Μέσα από ένα ασφυκτικό “ΕΣΠΑ” τα 32 δισ. προς την Ελλάδα – Άρση μέτρων: Τι ανοίγει σήμερα. Ποιοι οι κανόνες λειτουργίας – Δώρο Πάσχα: Τι προβλέπει η υπουργική απόφαση για το χρόνο καταβολής

Μέσα από ένα ασφυκτικό "ΕΣΠΑ" τα 32 δισ. προς την Ελλάδα

Την Πέμπτη ξεκινά η διαπραγμάτευση για το Ταμείο Ανάκαμψης. Η μεγάλη εικόνα της πρότασης της επιτροπής δεν δείχνει εύκολη. Αναλυτικά το χρονοδιάγραμμα.

Ξεκινά στο Eurogroup της Πέμπτης η διαπραγμάτευση για τα 750 δισ. ευρώ του ταμείου ανάκαμψης με όλες τις χώρες του Ευρωπαϊκού νότου και μαζί και την Ελλάδα να ελπίζουν σε συμφωνία ως το τέλος Ιουλίου.

Ειδικά, η Ελλάδα αναμένει την έγκριση της έκθεσης της Κομισιόν για την 6η αξιολόγηση σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας και εξ αυτού την εκταμίευση προς την χώρα μας της δόσης των 640 εκ ευρώ από τα κέρδη ομολόγων. Το ποσό φτάνει τα 748 εκ. μαζί με το έμμεσο κέρδος της, 108 εκ. ευρώ από την αναστολή ενός επιτοκιακού πέναλτυ για τα 12 δις ευρώ που δανείστηκε το 2012 για προαγορά χρέους.

Το ευχάριστο είναι ότι αυτήν την φορά λόγω της χαλάρωσης των δημοσιονομικών κανόνων η Ελλάδα θα μπορεί να χρησιμοποιήσει ατα 640 εκ. ευρώ όπου θέλει και όχι αποκλειστικά για την μείωση του χρέους όπως είχε συμφωνήσει μετά το τέλος του τρίτου μνημονίου.

Της διαπραγμάτευσης για το Ταμείο, θα προηγηθεί μια ανασκόπηση της οικονομικής κατάστασης της Ευρωζώνης μετά και τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας για το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου το οποίο συρρικνώθηκε σε μέσα επίπεδα ΕΕ κατά 3,2% του ΑΕΠ.

Παρόλα αυτά, τα μπλόκ των «Βορείων» αναμένεται να θέσουν τις αντιρρήσεις τους και για την διαδικασίες χορήγησης των χρημάτων που θεωρούν πολύ χαλαρές και – το σπουδαιότερο για την Ελλάδα – για την αναλογία δανείων και επιχορηγήσεων που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δηλαδή 500 δις σε επιχορηγήσεις και 250 δις ευρώ σε δάνεια. Η πρόταση Ολλανδίας, Αυστρίας, Δανίας και Σουηδίας, είναι ότι θα πρέπει όλα τα χρήματα να είναι δάνεια με τους ποιο αισιόδοξους να πιστεύουν ότι μπορεί να έχουμε συμφωνία κοντά στο 50/50.

Ένα ασφυκτικό «ΕΣΠΑ» προτείνει η Επιτροπή

Ωστόσο, ακόμη και αν δεν αλλάξει τίποτα από την πρόταση της επιτροπή η εξασφάλιση από την Ελλάδα των 32 δις ευρώ από το Ταμείο θα είναι κάθε άλλο παρά εύκολη υπόθεση. Ακόμη και με την πρόταση της επιτροπής που χαρακτηρίζεται «γενναιόδωρη» προτείνεται ένα σχήμα διαχείρισης που θυμίζει στην χειρότερη περίπτωση ένα … μνημόνιο Light και στην καλύτερη ένα ασφυκτικό ΕΣΠΑ που αποδεικνύεται από πέντε σημεία της πρότασης.

