Μέγας Μίκης … Δημήτρης Κανελλόπουλος

 Την Τετάρτη πέρασα όλη την ημέρα ακούγοντας Μίκη Θεοδωράκη στο ραδιόφωνο και, βασικά, στο Δεύτερο Πρόγραμμα. Ο Μίκης συμπλήρωσε τα 95 χρόνια και ήταν μία καλή ευκαιρία να ακούσουμε τραγούδια του. Θεϊκός.

Δεν υπάρχει άλλος στην ελληνική μουσική σαν αυτόν. Μου αρέσει περισσότερο από τον Μάνο Χατζιδάκι, αν και το συγκεκριμένο δίπολο μοιάζει με το δίπολο Beatles και Rolling Stones, μία λες ότι είναι καλύτερος ο ένας και μία ο άλλος. Τα τελευταία χρόνια είμαι με τον Μίκη και όχι με τον Μάνο, ενώ πάντοτε ήμουν με τους Beatles και ποτέ με τους Stones.

Μίκης λοιπόν όλη μέρα χθες και φαντάζομαι τι θα γίνει στα ραδιόφωνα όταν πεθάνει (έπειτα από πολλάαααα χρόνια, να ξεπεράσει τα 100 και βάλε). Τόσο υλικό, τέτοια ποσότητα, θα μπορούν να παίζουν για μέρες ολόκληρες.

Κράτησα τη Ζωή μου – Γρ. Μπιθικώτσης, Μίκης Θεοδωράκης, Γ. Σεφέρης [Επιφάνια]

Θυμάμαι και όταν έβγαλε η εφημερίδα μας εκείνη την τετραπλή κασετίνα με τις διασκευές στα τραγούδια του. Περισσότερα από 40 κομμάτια Α΄ Εθνικής ένα προς ένα. Ξεπούλησε η συλλογή μας, αν δεν κάνω λάθος είναι το φύλλο της «Εφ.Συν.» με τις μεγαλύτερες πωλήσεις και, αν όχι το πρώτο, σίγουρα μέσα στο Top 3 στην ιστορία μας.

Μη μου πείτε όμως για τα πολιτικά του. Τα αφήνω στην άκρη. Γιατί οι περισσότερες από τις πολιτικές του κινήσεις ήταν και είναι ανόητες. Με κορυφαία την παρουσία του στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία (μας!) με τον Κασιδιάρη από κάτω να τον χειροκροτεί.

Ξεχνάω τον πολιτικό Μίκη, λοιπόν, μένω στον μουσικό και υποκλίνομαι.

Βραδιάζει-Γρηγόρης Μπιθικώτσης(Μίκης Θεοδωράκης-1998) Στίχοι: Δημήτρης Χριστοδούλου

Γρηγόρης Μπιθικώτσης – Ανοίγω το στόμα μου. Άξιον Εστί, Οδ. Ελύτη

Το γελαστό παιδί

4news.gr
Υ.Γ. Καλά χρόνια να έχεις Μίκη μας… και πολλά!