Μέτρα στήριξης: Μείωση ΦΠΑ σε τουρισμό και εστίαση, φοροελαφρύνσεις σε ιδιοκτήτες ακινήτων – ΟΑΕΔ: 9.000 επιδοτούμενες θέσεις εργασίας με μισθό 830 ευρώ – Σπάνε τον «κουμπαρά» για να δώσουν συντάξεις

Εστιατόριο στη Λευκάδα (Φωτογραφία αρχείου)

Μειώσεις φόρων και επιδότηση της απασχόλησης, τα καύσιμα για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Τι προβλέπει το σχέδιο της κυβέρνησης.

Το στοίχημα της επανεκκίνησης της οικονομίας και ειδικότερα κρίσιμων κλάδων όπως η εστίαση, ο τουρισμός και οι μεταφορές θα επιχειρήσει να κερδίσει το επόμενο διάστημα η Κυβέρνηση.

Γι’ αυτό και έχει εκπονήσει ένα εκτενές πακέτο μέτρων με φορολογικές ελαφρύνσεις για τους κρίσιμους κλάδους, στήριξη στους ιδιοκτήτες που υποχρεώθηκαν σε έκπτωση 40% στα ενοίκια των ακινήτων τους αλλά και την στήριξη της αγοράς εργασίας με το πρόγραμμα SURE.

Μέχρι και την τελευταία στιγμή το πακέτο των οικονομικών μέτρων προσαρμόζονταν ώστε και να είναι δημοσιονομικά συμβατό αλλά και να έχει και το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Παράλληλα βέβαια υπάρχει μια ειδική μέριμνα και για κλάδους σημαντικούς για το ΑΕΠ.

Ειδικότερα για την εστίαση που βάζει ξανά μπρός από την Δευτέρα προβλέπεται η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στον σερβιριζόμενο καφέ, αναψυκτικά κι άλλα ροφήματα στο 13% από 24% που είναι τώρα. Υπήρχαν μέχρι και τελευταία στιγμή πιέσεις για να μειωθεί οριζόντια ο ΦΠΑ στην εστίαση από το 13% στο 11%.

Στον τομέα του τουρισμού, εξετάζονται παράλληλα, ή προσωρινή αναστολή του τέλους διανομής στα ξενοδοχεία (κυμαίνεται από 0,5 ευρώ έως 4 ευρώ ανά άτομο και ανά διανυκτέρευση) αλλά και η μείωση του ΦΠΑ από το 13% στο 11%.

Ειδικά για τον τουρισμό υπήρχε και η πίεση από πλευράς τρων ξενοδόχων έστω και για ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα οι υπηρεσίας τουρισμού να μεταφερθούν από το 13% στον υπερμειωμένο του 6% .

Στις μεταφορές αναμένεται επίσης να έχουμε μείωση του συντελεστή ΦΠΑ από τ ο 24% στο 13% για ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια καθώς και στα εισιτήρια των χερσαίων μεταφορών με στόχο και πάλι ένα πιο ανταγωνιστικό τουριστικό πακέτο.

Η έγκριση των αλλαγών αυτών δεν αναμένεται να αντιμετωπίσει πρόβλημα από την Επιτροπή ανταγωνισμού αφού όλα τα μέτρα θα είναι έκτακτα και επιπλέον πολλοί ανταγωνιστές μας έχουν προχωρήσει σε ανάλογες ενέργειες με στόχο να αντιμετωπίσουν την κρίση.

Το μόνο “οριζόντιο” μέτρο που αναμένεται να ανακοινωθεί θα είναι η μείωση της προκαταβολής φόρου για τις πληττόμενες επιχειρήσεις. Παρά το γεγονός ότι η μείωση αναμένεται ότι θα είναι μεγαλύτερη από το 50% το κόστος είναι μικρό.

Τούτο, με δεδομένο ότι ελάχιστες αναμένεται ότι θα είναι οι επιχειρήσεις με κέρδος στο τέλος του χρόνου το δημόσιο θα υποχρεωθεί είτε να μειώσει σημαντικά τις προκαταβολές φόρου για το 2020, είτε να δώσει πολύ μεγαλύτερες επιστροφές φόρου το 2021, που αναμένεται επίσης δύσκολη χρονιά.