1.Το πρώτο είναι ότι τα χρήματα για κάθε κράτος δεν θα είναι «κλειδωμένα» .Όποιο κράτος μέλος έχει αστοχίες ή καθυστερήσεις στα προγράμματα που θα υποβληθούν τον Οκτώβριο θα χάσει μέρος ή και το σύνολο των κονδυλίων που του αναλογούν. Το ίδιο ισχύει και στο ΕΣΠΑ αλλά σχεδόν ποτέ δεν έχει φτάσει η επιτροπή να ανακατανείμει κονδύλια από χώρα σε χώρα. Πάντα δίνεται ένα περιθώριο χρόνου 203 ετών για διορθώσεις.

2.Ο καθαρός χρόνος για ολοκλήρωση των προγραμμάτων που θα χρηματοδοτήσει κάθε κράτος μέλος θα είναι 2 χρόνια .Αν υποθέσουμε ότι η ροή των χρημάτων ξεκινήσει το 2021 θα πρέπει τα προγράμματα να έχει δεσμευτεί το 60% των αναλογούντων χρημάτων ως το 2022. Το 2023 και το 2024 τα κράτη μέλη θα πρέπει να κάνουν έναν αγώνα δρόμου για να διεκδικήσουν εναπομείναντα κονδύλια. Αν υπάρχουν. Στο ΕΣΠΑ θεωρητικά το πρόγραμμα διαρκεί 7 χρόνια συν 2 χρόνια για την ολοκλήρωση έργων που έχουν καθυστερήσει λόγω ανωτέρας βίας.

3.Η εκταμίευση χρημάτων σε κάθε κράτος μέλος προϋποθέτει την έγκριση συμβατότητας του με τις προτεραιότητες που έχει θέσει η επιτροπή . Διαφορετικά χάνει μέρος ή και το σύνολο του μεριδίου του από το ταμείο.

4.Τα κράτη μέλη θα συντάσσουν και θα αποστέλλουν τριμηνιαίες εκθέσεις προόδου και θα μπορούν να ζητούν εκταμίευση χρημάτων κάθε εξάμηνο και δόσεις θα έρχονται μετά από έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με βάση συγκεκριμένες δεσμεύσεις (και δημοσιονομικές) που θα αναλαμβάνει το κάθε κράτος μέλος.

5.Το κομμάτι των δανείων θα εκταμιεύεται με σχετική αίτηση από το κάθε κράτος μέλος με ξεχωριστές δανειακές συμβάσεις .Αυτό το σημείο είναι αυτό που θυμίζει περισσότερο από όλα τα προηγούμενα την διαδικασία των μνημονίων.

Αν και όλα τα σημεία θα χρειαστούν διευκρινίσεις, η μεγάλη εικόνα της πρότασης της επιτροπής δεν δείχνει εύκολη.

 

Άρση μέτρων: Τι ανοίγει σήμερα – Ποιοι οι κανόνες λειτουργίας

Καταστήματα εστίασης και καφετέριες στην Πλάκα
(EUROKINISSI/ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ)Καταστήματα εστίασης και καφετέριες στην Πλάκα 

Ποια καταστήματα επαναλειτουργούν και ποιες υπηρεσίες επανεκκινούν από χθες, Δευτέρα. Αναλυτικά οι κανόνες λειτουργίας.

Σε νέα φάση άρσης των περιοριστικών μέτρων, που είχαν επιβληθεί κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού, εισέρχεται η Ελλάδα από σήμερα, Δευτέρα 8 Ιουνίου, με την επαναλειτουργία καταστημάτων και υπηρεσιών.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, από τη Δευτέρα 8 Ιουνίου επανεκκινούν οι δραστηριότητες των χορευτικών κέντρων, καταστήματα πώλησης ποτών με διάθεση πρόσβασης στο διαδίκτυο, οι υπηρεσίες καφενείου με τεχνικά ή μηχανικά παιχνίδια.

Επίσης, επανεκκινούν οι υπηρεσίες κέντρων διασκέδασης, καμπαρέ ή night club και τα ίντερνετ καφέ, ενώ ανοίγουν τα κέντρα διασκέδασης, τα καφωδεία και οι μπουάτ καθώς και οι ντισκοτέκ, οι υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών με μηχανήματα τα τυχερά παιχνίδια με κερματοδέκτη και οι υπηρεσίες ψυχαγωγικών μη αθλητικών λεσχών.

