Μάχη με τον χρόνο για τις μεγάλες φωτιές σε Βίλια και Κερατέα – ΕΟΔΥ: Στους 250 οι διασωληνωμένοι ασθενείς

Με τα εναέρια μέσα να καθηλώνονται με την έλευση της νύχτας, το στοίχημα για τις επίγειες δυνάμεις είναι να κρατήσουν τα μέτωπα και να μην ξεφύγουν το βράδυ • Συνεχής ενημέρωση.

Για ακόμα ένα βράδυ οι κάτοικοι της Αττικής ζουν ώρες αγωνίας, καθώς σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται δύο μεγάλες πυρκαγιές σε Κερατέα και Βίλια, που ήδη έχουν προκαλέσει ζημίες σε σπίτια και μεγάλες καταστροφές στον φυσικό πλούτο.

Με τα εναέρια μέσα να καθηλώνονται με την έλευση της νύχτας, το στοίχημα για τις επίγειες δυνάμεις είναι να κρατήσουν τα μέτωπα και να μην ξεφύγουν το βράδυ, δίνοντας μια μάχη και με τον χρόνο, ώστε με το πρώτο φως της ημέρας, το σύνολο των δυνάμεων κατάσβεσης να θέσει τις φωτιές υπό έλεγχο. Σύμμαχος, η εξασθένηση των ανέμων.

Οι τελευταίες εξελίξεις

► Οι δυνάμεις κατάσβεσης που επιχειρούν:

  • Στην Κερατέα: 104 πυροσβέστες συμπεριλαμβανομένων τριών ομάδων πεζοπόρων τμημάτων, 40 οχήματα συμπεριλαμβανομένου του Μηχανοκίνητου Ειδικού Τμήματος Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων (ΜΕΤΠΕ), καθώς και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ. Για την αεροπυρόσβεση (και μέχρι τη δύση του ηλίου) έχουν διατεθεί και επιχειρούν περιοδικά 8 αεροσκάφη και 11 ελικόπτερα συμπεριλαμβανομένων 2 ελικοπτέρων της Αεροπορίας Στρατού και 2 ελικοπτέρων από τη Ρωσία. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ.
  • Στα Βίλια: 240 πυροσβέστες συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων ομάδων πεζοπόρων τμημάτων και 82 οχήματα, συμπεριλαμβανομένου του ΜΕΤΠΕ, καθώς και των δυνάμεων που έχουν διατεθεί από τον Ευρωπαϊκό μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα από την Πολωνία 143 πυροσβέστες με 46 οχήματα. Για την αεροπυρόσβεση (και μέχρι τη δύση του ηλίου) έχουν διατεθεί και επιχειρούν περιοδικά 8 Α/Φ και 9 Ε/Π συμπεριλαμβανομένων 2 Ε/Π της Αεροπορίας Στρατού. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ.

► Νέο μήνυμα εκκένωσης, στο οποίο καλούνται οι κάτοικοι του οικισμού Βενίζα να αποχωρήσουν και να προωθηθούν προς τα Μέγαρα.


► «Η βραδιά θα είναι μεγάλη και δύσκολη», δήλωσε ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, προϊδεάζοντας για το τι πρόκειται να συμβεί κατά τη διάρκεια της νύχτας. Παράλληλα, έκανε έκκληση προς τα εναέρια μέσα, ώστε να επιχειρούν συνεχώς μέχρι να πέσει το σκοτάδι. Όπως δήλωσε, η ευθύνη για τα εναέρια ανήκει στην ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος και στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.


  Στα Βίλια, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, το μεγάλο μέτωπο κινείται προς το όρος Πατέρα, έχει φτάσει στις παρυφές του βουνού, όπου εκτείνεται ένα παρθένο παλιό δάσος, ενώ οι φλόγες έχουν πλησιάσει αρκετά τον οικισμό των Βιλίων. Στόχος είναι οι δυνάμεις να εμποδίσουν τη φωτιά να επεκταθεί στο βουνό, όπου πλέον θα είναι πολύ δύσκολη η αντιμετώπιση της, καθώς δεν μπορούν να κινηθούν τα επίγεια μέσα στην κατάφυτη περιοχή.


 Στην Κερατέα, όπως λένε αρμόδιοι αξιωματικοί του Πυροσβεστικού Σώματος, η εικόνα είναι λίγο καλύτερη αλλά υπάρχουν ακόμα πολλές εστίες και αναζωπυρώσεις, ιδιαίτερα προς την πλευρά του οικισμού Συντερίνα, ενώ γίνεται μάχη να μην περάσει η φωτιά στον εθνικό δρυμό Σουνίου. Από την πυρκαγιά στην Κερατέα έχουν καταστραφεί ή έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές αρκετά σπίτια στους οικισμούς που εκκενώθηκαν ή ήταν διάσπαρτα στην περιοχή.