Για τα εισοδήματα του 2020 ( που θα φορολογηθούν το 2021 ) θα ισχύσει η μείωση του πρώτου συντελεστή από το 22% στο 9% και η μείωση των υπολοίπων συντελεστών κατά 1%.

Αν η προκαταβολή φόρου υπολογιστέι με βάση τους συντελεστές για τα εισοδήματα τους 2019, θα γίνει επιστροφή φόρου το 2021.

Στήριξη των ιδιοκτητών ακινήτων

Σήμερα αναμένεται να ανακοινωθούν και οι ρυθμίσεις για τη στήριξη των ιδιοκτητών ακινήτων που υποχρεώθηκαν σε μειωμένο κατά 40% ενοίκιο για πληττόμενες επιχειρήσεις, τους εργαζόμενους τους αλλά και τα τέκνα τους που είναι φοιτητές και νοικιάζουν σπίτι σε άλλη πόλη.

Μετά από πολλά εναλλακτικά σενάρια που έπεσαν στο τραπέζι αυτό που φαίνεται ότι προκρίνεται είναι να γίνει άμεσα η ελάφρυνση στο 50% της απώλειας για τους μήνες Μάρτιο έως Μάιο μέσω του φετινού φόρου εισοδήματος.

Μέσα από τις δηλώσεις που έχουν κάνει και οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες αλλά και οι ενοικιαστές θα προσδιορίζεται η απώλεια εισοδήματος ενοικίου για το τρίμηνο του υποχρεωτικού μέτρου.

Το 50% της έκπτωσης ( δηλαδή το 20% του συνολικού ενοικίου ) για τους τρεις μήνες θα αφαιρείται από τον φόρο.

Αν το ποσό είναι υψηλό και ο φόρος χαμηλός τότε το υπόλοιπο της απώλειας εισοδήματος που αναπληρώνεται θα αφαιρεθεί από τον ΕΝΦΙΑ του 2020. Υπάρχει επίσης η σκέψη η αναπλήρωση θα είναι μεσοσταθμικά στο 50% .Πιο συγκεκριμένα η απώλεια για τα χαμηλότερα μισθώματα να αναπληρώνεται μέσω φοροαπαλλαγής σε ποσοστό πάνω από 50% ενώ στα υψηλότερα χαμηλότερη από το 50%.

Στήριξη της εργασίας

Ένα νέο στοιχείο που θα ενισχύσει την αγορά εργασίας από τον επόμενο μήνα θα είναι η στήριξη του εισοδήματος των εργαζομένων μέσω του κοινοτικού προγράμματος SURE που βρίσκεται σε φάση υλοποίησης. Κοινός παρανομαστής κάθε μέτρου είναι η ρήτρα μη απολύσεων. Οι επιχειρήσεις που θα ευεργετούνται με τα μέτρα για την απασχόληση θα απαγορεύεται να απολύσουν εργαζόμενους.

Ο υπουργός οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας είπε ότι η Ελλάδα θα κάνει πρόδρομη χρήση του προγράμματος από το οποίο αναμένει κονδύλια με τη μορφή χαμηλότοκών δανείων τουλάχιστον 1,4 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα είπε ότι από τις αρχές Ιουνίου θα ξεκινήσει η στήριξη του εισοδήματος από εκ περιτροπής απασχόληση με προοπτική τα κονδύλια να αρχίσουν να εισρέουν από τον Ιούλιο. Το πρόγραμμα SURE το οποίο στηρίζεται στο γερμανικό μοντέλο επιδότησης της μερικής απασχόλησης ουσιαστικά προλειαίνει το έδαφος για μειώσεις μισθών στο όνομα της διατήρησης των θέσεων εργασίας.

Αυτό θα μπορεί να γίνεται με τρεις τρόπους:

Ο πρώτος είναι η μερική κάλυψη της απώλειας εισοδήματος σε εργαζομένους πληττόμενων ή επιχειρήσεων που κάνουν επανεκκίνηση και θα διατηρήσουν ένα ποσοτό εργαζομένων σε καθεστώς μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης.

Σε αυτή την περίπτωση εργοδότης γλιτώνει το 50% του μισθολογικού κόστους, ο εργαζόμενος διατηρεί τη θέση του, λαμβάνοντας όμως χαμηλότερες αποδοχές.