Αναλυτικά

Από τη Δευτέρα, 8 Ιουνίου, επανεκκινούν οι υπηρεσίες που παρέχονται από:

– Χορευτικό κέντρο

– Άλλα καταστήματα πώλησης ποτών με διάθεση πρόσβασης στο διαδίκτυο

– Καφενείο, με τεχνικά ή μηχανικά παιχνίδια

– Κέντρο διασκέδασης-καμπαρέ ή νάιτ κλαμπ

– Καφετέρια με διάθεση πρόσβασης στο διαδίκτυο (ίντερνετ καφέ)

– Κέντρο διασκέδασης-καφωδείο

– Κέντρο διασκέδασης-μπουάτ

– Κέντρο διασκέδασης ντισκοτέκ

Επίσης, την ίδια μέρα ξεκινούν οι υπηρεσίες:

– Τυχερών παιχνιδιών με μηχανήματα

– Εκμετάλλευσης ηλεκτρονικών παιχνιδιών

– Εκμετάλλευσης μηχανημάτων τυχερών παιχνιδιών με κερματοδέκτη

– Ψυχαγωγικών μη αθλητικών λεσχών (χωρίς όμως εκδηλώσεις)

Οι κανόνες λειτουργίας

Για την λειτουργία των εσωτερικών χώρων εστίασης των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος που επαναλειτουργούν, ισχύουν τα εξής:

Ορίζεται μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός πελατών σύμφωνα με τη σχέση του ενός πελάτη ανά 2,20 τ.μ. συνολικής αδειοδοτούμενης επιφάνειας.

Παραμένει σε ισχύ η διάταξη για τη λειτουργία των υπαιθρίων και ημιυπαιθρίων χώρων

Καθορίζεται ως ελάχιστη απόσταση μεταξύ των τραπεζιών σύμφωνα με την διάταξη των καθισμάτων από 0,90 μ. έως 1,80 μ.

Όταν η διάθεση των γευμάτων γίνεται με τη διαδικασία του μπουφέ, τότε πραγματοποιείται από υπαλλήλους/σερβιτόρους της επιχείρησης, χωρίς να έρχεται σε επαφή ο πελάτης με τα σκεύη σερβιρίσματος και μεταξύ των προσφερόμενων γευμάτων και των καταναλωτών τοποθετείται διαφανές πέτασμα

Η απόσταση μεταξύ των εξυπηρετούμενων στον μπουφέ ορίζεται τα 1,5 μέτρα.

Συστήνεται όπου δύναται, να προσφέρονται έτοιμοι συνδυασμοί προϊόντων.

Κέντρα διασκέδασης και υπηρεσίες τυχερών παιχνιδίων

Τα κέντρα διασκέδασης λειτουργούν με τους κανόνες λειτουργίας της εστίασης όπως ισχύουν για υπαίθριους ημιυπαίθριους και εσωτερικούς χώρους και επιπροσθέτως, σε όλους τους εσωτερικούς χώρους των κέντρων διασκέδασης απαγορεύεται η χρήση των μπαρ ως χώρου παραμονής των πελατών.

Για τις υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και ίντερνετ καφέ ισχύει, η σχέση ατόμων όπως ορίζεται για τον εσωτερικό χώρο της εστίασης δηλαδή ένας πελάτης ανά 2,2τμ και επιπροσθέτως θα πρέπει να τοποθετείται πέτασμα μεταξύ των θέσεων των παικτών.

Καταστήματα εντός των παραλιών

Τέλος, τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος εντός των παραλιών, λειτουργούν ως προς την ανάπτυξη των τραπεζοκαθισμάτων, σύμφωνα με τους κανόνες που ισχύουν στην εστίαση.

Επίσης, σ’ αυτούς τους χώρους επιτρέπεται:

– η πώληση αλκοόλ

– η αναμετάδοση μουσικής και

– η παρασκευή φαγητού.

