Μάντσεστερ Σίτι: Δύο χρόνια αποκλεισμός από την Ευρώπη λόγω FFP – Ξεπερνάει τα 250 εκατομμύρια η ζημιά από την τιμωρία * ΠΑΟΚ και Ξάνθη ζήτησαν ακύρωση του πορίσματος, ενδεχόμενο αναβολής στην εκδίκαση * Ολυμπιακός: Οι απουσίες φέρνουν αλλαγές

Η UEFA επέβαλε ποινή αποκλεισμού από την Ευρώπη για τις δυο επόμενες σεζόν στη Μάντσεστερ Σίτι και πρόστιμο 30.000.000 ευρώ για παραβίαση των κανόνων του FFP. Οι Πολίτες έχουν δικαίωμα προσφυγής στο CAS.

Απόφαση – βόμβα για τη Μάντσεστερ Σίτι, η οποία τιμωρήθηκε με δυο χρόνια αποκλεισμό από το Champions League και πρόστιμο 30.000.000 ευρώ για παραβίαση των κανόνων του FFP.

Η απόφαση αφορά και τις δυο διοργανώσεις της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας. Η Μάντσεστερ Σίτι κρίθηκε ένοχη από το Σώμα οικονομικού ελέγχου της UEFA. Οι πολίτες έχουν το δικαίωμα να προσφύγουν στο CAS γι’ ανατροπή της απόφασης.

Οι Πολίτες κρίθηκαν ένοχοι από το αρμόδιο όργανο για πλασματική διόγκωση εσόδων κατά τη διάρκεια της διαδικασίας εναρμονισμού τους με τους κανονισμούς του FFP. Υπενθυμίζεται ότι η διαδικασία κινήθηκε από την έρευνα του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel με ντοκουμέντα έγγραφα και μέιλ το Νοέμβριο του 2018.

“Το Πειθαρχικό Συμβούλιο αφού εξέτασε όλα τα στοιχεία διαπίστωσε ότι η Μάντσεστερ Σίτι διέπραξε σοβαρές παραβιάσεις των κανονισμών της Uefa Financial Fair Play, παρουσιάζοντας παραπάνω έσοδα από χορηγίες και τους λογαριασμούς της στην ενημέρωση που παρείχε στην UEFA την περίοδο από το 2012 έως το 2016.

Διαπιστώθηκε επίσης ότι καθότι παραβίαζε τους κανονισμούς, δεν συνεργάστηκε στο πλαίσιο της έρευνας”, αναφέρει η ανακοίνωση της ευρωπαϊκής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας.

ΣΙΤΙ: “TΟ ΠΕΡΙΜΕΝΑΜΕ, ΠΑΜΕ ΣΤΟ CAS”

Άμεση ήταν η αντίδραση της Μάντσεστερ Σίτι μέσω ανακοίνωσης που εξέδωσε λίγο μετά την αντίστοιχη της UEFA. Εκφράζει την απογοήτευσή της για την εξέλιξη και την απόφαση και ξεκαθαρίζει ότι θα προσφύγει στο CAS.

“Η Μάνστεστερ Σίτι είναι απογοητευμένη, αλλά όχι έκπληκτη από τη σημερινή ανακοίνωση από το Πειθαρχικό Συμβούλιο της UEFA. Ο Σύλλογος πάντα περίμενε ότι η τελευταία ανάγκη θα ήταν η αναζήτηση ενός ανεξάρτητου σώματους και μιας διαδικασίας που θα εξετάσει αμερόληπτα το περιεκτικά και αδιάσειστα στοιχεία της θέσης του.

Τον Δεκέμβριο του 2018, ο Επικεφαλής Ερευνών της UEFA είχε δημόσια προέβλεψε το αποτέλεσμα και τις κυρώσεις που ήθελε να επιβληθούν στην Μάντσεστερ Σίτι, πριν ξεκινήσει οποιαδήποτε έρευνα. Η επακόλουθη προβληματική και διαρκής διαρροή της διαδικασίας της UEFA που επέβλεψε ο ίδιος σήμαινε ότι υπήρχαν λίγες αμφιβολίες για το αποτέλεσμα που θα έφερνε.

Ο Σύλλογος έχει διαμαρτυρηθεί επίσημα στο Πειθαρχικό Όργανο της UEFA, διαμαρτυρία που έχει επικυρωθεί από το CAS. Με απλά λόγια, αυτή είναι μια υπόθεση που ξεκίνησε από την UEFA, εκτελέστηκε από την UEFA και κρίθηκε από την UEFA. Τώρα που τελείωσε αυτή η διαδικασία, ο Σύλλογος θα επιδιώξει μια αμερόληπτη απόφαση το συντομότερο δυνατόν και ως εκ τούτου θα αρχίσει άμεσα τις διαδικασίες με το CAS”.