Πιο συγκεκριμένα το πρόγραμμα της κρατικής χρηματοδότησης αναμένεται να καλύπτει 50%-60% της διαφοράς. Αυτό σημαίνει ότι αν ένας εργαζόμενος πριν από την κρίση είχε καθαρή αμοιβή 1.000 ευρώ και μετά την κρίση υποχρεωθεί σε μειωμένη εργασία με αμοιβή 500 ευρώ θα έχει μια ονομαστική απώλεια εισοδήματος κατά 50%.

Το κράτος με τα χρήματα του SURE θα παρεμβαίνει και θα καλύπτει το 60% της απώλειας των 500 ευρώ δηλαδή 300 ευρώ. Έτσι ο συγκεκριμένος εργαζόμενος αντί για χίλια προς της κρίσης θα αμείβεται με 800 ευρώ μέχρι και τον Σεπτέμβριο και ίσως μέχρι και με το τέλος του χρόνου. Στο πρόγραμμα θα ενταχθούν οι πληττόμενες επιχειρήσεις είτε ανέστειλαν τη λειτουργία τους είτε όχι.

Ο δεύτερος τρόπος θα είναι η επιδότηση μέρους του μισθολογικού κόστους μιας πληττόμενης επιχείρησης ώστε να ελαφρυνθεί από ένα μέρος του κόστους λειτουργίας και να διατηρήσει θέσεις εργασίας.

Ο τρίτος τρόπος θα είναι οι επιταγές εργασίας. Συγκεκριμένα ποσά που θα δίνονται σε επιχειρήσεις για να απασχολήσουν ανέργους.

Μαζί με όλα αυτά βέβαια θα συνεχιστεί και η επιδότηση μισθών εργαζομένων που επειδή οι επιχειρήσεις τους δεν ανοίγουν ούτε και τον Μάιο, συνεχίζουν να βρίσκονται σε αναστολή σύμβασης εργασίας.

 

ΟΑΕΔ: 9.000 επιδοτούμενες θέσεις εργασίας με μισθό 830 ευρώ

Σημαντικές βελτιώσεις και ενισχύσεις του προγράμματος «επιταγής επανένταξης στην αγορά εργασίας» αποφάσισε σήμερα το Δ.Σ. του ΟΑΕΔ, στο πλαίσιο της συνεχούς αξιολόγησης και αναβάθμισης των ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης του Οργανισμού, με σκοπό την προώθηση της απασχόλησης μέσω της μετατροπής της επιδότησης της ανεργίας σε επιδότηση της εργασίας, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Το πρόγραμμα επιχορηγεί για 12 μήνες εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που προσλαμβάνουν επιδοτούμενους ανέργους με «επιταγές επανένταξης» σε θέσεις πλήρους απασχόλησης. Ωφελούμενοι είναι οι άνεργοι τακτικής επιδότησης (5 μηνών και άνω) στους οποίους υπολείπεται τουλάχιστον το 50% της επιδότησής τους, καθώς και στους επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους, που αποφασίζουν να μετατρέψουν το επίδομα ανεργίας τους σε «επιταγή επανένταξης στην αγορά εργασίας».
Στοχεύοντας στη βελτίωση της λειτουργίας, των κινήτρων και της αποτελεσματικότητας του προγράμματος που έχει καλύψει μόνο 880 από τις 10.000 θέσεις από το 2017, η τροποποίηση του προγράμματος περιλαμβάνει τις εξής αλλαγές
• Αφαιρείται ο περιορισμός συμμετοχής σε εργοδότες που απασχολούν έως 10 άτομα, διευρύνοντας τη συμμετοχή σε όλους τους εργοδότες, ανεξάρτητα από το μέγεθος του προσωπικού τους.
• Αφαιρείται ο περιορισμός συμμετοχής σε επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους στους οποίους υπολείπονται τουλάχιστον 2 μήνες επιδότησης, διευρύνοντας τη συμμετοχή σε όλους τους επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους.
• Αυξάνεται στο 80% του μισθολογικού και μη κόστους η ανώτατη μηνιαία επιδότηση των επιχειρήσεων, έως τα 830 ευρώ. Δηλαδή, η ανώτατη επιδότηση για την πρόσληψη ενός επιδοτούμενου ανέργου υπερδιπλασιάζεται από 400 στα 830 ευρώ (108%).
• Καθορίζονται στα 830 ευρώ το μήνα οι ελάχιστες ακαθάριστες αποδοχές των ανέργων που προσλαμβάνονται.
• Απλουστεύεται και γίνεται ταχύτερη η διαδικασία αίτησης και πρόσληψης ανέργων για τις επιχειρήσεις.
• Μετατρέπεται σε ηλεκτρονική η διαδικασία αίτησης και κατάθεσης δικαιολογητικών για την είσπραξη της επιχορήγησης από τις επιχειρήσεις.
• Καταργείται η 3μηνη δέσμευση για διατήρηση προσωπικού μετά το τέλος της 12μηνης επιχορήγησης.

