«Μένουμε Όρθιοι»: Το απόγευμα της Δευτέρας η επικαιροποιημένη πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ

Προβλέπει μεταξύ άλλων: διατήρηση των θέσεων εργασίας και διασφάλιση των μισθών, απευθείας ενίσχυση των επιχειρήσεων -ειδικά των μικρομεσαίων, θεσμοθέτηση βασικού εισοδήματος έκτακτης ανάγκης – Δήλωση Χαρίτση: Ριζοσπαστικό, κοστολογημένο και άμεσα υλοποιήσιμο πρόγραμμα κοινωνικής ανασύνταξης

Τη Δευτέρα 25/5 αναμένεται να παρουσιαστεί, σε ανοιχτή εκδήλωση στο Ζάππειο (με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της δημόσιας Υγείας) η επικαιροποίηση του προγράμματος «Μένουμε Όρθιοι» του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή το δεύτερο μέρος των πλήρως κοστολογημένων μέτρων στήριξης που προτείνει η αξιωματική αντιπολίτευση. 

Toυς βασικούς άξονες του «Μένουμε Όρθιοι 2» θα παρουσιάσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας ενώ την εξειδίκευση ανά τομέα θα κάνουν οι αρμόδιοι τομεάρχες (Ευκλ. Τσακαλώτος, Έφη Αχτσιόγλου και Ν. Παππάς).

Στο επίκεντρο της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με όσα έχουν δηλώσει τα στελέχη του, θα βρίσκεται η πλήρης κάλυψη του μισθολογικού κόστους των εργαζόμενων (στον αντίποδα των μειώσεων μισθών που προβλέπει το κυβερνητικό σχέδιο), οριζόντια μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων, καθώς και το εισόδημα «έκτακτης ανάγκης» για 2.200.000 οικογένειες με ανέργους ή επισφαλώς εργαζόμενους.

«Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει «τη στήριξη και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, των σχέσεων εργασίας και των μισθών» ανέφερε χαρακτηριστικά το Σάββατο η Έφη Αχτσιόγλου (21/5/20) και ενδεικτικά ανέφερε ότι «σε όσες επιχειρήσεις ξεκινούν να επαναλειτουργούν με διοικητικούς περιορισμούς, π.χ. στην εστίαση, το κράτος πρέπει να καλύπτει το υπόλοιπο του λεγόμενου εργατικού κόστους, μισθούς και ασφαλιστικές εισφορές, με την υποχρέωση η επιχείρηση να καταβάλλει το 100% των μισθών και να μην μεταβάλλει τις σχέσεις εργασίας».

«Οι επιχειρήσεις, ιδίως οι μικρές, πρέπει να στηριχτούν με μη επιστρεπτέα ενίσχυση 3 δισ. ευρώ, για να έχουν ρευστότητα και κεφάλαιο κίνησης. Το ότι μία επιχείρηση δεν μπορεί να λειτουργήσει δεν είναι νομοτέλεια, είναι αποτέλεσμα της μη παρέμβασης του κράτους στην οικονομία», πρόσθεσε η ίδια.

Παράλληλα, όπως εξήγησε κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του στη Βουλή σε συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Τουρισμού ο Ν. Παππάς, «είναι απαραίτητη μια άμεση ενίσχυση των επιχειρήσεων με τρία δισ. ευρώ συνολικά, όπως και η συγκρότηση ενός “σχεδίου Ηρακλής” για τις επιχειρήσεις, ύψους 12 δισ. ευρώ, για την εγγυοδότηση των δανείων τους». Κατά τον ίδιο, «σήμερα, οι τράπεζες διαχειρίζονται τις εγγυήσεις του δημοσίου και τις κρατάνε για το πελατειακό τους “φιλέτο”, το οποίο είχε πρόσβαση στον δανεισμό αλλά με αυτόν τον τρόπο κερδίζει χαμηλότερα επιτόκια».

Ο ΣΥΡΙΖΑ, από την πρώτη στιγμή της παρούσας κρίσης τόνισε, παρουσιάζοντας το «Μένουμε Όρθιοι», ότι χρειάζεται γενναία, εμπροσθοβαρής παρέμβαση στην οικονομία. «Η απάντηση της κυβέρνησης δεν μπορεί να είναι ένα σχέδιο εσωτερικής υποτίμησης,  όπως αυτό που ανακοίνωσε στο διάγγελμα του ο πρωθυπουργός, το οποίο θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε ένταση της ύφεσης και επιδείνωση της κρίσης», ξεκαθάρισε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Χαρίτσης.

