Μάχη να μη φύγει η φωτιά προς Αιδηψό. Αναζωπυρώσεις στην Πελοπόννησο – Σπανός: “Δεν είναι αναζωπυρώσεις. Όποιο μέτωπο δεν έφτασε στην θάλασσα καίει ακόμα” – Πελοπόννησο: Στις φλόγες Ηλεία, Μεσσηνία, Λακωνία. Η κατάσταση στα πύρινα μέτωπα

Φωτιά στην Εύβοια

Καλύτερη εικόνα εμφανίζει αυτή την ώρα η φωτιά στην Εύβοια αργότερα όμως αναμένονται μεγάλες αναζωπυρώσεις – Δεν μπορούν να επιχειρήσουν αυτή την ώρα τα αεροσκάφη λόγω του πυκνού καπνού.

Καλύτερη εικόνα εμφανίζει από νωρίς το πρωί η φωτιά στην Βόρεια Εύβοια, ωστόσο όσο θα πέφτει η υγρασία οι μεγάλες αναζωπυρώσεις από το μεσημέρι και μετά θεωρούνται δεδομένες. Αυτή την στιγμή συμπαγές πύρινο μέτωπο δεν υπάρχει, υπάρχουν όμως πολλά μικρά μέτωπα που καίνε σε περιοχές που είχε περάσει η φωτιά και βρίσκουν δάσος που δεν κάηκε όπως στα βορειοανατολικά του νησιού, στα Βασιλικά, το Ψαροπούλι κλπ. Αντίστοιχη εικόνα στην γραμμή των Γαλατσάδων.

Από την Ιστιαία η φωτιά πέρασε από νότια και κινείται δυτικά λόγω των ανατολικών ανέμων στην περιοχή μεταξύ Ταξιάρχη και Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου. Ο σχεδιασμός της Πυροσβεστικής εκεί είναι αν δημιουργηθεί ενιαίο πύρινο μέτωπο, να τοποθετηθούν δυνάμεις στη Αιδηψό για να μην περάσει τον δρόμο που συνδέει την περιοχή του Νέου Πύργου με την Αιδηψό ώστε να μην μπει στο πυκνό δάσος που υπάρχει δυτικά και την φτάσει στην Λιχάδα.

Φωτιά στην Εύβοια
Φωτιά στην Εύβοια 

Στην νότια πλευρά του μετώπου σε Τρούπι και Καλύβια έξω από το Μαντούδι η εικόνα επίσης είναι καλύτερη, ωστόσο δυνάμεις παραμένουν και επιχειρούν, για να μην δώσει μεγάλη αναζωπύρωση το σημείο και την σπρώξει στο όρος Καντήλι.

Σημειώνεται ότι πέρα από τις εκκενώσεις που έγιναν στο Πευκί με Ferry Boat κυρίως ηλικιωμένων, γυναικών με παιδιά και τουριστών, οι νέοι των χωριών έδωσαν ένα ηρωϊκό αγώνα με τους πυροσβέστες και κράτησαν ό,τι μπορούσαν όρθιο από τα σπίτια των χωριών τους.

Φωτιά στην Εύβοια
Φωτιά στην Εύβοια 

Πλέον επιχειρούν 620 πυροσβέστες με 35 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 131 οχήματα, συμπεριλαμβανομένων των δυνάμεων που έχουν διατεθεί μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα από την Ουκρανία με 100 πυροσβέστες, από τη Ρουμανία με 112 πυροσβέστες και 23 οχήματα, από τη Σερβία με 40 πυροσβέστες με 15 οχήματα και ένα ασθενοφόρο και το δεύτερο Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ. Επίσης για την αεροπυρόσβεση έχουν διατεθεί 5 ελικόπτερα και 5 αεροσκάφη με το Beriev-200 που ακόμη δεν έχει καταστεί εφικτό όμως να επιχειρήσουν λόγω συνθηκών. Συνδρομή παρέχουν το Λιμενικό Σώμα, οι Ένοπλες Δυνάμεις με πεζοπόρα τμήματα, εθελοντές πυροσβέστες και η τοπική αυτοδιοίκηση με υδροφόρες και μηχανήματα έργου.

Τα 650.000 στρέμματα έχει φτάσει η καταστροφή έως τώρα από τις τελευταίες φωτιές

Ενδεικτικό της καταστροφής είναι πως ο ευρωπαϊκός περιβαλλοντικός δορυφόρος Sentinel-2 κατέγραψε εικόνες υψηλής ανάλυσης από τις καμένες περιοχές σε Εύβοια, Αττική και Λακωνία, βοηθούμενος από τις ανέφελες συνθήκες που επικράτησαν στη χώρα.

Όπως προκύπτει από την ανάλυση του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, έως το μεσημέρι της Κυριακής κάηκαν περίπου 460.000 στρέμματα στην Εύβοια, 80.000 στρέμματα στην Αττική και 110.000 στρέμματα στη Λακωνία, ανεβάζοντας το σύνολο των καμένων εκτάσεων στα 650.000 στρέμματα τουλάχιστον. Με δεδομένο ότι οι πυρκαγιές στην Εύβοια συνεχίζουν να καίνε, η παραπάνω εκτίμηση είναι πολύ πιθανό να μεταβληθεί τις επόμενες ημέρες.