 

Μάντσεστερ Σίτι: Ξεπερνάει τα 250 εκατομμύρια η ζημιά από την τιμωρία

Η οικονομική ζημιά της Μάντσεστερ Σίτι λόγω του διετούς ευρωπαϊκού αποκλεισμού που της επιβλήθηκε από την UEFA αναμένεται με βάση τα δεδομένα να ξεπεράσει τα 250 εκατομμύρια ευρώ. Διαβάστε αναλυτικά.

Η UEFA επέβαλε ποινή αποκλεισμού από την Ευρώπη για τις δυο επόμενες σεζόν στη Μάντσεστερ Σίτι και πρόστιμο 30.000.000 ευρώ για παραβίαση των κανόνων του FFP και οι κυρώσεις αναμένεται να έχουν τεράστιες οικονομικές συνέπειες για τους Πολίτες.

Η ομάδα από τη Μάντσεστερ θα προσφύγει στο CAS όπως έχει δικαίωμα να κάνει με την ελπίδα ανατροπής της απόφασης, αλλά αυτή τη στιγμή δεν πλήττεται μόνο το κύρος της με την απόφαση – βόμβα που ανακοινώθηκε το βράδυ της Παρασκευής από την ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική ομοσπονδία.

Την ώρα που η Premier League αναμένεται να τιμωρήσει τη Σίτι με αφαίρεση βαθμών από την τρέχουσα σεζόν η οικονομική ζημιά της περυσινής πρωταθλήτρια Αγγλίας με βάση τα τωρινά δεδομένα αναμένεται να ξεπεράσει τα 250.000.000 ευρώ!

Αρχικά υπενθυμίζεται ότι η UEFA πέρα από τον ευρωπαϊκό αποκλεισμό επέβαλε και πρόστιμο ύψους 30.000.000 ευρώ. Πέρυσι με μια μέτρια (ομάδα με τέτοιας αξίας και ποιότητας ρόστερ δεν μπορεί παρά να έχει στόχο τον τελικό) πορεία στο Champions League – σταμάτησαν στα προημιτελικά με αντίπαλο τη μετέπειτα φιναλίστ Τότεναμ – μπήκαν στα ταμεία τους γύρω στα 100.000.000 ευρώ (93.000.000 για την ακρίβεια).

Για δυο σεζόν που θα ισχύει η απαγόρευση με ανάλογα… μέτριες πορείες θα έχουν απώλειες περί των 200.000.000 (2 x 100.000.000) ευρώ. Τουλάχιστον, γιατί προφανώς η Σίτι θα μπορούσε να προχωρήσει κι άλλο και να βάλει περισσότερα χρήματα στα ταμεία της.

Η απουσία από την κορυφαία διασυλλογική ευρωπαϊκή διοργάνωση θα έχει σημαντικό αντίκτυπο και στο γήπεδο. Με μετριοπαθείς υπολογισμούς (ανάλογους της περυσινής σεζόν) θα είχε πέντε ματς εντός έδρας (τρία των ομίλων, ένα των 16 και ένα προημιτελικό). Δέκα (2 x 5) συνολικά για τα δυο χρόνια αποκλεισμού.

Τα έσοδα (εισιτήρια κλπ) στο Έτιχαντ ανέρχονται και σε 2.000.000 ευρώ ανά εντός έδρας ματς, άρα 20.000.000 ευρώ για τα δέκα εντός έδρας παιχνίδια που θα είχε. Έτσι καταλήγει κάποιος στα 250.000.000 (200.000.000 της συμμετοχής + 30.000.000 του προστίμου και 20.000.000 των εσόδων από τα εντός έδρας ματς) ευρώ.

Σαφέστατα, δε, προκύπτουν κι άλλα ζητήματα στην πορεία. Όπως αυτά που έχουν να κάνουν με ρήτρες από εμπορικές συμφωνίες, ερωτήματα για την άρση των οποίων θα εγερθούν για ηθικούς και πρακτικούς (δεν υπάρχει το δέλεαρ του Champions League) λόγους. Επιπρόσθετα, η πιθανή αφαίρεση βαθμών στη φετινή Premier League θα επηρεάσει και τα εγχώρια έσοδα, αφού ένα τμήμα των χρημάτων που εισπράττουν οι ομάδες βασίζεται στην τελική τους θέση στην κατάταξη.