Συστήνεται η αποφυγή διοργάνωσης εκδηλώσεων που μπορούν να προκαλέσουν συνάθροιση κοινού και συνωστισμό.

 

Δώρο Πάσχα: Τι προβλέπει η υπουργική απόφαση για το χρόνο καταβολής

 Δώρο Πάσχα: Τι προβλέπει η υπουργική απόφαση για το χρόνο καταβολής

Τη διαδικασία και τον χρόνο καταβολής του Δώρου Πάσχα στους εργαζόμενους από τις πληττόμενες επιχειρήσεις γνωστοποιεί απόφαση που υπογράφουν ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης και ο υφυπουργός Δημοσιονομικής Πολιτικής, Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Το Δώρο Πάσχα θα καταβληθεί από τους πληττόμενους εργοδότες στους εργαζόμενους μέχρι την 30η Ιουνίου. Το σύνολο του Δώρου Πάσχα, δηλαδή μισός μηνιαίος μισθός καταβάλλεται σε όσους έχουν εργαστεί όλο το διάστημα από 1η Ιανουαρίου 2020 έως και 30 Απριλίου 2020.

Οι εργοδότες που έκαναν χρήση του μέτρου της αναστολής, αποδίδουν το σύνολο των οφειλόμενων εισφορών για το σύνολο του Δώρου.

Άρα, οι εργοδότες από 1η έως 10 Ιουλίου υποβάλλουν ειδικό έντυπο υπεύθυνης δήλωσης για το επίδομα εορτών Πάσχα στην «Εργάνη», για να λάβουν από το κράτος τα ποσά που αναλογούν στο τμήμα του Δώρου που βαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό. Η πληρωμή γίνεται εφάπαξ από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με πίστωση του τραπεζικού λογαριασμού του δικαιούχου-εργοδότη (ΙΒΑΝ) το οποίο έχει δηλωθεί στο ειδικό Έντυπο του Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ.

Υπενθυμίζεται ότι το κράτος θα πληρώσει το τμήμα του Δώρου που αντιστοιχεί στις ημέρες κατά τις οποίες ο μισθωτός τελούσε σε αναστολή.