«Έχουμε συνεπώς πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες από το παρελθόν ώστε να προχωρήσει η κυβέρνηση σε μία γενναία ένεση ρευστότητας για την στήριξη της ελληνικής οικονομίας. Όλα τα άλλα είναι μέτρα -ασπιρίνες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει σε ένα εμπροσθοβαρές, γενναίο πρόγραμμα χρηματοδότησης της οικονομίας, όπως της ζητάμε από τις 6 Απριλίου. Να αναθεωρήσει τώρα την πολιτική της, η οποία επιταχύνει και πολλαπλασιάζει τις συνέπειες της ύφεσης και μας οδηγεί ξανά σε ένα σπιράλ ύφεσης από το οποίο πάρα πολύ δύσκολα θα βγει η ελληνική οικονομία», το μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ, που αποτελεί πρόγευση των αναλυτικών προτάσεων που θα κατατεθούν τη Δευτέρα.

Αλ. Χαρίτσης: Ριζοσπαστικό, κοστολογημένο και άμεσα υλοποιήσιμο πρόγραμμα κοινωνικής ανασύνταξης

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, έκανε την παρακάτω δήλωση στη σημερινή «Εφημερίδα των Συντακτών» (23/5/20) για το επικαιροποιημένο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ “Μένουμε Όρθιοι” που θα παρουσιαστεί την Δευτέρα:

«Βρισκόμαστε πια, οριστικά, στη δίνη μίας μεγάλης -και πρωτοφανούς- ύφεσης. Αυτό είναι δεδομένο. Αυτό που παραμένει ανοιχτό είναι το ερώτημα του πώς θα απαντήσουμε στην πρωτοφανή αυτή πρόκληση.

Η κυβέρνηση, δυστυχώς, κατασπατάλησε το πολύτιμο κεφάλαιο που της προσέφερε η υπεύθυνη στάση της ελληνικής κοινωνίας: αντί να φροντίσει για ένα συνολικό σχέδιο, να προτάξει την ενίσχυση του εθνικού συστήματος υγείας, να θωρακίσει τον κόσμο της εργασίας, επέλεξε να πορευτεί με το “βλέποντας και κάνοντας”. Απόληξη αυτής της λογικής ήταν τα αποσπασματικά και μεροληπτικά μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στο τελευταίο διάγγελμα του.

Δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στις μέρες της ανασφάλειας. Η ελληνική κοινωνία πάλεψε σκληρά για να βγει από την κρίση και τα μνημόνια για να επιστρέψει εκεί εξαιτίας μίας ιδεοληπτικής κυβέρνησης. Η πρόταση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. “Μένουμε Όρθιοι” προσφέρει ένα ριζοσπαστικό, κοστολογημένο και άμεσα υλοποιήσιμο πρόγραμμα κοινωνικής ανασύνταξης.

Στον πυρήνα του βρίσκεται η προστασία της εργασίας και η προάσπιση της κοινωνικής συνοχής. Η διατήρηση των θέσεων εργασίας και η διασφάλιση των μισθών είναι οι βασικές προϋποθέσεις για να μην καταρρεύσει η ελληνική οικονομία. Η απευθείας ενίσχυση των επιχειρήσεων, ειδικά των μικρομεσαίων, είναι το αντίβαρο στην “ανοσία της αγέλης” που οδηγεί στην επικράτηση των λίγων και ισχυρών. Η θεσμοθέτηση βασικού εισοδήματος έκτακτης ανάγκης είναι ο όρος ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής για να μην ξαναδούμε τη χώρα μας να αποσυντίθεται.

Το πρόγραμμα “Μένουμε Όρθιοι” καταδεικνύει ότι δεν υπάρχουν μονόδρομοι.

Έχουμε τις δυνατότητες και έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να μετασχηματίσουμε την μεγάλη αυτή κρίση σε ένα πρόγραμμα κοινωνικών μεταρρυθμίσεων και ριζοσπαστικών τομών που όχι μόνο θα απορροφήσουν τους κραδασμούς που έρχονται, αλλά θα ανοίξουν το δρόμο για μια νέα, ουσιαστική, περίοδο κοινωνικής ευημερίας και συλλογικής ασφάλειας».