Σπάνε τον «κουμπαρά» για να δώσουν συντάξεις

Σε δραματική κατάσταση ο ΕΦΚΑ, που αναμένεται να επιδεινωθεί το επόμενο διάστημα

Η κατακρήμνιση των εσόδων του ΕΦΚΑ από τον Μάρτιο έως και σήμερα λόγω της πανδημίας της Covid-19 φέρνει, σύμφωνα με πληροφορίες, μια απρόσμενη εξέλιξη που αφορά τις συντάξεις. Η διοίκηση του ΕΦΚΑ για να πληρώσει τις συντάξεις του Ιουνίου έβαλε χέρι στα αποθεματικά του ΕΦΚΑ. Συγκεκριμένα ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης διαθέτει έναν «κουμπαρά» της τάξης των 2,6 δισ. ευρώ. Μόνο για την καταβολή των συντάξεων του μηνός Ιουνίου λοιπόν η διοίκηση πήρε από τα αποθεματικά 360 εκατομμύρια ευρώ.

Το ζήτημα είναι ότι το ίδιο πρόβλημα ρευστότητας (και άρα μείωσης των αποθεματικών) θα εμφανιστεί και τους επόμενους μήνες εφόσον δεν υπάρξει σημαντική βελτίωση ως φαίνεται, εξαιτίας της κατάστασης στην ελληνική οικονομία, της έλλειψης προσλήψεων εποχικής απασχόλησης λόγω της κρίσης στον τουρισμό, της ανεργίας, της αναστολής πληρωμών ασφαλιστικών εισφορών μέχρι και τον Αύγουστο και του γεγονότος ότι η καταβολή των συντάξεων γίνεται κανονικά.

Οι κίνδυνοι

Προβλέπεται λοιπόν, αν ο δείκτης της ανεργίας αρχίσει την ξέφρενη ανιούσα πορεία που έχει προβλεφθεί, και τους επόμενους μήνες να ισχύσει το ίδιο καθεστώς, να λαμβάνονται χρήματα από τα αποθεματικά, τα οποία ωστόσο είναι σε χαμηλά επίπεδα.

Είναι σαφές ότι με αυτόν τον ρυθμό τα αποθεματικά του ΕΦΚΑ διαρκούν μόλις για έξι μήνες. Ηδη όπως μαθαίνουμε έχει ενημερωθεί το οικονομικό επιτελείο και εξ αυτού του λόγου βγάζει από το συρτάρι και φέρνει στο τραπέζι σενάριο για τη μείωση των συντάξεων κατά 20% (αν και υφίστανται εισηγήσεις για πρόσκαιρη μείωση ακόμη και 50%) αφού δεν μπορεί να μηδενιστούν τα αποθεματικά του ΕΦΚΑ.

Οπως και να έχει, η μείωση των εσόδων του ενιαίου φορέα προβλέπεται να προσεγγίσει το 1 δισ. ευρώ μόνο για το 2020 και με δεδομένο ότι ο δείκτης της ανεργίας δεν θα ανέλθει σε ποσοστό άνω του 22%.

Καταβολή συντάξεων

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του ΕΦΚΑ οι συντάξεις θα καταβληθούν για τον μήνα Ιούνιο ως εξής:

• Το ΙΚΑ θα καταβάλει τις συντάξεις την Παρασκευή 22 Μαΐου (σε όσους συνταξιούχους ο ΑΜΚΑ τους λήγει σε 1, 3, 5, 7, 9).

• Στους συνταξιούχους με ΑΜΚΑ που λήγει σε 0, 2, 4, 6, 8 το ΙΚΑ θα καταβάλει τις συντάξεις Ιουνίου 2020 τη Δευτέρα 25 Μαΐου.

