Μέγαρο Μαξίμου: Οι δύο προβληματισμοί του Μητσοτάκη εν μέσω lockdown – Γεννηματά: “Εξαντλήσατε την υπομονή των πολιτών”

Κυριάκος Μητσοτάκης
Οι εκκλήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκης στους πολίτες εν μέσω lockdown

Με συνεχείς εκκλήσεις προς τους πολίτες επιχειρεί η κυβέρνηση να αναστρέψει μια ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση, δεδομένου ότι η επιβάρυνση στο ΕΣΥ λόγω της πανδημίας του κορονοϊού έχει φτάσει στο… κόκκινο. Είναι χαρακτηριστικό ότι την Πέμπτη, 4 Μαρτίου, δύο φορές ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε απ’ όλους να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους και τις κοινωνικές συναναστροφές. «Κίνδυνος είναι ακριβώς να συμβιβαστούμε με αυτόν, ειδικά υπό τη σκιά της πολύμηνης κόπωσης, η οποία μπορεί να προκαλέσει χαλάρωση», λένε χαρακτηριστικά από το Μέγαρο Μαξίμου υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση αποφάσισε και εφάρμοσε νωρίς περιοριστικά μέτρα για να κάνει την κατάσταση διαχειρίσιμη, παρά τις δυσκολίες. Τα λεγόμενα «έξυπνα μέτρα», πάντως, δεν πρόκειται, όπως ομολογούν και οι ίδιοι, να έχουν αποτέλεσμα εφόσον οι πολίτες δεν πειθαρχήσουν σε αυτά, όπως έγινε τον περασμένο Μάρτιο, όπου σε λίγες μόλις εβδομάδες υπήρξε ραγδαία μείωση των κρουσμάτων.

Σε κάθε περίπτωση, συνεργάτες του πρωθυπουργού θυμίζουν ότι στον δείκτη θετικότητας που αποτυπώνεται στους χάρτες του ECDC, η Ελλάδα παραμένει στο «πράσινο», την ώρα που οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης βρίσκονται στο «κίτρινο». Στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας ο δείκτης θετικότητας βρίσκεται κάτω του ορίου συναγερμού του 4%, σε αντίθεση με το μεγαλύτερο μέρος της υπόλοιπης Γηραιάς Ηπείρου.

Πρόβλημα οι συγκεντρώσεις

Την ίδια ώρα, μεγάλο πονοκέφαλο προκαλούν στον Κυριάκο Μητσοτάκη οι συγκεντρώσεις, οι οποίες δεν επιτρέπονται. Το επόμενο διάστημα αναμένεται, πλέον, να κόβονται και πρόστιμα στους παραβάτες, εντούτοις δεν πρόκειται η Αστυνομία – σύμφωνα με πληροφορίες – να προσπαθήσει να τις διαλύσει. Κι αυτό διότι «μια προσπάθεια διάλυσης μιας συγκέντρωσης με αστυνομική παρέμβαση θα δημιουργούσε μεγαλύτερα προβλήματα μετάδοσης», τονίζουν χαρακτηριστικά. Το μήνυμα, δε, που εκπέμπεται από το Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι θα πρέπει να επικρατήσει η κοινή λογική, ήτοι «να γίνονται πορείες τη στιγμή που το ΕΣΥ υφίσταται μεγάλη πίεση και το κράτος καλεί τους πολίτες να περιορίσουν τη δραστηριότητά τους. Προς τούτο, πετούν το μπαλάκι στον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑΑλέξη Τσίπρα κατηγορώντας τον για ανευθυνότητα. «Είναι εξαιρετικά ανεύθυνο αφενός ο κ. Τσίπρας να στηρίζει διαδηλώσεις και αφετέρου η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ να συμμετέχει σε πορείες υπέρ του Κουφοντίνα, ενώ η Κουμουνδούρου καταγγέλλει ότι γεμίζουν τα νοσοκομεία», αναφέρουν συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Αλέξανδρος Διαμάντης

Αλέξανδρος Διαμάντης

 

Γεννηματά: “Εξαντλήσατε την υπομονή των πολιτών”

Η Φώφη Γεννηματά στη Βουλή

Έντονη κριτική στην κυβέρνηση άσκησε η Φώφη Γεννηματά από το βήμα της Βουλής για τους χειρισμούς στο θέμα της πανδημίας και χαρακτήρισε τα νέα μέτρα “πρόχειρα”.

«Εξαντλήσατε την υπομονή των πολιτών και την αντοχή της οικονομίας», ανέφερε η Φώφη Γεννηματά από το βήμα της βουλής για τους κυβερνητικούς χειρισσμούς αναφορικά με την πανδημία. Χαρακτήρισε καταστροφικά τα αποτελέσματα των κυβερνητικών αποφάσεων στην οικονομία, στις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους ενώ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, πως με όσα δήλωσε για την πρόοδο του προγράμματος εμβολιασμού, κρύφτηκε από τα λάθη των κυβερνητικών χειρισμών. «Δεν είπε τίποτα για την πολιτική ακορντεόν που έχει αρνητικά αποτελέσματα», είπε η κ. Γεννηματά βάλλοντας ευθέως κατά του πρωθυπουργού. Υποστήριξε ότι «ο κ. Μητσοτάκης μπορεί να μιλά για 1 εκατ. εμβολιασμούς. Όμως μόνο 339.000 ως προχθές, αφορούσαν και την 2η δόση που παρέχει την πλήρη ασφάλεια. Δηλαδή πολύ μικρό κομμάτι του πληθυσμού». Πάντως διευκρίνισε ότι δεν παραγνωρίζει τις προσπάθειες που γίνονται, αλλά ζήτησε να προχωρήσουν οι διαδικασίες αυτές με πλήρη διαφάνεια και με ιδιαίτερο βάρος για τις ευπαθείς ομάδες, τους καρκινοπαθείς, νεφροπαθείς, διαβητικούς.