Όσα προβλέπει η υπουργική απόφαση

  • Οι επιχειρήσεις – εργοδότες που έχουν ενεργό κύριο κωδικό δραστηριότητας στις 20/03/2020 ή εκείνες των οποίων τα ακαθάριστα έσοδα ενεργού κατά την 20/03/2020 κωδικού δευτερεύουσας δραστηριότητας, όπως αυτά προκύπτουν από την αρχική δήλωση φόρου εισοδήματος φορολογικού έτους 2018 είναι μεγαλύτερα από τα ακαθάριστα έσοδα που αντιστοιχούν στον κύριο ΚΑΔ στις 20/3/2020, του ιδίου ως άνω πίνακα, δύνανται να καταβάλουν στους εργαζομένους τους το επίδομα εορτών Πάσχα έτους 2020, σε χρόνο μεταγενέστερο από τη δήλη ημέρα καταβολής του (15.4.2020), ωστόσο όχι πέραν της 30.6.2020.
  • Στην περίπτωση κατά την οποία η εργασιακή σχέση των απασχολουμένων στις ανωτέρω επιχειρήσεις – εργοδότες τίθεται σε αναστολή, το ποσό εκ του επιδόματος εορτών Πάσχα που αντιστοιχεί στο χρονικό διάστημα αναστολής της εργασιακής σχέσης καταβάλλεται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Το επίδομα εορτών Πάσχα έτους 2020 υπολογίζεται βάσει του καταβαλλόμενου μισθού ή ημερομισθίου την προηγουμένη της ημερομηνίας αναστολής της εργασιακής σχέσης.
  • Οι επιχειρήσεις – εργοδότες, καταχωρίζουν σε διακριτή Αναλυτική Περιοδική Δήλωση (Α.Π.Δ.) το επίδομα εορτών Πάσχα. Τα ποσά του επιδόματος εορτών που βαρύνουν τον εργοδότη καταχωρίζονται στον κωδικό τύπου αποδοχών 03 και στην ίδια Α.Π.Δ. σε κωδικό ειδικού τύπου αποδοχών, οι λεπτομέρειες του οποίου θα καθοριστούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ, καταχωρίζονται τα ποσά του επιδόματος εορτών που βαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό. Οι επιχειρήσεις -εργοδότες καταβάλλουν στους εργαζομένους το σύνολο του επιδόματος εορτών Πάσχα, δηλαδή τόσο το ποσό που καλύπτεται από τον ίδιο τον εργοδότη όσο και το ποσό που καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό και αποδίδουν τις οφειλόμενες για το σύνολο του επιδόματος, ασφαλιστικές εισφορές και κρατήσεις στους οικείους φορείς.
  • Οι επιχειρήσεις – εργοδότες υποβάλλουν την Αναλυτική Περιοδική Δήλωση (Α.Π.Δ.) του επιδόματος εορτών Πάσχα και τυχόν συμπληρωματικών Α.Π.Δ του ίδιου σκοπού, έως την 10 Ιουλίου 2020, ανεξαρτήτως της ημερομηνίας καταβολής του επιδόματος εορτών Πάσχα στους δικαιούχους.
  • Για την πληρωμή προς τους εργοδότες του επιδόματος εορτών Πάσχα που βαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός, οι εργοδότες δηλώνουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία σε ειδικό προς τούτο Έντυπο υπεύθυνης δήλωσης στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ήτοι τα στοιχεία της επιχείρησης, τα στοιχεία του τραπεζικού τους λογαριασμού (IBAN), τα στοιχεία των εργαζομένων τους καθώς και το ποσό του επιδόματος εορτών Πάσχα 2020 (μικτές αποδοχές εργαζομένου και αναλογούσες εργοδοτικές εισφορές και κρατήσεις) που αντιστοιχεί στο χρονικό διάστημα αναστολής της εργασιακής σχέσης εκάστου μισθωτού και το οποίο καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Οι εργοδότες φέρουν την ευθύνη για την ορθή συμπλήρωση έγκυρου και ενεργού αριθμού λογαριασμού IBAN καθώς και των λοιπών στοιχείων που αναφέρονται στο ειδικό Έντυπο, στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ». Η υποβολή του ειδικού Εντύπου για το επίδομα εορτών Πάσχα, ορίζεται από την 1η έως την 10η Ιουλίου 2020.
  • Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων επεξεργάζεται τα απολύτως αναγκαία στοιχεία όπως δηλώνονται στο ειδικό Έντυπο, του Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ για το σκοπό του ελέγχου και της πληρωμής, του επιδόματος εορτών Πάσχα.
  • Τα δεδομένα που καταχωρίζονται στις Α.Π.Δ διασταυρώνονται με το Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων προκειμένου να επιβεβαιωθεί η ορθότητα των στοιχείων που δηλώνονται. Σε περίπτωση αναληθών στοιχείων επιβάλλονται οι προβλεπόμενες κατά περίπτωση κυρώσεις.
  • Για τη διαδικασία απόδοσης στους εργοδότες, του μέρους του επιδόματος εορτών, που αντιστοιχεί στο διάστημα αναστολής των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων που βαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό (μικτές αποδοχές εργαζομένου και αναλογούσες εργοδοτικές εισφορές και κρατήσεις) ορίζεται ως αρμόδιος φορέας το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Η πληρωμή γίνεται εφάπαξ από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με πίστωση του τραπεζικού λογαριασμού του δικαιούχου-εργοδότη (IBAN) το οποίο έχει δηλωθεί στο ειδικό Έντυπο του Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ.
  • Από το Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ, εξάγεται σε ηλεκτρονική μορφή αναλυτική κατάσταση δικαιούχων-εργοδοτών, η οποία περιλαμβάνει τα πλήρη στοιχεία τους, τον αριθμό τραπεζικού λογαριασμού σε μορφή IBAN, το πιστωτικό ίδρυμα στο οποίο τηρείται ο λογαριασμός, το ποσό της καταβολής, καθώς και το ΑΦΜ τους.