• Ο ΟΑΕΕ, ο ΟΓΑ και το ΕΤΑΑ (μη μισθωτών) θα καταβάλουν τις συντάξεις την Τετάρτη 27 Μαΐου 2020.

• Ο ΟΠΕΚΑ θα καταβάλει τις συντάξεις των ανασφάλιστων υπερηλίκων για τον Ιούνιο του 2020 την Παρασκευή 29 Μαΐου.

• Τα υπόλοιπα ταμεία του ΕΦΚΑ (μισθωτών) θα καταβάλουν τις συντάξεις την Παρασκευή 29 Μαΐου 2020.

• Επίσης την Παρασκευή 29 Μαΐου θα καταβληθούν οι συντάξεις Ιουνίου από το ΝΑΤ, το δημόσιο και οι προσωρινές συντάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικού Σώματος.

Εμπαιγμός 113.017 συνταξιούχων από Βρούτση

Την ίδια ώρα που ο υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Γ. Βρούτσης αρέσκεται σε επικοινωνιακά παιχνίδια ζητώντας δήθεν συγγνώμη από τους συνταξιούχους, «τιμωρεί» συνταξιούχους μην καταβάλλοντας αυτό που δικαιούνται. Ουσιαστικά έχει αφήσει απλήρωτους και αρνείται να ασχοληθεί με τους 113.017 ανθρώπους που δικαιούνται να λάβουν τη 13η σύνταξη του 2019 (αυτή που είχε καταβάλει η κυβέρνηση Τσίπρα τον προηγούμενο Μάιο εξασφαλίζοντας μια μικρή άνθηση στην ιδιωτική κατανάλωση και κατά συνέπεια την αύξηση του ΑΕΠ). Συγκεκριμένα πρόκειται για κατηγορία ανθρώπων που πριν από τον Μάιο του 2019, όταν και καταβλήθηκε η 13η σύνταξη, είχαν καταθέσει αίτηση συνταξιοδότησης καθώς είχαν τις σχετικές προϋποθέσεις αλλά δεν είχε εκδοθεί σχετική απόφαση συνταξιοδότησης (προσωρινή ή οριστική) μέχρι την 31-5-2019. Με βάση τον νόμο που είχε ψηφιστεί στις 17 Μαΐου 2019, στους δικαιούχους κύριας σύνταξης λόγω γήρατος, αναπηρίας και θανάτου, τους δικαιούχους προσυνταξιοδοτικής παροχής και τους δικαιούχους επιδομάτων σύνταξης με αιτία την αναπηρία χορηγείται από το έτος 2019 δέκατη τρίτη σύνταξη. Μάλιστα τον Μάιο του 2019, όταν και καταβλήθηκε, ενισχύθηκε η αγορά (λόγω της ρευστότητας των νοικοκυριών) με περίπου 800 εκατομμύρια ευρώ ή κατά περίπου 0,4% του ΑΕΠ.

Η ΝΔ θεώρησε καλό, παρότι τότε είχε ψηφίσει τη σχετική διάταξη, να καταργήσει τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους τη 13η σύνταξη. Ωστόσο δεν μπορεί να μη δώσει τα χρήματα του συγκεκριμένου επιδόματος του Μαΐου 2019 στους 113.017 συνταξιούχους που τα δικαιούνται. Το θέμα έχει αναδείξει το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων που έχει αποστείλει σχετικές επιστολές με αποδέκτες τον Γ. Βρούτση ως υπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης και τον Χ. Χάλαρη ως διοικητή του ΕΦΚΑ. Και οι δύο επιλέγουν να κωφεύουν στην καταβολή των νόμιμων εξαναγκάζοντας αυτούς τους συνταξιούχους να καταφύγουν στη Δικαιοσύνη, που συνεπάγεται κόστος χρονικό και χρηματικό. «Το κόστος είναι μικρό και αυτήν τη στιγμή αγγίζει τα 60 εκατ. ευρώ» ανέφερε σχετικά ο πρόεδρος του ΕΝΔΙΣΥ Ν. Χατζόπουλος. Παρ’ όλα αυτά δεν συγκινούνται οι αρμόδιοι Βρούτσης και Χάλαρης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*