Γεννηματά: Προσβλητικές οι εκτός σειράς εμβολιασμοί

«Είναι απεχθείς και προσβλητικές για τους πολίτες, οι εκτός σειράς εμβολιασμοί γαλάζιων αυτοδιοικητικών στελεχών στην Ρόδο, στην Θεσσαλονίκη, στην Καλλιθέα. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της αντίληψης του κράτους-λάφυρου που προωθεί το Μαξίμου και τα κακά παραδείγματα της Πάρνηθας και της Ικαρίας που έδωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός», τόνισε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.

Κρίνοντας τα νέα απαγορευτικά μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες η κ. Γεννηματά τόνισε ότι είναι πρόχειρα και μία από τα ίδια. «Μιλούν τώρα για έξυπνα μέτρα, που εμείς δεν τα είδαμε, μία από τα ίδια είδαμε, ομολογούν την αποτυχία. Όσον αφορά τις εξαγγελίες απίστευτης προχειρότητας και ελαφρότητας για τα SMS τι να πει κανείς. Θα πρέπει να στέλνουμε SMS με GPS και χρονόμετρο !!», ανέφερε . Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής πρόσθεσε ότι δεν έκανε τίποτα ουσιαστικό για την ενίσχυση του ΕΣΥ επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: «Η κυβέρνηση επιμένει σε λύσεις-μπαλώματα. Κλείνει υφιστάμενες κλινικές για την περίθαλψη ασθενών με σοβαρά νοσήματα, για να “εξοικονομήσει” κλίνες covid. Αγνοεί ότι οι ειδικοί γιατροί του ΕΣΥ δεν φθάνουν για να καλύψουν την μετατροπή εκατοντάδων κλινών σε παθολογικές αναπνευστικές εν μία νυκτί. Υπάρχει επιτακτική ανάγκη ειδικών. Η κυβέρνηση κινείται στα χνάρια της Θεσσαλονίκης. Αφήνει πολλούς πολίτες έρμαια στην εκμετάλλευση από τον ιδιωτικό τομέα υγείας. Δεν έχει κανένα σχέδιο για την κινητοποίηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στο λεκανοπέδιο».

Σύμφωνα με την κ. Γεννηματά η κυβέρνηση θα πρέπει να επιτάξει κρεβάτια ΜΕΘ σε ιδιωτικές κλινικές, όπως εδώ και τόσους μήνες έχει ζητήσει η ίδια. «Αυτά που ανακοίνωσαν χθες είναι τόσο λίγα, τόσο αργά».

Γεννηματά: Άμεσα μέτρα στήριξης στους σεισμόπληκτους

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, εξέφρασε τη συμπαράστασή της στους σεισμόπληκτους κατοίκους των χωριών της Ελασσόνας και της Λάρισας. Συνεχάρη ακόμη τους εκπαιδευτικούς στο χωριό Δαμάσι, επειδή εκκένωσαν το ετοιμόρροπο σχολείο από τους μαθητές με ασφάλεια.

Η κ. Γεννηματά επεσήμανε την ανάγκη για άμεσα μέτρα στήριξής τους χωρίς καθυστερήσεις, αλλά και την εφαρμογή ολοκληρωμένου σχεδίου για την αποκατάσταση των υποδομών και των καταστροφών.

Γεννηματά: Με τις Δημόσιες Συμβάσεις εξουσιοδοτείται εν λευκώ ο πρωθυπουργός

Σχετικά με το νομοσχέδιο που αφορά στις Δημόσιες Συμβάσεις, η Φώφη Γεννηματά υπογράμμισε: «Ενόψει, της αξιοποίησης των 72 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης, του νέου ΕΣΠΑ και του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, η διαφάνεια, η ευελιξία και η αποτελεσματικότητα αποκτούν ιδιαίτερη σημασία. Η ταχύτερη απορρόφηση αυτών των πόρων, η γρήγορη υλοποίηση των έργων και η αύξηση της αποτελεσματικότητας των δημοσίων συμβάσεων, με όρους ενίσχυσης της εγχώριας παραγωγής αλλά και κοινωνικής ανταποδοτικότητας είναι για μας στόχος».

«Με το νομοσχέδιο αυξάνετε το όριο των απευθείας αναθέσεων και εξουσιοδοτείτε εν λευκώ τον υπουργό να καθορίσει τα κριτήρια για το ψηφιακό αρχείο βαθμολόγησης των εταιρειών», υπογράμμισε κατηγορώντας την κυβέρνηση.

Ανέφερε πως το Κίνημα Αλλαγής επί της αρχής καταψηφίζει το νομοσχέδιο κι εξήγησε τη θέση του κόμματός της. «Εμείς δεν είμαστε εναντίον της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα. Είναι άλλο πράγμα όμως η ενίσχυση και υποβοήθηση της δημόσιας διοίκησης, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις που αποδεδειγμένα ο δημόσιος τομέας δεν μπορεί να ανταποκριθεί και άλλο πράγμα η υποκατάσταση, με τον ελεγχόμενο να επιλέγει τον ελεγκτή του, γεγονός που θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε συγκρούσεις συμφερόντων. Σε κάθε περίπτωση, η επιλογή να γίνεται από το μητρώο των πιστοποιημένων φορέων και από το φορέα του έργου, με πλήρη ανεξαρτησία από τον κατασκευαστή».