Υπάρχει, ωστόσο και μία ακόμη λεπτομέρεια. Το 2014 η Σίτι είχε τιμωρηθεί με πρόστιμο 20.000.000 ευρώ για παραβίαση του FFP, με ένα επιπλέον ποσό 40.000.000 ευρώ να είναι με αναστολή. Να επιβάλλεται δηλαδή ως πρόστιμο σε περίπτωση που η Σίτι βρεθεί ξανά ένοχη. Μένει να δούμε αν θα ενεργοποιηθεί κι αυτή η ποινή.

 

ΠΑΟΚ και Ξάνθη ζήτησαν ακύρωση του πορίσματος, ενδεχόμενο αναβολής στην εκδίκαση

ΠΑΟΚ και Ξάνθη κατέθεσαν αίτημα για ακύρωση του πορίσματος της ΕΕΑ, κίνηση που μπορεί να οδηγήσει σε αναβολή της προγραμματισμένης για τη Δευτέρα (17/2) εκδίκασης της υπόθεσης πολυιδιοκτησίας των δυο ομάδων.

ΠΑΟΚ και Ξάνθη κατέθεσαν αίτημα στο Διοικητικό Εφετείο για ακύρωση του πορίσματος της ΕΕΑ. Αυτό ενδεχομένως να οδηγήσει σε αναβολή εκδίκασης της υπόθεσης στο πρωτοβάθμιο Μονομελές Πειθαρχικό Όργανο της Super League.

Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάτι δεδομένο. Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά και δεν υπάρχει βεβαιότητα προς το ένα ή το άλλο ενδεχόμενο. Τη Δευτέρα (17/2) θα διαπιστωθεί εάν η υπόθεση πολυιδιοκτησίας των ΠΑΟΚ και Ξάνθης θα εκδικαστεί κανονικά ως ήταν προγραμματισμένο ή θα πάρει αναβολή για μεταγενέστερη ημερομηνία.

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα (10/2) διαβιβάστηκε στις δύο ομάδες, αλλά και στη Super League το σκεπτικό της απόφασης της ΕΕΑ, το οποίο είναι 84 σελίδες, όπου χρησιμοποιούνται οικονομικά και εταιρικά στοιχεία, έγγραφα τραπεζών με επίσημες συναλλαγές, αλλά και νομικά επιχειρήματα.

Στην απόφασή της η ΕΕΑ έχει κρίνει με ψήφους 4-1 πως υπάρχει πολυιδιοκτησία ανάμεσα σε ΠΑΟΚ και Ξάνθη, το οποίο θα σήμαινε τον υποβιβασμό των δύο ομάδων. Θυμίζουμε, ωστόσο, πως η Βουλή ψήφισε τροπολογία που καταργεί τον υποβιβασμό σε θέματα όπως αυτό του ΠΑΟΚ και της Ξάνθης και προβλέπει αφαίρεση βαθμών και πρόστιμο.

 

Ολυμπιακός: Οι απουσίες φέρνουν αλλαγές

Με ανανεωμένη την άμυνά του κατεβαίνει ο Ολυμπιακός στην αναμέτρηση του Σαββάτου (15/2, 19.30) με τον Πανιώνιο. Οι δοκιμές που έκανε ο Πέδρο Μαρτίνς, ανοιχτό και το 4-4-2 με δίδυμο Χασάν – Ελ Αραμπί.

Το βράδυ του Σαββάτου (15/2) ο Ολυμπιακός δίνει το τελευταίο του παιχνίδι πριν από την τριάδα – φωτιά. Στις 20 Φεβρουαρίου η Άρσεναλ στο “Γ. Καραϊσκάκης”, στις 23 στην Τούμπα ο ΠΑΟΚ και στις 27 στο “Emirates” ξανά η Άρσεναλ. Οι “ερυθρόλευκοι” καλούνται να επικρατήσουν του Πανιωνίου για την 24η αγωνιστική της Super League ώστε να μπουν στην κρίσιμη σειρά των αγώνων έχοντας κάνει το χρέος τους, με καλή ψυχολογία.

Ο πρώτος της κατάταξης κόντρα στον τελευταίο. Στους 57 βαθμούς ο Ολυμπιακός, στους 10 ο Πανιώνιος, που ξεκίνησε με -6 τη σεζόν. Ξεκάθαρη διαφορά δυναμικότητας. Η ομάδα της Νέας Σμύρνης, βέβαια, είχε κάνει τη “ζημιά” στον πρώτο γύρο, έχοντας ισοφαρίσει σε 1-1 στο τέλος του αγώνα. Οι “ερυθρόλευκοι” θα προσπαθήσουν να κατακτήσουν την 18η νίκη τους, αλλά θα κατέβουν με βασικές απουσίες.