Μάχη να μη φύγει η φωτιά προς Αιδηψό - Αναζωπυρώσεις στην Πελοπόννησο

Με διαφορετική ανάλυση από το Copernicus υπολογίζεται για την Εύβοια η μισή έκταση από αυτή που αναφέρει το Αστεροσκοπείο αλλά η ίδια στο σύνολο των καμένων εκτάσεων στη χώρα και αναμένεται τις επόμενες ημέρες ο απολογισμός να πάρει τελική μορφή.

Αναζωπυρώσεις στα μέτωπα της Πελοποννήσου

Οι δασικές πυρκαγιές σε Ηλεία, Αρκαδία, Λακωνία, Μεσσηνία είναι σε ύφεση. Ωστόσο, από συνεχώς ξεσπούν μικρές αναζωπυρώσεις και στο μέτωπο της Γορτυνίας στην Αρκαδία που πέρασε από την Νεμούτα της Ηλείας, και στο κομμάτι της Αρκαδίας στο Ίσαρη που πέρασε από την Μεσσηνία αλλά και στην Λακωνία, στην Ανατολική Μάνη.

Στο μέτωπο της Ηλείας-Αρκαδίας, επιχειρούν 291 πυροσβέστες, με 12 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 100 οχήματα, συμπεριλαμβανομένων των δυνάμεων που έχουν διατεθεί μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα 34 πυροσβέστες με 13 οχήματα από τη Τσεχία, το τρίτο Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ και 2 ελικόπτερα. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ.

Στο μέτωπο της Μεσσηνίας-Αρκαδίας, επιχειρούν 66 πυροσβέστες, με 3 ομάδες πεζοπόρου τμήματος, 23 οχήματα και ένα αεροσκάφος. Συνδρομή παρέχουν υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ.

Στο μέτωπο της Ανατολικής Μάνης Λακωνίας, επιχειρούν 62 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 23 οχήματα. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες και υδροφόρες ΟΤΑ.

Στα περισσότερα μέτωπα των πυρκαγιών, συνδρομή στα πεζοπόρα τμήματα παρέχουν στελέχη των ενόπλων δυνάμεων.

Χωρίς αναζωπυρώσεις σήμερα η Πάρνηθα

Σήμερα και έως τώρα δεν έχουν σημειωθεί τυχόν έστω και μικρές αναζωπυρώσεις όπως χθες στην Πάρνηθα, οι οποίες βεβαίως αντιμετωπίστηκαν άμεσα. Στην περιοχή συνεχίζουν να επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις που έχουν ενισχυθεί μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας με πεζοπόρα τμήματα από τη Κύπρο, τη Γαλλία και το Ισραήλ, ενώ για την αεροπυρόσβεση έχει κινητοποιηθεί ελικόπτερο. Επίσης στην περιοχή βρίσκεται και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ. Συνδρομή παρέχουν ο Ελληνικός Στρατός με πεζοπόρα τμήματα, η ΕΛ.ΑΣ., εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ.

Η Αστυνομία περιφρουρεί την πληγείσα περιοχή με συνεχείς περιπολίες και μόνο τις τελευταίας δύο ημέρες έχουν γίνει περίπου 50 προσαγωγές ατόμων που κρίθηκε ότι περιφέρονταν ασκόπως και ύποπτα στην περιοχή, είτε με την υποψία εμπρησμού είτε με την υποψία πλιάτσικού, ωστόσο για κανέναν δεν προέκυψε κάτι. Η περιφρούρηση των περιοχών αυτών θα συνεχιστεί με αμείωτους ρυθμούς.

 

Ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά – Σπανός: “Δεν είναι αναζωπυρώσεις. Όποιο μέτωπο δεν έφτασε στην θάλασσα καίει ακόμα”

 Ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά – Σπανός: “Δεν είναι αναζωπυρώσεις. Όποιο μέτωπο δεν έφτασε στην θάλασσα καίει ακόμα”

Για την κατάσταση που επικρατεί στην Εύβοια, το πρωί της Δευτέρας, μίλησε ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός, μεταφέροντας την εικόνα από τα πύρινα μέτωπα.

«Δεν είναι αναζωπυρώσεις, τα μέτωπα δεν έχουν σταματήσει ποτέ. Όποιο μέτωπο δεν έχει φτάσει στη θάλασσα, καίει ακόμα. Έχουμε φωτιές στο Αρτεμίσιο, στις Καματριάδες, στα Ελληνικά, το νότιο μέτωπο στο Τρούπι. Η φωτιά είναι ακόμα ανεξέλεγκτη», περιέγραψε ο κ. Σπανός.