 Η φωτιά κινείται προς τα Μέγαρα, ενώ οι φλόγες έφτασαν κοντά στα Βίλια, με τον πρόεδρο της ομώνυμης Κοινότητας, Κώστα Μακρυνόρη, να σημειώνει ότι η φωτιά είναι σε απόσταση 2 χλμ από τον οικισμό. «Κινδυνεύουν τα Βίλια… οι φλόγες είναι μπροστά μας», είπε χαρακτηριστικά στο Open.


 Αναζωπύρωση υπάρχει στην περιοχή Τρούπι στη βόρεια Εύβοια, με τον δήμαρχο Μαντουδίου Γιώργο Τσαπουρνιώτη να τονίζει πως η φωτιά ξέσπασε ακριβώς στο σημείο που σταμάτησε η μεγάλη πυρκαγιά πριν από λίγες ημέρες.


Κάηκαν σπίτια, εκκενώθηκαν οικισμοί

Οι πύρινες φλόγες προκάλεσαν ζημιές σε σπίτια στην Κερατέα ενώ υπήρξαν μηνύματα, μέσω του 112, για εκκενώσεις οικισμών. Αρχικά στάλθηκε μήνυμα για προληπτική εκκένωση του οικισμού (προς Λαύριο) Μαρκάτι, ενώ ακολούθησαν και νέα μηνύματα για εκκένωση των οικισμών Άγιος Κωνσταντίνος, Συντερίνα και Δημολάκι.

Από πλευράς αστυνομίας, λόγω της πυρκαγιάς, διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στην παλαιά λεωφόρο Κερατέας – Λαυρίου από τη γέφυρα Αδάμ.

Στα Βίλια Αττικής, και με μήνυμα από το 112 ενημερώθηκαν οι κάτοικοι των οικισμών Άγιος Γεώργιος, Παλαιοχώρι, Αγία Παρασκευή, Κρύο Πηγάδι και Βαθυχώρι να εκκενώσουν τους οικισμούς τους.

Την απουσία εναέριων μέσων στο Λαύριο κατήγγειλε νωρίτερα ο δήμαρχος Αργοσαρωνικού, Πέτρος Φιλίππου. Όπως είπε, «δεν πετούσαν εναέρια μέσα από το πρωί. Πήρα τηλέφωνο τους Χαρδαλιά και Κολοκουρη να στείλουν. Έχει γίνει τεράστια καταστροφή!».

Ο αντιπεριφερειάρχης Αττικής Λευτέρης Κοσμόπουλος δήλωσε στην ΕΡΤ πως η κατάσταση δεν είναι καλή, προσθέτοντας πως ελπίζει η πυρκαγιά «να οριοθετηθεί πριν νυχτώσει. Εξελίσσεται σε δύσβατη περιοχή. Ό,τι μπορέσουν να κάνουν τα εναέρια μέσα. Συνεπικουρούμε με ό,τι μας ζητηθεί αλλά τον συντονισμό τον έχει η πυροσβεστική».

Πυρκαγιά στη περιοχή Μαρκάτι Κερατέας.

Ο δήμαρχος Μάνδρας-Ειδυλλίας Χρήστος Στάθης δήλωσε πως «προς το παρόν δεν απειλούνται κατοικίες, αλλά κατακαίει το δάσος μας, στο οποίο τριάντα χρόνια τώρα δεν μας επιτρέπουν να φτιάξουμε αντιπυρικές ζώνες».

ΕΟΔΥ: Στους 250 οι διασωληνωμένοι ασθενείς

Συνεχής και ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η άνοδος του αριθμού των διασωληνώσεων λόγω της νόσου Covid-19, όπως καταγράφεται στα στοιχεία που ανακοινώνει καθημερινά ο ΕΟΔΥ.

Σύμφωνα με τη σημερινή ανακοίνωση, ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι ανέρχεται πλέον σε 250 από 241 χθες. Το 60% είναι άνδρες, η διάμεση ηλικία τους είναι τα 64 έτη, ενώ τo 85,2% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 224, από 211 το προηγούμενο 24ωρο (ημερήσια μεταβολή +6,16%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 233 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 40 έτη, ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη.

Άλλοι 13 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τον φονικό ιό, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 13.237 θάνατοι. Το 95,2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.218, εκ των οποίων 7 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 539.337, εκ των οποίων το 51,2% είναι άνδρες.