Κώστας Τσιμίκας, Ομάρ Ελαμπντελαουί, Γκιλιέρμε και Γιώργος Μασούρας έχουν συμπληρώσει κάρτες και είναι δηλωμένοι να εκτίσουν την ποινή τους σε αυτήν την αναμέτρηση. Δηλαδή οι δύο ακραίοι μπακ, ο βασικός χαφ και ο εξτρέμ με τα 35 φετινά παιχνίδια. Θέλοντας και μη ο Πέδρο Μαρτίνς θα προχωρήσει σε αλλαγές. Και λόγω των απουσίων και επειδή θα ακολουθήσει η… διαβολοβδομάδα.

ΑΝΑΝΕΩΜΕΝΗ ΑΜΥΝΑ

Ο Σα ασφαλώς και θα επιστρέψει κάτω από τα γκολπόστ μετά την παρουσία του Αλέν στον αγώνα Κυπέλλου με τη Λαμία. Ο Σεμέδο είναι πιθανό να προφυλαχθεί. Ο Σισέ βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση, ο Μαρτίνς τον δοκίμασε με τον Μπα στην προπόνηση, αλλά δοκιμή έγινε και με τον Αβραάμ. Ο Γκασπάρ, που μπορεί να αγωνιστεί και στα δύο άκρα της άμυνας, θα είναι κατά τα φαινόμενα εκείνος που θα παίξει αριστερά.

Όσο για το απέναντι άκρο; Στην αποστολή βρίσκεται ο Τοροσίδης, αλλά δεν αποκλείεται να γίνει η έκπληξη και να ξεκινήσει εκεί ο Ραντζέλοβιτς. Δεν θα έχουμε ξαναδεί κάτι τέτοιο φέτος. Ο Σέρβος ακραίος επιθετικός, που ταλαιπωρήθηκε από ενοχλήσεις, μπήκε στην αποστολή καθώς την Παρασκευή (14/2) ακολούθησε το πρόγραμμα χωρίς να νιώσει ενόχληση στον προσαγωγό.

ΑΡΑΜΠΙ, ΧΑΣΑΝ Ή ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ;

Ελλείψει Γκιλιέρμε, οι διαθέσιμοι κεντρικοί χαφ στον Ολυμπιακό είναι τρεις. Μπουχαλάκης, Καμαρά και Καφού. Εκτός απροόπτου, οι δύο πρώτοι είναι αυτοί που θα επιλεγούν από τον Πορτογάλο. Θα ξεκινήσουν κατά τα φαινόμενα και οι Φορτούνης, Βαλμπουενά. Σε ενδεχόμενο 4-4-2 αυτοί θα είναι στα πλάγια.

Ο Λοβέρα που δεν τράβηξε στα πλάγια στον αγώνα με τη Λαμία, πιθανότατα θα μείνει στον πάγκο. Αν ο Μαρτίνς καταλήξει στο 4-2-3-1, δεν αποκλείεται για πρώτη φορά να παίξει ο Εμρέ Μορ. Ο Τούρκος αγωνίστηκε ως αλλαγή στα δύο παιχνίδια κυπέλλου με την ομάδα της Φθιώτιδας και προ ημερών μάλιστα έφτασε μια… ανάσα από το να σκοράρει.

Μετά τον τραυματισμό του Χιλάλ Σουντανί, στην ευρωπαϊκή του λίστα ο Ολυμπιακός ξέμεινε στη γραμμή κρούσης με τον Ελ Αραμπί. Ο Αχμέντ Χασάν που αποκτήθηκε στη χειμερινή μεταγραφική περίοδο, δεν δηλώθηκε για τα παιχνίδια του Europa League. Τι θα κάνει λοιπόν ο Μαρτίνς; Θα επιλέξει βασικό με τον Πανιώνιο τον αρχισκόρερ του με την ελπίδα να “καθαρίσει” γρήγορα το ματς και αργότερα να τον αποσύρει ή θα τον κρατήσει στον πάγκο ενόψει Άρσεναλ για να χρησιμοποιήσει στο αρχικό σχήμα τον Αιγύπτιο που στα δύο τελευταία ματς μετρά δύο γκολ;

Ας μην αποκλειστεί το ενδεχόμενο να ξεκινήσουν και οι δύο, αν επιλεγεί το 4-4-2. Υπενθυμίζεται ότι η “ερυθρόλευκη” αποστολή απαρτίζεται από τους εξής παίκτες:

Σα, Αλέν, Τζολάκης, Γκασπάρ, Τοροσίδης, Παπαδόπουλος, Σεμέδο, Μαρτίνης, Μπα, Σισέ, Μπουχαλάκης, Καμαρά, Καφού, Ξενιτίδης, Φορτούνης, Βαλμπουενά, Εμρέ Μορ, Χριστοδουλόπουλος, Λοβέρα, Ραντζέλοβιτς, Χασάν, Ελ Αραμπί.