«Δεν επιχειρούν εναέρια μέσα. Όταν αποφασίστηκε να έχουμε αξιοπρεπή αριθμό εναέριων μέσων, δεν μπορούσαν και δεν μπορούν να επιχειρήσουν. Δε βλέπουν οι άνθρωποι. Στα περισσότερα μέρη ό,τι γίνεται, γίνεται από τα επίγεια. Πάντα μένουν κάποιοι άνθρωποι πίσω σε αυτούς τους οικισμούς, και αυτοί είναι και που σώζουν τα σπίτια», συνέχισε ο ίδιος.

«Φανταστείτε ένα οριζόντιο μέτωπο που κινείται προς τα βόρεια, είναι σχεδόν από τη μία άρκη της Εύβοιας στην άλλη. Και υπάρχει και το νότιο μέτωπο, στο χωριό Τρούπι που αν φύγει μιλάμε για ολοκληρωτική καταστροφή. Όλα τα σημεία που σας λέω έχουν άμεση σχέση και κίνδυνο με οικισμούς. Αυτή τη στιγμή επιχειρούν ό,τι υπάρχει σε επίγειες δυνάμεις, τα χωματουργικά τα δικά μας ανοίγουν ζώνες, και οι κάτοικοι με όποιες δυνάμεις έχουν. Υπάρχουν επίγειες δυνάμεις, αλλά είναι λιγοστές», τόνισε ο κ. Σπανός.

«Αν το μέτωπο φύγει από το χωριό Τρούπι, μπορεί να φτάσει και στα Πολιτικά και στα Ψαχνά και οπουδήποτε. Οι απαντήσεις πρέπει να δοθούν. Ο κόσμος τις ζητάει, υπάρχει αγανάκτηση και οργή για αυτό που έγινε στη Βόρεια Εύβοια», κατέληξε ο κ. Σπανός.

 

Φωτιές στην Πελοπόννησο: Στις φλόγες Ηλεία, Μεσσηνία, Λακωνία – Η κατάσταση στα πύρινα μέτωπαΦωτιές στην Πελοπόννησο: Στις φλόγες Ηλεία, Μεσσηνία, Λακωνία - Η κατάσταση στα πύρινα μέτωπα

Ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής επιχειρούσαν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας και εξακολουθούν να επιχειρούν, προκειμένου να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά που καίει σε δασική έκταση στην περιοχή Μέλπεια της Μεσσηνίας και σε γειτονική περιοχή της Μεγαλόπολης, στην Αρκαδία.

Ειδικότερα, οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν αποτελούνται από περίπου 70 πυροσβέστες με 23 οχήματα με τρεις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας πραγματοποιεί ρίψεις νερού ένα πυροσβεστικό αεροπλάνο.

Παράλληλα, το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συνδράμουν υδροφόρες και μηχανήματα έργου της αυτοδιοίκησης.

Ακόμη, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, ισχυρές δυνάμεις επιχειρούν και στο δεύτερο μέτωπο της πυρκαγιάς στην Αρκαδία, συγκεκριμένα σε ορεινές περιοχές της Γορτυνίας, που πέρασε, μέσω δασικών εκτάσεων, από τη Νεμούτα της Ηλείας.

Εκεί, οι πυροσβεστικές δυνάμεις προσπαθούν να κρατήσουν το πύρινο μέτωπο μακριά από κατοικημένες περιοχές, ενώ παράλληλα επιχειρούν μηχανήματα έργου της περιφέρειας και του δήμου, καθώς και ιδιωτών που βοηθούν εθελοντικά.

Σε εξέλιξη η φωτιά στην Ανατολική Μάνη της Λακωνίας

Σε εξέλιξη παραμένει η φωτιά στην Ανατολική Μάνη της Λακωνίας, με το κύριο μέτωπο να καίει στην ορεινή και δύσβατη περιοχή της Δεσφίνας.

Στην περιοχή εξακολουθούν να επιχειρούν ισχυρές επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις, που αποτελούνται από 62 πυροσβέστες με 23 οχήματα και δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων.

Επίσης, το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συνδράμουν εθελοντές πυροσβέστες και υδροφόρα οχήματα της αυτοδιοίκησης.

Τις αναζωπυρώσεις στην Ηλεία αντιμετωπίζουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις

Σε ετοιμότητα για να αντιμετωπίζουν τις όποιες αναζωπυρώσεις σημειώνονται στην Ηλεία, αλλά και να θέσουν υπό έλεγχο τις διάφορες εστίες φωτιάς, βρίσκονται οι πυροσβεστικές δυνάμεις, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν να πραγματοποιούν ρίψεις νερού δύο ελικόπτερα.

Ειδικότερα, οι επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής που επιχειρούν στην περιοχή αποτελούνται από 291 πυροσβέστες με 100 οχήματα και 12 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, συμπεριλαμβανομένων των δυνάμεων που έχουν διατεθεί μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα 34 πυροσβέστες με 13 οχήματα από τη Τσεχία.

Ακόμη, στην περιοχή παραμένει το τρίτο Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο «Όλυμπος».

Το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συνδράμουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου της αυτοδιοίκησης.

Διαμαντόπουλος ΧρήστοςΔιαμαντόπουλος Χρήστος