Μάκρον: Όσοι παραβιάζουν θαλάσσιες ζώνες στην αν. Μεσόγειο πρέπει να υφίστανται κυρώσεις – Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Να μην προχωρήσει σε προκλητικές δράσεις η Τουρκία

 Μάκρον: Όσοι παραβιάζουν θαλάσσιες ζώνες στην αν. Μεσόγειο πρέπει να υφίστανται κυρώσεις (vid)

Θα ήταν σημαντικό λάθος για την Ευρωπαϊκή Ένωση να αφήσει την ασφάλεια στην ανατολική Μεσόγειο στα χέρια άλλων παραγόντων, κυρίως της Τουρκίας, δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν κατά την διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη στο Παρίσι.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας πρόσθεσε ότι εκείνοι που παραβιάζουν θαλάσσιες ζώνες στην ανατολική Μεσόγειο πρέπει να υφίστανται κυρώσεις.

Συγκεκριμένα ο Γάλλος πρόεδρος είπε «Εκείνοι που παραβιάζουν θαλάσσιες ζώνες στην ανατολική Μεσόγειο πρέπει να υφίστανται κυρώσεις. Θα ήταν σημαντικό λάθος για την Ευρωπαϊκή Ενωση να αφήσει την ασφάλεια στην ανατολική Μεσόγειο στα χέρια άλλων παραγόντων, κυρίως της Τουρκίας. Εκείνοι που παραβιάζουν θαλάσσιες ζώνες στην ανατολική Μεσόγειο πρέπει να υφίστανται κυρώσεις».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης σημείωσε ότι η Κύπρος θα είναι πάντοτε η πιο φιλόξενη μεταξύ των χωρών όσον αφορά τον γαλλικό στόλο και όχι μόνο. «Υπήρξαμε πάντοτε και συνεχίζουμε να είμαστε μια χώρα πραγματικής σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή. Βοηθήσαμε στο παρελθόν στην εκκένωση των χημικών από την Συρία, βοηθήσαμε πολλές κρίσεις στη Μέση Ανατολή, όπως του Λιβάνου, και ενδεχομένως να χρειαστεί να ξανασυμβάλλουμε και προς αυτή την κατεύθυνση», πρόσθεσε ο κ. Αναστασιάδης κατά την προσέλευσή του στο Μέγαρο των Ηλυσίων στην Γαλλία.

Νέα παρέμβαση Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Να μην προχωρήσει σε προκλητικές δράσεις η Τουρκία

Κλιμακώνει τις προκλήσεις η Τουρκία και απειλεί με έρευνες σε ελληνικά ύδατα (Φωτογραφία αρχείου)

Το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε και πάλι την Τουρκία να αποφύγει τις δράσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Προβληματισμός ξανά για τη φρασεολογία.

Σε μία ακόμη παρέμβαση για την ελληνοτουρκική διένεξη, τη δεύτερη μέσα σε τρεις ημέρες, προέβη την Πέμπτη το State Department.

Μιλώντας για το ζήτημα, ο εκπρόσωπός του Φίλιπ Ρίκερ κάλεσε και πάλι την Τουρκία να απέχει από ενέργειες που “τυχόν μπορεί να αυξήσουν την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο”.

Συγκεκριμένα, όπως μετέδωσε μέσω twitter, η απεσταλμένη της ΕΡΤ, Λένα Αργύρη, ο Ρίκερ τόνισε: “Οι ΗΠΑ ανησυχούν ιδιαίτερα για τα σχέδια της Τουρκίας για έρευνες σε περιοχές όπου η Ελλάδα και η Κύπρος διεκδικούν δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο. Ανησυχούμε για δράσεις που είναι προκλητικές και αυξάνουν την ένταση στην περιοχή”.

Και συμπλήρωσε: “Πρόκειται για ένα στρατηγικό χώρο με πολυπλοκότητα. Θα επαναλάβω το μήνυμα που έχουμε δώσει προτρέποντας τις τουρκικές να μην διεξάγουν έρευνες που αυξάνουν τις εντάσεις. Θα συνεχίσουμε να δίνουμε αυτό το μήνυμα”.

Στην αναφορά πάντως του κ. Ρίκερ προβληματίζει και πάλι το ρήμα “διεκδικούν”.

Ολα αυτά μόλις μερικές ώρες πριν από το άνοιγμα της Αγίας Σοφίας ως τζαμί την Παρασκευή 24 Ιουλίου, ημερομηνία που πολλοί θεωρούν ως κομβική για να διαπιστωθούν οι πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας.

Το Oruc Reis πάντως παραμένει στην Αττάλεια (την Τετάρτη βγήκε μόλις 5 μίλια μακριά από το λιμάνι) και αναμένει τις σχετικές εντολές της πολιτικής ηγεσίας.

Την Παρασκευή, επίσης, συμπληρώνονται 97 χρόνια από την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης την οποία ο Ερντογάν έχει αμφισβητήσει ουκ ολίγες φορές.