΙΝ.ΑΛ τον Χρυσοχοϊδη για την Αθηνών-Λαμίας

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο Κ. Μητσοτάκης επιχείρησε να “μαζέψει” τις συνέπειες των διακοπών ρεύματος και του πινγκ πονγκ ευθυνών για την κακοκαιρία Μήδεια. Ποια θέματα έθεσαν οι βουλευτές.

Η χθεσινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας εξελίχθηκε σε damage control των συνεπειών της κακοκαιρίας “Μήδεια”, ενώ εμβόλια και εστίαση ήταν τα δύο κυριότερα θέματα που έθεσαν οι βουλευτές.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εγκατέλειψε τη γραμμή περί άρτιας λειτουργίας του κρατικού μηχανισμού και προβλημάτων αποκλειστικά και μόνο λόγω πρωτοφανούς στην ιστορία κακοκαιρίας. Αλλά παραδέχθηκε ότι υπήρξε πινγκ πονγκ ευθυνών μεταξύ ΔΕΔΔΗΕ, δήμων και περιφέρειας Αττικής. Εξήγγειλε δε ότι με νομοσχέδιο θα ξεκαθαρίσει επιτέλους ποιος έχει αρμοδιότητα για θέματα όπως η κοπή δένδρων, καθώς και ότι θα προχωρήσει η υπογειοποίηση του δικτύου ηλεκτροδότησης.

Στις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ ότι η κυβέρνηση της ΝΔ άφησε στην τύχη του το ΔΕΔΔΗΕ εν όψει ιδιωτικοποίησης, απάντησε κάνοντας λόγο για διαχρονικά προβλήματα στο δίκτυο ρεύματος. Γαλάζια στελέχη εξάλλου στη συνέχεια επισήμαιναν ότι οι επενδύσεις στο ΔΕΔΔΗΕ την τελευταία δεκαετία μειώθηκαν σχεδόν κατά 75%, με συνέπεια σοβαρά προβλήματα στο δίκτυο, ελλείψεις σε κρίσιμα υλικά όπως στύλους (για την ακρίβεια εκκρεμεί η κάλυψη αναγκών για 45.000 στύλους), ενώ ο μέσος όρος ηλικίας του προσωπικού ανέρχεται στα 59 έτη.

Κυρίως όμως προκειμένου να καθησυχάσει τις αντιδράσεις ιδίως στη Βόρεια Αττική και σε περιοχές “κάστρα” της ΝΔ, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε μείωση στο λογαριασμό της ΔΕΗ όσων ταλαιπωρήθηκαν από τις διακοπές ρεύματος.

Εν τέλει διευκρινίστηκε από το ΔΕΔΔΗΕ ότι η μείωση θα αφορά και τους πελάτες ιδιωτών παρόχων ρεύματος, αφού θα αφαιρεθεί από όλους τους λογαριασμούς η χρέωση δικτύου διανομής.

Οι βουλευτές πάντως εστίασαν κυρίως στις συνέπειες του κορονοϊού, αν και ο βουλευτής Εύβοιας Σίμος Κεδίκογλου μετέφερε την ενόχληση συμπατριωτών του για το γεγονός ότι μεταφέρθηκαν εκχιονιστικά μηχανήματα από το νησί στην Αττική. “Κάποιοι χρειάζονται το σεμνά και ταπεινά που λέγαμε κάποτε”, είπε χαρακτηριστικά.

Η πλειοψηφία των βουλευτών της ΝΔ έθεσε πάντως ζητήματα που αφορούν στον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού στις περιφέρειες τους και στην αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας, ιδίως σε κλάδους όπως η εστίαση.

Ο βουλευτής Λάρισας Μάξιμος Χαρακόπουλος ανέφερε ότι στη Λάρισα παρατηρούνται προβλήματα στη διαδικασία εμβολιασμού των ηλικιωμένων άνω των 75 ετών. Όσοι επιχειρούν να κλείσουν ραντεβού αυτό δεν είναι εφικτό πριν τον Απρίλιο με αποτέλεσμα κάποιοι να καταφεύγουν ακόμη και στο μεγάλο εμβολιαστικό κέντρο των Αθηνών.

Ο βουλευτής Λακωνίας Θανάσης Δαβάκης από την πλευρά του διαμαρτυρήθηκε ότι πολίτες από τη Νεάπολη στέλνονται στα Κύθηρα με το πλοίο για εμβολιασμό, με τον κίνδυνο να χάσουν τα ραντεβού τους λόγω καιρικών συνθηκών.

Ο κ. Χαρακόπουλος, ως βουλευτής Λάρισας, της πόλης του… καφέ, αλλά και άλλοι βουλευτές αναφέρθηκαν επίσης στα προβλήματα στην εστίαση.

Ο κ. Μητσοτάκης αφού άκουσε όλους τους βουλευτές που τοποθετήθηκαν κάλεσε τους υπουργούς Υγείας Βασίλη Κικίλια και Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα να απαντήσουν, καθώς τα ερωτήματα αφορούσαν κυρίως τομείς της αρμοδιότητας τους.

Ο κ. Κικίλιας ενημέρωσε ότι έως σήμερα έχουν γίνει 608.500 εμβολιασμοί στη χώρα, ενώ έχουν κλειστεί 1,3 εκατομμύρια ραντεβού για τις επόμενες εβδομάδες και ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι για την εστίαση που είχε μείωση τζίρου 1,8 δις ευρώ το 2020 ελήφθησαν μέτρα στήριξης ύψους 1,9 δις και επιπλέον δόθηκε 1,1 δις ευρώ ως αποζημίωση ειδικού σκοπού.

Ο βουλευτής Πέλλας Γιώργος Καρασμάνης τέλος διαμαρτυρήθηκε ότι δεν του βγαίνει στο τηλέφωνο γενικός γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης από τον περασμένο Ιούλιο και τέθηκε ξανά το ζήτημα ότι ιδίως οι διορισμένοι αξιωματούχοι πρέπει να είναι ανοιχτοί σε επικοινωνία με τα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας.

Βίκυ Σαμαρά

 

Στην Βουλή καλεί το ΚΙΝ.ΑΛ τον Χρυσοχοϊδη για την Αθηνών – ΛαμίαςΣτην Βουλή καλεί το ΚΙΝ.ΑΛ τον Χρυσοχοϊδη για την Αθηνών - Λαμίας

Δεν συνυπογράφει ο Ανδρέας Λοβέρδος την πρόταση για την έκτακτη σύγκλιση της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης ώστε να δώσει εξηγήσεις ο υπουργος Προστασίας του Πολίτη.

Την κλήση του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη στην Βουλή προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για το κλείσιμο της Εθνικής Οδού Αθηνών – Λαμίας κατά την διάρκεια της κακοκαιρίας «Μήδεια», ζητούν 7 βουλευτές το ΚΙΝ.ΑΛ. Μία κίνηση που εκτός από κοινοβουλευτική, έχει και πολιτική σημασία, μετά την πολιτική στήριξη που παρείχε ο Ανδρέας Λοβέρδος στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη.

Οι 7 βουλευτές ζητούν την άμεση σύγκλιση της Επιτροπής Δημόσιας Τάξης της Βουλής ενώ πρώτο στην λίστα των υπουργών βάζουν τον Μιχάλη Χρυσοχοϊδη. Όπως αναφέρουν «ζητούμε την άμεση πρόσκληση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, του Υπουργού Εσωτερικών, του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων και του Περιφερειάρχη Αττικής, σε έκτακτη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, προκειμένου να ενημερωθεί η Βουλή για τις ενέργειες και παραλείψεις του κρατικού μηχανισμού κατά τη διαχείριση της πρόσφατης κακοκαιρίας».

Την πρόταση κατέθεσαν οι βουλευτές Γεώργιος ΚαμίνηςΝάντια ΓιαννακοπούλουΧαράλαμπος ΚαστανίδηςΕυαγγελία ΛιακούληΧρήστος ΓκόκαςΓεώργιος Αρβανιτίδης και Βασίλειος Κεγκέρογλου. Δηλαδή ανάμεσα στους υπογράφοντες βουλευτές δεν περιλαμβάνεται ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Στην Βουλή καλεί το ΚΙΝ.ΑΛ τον Χρυσοχοϊδη για την Αθηνών - Λαμίας
Δεν περιλαμβάνεται στους 7 βουλευτές του ΚΙΝ.ΑΛ που ζητούν εξηγήσεις από τον Χρυσοχοϊδη ο Ανδρέας Λοβέρδος  

Στην επιστολή τους οι 7 βουλευτές επισημαίνουν ότι ,»παρά τις έγκαιρες προειδοποιήσεις αλλά και τις διαβεβαιώσεις για τον βαθμό ετοιμότητάς της, η Κυβέρνηση αποδείχθηκε για μία ακόμη φορά αδύναμη και ανεπαρκής. Επί δύο ημέρες, η Πολιτική Προστασία παρακολουθούσε τα προβλήματα, χωρίς ουσιαστικά να παρεμβαίνει, αρκούμενη στο κλείσιμο της Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας».

Προσθέτουν πως «η λήψη μέτρων έκτακτης ανάγκης με τη συνδρομή και των ενόπλων δυνάμεων δεν συνέβη παρά μόνο το βράδυ της δεύτερης ημέρας εκδήλωσης του φαινομένου και ενώ πλέον τα προβλήματα κυκλοφορίας, ηλεκτροδότησης και υδροδότησης να έχουν πλέον συσσωρευθεί. Ως συνέπεια της ολιγωρίας, 250.000 νοικοκυριά έμεναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, σε κάποιες περιοχές μάλιστα για περισσότερο από σαράντα οκτώ ώρες (!), ενώ πολλές χιλιάδες σπίτια έμειναν χωρίς νερό για δώδεκα ώρες. Παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του προσωπικού του ΔΕΔΔΗΕ, η αποκατάσταση των ζημιών του ελλιπώς συντηρημένου δικτύου εκκρεμεί ακόμη»

Γεράσιμος Λιβιτσάνος